Hoe denkt Antwerpse scoutsleiding over armoede?

Katrein
Ebinger

“Scoutsleiding heeft verkeerd beeld over armoede”
Afgelopen jaar werkten zeven Vlaamse jeugdbewegingen rond het gezamenlijke thema ‘armoede’. Een grotere toegankelijkheid ten aanzien van jongeren in armoede was daarbij een belangrijk werkpunt. Uit de masterproef van Katrein Ebinger (Universiteit Antwerpen) blijkt echter dat de leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen dat probleem verkeerd inschat.

Voor haar masterproef ondervroeg Ebinger de Antwerpse leiding van de jeugdbeweging Scouts en Gidsen Vlaanderen over hoe zij tegen armoede aankijken, zowel binnen als buiten de scoutswerking. Daaruit blijkt vooral dat leiding een somber beeld heeft over de algemene armoede en dat ze hun eigen toegankelijkheid foutief inschatten.
Zo vindt bijna 90 procent van de ondervraagden de eigen scoutsgroep voldoende toegankelijk voor kinderen en jongeren in armoede. Al zien de meesten wel nog ruimte voor verbetering. Opmerkelijk, want er is sprake van een ongelijke deelname aan het jeugdbewegingsleven.
Volgens Ebinger komt dat omdat de leiding onvoldoende vertrouwd is met de drempels die er bestaan voor maatschappelijk kwetsbare jongeren en weinig op de hoogte is van het diversiteitsaanbod van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Jeugdbewegingen draaien op vrijwilligers en niet op professionelen”, verklaart ze. “Eerder onderzoek toonde al aan dat ze vaak de draagkracht missen om echt contact te leggen met maatschappelijk kwetsbare kinderen en hun ouders.”

Pessimistische kijk op armoede
Over armoede in het algemeen heeft de leiding eerder een somber beeld. Men schat het percentage uitgesloten Vlamingen hoger in dan de gemiddelde Vlaamse jongere en het aantal kinderen en jongeren in armoede schat men dubbel zo hoog in als in realiteit.
“Die pessimistische kijk maakt het hen zwaar en moeilijk om met het thema te werken”, vervolgt Ebinger. “Ze zien scouting vooral als plezier, een moment om eventuele zorgen te vergeten. Niemand zegt het thema armoede onbelangrijk te vinden, maar de leiding ziet het niet als de taak van een jeugdbeweging om hier eenmalig rond te werken. Ze lijkt wel open te staan voor een samenwerking met de sociale sector.”
Scouts en Gidsen Vlaanderen zal haar leiding dus moeten blijven motiveren als ze de toegankelijkheid van de jeugdbeweging willen vergroten. “Projecten als Open Kamp, Scouting op Maat, verminderd lidgeld en het jaarthema rond armoede bewijzen dat de jeugdbeweging zich wil engageren ten aanzien van kinderen en jongeren in armoede. De nationale leiding moet die lijn doortrekken en aanvullen met voldoende vorming en professionele ondersteuning als ze tot fundamentele veranderingen wil komen”, besluit Ebinger.
 
Meer weten?
Katrein Ebinger: katrein.ebinger@gmail.com
Prof. dr. Jan Steyaert (promotor): jan.steyaert@ua.ac.be

Download scriptie (1.14 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Antwerpen
Thesis jaar
2012