Voedingsrichtlijnen voor professionele dansers

Vicky
Janssens

Korte Termijn Effect van Koolhydraatinname Vóór, Tijdens en Na de Voorstelling Op de Glycemie, Recuperatie en Op het Zelf-Gerapporteerde Gezondheidsgevoel bij Professionele Dansers

Janssens Vicky1

1AP Hogeschool Antwerpen

Abstract.

Doel.

Deze studie gaat na of het aanpassen van de koolhydraatinname voor, tijdens en na de voorstelling effect heeft op de recuperatie en op het zelf-gerapporteerde gevoel van gezondheid en dan voornamelijk op het gezondheidsaspect vitaliteit.

Procedé.

Deelnemers. Tien professionele dansers, waarvan 4 vrouwen en 6 mannen, tussen 21 en 37 jaar namen deel aan dit onderzoek. Ze hadden binnen de company nog geen informatie betreffende sportvoeding gekregen.

Protocol. Gedurende twee weekends werden de dansers getest. Elk weekend bestond uit 2 dagen en tijdens deze 2 dagen stond er steeds een avondvoorstelling op het programma. In het eerste weekend zorgden ze zelf voor hun eten. Tijdens het tweede weekend werden de maaltijden voor hen voorzien. Deze maaltijden voldeden aan de aanbevelingen voor koolhydraten omschreven in de Voedingsrichtlijnen voor Professionele Dansers. Beide weekends werd hun glycemie voor en na de voorstelling gemeten. Ook werd hun vochtverlies gemeten aan de hand van de zweettest en vulden de dansers aan het einde van het weekend de SF-8TM Health Survey in, die peilt naar het zelf-gerapporteerde gezondheidsgevoel en dit zowel op mentaal als fysiek vlak.

Resultaten.

Dansers hebben een hogere glycemiewaarde na de voorstelling, zowel op dag 1 als dag 2 van weekend 2, in vergelijking met dag 1 en dag 2 van weekend 1. De fysieke gezondheid wijkt zowel in het eerste als in het tweede weekend af van de norm. Er is geen verschil in mentale of fysieke gezondheidsscore gevonden tussen weekend 1 en weekend 2. Wel is er een significante daling in algemene gezondheid en neiging tot significante stijging in vitaliteit waar te nemen.

Universiteit of Hogeschool
AP Hogeschool Antwerpen
Thesis jaar
2015
Thema('s)
Kernwoorden