Emulatie van videogames

Stefan Creemers
Persbericht

Emulatie van videogames

Videogamehelden staan op uit de dood

 

Emulatie heeft, zoals de titel van dit artikel reeds laat vermoeden, te maken met de thans wijdverspreide bezigheid van het spelen van videogames. Mary Poppins, Pippi Langkous, kapitein Zeppos en andere helden van weleer hebben de dag van vandaag afgedaan en zijn systematisch vervangen door hun digitale tegenhangers. We hebben het hier over de gebroeders Mario & Luigi, Lara Croft, Pokémon en een hele resem andere videogamekarakters, zij zwaaien de scepter in het hedendaagse entertainmentlandschap. De videogame-industrie is in het laatste decennium dan ook uitgegroeid tot een miljardenonderneming die zelfs de filmindustrie weet te overtroeven.

Maar in tegenstelling tot films, die na hun bioscoopcarrière hun walhalla vinden in de wereld van de televisie, verdwijnen videogames na hun korte levensspanne vaak roemloos in de vergetelheid. Op enkele uitzonderingen na gaan de consoles (Playstation, Xbox etc.)  waarop men deze videogames speelt slechts enkele jaren mee, waarna ze worden vervangen door een geavanceerder model waarvoor op hun beurt weer nieuwe spelletjes verschijnen. De oudere, voorbijgestreefde spelcomputers en hun respectievelijke videogames verliezen hun economisch potentieel en verdwijnen langzaam maar zeker uit de winkelrekken. Voor de modale videogameliefhebber lijken deze consoles en hun games voorgoed verloren, of toch niet…

Het is hier dat emulatie ten tonele verschijnt, emulatie maakt het immers mogelijk om de hardware van het ene systeem (bijvoorbeeld een oudere console) na te bootsen op een ander systeem (meestal een personal computer). Dankzij emulatie is het als het ware kinderspel geworden om je favoriete oude games (bijvoorbeeld Mario Bros) op je huidige computer af te spelen en dit allemaal gratis en voor niets; de benodigde software voor het emuleren van videogames wordt immers vrijelijk op het Internet beschikbaar gesteld. Emulatie heeft hiernaast nog tal van andere voordelen; zo zien spellen er door middel van emulatie vaak veel beter uit dankzij tal van technologische ingrepen die mogelijk zijn op hedendaagse multimediacomputers.

Iedere medaille heeft echter zijn keerzijde. Dit geldt ook voor emulatie waar de adder onder het gras wordt gevormd door de wettelijke bescherming van de games en consoles. Videogames en hun spelcomputers worden immers door patenten en auteursrechten beschermd, hierdoor is het emuleren van videogames vaak een illegale bezigheid. Net zoals de muziekindustrie zich hevig verzet tegen de algehele MP3 heisa, is er vanuit de videogame-industrie een sterke tegenwerking van het emulatiegebeuren.

Loopt het inzake emulatie nu wel allemaal zo’n vaart als in de problematiek aangaande MP3’s? Is emulatie überhaupt wel bekend? Om een antwoord te vinden op deze vragen werd door Stefan Creemers, in het kader van zijn eindverhandeling aan de Katholieke Universiteit Leuven, een onderzoek ingesteld naar de kennis en het gebruik van emulatie onder de Leuvense studentengemeenschap. Hieruit blijkt dat emulatie voornamelijk een mannelijke aangelegenheid is. Binnen de mannelijke onderzoekspopulatie werd bovendien een aanzienlijk percentage respondenten waargenomen dat gebruik maakte van emulatie en dat over de nodige kennis terzake beschikte. Het gebruik en de kennis van emulatie hangt hiernaast ook samen met de toepassing van allerhande, aan het Internet gerelateerde, illegale randactiviteiten (zoals bijvoorbeeld het downloaden van MP3’s, films en warez). De studie constateerde eveneens het bestaan van een hele internetgemeenschap rond het emulatiegebeuren. Talloze sites staan in voor de bekendmaking van de laatste nieuwtjes op het vlak van emulatie alsook voor de verspreiding van de illegale software nodig voor het emuleren van videogames. Stefan Creemers concludeert dat het emuleren van videogames thans nog niet dezelfde verspreidingsgraad kent als het downloaden van MP3’s maar dat desalniettemin de emulatie van videogames een duidelijk waarneembaar verschijnsel is dat zich situeert in de ambigue sfeer van de internetcriminaliteit. Om hetzelfde rampscenario te vermijden dat zich heeft afgespeeld in de muziekindustrie, is er nood aan een dialoog tussen juridische experts, de videogame-industrie en de emulatiegemeenschap.

Het staat buiten kijf dat emulatie een groot potentieel biedt voor videogameliefhebbers die graag hun favoriete games willen blijven spelen. Vandaag de dag is voor deze spelers emulatie een aantrekkelijke, doch illegale, mogelijkheid om aan hun noden tegemoet te komen. Het wachten blijft dan ook op de videogame-industrie die vooreerst nog met een waardig alternatief op de proppen moet komen.

 

Websites:

http://users.pandora.be/dihalut/

http://www.zophar.net/

http://www.ngemu.com/

http://www.gbatemp.net/

 

Te publiceren illustraties:

 

  1. Het videogame “Super Mario 64” in actie op een personal computer

 

 

  1. Mario is door middel van emulatie nu ook op PC te bewonderen

 

Voor meerdere illustraties kunt u mij steeds contacteren op Stefan.Creemers@student.kuleuven.ac.be

Universiteit of Hogeschool
Sociale Wetenschappen, dpt Communicatie
Publicatiejaar
2003
Share this on: