Ontwerp van een trillingsdempende fietsnaaf

Korneel De Viaene
Persbericht

ONTWERP VAN EEN TRILLINGSDEMPENDE FIETSNAAF

Fietsen als vrijetijdsbesteding heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen, in de zomermaanden is het de buitensport bij uitstek waardoor dan ook heel wat mensen op de fiets kruipen.

Hoewel de fietsen tegenwoordig almaar lichter en stijver worden, is het ook de tendens om meer comfortabele racefietsen te ontwikkelen. Deze trend speelt in op de grote groepen wielerliefhebbers die lange tochten ondernemen en vele uren in het zadel zitten. Wat extra comfort is dan geen overbodige luxe, want als fietser krijg je voortdurend schokken en trillingen te verduren. Wegen vertonen allerhande putten en hobbels en bij het fietsen over zo een opeenvolging van oneffenheden worden trillingen opgewekt. Deze trillingen worden via de fiets doorgegeven aan de fietser die deze dus absorbeert. Het is bewezen dat het menselijk lichaam gevoelig is aan trillingen, een langdurige blootstelling aan deze trillingen zorgt ervoor dat spieren sneller vermoeid raken. Het effect is het grootst bij het fietsen over kasseiwegen, de opgewekte frequenties liggen dan binnen het frequentiegebied waaraan de mens het meest gevoelig is.

In deze masterproef wordt op zoek gegaan naar manieren om het comfort tijdens fietstochten te verhogen voor de recreatieve fietser.

Bibliografie

/

Universiteit of Hogeschool
Industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen
Publicatiejaar
2016
Promotor(en)
Yannick Christiaens
Kernwoorden
Share this on: