Verplichte inburgering in Vlaanderen.

Ellen
Raes

Artikel:

‘Ontstaan en evolutie van de verplichte inburgering in Vlaanderen’

 

Inburgering is een wederzijds onderhandelingsproces. Nieuwkomers die naar Vlaanderen komen, worden verondersteld om een aantal basiswaarden en normen aan te nemen. Dit is het kader, waarover niet meer onderhandeld kan worden. Aan de andere kant moet de ontvangende samenleving deze nieuwkomers aanvaarden als volwaardige en actieve burgers. De overheid zorgt ervoor dat er voldoende middelen worden voorzien om elke nieuwkomer een inburgeringstraject te kunnen aanbieden. Wanneer dit het geval is, kan de overheid de nieuwkomers verplichten om zich in te burgeren. Het inburgeringstraject bestaat uit een primair en een secundair traject. Het primaire traject speelt zich af op het onthaalbureau dat financieel volledig afhankelijk van de Vlaamse overheid en ook door haar erkend wordt. In dit traject krijgen de nieuwkomers maatschappelijke oriëntatie, Nederlands, loopbaanoriëntatie en trajectbegeleiding aangeboden. Na het primaire traject dat maximum één jaar duurt, wordt de nieuwkomer doorverwezen naar het secundaire traject. Dit wordt georganiseerd door reguliere voorzieningen, afhankelijk van het toekomstperspectief van de nieuwkomer.

Nieuwkomers die nog geen jaar in Vlaanderen verblijven hebben recht op een inburgeringstraject. Een aantal onder hen is verplicht om zich in te burgeren. Deze mensen zijn: gezinsherenigers en –vormers, erkende vluchtelingen, ontvankelijk verklaarde vluchtelingen en geregulariseerden.

De gemeente werd in het inburgeringsdecreet verantwoordelijk gesteld om de nieuwkomers die zich inschrijven in de gemeenten in te lichten en door te verwijzen naar het onthaalbureau. Zij stuurt ook een lijst met namen door van nieuwkomers die zich de voorbije maand kwamen vestigen in de gemeente. Nog een taak van de gemeente is brieven versturen naar nieuwkomers om hen op de hoogte te brengen van hun recht of plicht om zich in te burgeren bij een onthaalbureau.

Als mensen verplicht worden om iets te doen, hangt er ook een sanctie aan vast om dit gedrag te kunnen afdwingen als overheid. Bij verplichte inburgering koos het parlement voor een strafrechtelijke sanctie maar die blijkt, een jaar nadat het decreet in werking trad, niet te werken. Het kabinet van Marino Keulen zoekt naar een oplossing om dit te verhelpen. Het aantal nieuwkomers dat de overheid kan verplichten om zich in te burgeren bedraagt maar 10%. Het kabinet Keulen werkt eraan om deze doelgroep te verruimen.

 

Vanaf 1999 werd inburgering voor de eerste maal ingeschreven in het regeerakkoord. Daardoor gaf de regering van P. Dewael aan dat zij aan dit thema wenste te werken. De opeenvolgende succesresultaten van het Vlaams Belang tijdens de verkiezingen waren hiertoe de aanleiding. Zij speelden vooral op één thema, de vreemdelingen. De overheid moest dit thema behandelen in een poging het Vlaams Belang af te remmen. De eerste minister die inburgering onder haar hoede kreeg, was Mieke Vogels. Na interne problemen bij Agalev door de federale verkiezingen van 2003 nam M. Vogels ontslag en werd Adelheid Byttebier bevoegd voor inburgering. Onder het ministerschap van M. Vogels werd het inburgeringsdecreet geschreven en goedgekeurd in de kamer, dit vond plaats op 28 februari 2003. A. Byttebier zorgde ervoor dat het decreet uitwerking kreeg in de praktijk op 1 april 2004. Na de Vlaamse verkiezingen van 2004 werd er een minister van inburgering aangesteld. Dit was en is de VLD’er Marino Keulen.

 

Het inburgeringsdecreet werd met ‘vereende krachten’ geschreven. Het Vlaams Minderheden Centrum werd herhaaldelijk door M. Vogels aangesproken wanneer het decreet werd geschreven, omdat zij over veel expertise beschikten. Nadien heeft het Centrum amendementen op het decreet geformuleerd in de hoop dat parlementsleden ervan gebruik zouden maken bij het formuleren van hun amendementen. Ook andere organisaties voorzagen het ontwerp van decreet al dan niet verplicht van amendementen. Dit waren de Sociaal Economische Raad Vlaanderen, de Vlaamse Onderwijsraad, de Raad van State en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Sommige van hun adviezen werden gehoord, andere niet. Op 12 maart 2004 volgde er het Besluit van de Vlaamse regering betreffende het Vlaamse Inburgeringsbeleid. Hierin stond de concrete uitwerking van het decreet in de praktijk. Inburgering werd verplicht voor een bepaalde doelgroep van nieuwkomers. Dit is de verplichte doelgroep, maar is ook een groep van nieuwkomers die rechthebbende is. De gemeente diende een taak op te nemen door nieuwkomers in te lichten over inburgering en hen door te verwijzen naar het onthaalbureau.

 

Tijdens de parlementaire debatten werd de verplichting in het decreet ingeschreven. De parlementleden gingen ervan uit dat elke nieuwkomer die naar Vlaanderen komt, verplicht zou worden om zich in te burgeren. Achteraf bleek dit niet zo te zijn. Nieuwkomers die een onderdaan van een land dat lid is van de Europese Economische Ruimte, kunnen niet verplicht worden om zich in te burgeren. Ook onderdanen van een aantal andere landen kunnen niet verplicht worden om een inburgeringstraject te volgen, omdat België met hen een verdrag gesloten heeft waardoor deze onderdanen geen extra voorwaarden kunnen worden opgelegd om hier economisch actief te zijn. Mensen die trouwen met een Belg vallen ook niet onder de verplichten. Dit is onafhankelijk aan het feit of de partner een genaturaliseerd Belg is of niet. Tijdens de stemming van het decreet in het parlement stemden de coalitiepartijen SP.a, de toenmalige VU, VLD en het toenmalige Agalev voor. De CD&V onthield zich en het toenmalig Vlaams Blok stemde tegen. De coalitiepartijen van toen vonden en vinden het inburgeringsdecreet een sterk en goed decreet. Dit geldt ook voor de organisaties die onder het decreet vallen. De CD&V vond en vindt het decreet te vaag. Er staat niet duidelijk in wie verplicht wordt om zich in te burgeren en zij zijn ervan overtuigd dat nieuwkomers die trouwen met een Belg wel verplicht kunnen worden om zich in te burgeren. Hiervoor zal er wel overleg nodig zijn met de Federale regering. Dit wil zeggen dat ook de Walen akkoord zullen moeten gaan, maar dat is twijfelachtig. Het Vlaams Belang vindt dat het decreet niet ver genoeg gaat. Zij hebben zelf een volledig idee van hoe zij het in de praktijk zien, maar dit sluit niet aan bij het huidige beleid.

 

Er is nog veel werk aan de winkel bij de overheid om alles vlot te laten verlopen. De financiële middelen groeien jaarlijks, in een tijd waar alle andere departementen moeten besparen. Het is een heel belangrijk thema voor de regering, waar alle regeringspartijen achter staan.

 

Raes Ellen

Thesis: Verplichte inburgering in Vlaanderen

 

Bibliografie

Bibliografie

 

Geschreven bronnen

 

Boeken

- ABBENSHUIS, T., DE JONGE, J.,e.a., Nieuw in Nederland: de educatieve opvang

van nieuwkomers. Amersfoort, CINOP, 1995.

- BLOMMAERT, J., VERSCHUEREN, J., Het Belgische migrantendebat. De

pragmatiek van de abnormalisering. Antwerpen, International Pragmatics

Association v.z.w., 1992.

- COMMERS, R., BLOMMAERT, J., Het Belgische asielbeleid. Kritische

perspectieven. Brussel, 11.11.11.-uitgeverij, 2001.

- COUMOU, W., MATON, E., e.a., Visietekst inburgering: doelbewust inburgeren

van nieuwkomers en oudkomers in Nederland en Vlaanderen. Den Haag,

Nederlandse Taalunie, 2002.

- DASSETTO, F., Migrations, sociétés et politiques. Belgique, Europe et les

nouveaux défis. Louvain-la-Neuve, Academia-Bruylant, 2001.

- DE BOK, R.,DE WINTER, L., e.a., Podium. Mening over medelanders ‘integratie of

assimilatie’? Uit de Nederlandse en Belgische pers. Weert, uitgeverij M & P, 1992.

- FOBLETS, M.C., HUBEAU, B., Nieuwe burgers in de samenleving?. Burgerschap

en inburgering in België en Nederland. Leuven / Amersfoort, Acco, 1994.

- FOBLETS, M.C., Nieuwe burgers in de samenleving?: burgerschap en inburgering

in België en Nederland. Leuven, Acco, 1997.

- FOBLETS, M. C., HUBEAU, B., Politieke participatie van allochtonen.

Leuven/Amersfoort, Acco, 1997.

- FOBLETS, M. C., HUBEAU, B., PARMENTIER, S., Migranten kleuren en het recht

in. Over de bijdrage van nieuwe minderheden tot het recht. Leuven/Amersfoort,

Acco, 1997.

- GEUIJEN, C.H.M., Werken aan ontwikkelingsvraagstukken: Multiculturalisme.

Utrecht, Lemma, 1998.

- GOWRICHARN, R., Hollandse contrasten. Over de keerzijde van sociale

integratie. Leuven / Apeldoorn, Garant, 1998.

- HAERTJENS, M., Ik kan, ik kan, wat jij niet kan … Nieuwkomers in het

vrijwilligerswerk. Een maatschappelijk inburgeringstraject. Brussel, Vlaams

Minderhedencentrum vzw, 2004.

132

- HEEREN, H., VOGEL, P., WERDMÖLDER, H., Etnische minderheden en

wetenschappelijk onderzoek. Amsterdam, Boom, 1996, p. 80-97.

- KARAMAT, A., Alleen voor allochtonen: een mythologische inburgeringsroman.

Utrecht, erasmillenium, 1999.

- ROSEBOOM, H., STEGERHOEK, R., Voorlichting aan migranten. Het kiezen van

methoden en middelen. Utrecht, Lemma, 1989, p. 9-15.

- SCHEEPERS, J., SCHOUTEN, A., Thuis in eigen toekomst: lessenserie ‘cultuur

en kiezen’ voor nieuwkomers. Bussum, Dick Coutinho, 1996.

- SCHUMACHER, P., De minderheden. 700 000 migranten minder gelijk.

Amsterdam, Van Gennep, 1987.

- TERMEER, E., Nieuwkomers. Berichten uit de multicultuur.

Amsterdam/Antwerpen, Contact, 2001.

- Z.N., Onthaal van nieuwkomers: een model. Gent, De Poort Beraber, 1997.

Rapport, cursus, eindwerk, brochure, interne nota, vergaderverslag

- CEL INBURGERING., De rol van de gemeente in het inburgeringsbeleid. Lier,

Beukeleirs, april 2004. (brochure)

- CORNELIS, M., DEMOOR,. N., e.a., Onderzoek naar de finaliteit van het Vlaamse

inburgeringsbeleid. Gent, CICI, 2001.

- CORNELIS, M., DEMOOR,. N., e.a., Onderzoek naar de lokale vormgeving van

het Vlaamse inburgeringsbeleid. Gent, CICI, 2001.

- DESCHAMPS, L., Stativaria 29. Volwassen anderstalige nieuwkomers in het

Vlaamse Gewest. Aantallen, profielen, beleidsaandachtspunten. Brussel,

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, december 2003.

- ICEM, Een onthaalbeleid voor nieuwkomers in Vlaanderen en Brussel. Z.p., ICEM,

1998. (nota onthaal nieuwkomers)

- INTERDEPARTEMENTALE COMMISSIE ETNISCH-CULTURELE

MINDERHEDEN, Het Vlaamse beleid naar etnisch-culturele minderheden.

Brussel, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, jaarrapport 1998, p. 157-174.

- INTERDEPARTEMENTALE COMMISSIE ETNISCH-CULTURELE

MINDERHEDEN, Het Vlaamse beleid naar etnisch-culturele minderheden.

Brussel, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, jaarrapport 2001, p. 127-147.

- VLAAMS MINDERHEDEN CENTRUM, Een goed onthaal voor elke nieuwkomer.

Visietekst van het Platform Nieuwkomers. Brussel, VMC, 2000.

- VLAAMS MINDERHEDEN CENTRUM, Ontwerpdecreet inburgering. Advies van

het Platform Nieuwkomers. Brussel, VMC, 2002.

133

- VLAAMS MINDERHEDEN CENTRUM, Welke vreemdelingen (18+) behoren tot de

doelgroep van het inburgeringsbeleid? Juridische afbakening. Brussel, VMC,

2005. (brochure)

- VOGELS, M., de minister van wel, zijn, en het goede gevoel. Toegankelijke

beleidsnota van de Vlaamse minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen.

Brussel, Cel Gelijke Kansen, 2000. (nota)

- Z.N., Organisatie van het inburgeringsbeleid in Brussel. Op basis van het advies

van de ad hoc begeleidingsgroep. Brussel, ad hoc begeleidingsgroep, 2003.

- Z.N., Infobundel voor onthaalbureaus. Z.p., z.u., 2004.

- WETS, J., Migratie en Asiel: vluchten kan niet meer. Syntheserapport van een

onderzoeksproject inzake het migratie- en asielbeleid in België. Brussel, Koning

Boudewijnstichting, 2001. (rapport)

Tijdschriftartikels

- BEERSMANS, D., FERMONT, I., De mono-cultuur komt nooit terug. Interview met

Marino Keulen, Vlaams minister van Inburgering. Divers: nieuwsbrief van het Vlaams

Minderheden Centrum, jrg. 5, nr. 6, p. 22-26.

- CLITEUR, P., When in Rome, doe as the Romans do. Civis Mundi, Tijdschrift voor

politieke filosofie en cultuur, jrg. 24, januari, 2003, p. 12-21.

- COUWENBERG, S. W., Inburgering: een permanente politieke opgave. Civis Mundi,

Tijdschrift voor politieke filosofie en cultuur, jrg. 24, januari, 2003, p. 3-11.

- DE CORT, L., GEERTS, F., JANSSEN, P., Inburgering? Geen kwestie van verplichte

‘inpassing’, wel van onthaal …: interview met Piet Janssen. Tijdschrift voor

welzijnswerk, vol. 26, nr. 241, 2002, p. 30-41.

- DE WACHTER, A., Kom-Pas Gent start met Vlaams inburgeringsbeleid meerderjarige

nieuwkomers. Terzake, Praktijkblad over lokaal beleid en samenlevingsopbouw, mei,

2001, p. 35-40.

- ENTZINGER, H., Gemeente staat voor inburgering nieuwkomers in Nederland.

Terzake, vol. 13, nr. 10, 1995, p. 11–14.

- ENTZINGER, H., Nationale identiteit en burgerschap. Civis Mundi, Tijdschrift voor

politieke filosofie en cultuur, jrg. 24, januari, 2003, p. 22-26.

- FERMONT, I., Ambitieuze timing voor inburgeringstrajecten. Het inburgeringsdecreet

van a tot z. Divers: nieuwsbrief van het Vlaams Minderheden Centrum, jrg. 3, nr. 3,

2002, p. 7-12.

134

- FERMONT, I., Oefeningen in zelfredzaamheid. Trajectbegeleiders luchten hun hart

over cursus MO in Nederlands. Divers: nieuwsbrief van het Vlaams Minderheden

Centrum, jrg. 3, nr. 3, p. 24-29.

- FERMONT, I., De allochtoon als nieuwe Belg: ‘monoculturele sokkel’ of diversiteit?

“Normen en waarden” & “rechten en plichten” op de rooster gelegd. Divers:

nieuwsbrief van het Vlaams Minderheden Centrum, jrg. 4, nr. 2, p. 6-13.

- FERMONT, I., Het inburgeringsdecreet in de praktijk. De wijzigingen op een rijtje

gezet. Divers: nieuwsbrief van het Vlaams Minderheden Centrum, jrg. 5, nr. 2, p. 20-

23.

- FERMONT, I., Een half jaar inburgeringsdecreet: een eerste balans. Uitvoering

decreet ontgroeit langzaam kinderziekten. Divers: nieuwsbrief van het Vlaams

Minderheden Centrum, jrg. 5, nr. 5, p. 6-7.

- FERMONT, I., “Trajectbegeleiding tot drie maand beperken is absurd”. Interview met

Claire Cauwels (Kom-Pas Gent, Werking Minderjarige Nieuwkomers). Divers:

nieuwsbrief van het Vlaams Minderheden Centrum, jrg. 5, nr. 5, p. 8-13.

- FREDERIX, S., De realiteit van een recht beleid. Rot op uit Rotterdam. Mondiaal

magazine, nr. 16, 2004, p. 39-43.

- GOVERS, E., Verplichte inburgering in Nederland is geen succes. Streven, december

2000, p. 1012-1016.

- HAERTJENS, M., ‘Hoe kan je integreren als je niet weet hoe het land in elkaar zit?’.

Nieuwkomers blikken terug op hun traject. Divers: nieuwsbrief van het Vlaams

Minderheden Centrum, jrg. 3, nr. 3, 2002, p. 13-18.

- HAERTJENS, M., Inburgeren is meer dan zo snel mogelijk werk vinden. Een visie op

efficiënte inburgering. Divers: nieuwsbrief van het Vlaams Minderheden Centrum, jrg.

3, nr. 3, 2002, p. 19-23.

- KALK, E., Inburgering als tweezijdig proces. Civis Mundi, Tijdschrift voor politieke

filosofie en cultuur, jrg. 24, januari, 2003, p. 27-34.

- LEYMAN, D., Politieke partijen over asielzoekers, migranten en burgerschap. Een

doorlichting van de verkiezingsprogramma’s. Divers: nieuwsbrief van het Vlaams

Minderheden Centrum, jrg. 4, nr. 2, p. 14-17.

- LIEKENS, S., Stadsklap en A-partners. Antwerpenaren en nieuwkomers leren elkaar

kennen. Divers: nieuwsbrief van het Vlaams Minderheden Centrum, jrg. 5, nr. 5, p. 14-

15.

- MEIJS, L., De programma’s voor geslaagde inburgering. Wat moeten nieuwkomers

leren? Maatschappij & Politiek: vakblad voor maatschappijleer, jrg. 33, december,

2002, p. 9-10.

135

- MEIJS, L., Maatschappelijke Oriëntatie voor nieuwkomers. Inburgeren: hoe doe je

dat? Maatschappij & Politiek: vakblad voor maatschappijleer, jrg. 35, april, 2004, p. 3-

7.

- TAELS, W., Integratiecentra en integratiediensten zitten op drie sporen. Terzake,

Praktijkblad over lokaal beleid en samenlevingsopbouw, mei, 2001, p. 31-34.

- VAN DER HEIJDE, H., Contouren voor integratiebeleid. Van Weert naar Loppersum.

Maatschappij & Politiek: vakblad voor maatschappijleer, jrg. 33, december, 2002, p. 6-

8.

- VISSERS, S., Nederlands leren in het kader van inburgering. Een wereld van verschil

tussen Nederland en Vlaanderen? Samenleving en politiek, jg. 9/2002, nr. 2, p. 12–18.

Artikels van kranten en weekbladen

- BEEL, V., Nieuwkomers enthousiast over inburgeringscursus. Is de rechter neutraal?

De Standaard, 12 februari 2003, p. 3.

- BERX, C. EN LANJRI, N., Baas over eigen inburgeringsbeleid. De Standaard, 20

september 2004, p. 44.

- COCHEZ, T., Duizend extra leerkrachten nodig voor verplichte inburgering. De

Morgen, 13 december 2002, p. 3.

- COCHEZ, T., Niet alle Marokkaanse vrouwen kunnen inburgeren. De Morgen, 28

januari 2003, p. 7.

- DE GUCHT, K., Migratie als uitdaging, niet als schrikbeeld. De Morgen, 19 oktober

2002, p. 58.

- DE VOOGHT, I., Inburgeringsbeleid focust op meerderjarige immigrant. Regering

financiert 1.500 extra inburgeringstrajecten. De Tijd, 22 juni 2000, z.p.

- DOBBELAERE, B. EN DE LAET, A., VLD kijkt naar eigen minister voor verplichte

inburgering. De Standaard, 6 december 2002, p. 3.

- DUPONT, P., Minister Keulen wel degelijk bevoegd voor integratie. De Morgen, 19

augustus 2004, p. 5.

- DUPONT, P., Minister Keulen verstrengt en verstevigt inburgeringsbeleid. Keulen: ‘Dit

is een dwingende uitnodiging en een plicht tot participatie. Allochtonen mogen zich

niet meer verstoppen in hun eigen biotopen’. ‘Welvaart moet je verdienen’. De

Morgen, 17 september 2004, z.p.

- EECKHOUT, B., 1.500 extra plaatsen voor inburgering nieuwkomers.

Regeringscomité bepaalt wie erkenning voor begeleiding krijgt. De Morgen, 22 juni

2000, p. 24.

- EECKHOUT, B., Het verkeerde debat. De Morgen, 15 oktober 2002, p. 2.

136

- EECKHOUT, B., Onderwijs krijgt hete aardappel inburgering doorgeschoven. Paarsgroen

eensgezind over verplichting, nog niet over sancties. De Morgen, 6 december

2002, p. 4.

- EECKHOUT, B., Wie inburgeringscursus weigert, riskeert vervolging. De Morgen, 12

december 2002, p. 1.

- EECKHOUT, B., N-VA biedt meerderheid aan voor verplichte inburgering. De Morgen,

23 november 2002, p. 5.

- FONTEYN, G., Kinderen van de inburgering. De Standaard, 4 maart 2000, p. 19.

- FRAIHI, T., Integratiegedacht. Knack, 15 september 2004, p. 44.

- FRANSEN, G., Inburgering heeft half jaar achterstand. De Standaard, 11 juni 2004, p.

2.

- FRANSEN, G., Hier spreekt men Nederlands, gelieve aan het toestel te blijven.

Waarom een uitheemse rugchirurg een Vlaamse cursus slager-uitbeender volgt. De

Standaard, 11 juni 2006, p. 21.

- GALLE, C., Onthaalbeleid nieuwkomers kost geld en tijd. Vlaamse gemeenten en

minderhedensector vragen gecoördineerde aanpak. De Morgen, 1 april 2000, p. 7.

- GHIJS, I. EN FRANSEN, G., Inburgering wordt chaos. De Standaard, 27 maart 2004,

p. 1.

- GHIJS, I., Weg met de betutteling. De Standaard, 23 oktober 2004, p. 12.

- GOOSSENS, R., VLD verstrakt standpunt over inburgering. Vlaams parlementslid

Patricia Ceysens noemt wachtlijsten voor taallessen ‘fictief’. De Morgen, 16 oktober

2002, p. 4.

- GOOSSENS, R., Inburgering enkel voor nieuwkomers verplicht. De Morgen, 18

november 2002, p. 4.

- HAECK, B., Keulen licht kinderziektes inburgeringsbeleid toe. Procedures en

doelgroep beleid vormen knelpunten. De Tijd, 19 oktober 2004, p. 4.

- HAECK, B., Sociale huurders moeten Nederlands kennen of bereid zijn te leren.

Vlaamse regering bereidt nieuwe sociale woningen reglement voor. De Tijd, 25 januari

2005, p. 2.

- HAECK, B., Zeven experts schetsen Vlaamse normen en waarden. De Tijd, 29 januari

2005, p. 3.

- HAECK, B., Inburgering moet positief verhaal blijven. Twee op drie volgen

inburgeringscursus uit vrije wil. Decreet een jaar van kracht. De Tijd, 1 april 2005, p. 1-

2.

- HUYSENTRUYT, S., De hooggeschoolden zijn het slachtoffer. De Tijd, 29 maart

2004, p. 5.

- HUYSENTRUYT, S., Verplichte inburgering gaat in onduidelijkheid van start. Decreet

wordt vanaf donderdag van kracht. De Tijd, 29 maart 2004, p. 5.

137

- JANSSEN, P., ‘In ruimer kader zien’. De Standaard, 18 september 2004, p. 4.

- JANSSENS, V., Uitvoering inburgering in het gedrang. De Tijd, 5 september 2003, p.

4.

- JANSSENS, V., onthaalbureaus inburgering klaar. De Tijd, 12 augustus 2004, p. 3.

- JANSSENS, V., Averij voor Nederlands inburgeringsplan. Voorstel minister Verdonk

strandt op praktische problemen. De Tijd, 17 maart 2005, p. 5.

- LUYSTERMANS, P., De islam in Vlaanderen heeft gelijke rechten én plichten. De Tijd,

9 februari 2005, p. 12.

- MARCHI, L., Olga en Mohammed maken het goed. De Standaard, 27 oktober 2004, p.

36.

- MARTENS, P., Sauwens: ’Verplichte inburgering moet federaal worden geregeld’.

Vlaamse regering komt in lente met inburgeringsdecreet en meer middelen. De

Morgen, 21 december 1999, p. 5.

- MESSIAEN, R., Fatima Bali, gemeenteraadslid in Antwerpen, over

inburgeringscursussen. De Tijd, 3 augustus 2000, z.p.

- OLIHA, C., Het inburgeringsdecreet: iets voor na de Olympische Spelen? De

Standaard, 25 september 2003, p. 17.

- OTTE, A., De criteria moeten worden gedefinieerd in een soort eindtermen. N-VA

biedt wisselmeerderheid aan voor verplichte inburgering. De Standaard, 23 november

2002, p. 5.

- ROGIERS, F., Heet van de tong. Jan Roegiers (Spirit): ’We zitten op een tijdbom’. De

Morgen, 3 oktober 2002, p. 6.

- STURTEWAGEN, B., Goede wil en eigenbelang. De Standaard, 26 januari 2005, p.

18.

- TEGENBOS, G., Inburgering zonder tranen, zonder borstgeroffel. De Standaard, 12

november 2002, p. 8.

- TELEN, S., Inburgeren in de inburgeringsmaterie. Begin politiek jaar staat voor Marino

Keulen in het teken van integratie. De Standaard, 13 september 2004, p. 47.

- VAN BAELEN, J., Nederlands kennen of geen sociale woning? Knack, 2 februari

2005, p. 12.

- VANDERMEERSCH, P., Politici voeren beschamende vertoning op. De Standaard, 7

december 2002, p. 46.

- VAN DE VELDEN, W., Vlaams Parlement buigt zich over ontwerpdecreet inburgering.

Kritiek op VLD-pleidooi voor verplichte en afdwingbare inburgering nieuwkomers. De

Tijd, 15 oktober 2002, p. 3.

- VANDORMAEL, B., Taal als pasmunt. Knack, 02 februari 2005, p.8.

- VAN HUMSBEEK, H., Waarom integratie een/geen prioriteit is. Knack, 19 november

2003, p. 28.

138

- VAN IMPE, L., Knuffelpolitiek? Nee, bedankt. De Morgen, 16 augustus 2004, p. 6.

- VAN IMPE, L., Vogels op de koffie bij MARINO Keulen. De Morgen, 31 augustus

2004, p. 6.

- VAN IMPE, L., De trendbreuk in het beleid van minister van Inburgering Marino

Keulen. ‘Het minderhedenbeleid is er vandaag te veel op gericht om mensen de weg

naar het OCMW te tonen’. ‘Het geduld is op, aan beide kanten’. De Morgen, 23

oktober 2004, p. 3.

- VIDAL, K., Cursus maatschappijleer en Nederlands zal in najaar 2005 op punt staan.

Keulen en Turkse Unie akkoord over inburgering imams. De Morgen, 10 december

2004, p. 4.

- V.K., 5 miljoen euro extra voor inburgering in 2005. Budget verhoogd tot 32,9 miljoen

euro. De Tijd, 20 november 2004, p. 3.

- VRERIKS, T., Nieuwe campagne voor inburgering in Antwerpen. Schepen Pauwels wil

meer geld om wachtlijsten cursus Nederlands weg te werken. De Morgen, 24 maart

2004, p. 11.

- VUYLSTEKE, C., Vrijwilligerswerk als inburgeringsrecept. ‘Ik moet elders een bestaan

opbouwen, de enige weg is diegene die voor ons ligt’. De Morgen, 12 mei 2004, p. 6.

- Z.N., Vlaamse regering trekt extra geld uit voor nieuwkomers. De Morgen, 21

december 2001, p. 5.

- Z.N., Extra Vlaams geld voor inburgering. Verplichte inburgering pas later. De Tijd, 21

december 2001, p. 32.

- Z.N., Ik integreer, jij integreert. De Standaard, 22 oktober 2002, p.8.

- Z.N., Mieke Vogels ergert zich mateloos aan Patrick Dewael. De Standaard, 13

november 2002, p. 4.

- Z.N., Inurgeritis. De Standaard, 22 november 2002, p. 8.

- Z.N., Stop het eentalige denken. De Standaard, 11 december 2002, p. 10.

- Z.N., Geen fundamentele juridische bezwaren tegen inburgering. De Morgen, 10

januari 2003, p. 7.

- Z.N., Goedkeuring inburgering verwacht tegen midden februari. De Tijd, 10 januari

2003, p. 28.

- Z.N., Inburgeringsdecreet krijgt tweede lezing. De Standaard, 13 februari 2003, p. 4.

- Z.N., VLD hamert op verplichte inburgering. De Tijd, 23 oktober 2003, p. 3.

- Z.N., Onthaalbureau Nieuwkomers erkend. De Standaard, 16 augustus 2004, p. 42.

- Z.N., Fracties verdelen commissies Vlaams Parlement. De Tijd, 8 september 2004, p.

4.

- Z.N., Inburgering verplicht voor iedereen. De Standaard, 17 september 2004, p. 9.

- Z.N., Vreemd in Vlaanderen. De Standaard, 17 september 2004, p. 9.

- Z.N., Gezinshereniging wordt herbekeken. De Standaard, 18 september 2004, p. 4.

139

- Z.N., Aantal inburgeraars gehalveerd sedert verplichting. Overheid motiveert minder

goede dan vrijwilligers. De Standaard, 6 oktober 2004, p. 2.

- Z.N., Minister Marino Keulen past inburgering aan. De Standaard, 7 oktober 2004, p.

6.

- Z.N., Inburgering wel belangrijk voor asielzoekers. De Tijd, 20 oktober 2004, p. 5.

- Z.N., Hoogopgeleide allochtoon komt hier niet aan de bak. De Standaard, 23 oktober

2004, p. 13.

- Z.N., Keulen verplicht imams tot stoomcursus België. De Standaard, 10 december

2004, p. 12.

- Z.N., Wonen is een mensenrecht. De Standaard, 26 januari 2005, p. 33.

- Z.N., Wijzen buigen zich over normen en waarden. De Standaard, 29 januari 2005, p.

8.

- Z.N., Administratie inburgering eind 2005 fors versterkt. De Standaard, 15 april 2005,

p. 4.

- Z.N., Administratie inburgering eind 2005 fors versterkt. Het Belang van Limburg, 15

april 2005, p. 4.

- Z.N., Onderwijsbesparing bedreigt inburgering. De Standaard, 23 april 2005, p. 17.

Wetteksten en parlementaire documenten

- REGEERAKKOORD 1999-2004, Een nieuw project voor Vlaanderen. Vlaamse

regering, 13 juli 1999.

- VOORSTEL VAN DECREET – van de heer Lauwers c.s. – houdende instelling van

een kader voor het afsluiten van samenwerkingsovereenkomsten tussen de

gemeenten en de Vlaamse Gemeenschap met het oog op de organisatie van

inburgeringstrajecten voor nieuwkomers. Vlaams Parlement, 21 december 1999.

- ACTUELE VRAAG van de heer Filip Dewinter tot mevrouw Mieke Vogels, Vlaams

minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, over de inburgering van

inwijkelingen Nr. 95 (1999-2000). Vlaams Parlement, 21 december 1999.

- INTERPELLATIE van de heer Chokri Mahassine tot mevrouw Mieke Vogels, Vlaams

minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, over het inburgeringsbeleid Nr.

266 (2001-2002). Vlaams Parlement, 21 mei 2002.

- ONTWERP VAN DECREET betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid. Vlaams

Parlement, 24 mei 2002.

- BELEIDSBRIEF Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, Beleidsprioriteiten 2002-

2003, ingediend door mevrouw Mieke Vogels Vlaams minister van Welzijn,

140

Gezondheid, Gelijke Kansen en Ontwikkelingssamenwerking. Vlaams Parlement, 31

oktober 2002.

- ONTWERP VAN DECREET betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid

AMENDEMENTEN. Vlaams Parlement, 12 december 2002.

- ONTWERP VAN DECREET betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid

AMENDEMENTEN. Vlaams Parlement, 9 januari 2003.

- COMMISSIE voor onderwijs, vorming en wetenschapsbeleid. Vergadering van 6

februari 2003. Vraag om uitleg. Vlaams Parlement.

- ONTWERP VAN DECREET betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid, in eerste

lezing door de plenaire vergadering aangenomen artikelen. Vlaams Parlement, 12

februari 2003.

- HANDELINGEN Plenaire vergadering, middagvergadering, DECREET Vlaamse

Inburgeringsbeleid – Stemmingen. Vlaams Parlement, 19 februari 2003, p. 19-25.

- VERZOEKSCHRIFT over inburgering van allochtonen, Verslag namens de Commissie

voor Welzijn, Volksgezondheid en Gelijk Kansen uitgebracht door mevrouw Riet Van

Cleuvenbergen en de heer Koen Helsen. Vlaams Parlement, 25 februari 2003.

- DECREET van 28 februari 2003 betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid. Belgisch

Staatsblad, 8 mei 2003.

- MET REDENEN OMKLEDE MOTIE – van mevrouw Riet Van Cleuvenbergen,

mevrouw Sonja Becq, mevrouw Trees Merckx-Van Goey en mevrouw Ingrid van

Kessel – tot besluit van de op 12 juni 2003 door mevrouw Riet Van Cleuvenbergen in

commissie gehouden interpellatie tot mevrouw Adelheid Byttebier, Vlaams minister

van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, over het uitvoeren van engagementen

die de minister bevoegd voor Welzijn is aangegaan naar aanleiding van het

inburgeringsdecreet. Vlaams Parlement, 16 juni 2003.

- DECREET van 4 juni 2003 betreffende het inwerkingsbeleid. Belgisch Staatsblad, 30

juni 2003.

- COMMISSIE VOOR ONDERWIJS, VORMING EN WETENSCHAPSBELEID.

Vergadering van 3 juli 2003, vraag om uitleg van de heer Luc Martens tot mevrouw

Marleen Vanderpoorten, Vlaams minister van Onderwijs en Vorming, over de

moeilijkheden van inburgering van hooggeschoolde allochtonen.

- MET REDENEN OMKLEDE MOTIE – van mevrouw Riet Van Cleuvenbergen, de heer

Kris Van Dijck, mevrouw Trees Merckx-Van Goey en mevrouw Sonja Becq – tot

besluit van de op 7 oktober 2003 door mevrouw Riet Van Cleuvenbergen in

commissie gehouden interpellatie tot mevrouw Adelheid Byttebier, Vlaams minister

van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, over de engagementen aangegaan naar

aanleiding van het inburgeringsdecreet en de uitvoering van de motie van het Vlaams

Parlement van 2 juli 2003. Vlaams Parlement, 9 oktober 2003.

141

- HANDELINGEN Commissievergadering, Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid

en Gelijke Kansen, Vraag om uitleg van de heer Chokri Mahassine tot mevrouw

Adelheid Byttebier, Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, over

het Vlaams inburgeringsbeleid. Vlaams Parlement, 27 januari 2004, p. 9-14.

- MET REDENEN OMKLEDE MOTIE – van mevrouw Riet Van Cleuvenbergen en de

heer Kris Van Dijck – tot besluit van de op 30 maart 2004 door mevrouw Riet Van

Cleuvenbergen in commissie gehouden interpellatie tot mevrouw Adelheid Byttebier,

Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke kansen, over het

operationaliseren van het inburgeringsdecreet en de uitvoering van de met redenen

omklede motie van het Vlaams Parlement van 2 juli 2003. Vlaams Parlement, 1 april

2004.

- HANDELINGEN Commissievergadering, Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid

en Gelijke Kansen, Interpellatie van mevrouw Riet Van Cleuvenbergen tot mevrouw

Adelheid Byttebier, Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, over

het operationaliseren van het inburgeringsdecreet en de uitvoering van de motie van

het Vlaams Parlement van 2 juli 2003, Met redenen omklede motie. Vlaams

Parlement, 30 maart 2004, p. 1-14.

- BESLUIT van de Vlaamse regering van 12 maart 2004 betreffende het Vlaamse

inburgeringsbeleid. Belgisch Staatsblad, 26 april 2004.

- BESLUIT van de Vlaamse regering van 12 maart 2004 betreffende de richtlijnen voor

maatschappelijke oriëntatie en trajectbegeleiding in het kader van het Vlaamse

inburgeringsbeleid. Belgisch Staatsblad, 14 juni 2004.

- MINISTERIEEL BESLUIT van 29 maart 2004 betreffende de registratie en de

uitwisseling van gegevens in het kader van het inburgeringsbeleid. Belgisch

Staatsblad, 6 juli 2004.

- MINISTERIEEL BESLUIT van 11 juni 2004 tot erkenning van provinciaal

Integratiecentrum Minderheden Antwerpen (Pricma) v.z.w. als onthaalbureau voor de

provincie Antwerpen, met uitzondering van de stad Antwerpen. Belgisch Staatsblad, 6

juli 2004.

- MINISTERIEEL BESLUIT van 11 juni 2004 tot erkenning van Onthaalbureau Vlaams-

Brabant als onthaalbureau voor de provincie Vlaams-Brabant. Belgisch Staatsblad, 6

juli 2004.

- MINISTERIEEL BESLUIT van 11 juni 2004 tot erkenning van Onthaalbureau Limburg

als onthaalbureau voor de provincie Limburg. Belgisch Staatsblad, 6 juli 2004.

- MINISTERIEEL BESLUIT van 11 juni 2004 tot erkenning van het Stedelijk

Onthaalbureau PINA als onthaalbureau voor de stad Antwerpen. Belgisch Staatsblad,

6 juli 2004.

142

- MINISTERIEEL BESLUIT van 11 juni 2004 tot erkenning van Onthaal Nieuwkomers

Oost-Vlaanderen (Onov) v.z.w. als onthaalbureau voor de provincie Oost-Vlaanderen,

met uitzondering van de stad Gent. Belgisch Staatsblad, 6 juli 2004.

- MINISTERIEEL BESLUIT van 11 juni 2004 tot erkenning van het Centrum voor

Anderstalige Nieuwkomers Kom-Pas als onthaalbureau voor de stad Gent. Belgisch

Staatsblad, 6 juli 2004.

- MINISTERIEEL BESLUIT van 11 juni 2004 tot erkenning van Provinciaal Integratie

Centrum West-Vlaanderen (Pric) v.z.w. als onthaalbureau voor de provincie West-

Vlaanderen. Belgisch Staatsblad, 6 juli 2004.

- HANDELINGEN Commissievergadering, Commissie voor Wonen, Stedelijk Beleid,

Inburgering en Gelijke Kansen, Interpellatie van de heer Filip Dewinter tot de heer

Marino Keulen, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Stedenbeleid, Wonen en

Inburgering, over de resultaten van het inburgeringsbeleid, Met redenen omklede

moties. Vlaams Parlement, 18 oktober 2004, p. 1-11.

- MET REDENEN OMKLEDE MOTIE – van de heren Filip Dewinter, Jan Penris, Rob

Verreycken en Christian Verougstraete en mevrouw Monique Moens – tot besluit van

de op 18 oktober 2004 door de heer Filip Dewinter in commissie gehouden

interpellatie tot de heer Marino Keulen, Vlaams minister van Binnenlandse Bestuur,

Stedenbeleid, Wonen en Inburgering, over de resultaten van het inburgeringsbeleid.

Vlaams Parlement, 20 oktober 2004.

- BELEIDSNOTA Inburgering 2004-2009 ingediend door de heer Marino Keulen,

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering.

Vlaams Parlement, 22 oktober 2004.

- BELEIDSNOTA Inburgering 2004-2009 MET REDENEN OMKLEDE MOTIE van de

heren Rob Verreycken, Jan Penris, Christian Verougstraete en Erik Tack en mevrouw

Monique Moens. Vlaams Parlement, 1 december 2004.

- BELEIDSNOTA Inburgering 2004-2009 MET REDENEN OMKLEDE MOTIE van de

heren Sven Gatz, mevrouw Cathy Berx en de heren Bart De Wever, Herman Lauwers

en Chokri Mahassine. Vlaams Parlement, 1 december 2004.

- ONTWERP VAN DECREET houdende tweede aanpassing van de algemene

uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2004.

VERSLAG namens de Commissie voor Wonene, Stedelijk Beleid, Inburgering en

Gelijke Kansen uitgebracht door de dames Veerle Heeren, Cathy Berx en Hilde

Crevits aan de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting. Vlaams

Parlement, 6 december 2004.

- HANDELING Commissievergadering, Commissie voor Wonen, Stedelijk Beleid,

Inburgering en Gelijke Kansen, Vraag om uitleg van mevrouw Cathy Berx tot de heer

Marino Keulen, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en

143

Inburgering, over de werking van het cliëntvolgsysteem bij de opvolging van de

inburgeringstrajecten. Vlaams Parlement, 13 januari 2005, p. 18-21.

- HANDELINGEN Commissievergadering, Commissie voor Wonen, Stedelijk Beleid,

Inburgering en Gelijke Kansen, Vraag om uitleg van mevrouw Cathy Berx tot de heer

Marino Keulen, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en

Inburgering als instrument tot spreiding van asielzoekers. Vlaams Parlement, 31

januari 2005, p. 1-3.

- MINISTERIEEL BESLUIT betreffende het kwaliteitsbeleid in het kader van het

inburgeringsbeleid. Belgisch Staatsblad, 19 april 2005.

Mondelinge bronnen

- BERX, C., Mondelinge mededeling. Interview, 22 maart 2005.

- BOSSUYT, K., Mondelinge mededeling. Interview, 5 april 2005.

- CRAUWELS, F., Mondelinge mededeling. Interview, 6 april 2005.

- DE BAERE, M., Mondelinge mededeling. Interview, 14 december 2004.

- DHONDT, S., Mondelinge mededeling. Interview, 6 december 2004.

- FERMONT, I., Mondelinge mededeling. Interview, 17 februari 2005.

- GATZ, S., Mondelinge mededeling. Interview, 14 maart 2005.

- GOOGHE, E., Mondelinge mededeling. Interview, 14 april 2005.

- HELLEMANS, I., Mondelinge mededeling. Interview, 17 december 2004.

- MAHASINNE, C., Mondelinge mededeling. Interview, 23 maart 2005.

- ORLICKY, P., Mondelinge mededeling. Interview, 10 december 2004.

- PENRIS, J., Mondelinge mededeling. Interview, 23 maart 2005.

- PUTTEMANS, K., Mondelinge mededeling. Interview, 25 februari 2005.

- VOGELS, M., Mondelinge mededeling. Interview, 16 februari 2005.

Audiovisuele bronnen en elektronische publicaties

Informatie via netwerk

- AMEYE, B., Interview, Van Inburgering tot Actief Burgerschap – Sven Gatz. Internet,

22 september 2004.

(http://www.liberales.be/cgi-bin/show/pl?interview&gatzactiefburgerschap)

- FEREMANS, E., De face van de inburgeringswet. Internet, 27 september 2004.

(http://www.kifkif.be/print.php?sid=1853)

144

- VAN DEN BOSSCHE, G., ZEMNI, S., Allochtonen aller landen … burger u in! Wat het

debat over inburgeringsplicht ons kan vertellen over identiteit(en). Internet, 22

september 2004.

(http://www.flwi.ugent.be/cie/CIE/vdbossche_zemni_1.htm)

- Z.N., Juridische afbakening van de doelgroepen van het Vlaamse inburgeringsbeleid

in de experimentele fase. Internet, 31 januari 2002.

(http://www.wvc.vlaanderen.be/minderheden/inburgeri…/juridische_afbakening_

doelgroep.ht)

- Z.N., Inburgering als middel tot emancipatie. Internet, 15 september 2004.

(http://www.kleurrijkvlaanderen.be/showpage.asp?iPageID=756)

- Z.N., Het inburgeringsbeleid. Internet, 16 september 2004.

(http://www.wvc.vlaanderen.be/minderheden/inburgeringsbeleid/inburgering…

inb…)

- Z.N., Inburgering. Internet, 23 september 2004.

(http://www.gent.be/gen/wonen/migranten/Kom_pas/algemeen/kom-pas_inburge….

htm)

- Z.N., CD&V over asiel/migratie. Internet, 9 februari 2005.

(http://www.cdenv.be/programma/thema/index.php#asiel)

- Z.N., Van apart naar samen. Internet, 9 februari 2005.

(http://www.sp.be/nationaal/ideeen/politiekprogr/programmapunten/van_apa…

amen_lijst.asp)

- Z.N., Niemand uitsluiten maar ook niemand opsluiten. Bart Somers opent liberaal

spoor voor integratiedebat. Internet, 9 februari 2005.

(https://www.vld.be/uploads/Bkoktober04.pdf)

- Z.N., Immigraties in België. Internet, 9 februari 2005.

(http://www.agenda-respect.be/nl/teksten/resp-txt-geschiedenis.htm)

- Z.N., Onze samenleving is multicultureel en mag dat blijven. Internet, 23 februari

2005.

(http://www.groen.be/nieuwseninformatie/manifest/manifest_item.asp?mani_…)

- Z.N., Historiek Vlaams minderhedenbeleid. Internet, 23 februari 2005.

(http://www.vmc.be/main/mainc01.htm)

- Z.N., Vreemdelingenbeleid. Internet, 22 maart 2005.

(http://www.vlaamsbelang.be/index.php?p=21&id=5)

e-mail

- ORLICKY, P., (Pavol.Orlicky@Gent.be), RE:, E-mail aan RAES, E.,

(raes.ellen@pandora.be), 13 mei 2005.

Download scriptie (679.48 KB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2005