Slimme Omgevingen voor Kleine Patiënten: De invloed van virtual reality (VR) op angst in de pediatrische spoed-box
De bachelorproef onderzoekt de impact van Virtual Reality (VR) op het verminderen van angst bij kinderen tussen 6 en 12 jaar op de spoedgevallendienst van het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen. De centrale onderzoeksvraag luidt: "Welk effect heeft het gebruik van VR op angst bij kinderen op de spoedgevallendienst?" Daarnaast wordt nagegaan hoe zorgverleners (verpleegkundigen, artsen en gastvrouwen) staan tegenover het gebruik van VR en welke educatie nodig is om hen te motiveren tot implementatie.
De studie bestaat uit een literatuuronderzoek en een praktijkgedeelte. Uit de literatuur blijkt dat VR effectief is in het verlagen van procedurele angst bij kinderen. Verschillende studies tonen aan dat kinderen die VR gebruiken tijdens medische handelingen minder angst ervaren dan bij traditionele methoden. Toch zijn er drempels voor implementatie, zoals gebrek aan kennis, technische uitdagingen en weerstand tegen nieuwe technologieën.
Om deze drempels te overwinnen, werd een interactieve workshop georganiseerd voor het zorgteam. Vooraf en nadien werd een vragenlijst afgenomen. De resultaten tonen aan dat passieve educatie (zoals posters of video's) onvoldoende is om gedragsverandering teweeg te brengen. De interactieve sessies daarentegen verhoogden het vertrouwen en de bereidheid om VR effectief te gebruiken. Leeftijd bleek geen invloed te hebben op de bereidheid tot implementatie.
De bachelorproef besluit dat VR een waardevolle en veilige interventie is om angst bij kinderen te verminderen, mits zorgverleners goed worden opgeleid via praktische en interactieve methoden. De auteur ontwikkelde een protocol, een infosessie en een promotieposter om de implementatie te ondersteunen. De studie draagt bij aan kindvriendelijke zorg en sluit aan bij de duurzame ontwikkelingsdoelen rond gezondheid en innovatie.
Meer lezen