Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

The role of SLC7A11 in chemotherapy response of T-cell acute lymphoblastic leukemia

Universiteit Gent
2022
Amber
Boutens
Er is een gebrek aan kennis over resistentiemechanismen in T-cel acute lymfatische leukemie (T-ALL). Om dit kennistekort te verkleinen wordt in deze thesis de rol van SLC7A11 in de therapierespons van T-ALL onderzocht.
Meer lezen

Impact van koud plasma behandelingen op lipide-oxidatie; een studie op vetzuurmethylesters.

Universiteit Gent
2022
Charlie
Van Paepeghem
Het gebruik van koud plasma als milde conserveringstechniek is veelbelovend. Maar koud plasma kan ook aanleiding geven tot lipide-oxidatie, een proces dat zowel de kwaliteit als de veiligheid van levensmiddelen kan reduceren. In deze scriptie werd koud plasma toegepast op oliematrices.
Meer lezen

Changes in taste perception in patients with interstitial lung disease: The need for new diets and food products.

Andere
2019
Viktor
Proesmans
Welke voedingsstoffen hebben een effect op interstitiële longziektes, wat voor dieet kunnen we maken om mensen verder te ondersteunen in hun complex ziekteproces?
Meer lezen

Moringa leaf concentrate (MLC) and moringa leaf powder (MLP): a comparative study

Universiteit Gent
2018
Branwen
Peddi
Deze thesis verkent de gebruiken van Moringa, een subtropische boomsoort, in Nicaragua. Het bekijkt de productiemethodes van de boom, de bladeren en afgeleide producten - poeder en concentraat -, maar ook de socio-economische factoren en de nutritionele waarde van deze producten.
Meer lezen

Additie van selenium-methionine en N-acetyl-L-cysteïne bij hittegestresseerde vleeskippen en hun effect op oxidatieve stress.

Universiteit Gent
2016
Elise
Rosseel
De effecten van twee additieven: selenium-methionine en N-acetyl-L-cysteïne op het lichaam van vleeskippen in hittestress werd onderzocht. Er werd gekeken of deze additieven een effect hebben op het antioxidant glutathion, die de door hittestress gecreëerde oxidatieve stress bij kippen kan verlagen.
Meer lezen

De invloed van voeding op parodontale gezondheid. Vitamine C, andere antioxidanten en vetzuren.

KU Leuven
2013
Nele
Van Houdt
Over flosdraad en vitamientjes…De dag van vandaag worden we langs alle kanten bestookt met adviezen over gezonde voeding. Jonge mensen denken dan vaak aan de slanke lijn, oudere mensen eventueel aan hun hoge cholesterol. Wat de meesten niet weten, is dat gezonde eetgewoonten ook voor de tanden zeer belangrijk zijn. Hierbij gaat het niet enkel over het laten van zoete en zure tussendoortjes om gaatjes te voorkomen. Ook de kwaliteit van de fundamenten van de tanden, namelijk het tandvlees en het kaakbot, kan beïnvloed worden door voedingsmiddelen. Of toch niet?
Meer lezen

Inzicht in de biotoegankelijkheid van lycopeen in olie/tomaatmengsels na toepassen van hittebehandelingen en homogenisatie

KU Leuven
2012
Kristof
Met
  • Marc
    Hendrickx
Hitte en homogenisatie als tools voor verbeterde opname van lycopeen, een antioxidant uit tomatenProbleemstelling en onderzoeksstrategieVeel mensen hebben steeds meer interesse in gezonde voeding. Zowel rauwe als verwerkte groenten en fruit zijn belangrijke onderdelen van een evenwichtig en gezond dieet omwille van hun gunstige nutritionele samenstelling. Binnen de groep van carotenoïden is lycopeen niet alleen verantwoordelijk voor de dieprode kleur van tomaten, maar heeft het enkele belangrijke eigenschappen in het menselijke lichaam als antioxidant.
Meer lezen

Bioactieve componenten in functie van genetische diversiteit, oogsttijdstip en verwerking in Allium porrum L.

Hogeschool Gent
2012
Lien
Goetghebeur
 Prei(s) Jezelf Gelukkig !Prei is een typisch Vlaamse groente waar de Vlamingen trots op mogen zijn. Nu meer dan ooit, want uit recent onderzoek is gebleken dat prei heel wat bioactieve componenten bevat.De studie werd uitgevoerd aan het Instituut voor Landbouw- en Visserij Onderzoek (ILVO) te Melle door onderzoekers Nathalie Bernaert (doctoraatsstudente UGent) en Lien Goetghebeur (masterstudente Hogent). Zij stelden vast dat prei heel wat stoffen bevat. De groep componenten omvat o.a. zwavelverbindingen, polyfenolen en antioxidanten.
Meer lezen