Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Cadmium opname door cacao zaailingen: de rol van het wortelstelsel en het biobeschikbaar cadmium

KU Leuven
2019
Hester
Blommaert
Met behulp van een stabiel isotoop van cadmium werd onderzocht wat de rol is van het wortelstelsel en biobeschikbaar cadmium in de opname van cadmium door cacao zaailingen?
Meer lezen

Incidence of Thyroid Immune Related Adverse Events in Melanoma Patients Treated with Pembrolizumab in an Expanded Access Program

Vrije Universiteit Brussel
2016
Jeroen
de Filette
  • Yanina
    Jansen
  • Max
    Schreuer
  • Hendrik
    Everaert
  • Brigitte
    Velkeniers
  • Bart
    Neyns
99 patiënten met een geavanceerd melanoom, behandeld met pembrolizumab (anti-PD-1) immuuntherapie, werden gevolgd voor neveneffecten ter hoogte van de schildklier. Zowel hypothyreoïdie als thyreotoxicose kwamen vaak voor; dit laatste was eveneens geassocieerd met een diffuus verhoogde 18-FDG opname door de schildklier.
Meer lezen

Reservoir analogue and fluid characterization of travertine carbonate in Acquasanta Terme, Italy

KU Leuven
2015
Nick
Janssens
                                                 De zoektocht naar olie, en hoe water hierbij kan helpen“De zoektocht naar olie is een dynamische kunst… Het belangrijkste element voor elke zoektocht, in het verleden, het heden of de toekomst, is de bereidheid van de mens om zijn grenzen te verleggen”Everett DeGolyerMet deze filosofie heeft men voor de kust van Brazilië, in 2006, het Lula-olieveld gevonden. Het was de grootste vondst van de voorbije 30 jaar, verborgen onder 4000 meter gesteenten en 2000 meter water.
Meer lezen

Reconstructie van de ‘water use efficiency’ van Congolese boomsoorten onder invloed van klimaatsverandering

Universiteit Gent
2014
Grégory
Baekelandt
  • Jana
    Roels
  • Nancy
    Pausenberger
  • Célestin
    Demuytere
Heeft klimaatsverandering effect op het waterverbruik van Afrikaanse bomen?Vraag jij je soms ook af hoe de klimaatsopwarming een invloed uitoefent op de groene long van onze Aarde? Grote bosgebieden zoals het Amazoneregenwoud en het Tropisch regenwoud in Congo hebben een effect op het klimaat maar worden er ook zelf door beïnvloed. Het fenomeen van stijgende CO2 concentratie is bewezen en heeft o.a. tot gevolg dan een boom efficiënter zal omgaan met zijn water. Een belangrijk gevolg is dus dat de boom productiever zal zijn naar de toekomst toe. Maar zijn hier ook nadelen aan verbonden?
Meer lezen

Method development for Li isotopic analysis via multi-collector ICP-mass spectrometry application to Cretaceous-Paleogene bounda

Universiteit Gent
2013
Tom
Croymans
 Lithium als bijkomend bewijs voor uitsterven dinosauriërs door meteorietinslag.Gent – Bijkomend bewijs voor het uitsterven van de dinosauriërs ten gevolge van de apocalyptische klimaatveranderingen werd gevonden via het element lithium. Deze klimaatveranderingen werden gelinkt met een meteorietinslag die 66 miljoen jaar geleden plaatsvond.
Meer lezen

Isotopic study of the early Eocene paleoecology and paleoenvironment in Aktulagay; The Aktulagay Section, Kazakhstan

KU Leuven
2013
Steven
Tesseur
Foraminiferen vertellen hun verhaal over het verleden, 50 miljoen jaar geledenMet de opwarming van de aarde volop in de media zouden we wel eens durven vergeten dat het aardse klimaat momenteel nog steeds behoort tot een van de koudere periodes uit de aardgeschiedenis. Het is dan ook interessant de warmere periodes van onze aardgeschiedenis te bestuderen met als einddoel beter te begrijpen wat de consequenties zijn van de stijgende globale temperatuur.
Meer lezen

Molecular Imaging of Pharmacological Modulation in the Prefrontal Cortex as a Reference for rTMS

Universiteit Antwerpen
2013
Stijn
Servaes
  • Joke
    Parthoens
  • Tine
    Wyckhuys
  • Steven
    Staelens
Op verkenningstocht door de hersenen: neuromodulatie en beeldvorming.De hersenen zijn ons belangrijkste orgaan, aldus de hersenen. Ze drijven ons denken en doen, ze zorgen dat we kunnen zien, voelen, horen en ruiken, maar toch laten ze het dan plots afweten wanneer je eindelijk de moed vindt om iets tegen die eeuwige verliefdheid te zeggen. Paradoxaal of niet, maar het brein heeft ons altijd geboeid. Het spreekt dan ook voor zich dat er reeds veel onderzoek naar de onderliggende processenis gebeurd.
Meer lezen