Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

REBORN - Cocooning in karton

Thomas More Hogeschool
2021
Katrien
De Keyser
Genomineerde longlist Bachelorprijs
In deze bachelorproe is een tijdelijke noodwoning ontworpen voor slachtoffers van mensenhandel. De bewoner zelf heeft dankzij het ontwerp helemaal niet het gevoel in een noodwoning te wonen en verblijft in een ruimte die welbevinden, zelfredzaamheid en verbinding stimuleert. Het ontwerp nodigt uit tot cocooning zonder volledig afgescheiden te zijn van de wereld. Het geeft mensen maximale kans op een nieuwe toekomst.
Meer lezen

Synaptrode: Creating neural interfaces with axon guidance and synapse induction

KU Leuven
2020
Jorik
Waeterschoot
In deze thesis worden 2 technieken onderzocht voor het scheiden van de synaps van het soma van een neuron. Dit heeft als doel metingen ter hoogte van de synaps te faciliteren. Bij de eerste techniek wordt gebruik gemaakt van microkanalen geproduceerd via een molding techniek met PDMS. Bij de tweede techniek worden groeven geteched in een silicon substraat.
Meer lezen

Circulaire Economische Strategieën als meetinstrument in een onderzoek naar duurzaamheid binnen de Vlaamse optiekwereld

Odisee
2020
Britt
Dekerf
In deze scriptie wordt duurzaamheid in de Vlaamse optiekwereld besproken. Aan de hand van circulaire strategieën wordt het duurzame verloop van materialen uit de optiekwereld, met betrekking op de gehele levenscyclus toegelicht. Een praktijkgerichte meetmethode wordt voorgesteld, welke de toepasbaarheid van circulaire strategieën in de Vlaamse optiekwereld in kaart kan brengen.
Meer lezen

TRASH TENSIONS. AFVALVERWERKING ALS FRONTIER IN HET STEDELIJK METABOLISME VAN DE GENTSE AGGLOMERATIE IN DE PERIODE 1960 – 1980.

Universiteit Gent
2020
Kobe
Tilley
Hoe ging Gent tussen 1960 en 1980 met haar afval om? Als een groeiende afvalstroom van meer divers afval, de stad voor problemen op ecologisch, ruimtelijk en maatschappelijk vlak stelde?
Meer lezen

Zwerfvuil aan zee, terug naar de bron - Labels en opschriften als leidraad naar de oorsprong van het afval

VIVES Hogeschool
2019
Celie
Lescroart
Dit eindwerk onderzocht in welke mate de labels en opschriften op zwerfvuilitems kunnen leiden naar een specifiekere oorsprong van het afval. Het onderzochte zwerfvuil werd verzameld in de haven, de binnenhaven en op het strand van Oostende en werd onderworpen aan een grondige analyse.
Meer lezen

Development of a Synthetic Uterus Model with Embedded Sensing for Multiport Spina Bifida Surgery

KU Leuven
2019
Olivier
Schottey
  • Lara
    Piers
Ontwikkeling van een prototype voor een chirurgische trainingssimulator voor een minimaal invasieve ingreep ter behandeling van Spina Bifida.. Interdisciplinaire samenwerking en validatie.
Meer lezen

Experimental and numerical characterisation of the consolidation behaviour of woven fabrics for the production of composites

Universiteit Gent
2019
Brecht
Tomme
Er wordt een computermodel gebouwd van een textielweefsel, dat niet alleen in trek maar ook in druk accuraat de realiteit weergeeft. Dit wordt gevalideerd aan de hand van experimentele resultaten. Het model kan gebruikt worden om het productieproces van composieten te verbeteren.
Meer lezen

Modelvalidatie en -updating van simulatiemodellen voor scheurgroei

KU Leuven
2019
Robin
Callens
Numerieke scheursimulaties voor scheurgroei en -initiatie vergelijken en valideren met elkaar a.h.v. een testcase. Deze zijn de: Element Free Galerkin Method, Extended Finite Element Method, Phase-Field Fracture Method. De conclusie van deze masterproef is dat de Phase-field Fracture method de meest stabiele is en dat de gevalideerde simulatietechnieken zijn nog niet in staat blijvende vervorming te simuleren.
Meer lezen

Gait and balance recovery in patients with total and unicondylar knee arthroplasty

KU Leuven
2019
Lore
Verscheure
Deze masterproef bespreekt het herstel van gang en balans bij patiënten met een totale en halve knieprothese. De halve knieprothese blijkt even goed en zelfs iets beter te scoren dan de totale knieprothese.
Meer lezen

De impact van (interne) creativiteit op de merkbekendheid van dienstverlenende bedrijven

Hogeschool Gent
2019
Céline
Penninck
In deze scriptie worden verbanden gezocht tussen (interne) creativiteit bij personen en de merkbekendheid van dienstverlenende bedrijven. Verder wordt ook concreet bestudeerd hoe deze creativiteit de merkbekendheid van deze bedrijven kan boosten en op welke manieren creativiteit bij werknemers kan worden gestimuleerd.
Meer lezen

Onderzoek naar vloeisimulaties voor raamprofielen in PVC

KU Leuven
2019
Louise
Chys
In deze scriptie wordt een onderzoek gedaan naar vloeisimulaties voor raamprofielen in PVC. Hierbij wordt de mogelijkheid om slip in rekening te brengen onderzocht door verschillende simulatiepakketten met elkaar te vergelijken
Meer lezen

RESULTS OF SURGICAL TREATMENT OF VASCULAR GRAFT INFECTIONS WITH CANDIDA - AN ARGUMENT FOR EMPIRIC TREATMENT WITH ANTIFUNGALS PERIOPERATIVELY?

KU Leuven
2018
Dries
Dorpmans
Vergelijking van de candida geïnfecteerde broekprotheses versus de niet-candida geïnfecteerden. Candida was geassocieerd aan een hogere mortaliteit. Dit is een argument om antischimmelmedicatie toe te voegen aan de antibiotica die gegeven wordt na een ingreep.
Meer lezen

Effect of compatibilization on the phase separation of polymer blends: Effect of compatibilizer’s structure and molecular weight

KU Leuven
2018
Jens
Allard
  • Avanish
    Bharati
Het blenden van verschillende kunststoffen laat toe om een nieuw materiaal te creëren dat synergetisch de eigenschappen van beide componenten combineert. Belangrijk hierbij is de microstructuur van de blend. Deze wordt gestabiliseerd door een compatibilizer.
Meer lezen

Selectieve synthese, oestrogene activiteit, copolymerisatie en katalytische isomerisatie van bisguaiacol F (BGF) regioisomeren

KU Leuven
2018
Dieter
Ruijten
Bisguaiacol F (BGF) en zijn regioisomeren zijn onderzocht als veiliger en duurzamer monomeer voor polycarbonaat synthese ter vervanging van de hormoonverstorende bisfenolen. Hiervoor is de synthese van para,para'-BGF vanuit guaiacol en vanillyl alcohol geoptimaliseerd. Verder is de copolymerisatie en de zuur gekatalyseerde isomerisatie van de twee voornaamste BGF regioisomeren (para,para'- en meta,para'-BGF) bestudeerd.
Meer lezen

Modified PMOs for Luminescence and Catalysis

Universiteit Gent
2018
Laurens
Bourda
Een PMO materiaal werd met verschillende chemische liganden gefunctionaliseerd. Door coordinatie van Co en lanthaniden konden respectievelijk katalyse en luminescentie applicaties bereikt worden.
Meer lezen

Lassen van 3D-geprinte kunststoffen

KU Leuven
2017
Siebe
Van Thienen
Deze scriptie omvat een onderzoek naar het verbinden van technische kunststoffen met lasertechnologie. Aan de hand van statistische modellen is gezocht naar de optimale parameters voor het verbindingsproces.
Meer lezen

Is er een toekomst voor gentherapie voor de behandeling van patiënten met epilepsie?

Universiteit Gent
2017
Lyssa
Martens
Ongeveer 1 op 150 mensen heeft epilepsie, en bijna één derde van hen is onvoldoende geholpen met medicatie. Daarom zijn alternatieven noodzakelijk.
Gentherapie is een vrij recente behandelingsvorm, reeds toegepast bij verscheidene aandoeningen, waarbij genetisch materiaal wordt ingebracht in cellen. Recent wordt het ook onderzocht voor de behandeling van epilepsie. Uit dierstudies blijkt dat optogenetica en chemogenetica, twee vormen van gentherapie, een duidelijk aanvalsonderdrukkend effect hebben bij knaagdieren met epilepsie en dus een veelbelovend alternatief vormen voor patiënten met epilepsie.
Meer lezen

Buitenbeentjes kaartspel

Hogeschool West-Vlaanderen
2017
Arno
Demeulenaere
  • Ruben
    Ryckebusch
  • Matthias
    Demaziere
  • Arno
    Horion
  • Stijn
    Krock
De quality-time tussen ouders en kinderen is zeer dierbaar. Een specifiek probleem dat uit onze research is voortgekomen, is dat ouders graag een wandeling maken, maar hun kinderen niet. Zij hebben nood aan extra prikkels. Het verslag beschrijft onze weg tot en met de productie van het uiteindelijke kaartspel.
Meer lezen

ENGINEERING THE 3-D TUMOR MICROENVIRONMENT USING BIOMIMETIC SCAFFOLDS: AN ADDED DIMENSION TO INTRAPERITONEAL CHEMOTHERAPY RESEARCH

Universiteit Gent
2016
Emiel
De Jaeghere
Deze scriptie biedt een mogelijke oplossing om het tijdrovende en peperdure onderzoek naar kankermedicijnen efficiënter te laten verlopen door gebruik te maken van 3D sponsjes in plaats van platte petrischaaltjes.
Meer lezen

Het effect van roostervloeren op het welzijn van de hond

Odisee
2016
Isabelle
Van Impe
De evaluatie van kennelvloeren voor honden is nodig om de potentiële impact op hun gedrag, welzijn en gezondheid te kunnen inschatten. Daarom is in een praktijkonderzoek het gedrag van de honden geobserveerd die zich afwisselend in een kennel met een betonnen of roostervloer bevonden.
Meer lezen

Virtuele pathologie van prostaatkankerstalen met MRI

KU Leuven
2016
Mary
Glorieux
Klinische studie om in vivo MRI biomerkers te bepalen bij laaggradige prostaatkanker. Met een 3D geprinte mal kan een correlatie gemaakt worden tussen MRI beelden en histopathologie. Deze biomerkers helpen in het implementeren van multiparametrische MRI in de behandeling van laaggradige prostaatkanker.
Meer lezen

Insight in Aluminate Synthesis for Piezoluminescent Applications

Universiteit Gent
2016
Evert
Dhaene
Deze masterscriptie exploreert nieuwe synthese methoden om monoklien strontium aluminaat gedopeerd met divalent europium en trivalent dysprosium nanokristallen te produceren voor vroege fase schade detectie in composiet materialen. Hiervoor werd ondermeer een studie gedaan naar de bestaande synthese methoden en hun tekortkomingen.
Een tweede luik bestudeert de afhankelijkheid van de persistent luminescente eigenschappen op de kristallietgrootte d.m.v. (titanium gedopeerd) hafnia nanokristallen.
Meer lezen

Computational Fluid Dynamics (CFD) of Turbulent Flows: Direct Numerical Simulation and Large Eddy Simulation

Universiteit Gent
2016
Pieter
Plehiers
In deze thesis is de stroming onderzocht in twee verschillende industriële toepassingen met als doel de efficiëntie ervan te verbeteren. In stoomkraken wordt het effect van het profiel van de buizen om de vorming van cokes onderzocht. In het gebied van gas ontwatering wordt een nieuw apparaat verder geoptimaliseerd op basis van numerieke simulaties in 2 en 3 dimensies.
Meer lezen

Vonkerosie van koolstofvezel versterkte kunststof

KU Leuven
2016
Joris
Claes
Deze masterproef gaat na of het mogelijk is om zinkvonken (EDM) toe te passen op koolstofcomposiet (CFRP). Er is over dit onderwerp weinig literatuur beschikbaar. Daarom wordt gestart met enkele experimenten. Deze tonen aan dat industrieel CFRP (???? = 0,01Ωcm) bewerkbaar is met vonkerosie. Een ruimer opgezet experimenteel onderzoek, bestudeert in tweede instantie de optredende materiaalafnamemechanismen en de invloed van het vonkproces op het materiaal. De volgende experimentele randvoorwaarden zijn daarbij van toepassing: een koperelektrode (Ø = 10mm) met negatieve polarisatie die 1mm diep vonkt. Een parameterbereik met stroom van 1 tot 65A en pulsduur van 0,8 tot 200µs. Verder wordt een machinefunctionaliteit gebruikt waardoor overige parameters automatisch optimaal worden geregeld. Het resultaat wordt onderzocht via een spaananalyse en microscopie, en SEM en EDX analyses toegepast op bewerkte doorsneden en oppervlakken. Dit laat toe om vier mogelijke optredende materiaalafnamemechanismen te verklaren. De verschillende experimenten resulteren ook in twee optimale vonktechnologieën. Met een statistische analyse wordt de relatie tussen de procesparameters en een aantal uitgangsgrootheden (MRR, Ra en randkwaliteit) onderzocht. De studie wordt afgerond met het onderzoeken van het effect van polarisatie; de invloed van een grafietelektrode; en een analyse van stroom en spanningspulsen via pulsmonitoring.
Meer lezen

Studie naar het genotoxisch potentieel van componenten die kunnen migreren uit bedrukte papieren en kartonnen voedingscontactmaterialen

Universiteit Antwerpen
2015
Annelies
Van Heyst
Hoe veilig zijn papieren en kartonnen voedselcontactmaterialen?We gebruiken ze dagelijks: papieren en kartonnen voedselcontactmaterialen. Denk maar aan de verpakking van rijst, de doos van een pizza of het papieren zakje van de buurtwinkel. Heeft u zich ooit afgevraagd of die papieren en kartonnen voedingscontactmaterialen wel veilig zijn?Voedselcontactmaterialen als bron van chemische stoffenVoedselcontactmaterialen (“food contact materials”, FCM) is een brede term die verschillende materialen omvat die in contact komen met voedsel.
Meer lezen

Evolutionaire optimalisatie van soft robots

KU Leuven
2015
Manu
De Block
Bij het horen van de term 'robots', denkt u dan aan mensachtige robots of misschien aan de typische assemblagerobots? De kans is groot dat u minstens denkt aan iets dat bestaat uit stugge delen met daartussen gewrichten met elektromotoren, maar vast niet aan flexibele 'soft robots', ook al vormen deze een onderwerp dat sterk aan interesse wint.Voor medische toepassingen wordt namelijk veelvuldig gebruik gemaakt van soft robots.
Meer lezen

Eigenschappen en toepassingen van glasvezelversterkt composiet

KU Leuven
2014
Sigrid
de Jong
Composietvullingen sterker met glasvezelsIn de industrie bestaat het al: kunststof versterkt met glasvezels. Deze glasvezelversterkte kunststoffen zijn licht en sterk en in allerlei vormen te maken. Dankzij deze materialen hebben we vliegtuigen, plezierboten, silo’s, kano’s, ski’s enz. Er worden zelfs bruggen van gemaakt. Nu wordt er onderzoek gedaan in de tandheelkunde naar het versterken van composietvullingen met glasvezels.Composiet is tandkleurig en kan aan tandweefsel geplakt worden. Het is sterk, slijtvast en polijstbaar.
Meer lezen

Reconstruction of the Southern Alaskan climate based on a multi-proxy analysis of annually laminated lake records

Universiteit Gent
2014
Evelien
Boes
MODDER MET EEN KLIMAATSVERHAALWeer en klimaat, het zijn concepten waar we willens nillens iedere dag mee in aanraking komen. Met de regelmaat van de klok vuren media feiten en cijfers op ons af, gaande van doordeweekse weerberichten tot onheilspellende scenario’s in verband met klimaatsverandering. Niemand ontsnapt nog aan deze overweldigende informatiestroom. Wetenschappers zijn echter al langer gefascineerd door het belang en de complexiteit van het aardse klimaatssysteem.
Meer lezen

Optimalisatie van een industriële case study in vlasvezelversterkte compound via numerieke simulaties.

KU Leuven
2014
Yannick
Van Haver
Hernieuwbare materialen voor een duurzame toekomst“Nieuwe toekomst voor Vlaams vlas als composietmateriaal”, zo klonk de inleiding van een boeiend nieuwsitem op het televisiejournaal van 17 september 2013. Men kan zich terecht de vraag stellen wat hiervan nu de meerwaarde is in ons leven. Het milieu en alles daarrond wordt meer en meer gelinkt aan de opwarming van de aarde. Het gevolg hiervan is een dagdagelijks gespreksonderwerp terwijl er nochtans bitter weinig concrete initiatieven worden ondernomen om hieraan iets te doen. Daarnaast is jobcreatie een andere topprioriteit.
Meer lezen

Economic & environmental assessment and optimization of recycling scenarios for IT equipment in developing countries

KU Leuven
2013
Frank
Plessers
 De hoeveelheid e-waste neemt elk jaar toe terwijl de recyclage van groot socio-economisch en ecologisch belang is. In ontwikkelingslanden wordt het merendeel nog volgens milieuvervuilende technieken gerecycleerd onder barre omstandigheden. Nieuwe strategieën bieden echter oplossingen die beter scoren dan mechanische recyclage in geïndustrialiseerde landen.
Meer lezen