Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Bridging The Gap Between Urban Planning and Development - Generating Value by Shifting Risk and Reward

Universiteit Gent
2024
Wouter
Coucke
De master thesis onderzoekt de complexe interactie tussen stedenbouwkundigen en projectontwikkelaars bij het vormgeven van de gebouwde omgeving, gekenmerkt door een dynamisch samenspel van visie, onderhandeling en uitvoering tussen deze disciplines. Hoewel zowel ontwikkelaars als stedenbouwkundigen waarde hechten aan professionele samenwerking en erkennen dat dit leidt tot kwalitatief betere projecten en snellere goedkeuringen, wijzen de afgenomen interviews op het bestaan van een grote kloof, gekenmerkt door wederzijds wantrouwen, uiteenlopende doelstellingen en een uiteenlopend discours. Ontwikkelaars geven prioriteit aan winst en rendabiliteit, wat vaak botst met de lange termijnwaarde, de sociale impact en het gemeenschappelijk welzijn, waar stedenbouwkundigen zich op richten. Verschillende opvattingen over eigendomsrechten, een aanvaardbare vergoeding voor de genomen risico's, en verschillende visies omtrent de aanpak van het verdichtingsvraagstuk en de realisatie van betaalbare woningen, verergeren de kloof verder.

Vastgoedontwikkeling is een risicovolle, complexe, multidisciplinaire en kapitaalintensieve onderneming die de interactie en afstemming van verschillende belanghebbenden en een actief risicobeheer vereist. Wanneer risico's correct zijn geïdentificeerd, geanalyseerd en geëvalueerd, kunnen ze worden beheerst door deze te vermijden, te elimineren, te verminderen, te delen, over te dragen en uiteindelijk het restrisico te accepteren. Hoewel risicobeheer een complexe is, is het zeker niet uitsluitend een rationele benadering. Ervaring speelt ook een rol, en de risicoperceptie van ontwikkelaars wordt onder meer beïnvloed door de verwachtingen van consultants, financiële instellingen en investeerders.

Vanuit een stedenbouwkundig perspectief zijn de maatschappelijke risico's breder en de relevante tijdshorizon veel langer dan de doorlooptijd van het ontwikkelingsproces. Het vermogen van een projectontwikkelaar om risico's te delen of zelfs over te dragen aan een andere partij hangt grotendeels af van de professionaliteit en onderhandelingskracht van die andere partij. Hoewel ervaringen met publiek-private samenwerkingen niet eenduidig zijn, bieden ze wel het potentieel om ontwikkelingsrisico's te delen en de nodige publieke capaciteit en competenties op te bouwen om risico's te begrijpen en zelfs te beheren.

Het bereiken van een evenwicht tussen private ambities en maatschappelijke impact is een cruciaal element van stedenbouw en ontwerp. Dit evenwicht wordt vaak aangeduid als de 'kwaliteit' of 'waarde' van het project. Er bestaan echter verschillende waardebegrippen en deze worden in de masterthesis onderzocht. Ruilwaarde verwijst naar de waarde van een goed of dienst in handel, vaak uitgedrukt in geld. De focus op ruilwaarde geeft vaak voorrang aan monetair gewin onder het kapitalisme, waardoor bredere sociale en culturele waarden, die een belangrijke rol spelen in stedelijke ontwikkeling, mogelijks worden verwaarloosd. De conceptie van stedelijke ruimte wordt beïnvloed door dominante visies op sociale en culturele gebruikswaarde en veel minder door persoonlijke emotionele waarden. Het heersende regime, waarvan de stedenbouwkundigen de vertegenwoordigers zijn, controleert de productie van sociale ruimte door middel van de conceptie ervan , en dit kan botsen met de puur economische focus op ruilwaarde, vaak aangenomen door projectontwikkelaars.

Effectieve kwaliteitsborging in ruimtelijke ontwikkeling vereist duidelijke discussies tussen ontwikkelaars en autoriteiten over de onderliggende aannames, ambities en strategieën om een goed projectresultaat te bereiken. Om stedelijke kwaliteit te evalueren, is een genuanceerde en veelzijdige benadering noodzakelijk. Kwaliteitskamers, opgericht in allerlei vormen om projectkwaliteit te evalueren en te waarborgen, missen formele autoriteit en een coherente aanpak, en de toepassing ervan wordt niet dooer iedereen positief beoordeeld. Het is daarom aangewezen om de noodzaak en de werking van deze kwaliteitskamers te evalueren en desnoods te herzien.

De algemene uitkomst van de interviews is een falen van een effectief ruimtelijk beleid in Vlaanderen. De centrale Vlaamse overheid wordt als zwak en afwezig beschouwd, terwijl kleinere lokale overheden onderbemand en niet toegerust zijn om complexe vergunningsaanvragen aan te pakken. De 'laissez-faire'-aanpak kan historisch worden gesitueerd, maar heeft geleid tot een ongekende verstedelijking, aangejaagd door kansen voor grondeigenaren om speculatieve waarde te creëren en te behouden door het verkrijgen van vergunningen. Dit gedrag wordt vaak toegeschreven aan projectontwikkelaars, maar hun werkterrein is verschoven naar de herontwikkeling van bestaande locaties en gebouwen.

Het debat over ruimtelijke ordening richt zich hoofdzakelijk op het verlenen van vergunningen, met een zeer sterke nadruk op formaliteiten. Het vergunningsproces is ook overmatig gereguleerd en de nadruk op juridische formaliteiten heeft geleid tot een verlies aan strategische visie, terwijl belangrijke planningsuitdagingen blijven bestaan. Het ontbreken van duidelijke ontwikkelingskaders creëert bovendien onzekerheid, wat efficiënte en innovatieve stedelijke ontwikkeling belemmert.

De Vlaamse overheid moet opnieuw de controle verwerven over planning en programmering door middel van een synergetische aanpak aan te nemen waarbij beslissingen meer centraal worden genomen en middelen worden gebundeld, en waarbij stedelijke ontwikkelingskaders op subregionaal niveau worden vastgelegd. Zodra het ontwikkelingskader is bepaald, is het een stevig werkinstrument voor zowel stedenbouwkundigen als ontwikkelaars. De betrokkenheid van provincies op dit tussenniveau, of een andere subregionale instantie, moet verder worden onderzocht. Bovendien moeten een aantal dubbelzinnige ruimtelijke concepten worden herzien door ze te beoordelen vanuit hun collectieve gebruikswaarde en de grenzen met puur emotionele waarde, zodat ze bruikbare concepten worden in plannings- en vergunningsprocedures.

De vergunningsprocedure dient grondig herzien te worden, onder andere om de mogelijkheden van lichtvaardige beroepen op basis van persoonlijke emotionele waarden of zakelijke motieven te beperken, en om de mogelijkheid om de hele vergunningsbeoordeling compleet over te doen in de adminsitratieve beroepsprocedure, zonder daarmee rekening te houden met voorafgaande afspraken en overwegingen, af te schaffen. De rol en reikwijdte van de zogenaamde Kwaliteitskamers moet worden gestructureerd en geïntegreerd in het vergunningsproces, o.a. door de mogelijkheden van ontwikkelingskosten en ontwikkelingsakkoorden uit te breiden. Een fundamentele vraag in dit alles is wat de rol van de stedenbouwkundige in dit alles is.

Tenslotte heeft de analyse van de case study aangetoond dat Upgrade Estate in staat is relaties op te bouwen met zijn stakeholders en een product te ontwikkelen dat voldoet aan de behoeften van zijn huurders en investeerders, gebaseerd op grondig marktonderzoek. De behoefte aan het product, de marketingaanpak en, tot op zekere hoogte, de architecturale vorm van de Loop 5-gebouwen creëren een gevoel van collectiviteit dat Upgrade Estate in staat stelt zijn operatie te financieren op basis van naamsbekendheid en reputatie, wat het resultaat is van een zeer sterke relatie met zijn investeerders, een stabiel maar relatief laag financieel rendement, het nemen van sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid, een uitstekende corporate marketingmachine en een bewezen staat van dienst. De financiering van het project gebeurt via een innovatief financieringssysteem dat aan de aandacht van de de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) ontsnapt lijkt te zijn. Om de risico's voor de eindinvesteerders te beperken, zou de FSMA dit soort structuren dringend moeten herzien, met name met betrekking tot deugdelijk bestuur, marktconforme waardering en transparantie.
Meer lezen

Een eeuw aan financiële crisissen en de toestand in actuele financiële markten

Thomas More Hogeschool
2020
Cedric
Van Hoey
  • Cedric
    Van Hoey
Vergelijkende studie van beurscrashes doorheen de tijd met de huidige situatie van de financiële markten wereldwijd.
Meer lezen

Leaning Against the Wind When Inequality Matters: Financial Stability, Monetary Policy and Inequality

KU Leuven
2019
David
Van Dijcke
Mijn scriptie bestudeert de verbanden tussen monetair beleid, ongelijkheid en financiele crisissen, specifiek de crisis van 2008. Zo vind ik dat het voorbarig optrekken van de intrestvoet om een crisis te voorkomen, een beleid dat ook wel "leaning against the wind" wordt genoemd, zichzelf dreigt tegen te werken door de ongelijkheid te verhogen, en daarmee ook het risico op een crisis.
Meer lezen

The DNA Data Marketplace An analysis of the ethical concerns regarding the participation of the individuals

KU Leuven
2019
Eman
Ahmed
De zorgen over individuele deelname aan DNA-datamarkten
Meer lezen

ECB MONETARY POLICY AND DISTRIBUTION OF WEALTH

Universiteit Gent
2018
Bart
De Clercq
  • Elien
    Meuleman
Dit scriptieonderzoek gaat de impact na van monetaire schokken op het portfolio rendement van huishoudens alsook de gevolgen hiervan voor de verdeling van vermogen. Meer specifiek wordt het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) sinds de financieel-economisch crisis van 2008 onder de loep genomen.
Het econometrisch luik is gebaseerd op een combinatie van micro-data van de verschillende nationale banken van het Eurosysteem (HFCS) en financiële markten data.
Meer lezen

The Distributional Impact of ECB Unconventional Monetary Policy: a First Assessment

KU Leuven
2018
David
Van Dijcke
  • Maxim
    Horion
Deze scriptie bestudeert de impact van het onconventioneel monetair beleid van de Europese Centrale Bank op inkomensongelijkheid in Nederland tussen 2014 en 2016.
Meer lezen

Spanje en de euro

KU Leuven
2017
Nils
Haesaert
Deze thesis gaat na of het one-size-fits-all-beleid van de Europese Centrale Bank afgestemd was op de specifieke noden van de Spaanse economie tussen 1997 en 2016.
Meer lezen

Determinanten van inflatieverschillen in de Europese Unie

KU Leuven
2017
Sofie
Van Peteghem
De lidstaten van de Europese Unie, zowel als deze van de Europese Monetaire Unie, vertonen elk een ander niveau van inflatie. Deze masterproef onderzoekt wat de determinanten van de inflatieverschillen in de EU zijn, alsook wat de rol van de ECB hierbij is. Hierbij wordt ook dieper in gegaan op de recente onconventionele beleidsmaatregelen van de ECB
Meer lezen

The Effect of Digitalisation on Corruption

KU Leuven
2017
Robert
Haafst
Digitalisation & Corruption is analysed by means of a longitudinal study of a large cross-section of countries. Modeled through fixed effects, we present evidence that digitalisation may lower corruption.
Meer lezen

De Belgische federale en regionale fiscaliteit na de zesde staatshervorming: et maintenant, on va où?

KU Leuven
2016
Servaas
Pylyser
De Zesde Staatshervorming is op financieel en fiscaal vlak een onafgewerkt product. Welke Belgische en Europese regels dient men na te leven bij een toekomstige optimalisatie? Hoe kan een nieuwe staatshervorming de fiscale autonomie van de gewesten verder uitgebreiden?
Meer lezen

"De gooi van India naar de status van grootmacht: een casestudie”

Universiteit Gent
2016
Jérémie
Degrave
Een actuele weergave van het potentieel van India om de status van grootmacht te behalen. Waar staan ze en waar moeten ze naartoe? Een casestudie met Brazilië en China.
Meer lezen

Stock prices in domestic and cross-country transmission of U.S. monetary policy shocks and the role of countercyclical MP

Universiteit Gent
2014
Olivier
Vermassen
Maakt Geld Gelukkig? Een Economische InvalshoekDe voorbije jaren doken termen zoals geldinjecties van voornamelijk de Federal Reserve vaak op in de pers. Simpel gezegd koopt een centrale bank obligaties op van de markt om hier vervolgens ‘nieuw’ geld tegenover te stellen. Door middel van zulke operaties stijgt de geldhoeveelheid in de economie. Telkens weer worden dergelijke geldinjecties geassocieerd met veranderingen op beurs.
Meer lezen

De rentecurve als voorspeller van de economische crisis

Vrije Universiteit Brussel
2014
Sander
Vieren
Kan de rentecurve recessies voorspellen? In de Verenigde Staten werd een inverse rentecurve sinds de jaren 50 in 6 van de 7 gevallen gevolgd door een recessie. Economen zijn dan ook uitgebreid beginnen schrijven over de rentecurve als een instrument om toekomstige recessies te voorspellen.
Meer lezen

De recente financiële crisis en de rol van de euro: een toepassing op Ierland

Odisee
2013
Kevin
Hellinckx
“Van Keltische Tijger naar Europees zorgenkind”Weinigen hadden de omvang van de globale financiële crisis kunnen voorspellen. Aangezien Ierland een kleine open economie is, zou zelfs met eender welk beleid de crisis sterk voelbaar zijn geweest. Toch is er meer aan de hand. Sinds 1999 maakt Ierland deel uit van de EMU. Dit heeft veel voordelen maar ook een belangrijk nadeel. Het betekent immers dat landen afhankelijk zijn van het monetair beleid van de ECB. Dit beleid is echter gericht op de eurozone als geheel terwijl de Ierse economische situatie sterk afwijkt van andere Europese landen.
Meer lezen

De rol van de nationale links-rechtsbreuklijn op het Europese niveau.

Universiteit Gent
2012
Leonie
Riekaert
STEMGEDRAG VLAAMSE EUROPARLEMENTSLEDEN IDEOLOGISCH GETINTHet is algemeen geweten dat de links-rechtsbreuklijn voor een belangrijke bron van verdeeldheid zorgt in de nationale politiek, maar heeft u zich ooit afgevraagd hoe deze breuklijn speelt op het Europese niveau? Het antwoord op deze vraag is uiterst relevant om de Europese politiek beter te begrijpen. Dit is niet onbelangrijk, aangezien de Europese Unie meer en meer ons dagelijkse leven bepaalt.
Meer lezen

Europeanisering van partijprogramma’s: De houding van de Belgische politieke partijen tegenover de Europese Unie, 2009-2010

Universiteit Antwerpen
2011
Pieter
Van Loo
Europeanisering van partijprogramma’s:De houding van de Belgische politieke partijen tegenover de Europese Unie, 2009-2010Deze scriptie probeert aan de hand van de combinatie van een kwantitatief en een kwalitatief onderzoek de houding van de Belgische politieke partijen ten opzichte van de Europese Unie te bepalen en te verklaren.
Meer lezen

The Impact of Global Liquidity on Commodity and Asset Prices

Universiteit Gent
2011
Duncan
Van Limbergen
Deze paper evalueert de relatie tussen de ‘globale geldhoeveelheid’ en huizenprijzen, aandelenprijzen en grondstoffenprijzen. Gedurende de recente economische crisis is de publieke interesse in dit onderwerp sterk toegenomen, doch is de literatuur hieromtrent relatief schaars. Het doel van deze paper is de bestaande literatuur aan te vullen, gebruik makende van twee innovaties. Ten eerste introduceren we data omtrent opkomende groeimarkten (“emerging market” countries), wat onze data set toelaat 85 procent van het globale BBP te omvatten voor de periode 1990-2007.
Meer lezen

De economische crisis van 2008-2009

Odisee
2011
Jo
Bernar
Essentiële lessen uit de recente economische crisis om onze toekomst te vrijwaren.Inleiding. Het niveau van welvaart van de maatschappij bepaalt in grote mate de levensstandaard van ieder van ons. De geschiedenis leert ons dat toename van de maatschappelijke welvaart een fenomeen is van de laatste 200 jaar. Echter, dit wil niet zeggen dat het welvaartsniveau automatisch gewaarborgd is. De Grote Depressie van de vorige eeuw is hiervan een sprekend voorbeeld. Deze donkere periode in de economische geschiedenis leidde tot een ontwrichting wereldwijd, zowel op economisch als sociaal vlak.
Meer lezen

De Oostenrijkse Theorie van de Conjunctuurcyclus

Universiteit Gent
2010
Yannis
Tenret
Onwetendheid, verbijstering, paniek. En eenmaal die gevoelens gingen liggen, woede. Dat waren de publieke emoties rond de financieel-economische crisis die het banksysteem deed daveren op haar grondvesten. Ondanks het kostelijke ingrijpen van overheden en centrale banken verdwenen onaanraakbaar geachte financiële instellingen van het toneel. Het waren de media die het publiek over deze ontwikkelingen inlichtten. Burgers konden naast hun politici blijkbaar ook hun bankiers niet meer vertrouwen.
Meer lezen

Private versus maatschappelijke motivatie voor de aanleg van extensieve groendaken in Vlaanderen

Odisee
2010
Karla
Claus
  • Sandra
    Rousseau
Het aanleggen van extensieve groendaken op bestaande daken kan welvaartsverhogend zijn. Aangezien de private baten echter onvoldoende zijn om de private kosten te dekken, is een subsidie voor de aanleg van groendaken een zinvolle beleidsoptie.
 
Door een steeds groeiende verstedelijking neemt de druk op de natuurlijke omgeving toe(Federale Overheidsdienst [FOD] Economie). Een interessante optie om meer groen in stedelijke gebieden te creëren ligt in het vergroenen van gebouwen, bijvoorbeeld door groendaken aan te leggen.
Meer lezen

Steun voor politieke instellingen. De Europese Unie en de publieke opinie

Universiteit Antwerpen
2009
Matthias
Vileyn
 
 
Matthias Vileyn
 
Europa, schip in het midden van de storm
 
De publieke opinie en de Europese Unie, het is vaak een moeilijk huwelijk. Europa kampt met een flink imagoprobleem en wordt lang niet door alle burgers op een voetstuk geplaatst. Vaak leeft het thema simpelweg niet, maar als er een storm opduikt komt het schip van de EU wel vaak als eerste in beeld. En juist, een orkaan van ongeziene woede raast nu over het politieke en economische landschap. Het is zeer de vraag welke averij de EU nu zal oplopen.
Meer lezen

The impact of financial instability upon the birth of (the) recession, revised as a blueprint for an extended 'durable expansive fiscal policy'

Universiteit Antwerpen
2009
Bart
Cuypers
 
Hoe de doodlopende weg met bestemming ‘de recessie’ werd ingeslagen, alsook welke duurzame omleggingen die deze nu kunnen helpen ‘achterwege‘ te laten.
 
Stel u voor dat een beleidsmaker u zou vragen naar uw perspectief, omtrent wie of wat ons nu heeft geleid naar het huidige hobbelige traject .
Meer lezen

Hedendaagse concurrentie-ideologie en haar impact op het denken over welvaart en welzijn: zijn er nog roependen in de woestijn?

Odisee
2005
Sacha
Stassen

 

 
Het concurrentiekrachtargument
Iedere dag wordt er ons in gehamerd dat het onze economie ontbreekt aan concurrentiekracht en als we onze verworvenheden niet afbouwen er voor de volgende generatie een economische apocalyps zal aanbreken. De vaak hoge heren die deze stelling poneren, zoals Marc De Vos (Prof. arbeidsrecht), hebben vaak -toevallige- liberale banden. In het geval van Dhr.
Meer lezen

De galerie voor de hedendaagse kunst. Brussel als case study.

Vrije Universiteit Brussel
2005
Lotte
De Voeght
De galerie voor hedendaagse kunst
 
Over de hedendaagse kunstwereld doen wilde verhalen de ronde over blinde speculaties, machtsvertoon en prestige, het lanceren van artiesten, het managen van de kunst en groot geldgewin. De kunstmarkt, en daarmee ook de kunst zelf, lijken manipuleerbaar door de invloed van toonaangevende verzamelaars en galeriehouders zoals een Charles Saatchi.
Meer lezen

De Argentijnse crisis van 2001. Een analyse van het Argentijnse monetaire beleid, de rol van instituties en het IMF sinds 1976

KU Leuven
2004
Ritchie
Stroobants
 
Juli 2004. Het Independent Evaluation Office van het IMF brengt haar rapport uit over de betrokkenheid van deze laatste in de Argentijnse crisis. De algemene conclusie was dat niet het IMF maar de Argentijnse beleidsmakers verantwoordelijk waren voor de zware economische en sociale problemen waar het land de afgelopen jaren mee te maken had. De instelling kon enkel nalatigheid verweten worden in de zin dat ze niet hard genoeg aangedrongen had om het begrotingstekort terug te dringen tijdens de jaren negentig. December 2001.
Meer lezen

Structurele analyse vd beurscrash van Wall Street van 1929 en het verband met de mondialisering

LUCA School of Arts
2003
Frédéric
Steeman
De economische perikelen van de jaren twintig en dertig wekken nog steeds een indrukwekkende fascinatie op. De angst voor een herhaling van de Grote Depressie is omnipresent in elke economische groeivertraging of welvaartsafname. De meest voor de hand liggende oorzaak en het symbolische startsein van de Grote Depressie was de beurskrach van Wall Street in 1929. Welke omstandigheden hebben geleid tot deze beurskrach en zijn er nog andere factoren die hebben bijgedragen tot de omvang van de Grote Depressie?
Meer lezen

Inflatie van activaprijzen en monetaire politiek: theorie en empirisch onderzoek

Universiteit Antwerpen
2003
Bram
Lybaert
Inflatie van activaprijzen: Een nieuwe maatstaf voor inflatie?
 
Monetaire overheden zien het vandaag als hun primaire taak om prijsstabiliteit te bereiken en te waarborgen. De meting van de stijging (inflatie) of daling (deflatie) van prijzen gebeurt heden ten dage a.d.h.v. een consumentenprijsindex (CPI). De precisie van een CPI is van kritiek belang daar o.m. de loonevolutie gekoppeld is aan die van de CPI. Deze thesis stelt de vraag of het vanuit theoretisch en empirisch standpunt aangeraden is de definitie van inflatie uit te breiden met activaprijzen.
Meer lezen

Expliciteren van kennis van verschillende actoren: het opstellen van een wetenschappelijke procedure inzake duurzame ontwikkeling mbt werkgelegenheid

Vrije Universiteit Brussel
2003
Tim
Festraets
ã Tim Festraets 1
Expliciteren van kennis van verschillende actoren: het opstellen van een
wetenschappelijke procedure inzake duurzame ontwikkeling met betrekking tot
werkgelegenheid
In deze licentiaatsverhandeling heb ik getracht een consensusmodel op te bouwen tussen de
vaak tegenstrijdige opvattingen van de werkgeversorganisaties enerzijds en de
werknemersorganisaties anderzijds.
Meer lezen

Een politiek-ekonomische analyse vd oprichting ed aanpassingen vd oorspronkelijke formatie vh wisselkoersmechanisme vh Europees Monetair Stelsel

Vrije Universiteit Brussel
2003
Ralf
Caers
Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek
 
Begeleidend artikel
 
De eindverhandeling "Een politiek-economische analyse van de oprichting en de aanpassingen van de oorspronkelijke formatie van het wisselkoersmechanisme van het Europees Monetair Stelsel" die in de hierna volgende paragrafen kort wordt toegelicht, werd op 21 april 2003 ingediend met het oog op het behalen van de graad van licentiaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel.
 
In deze eindverhandeling werpen we nieuw licht op de eerste tien levensjaren van het Europees Monetair Stelsel
Meer lezen