Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Noradrenerge medicatie zorgt ervoor dat zebravissen minder epileptische aanvallen krijgen

Universiteit Gent
2024
Maïté
Verstraeten
  • Markella
    Gryllionaki
Epilepsie is een veelvoorkomende neurologische aandoening (>70 miljoen mensen wereldwijd), gekenmerkt door terugkerende epileptische aanvallen. Een derde van alle patiënten met epilepsie worden niet aanvalsvrij met de huidige anti-epileptica. Verder onderzoek naar nieuwe, efficiëntere anti-epileptica is noodzakelijk. Recent is er een interesse ontstaan in het noradrenerge neurotransmissiesysteem en de rol ervan bij epileptische aanvallen. Het onderzoeken van het noradrenalinesysteem en het testen van noradrenerge medicatie (bv. atipamezole) gebeurt in proefdieren, waaronder zebravissen. Atipamezole blijkt in zebravissen de epileptische aanvallen te onderdrukken, hoewel de precieze mechanismen hiervan in verder onderzoek moeten worden aangetoond.
Meer lezen

Research on a noninvasive biomarker for responders to vagus nerve stimulation in patients with refractory epilepsy

Universiteit Gent
2017
Charlotte
Bouckaert
In deze scriptie werd onderzoek gedaan naar een biomerker om de respons op nervus vagus stimulatie te voorspellen bij epilepsiepatiënten. Op basis van de noradrenaline-hypothese werden hiervoor de pupildiameter en de P300 gemeten in patiënten behandeld met nervus vagus stimulatie. Veranderingen in deze twee parameters werden vergeleken tussen responders en non-responders op elektrische hersenstimulatie.
Meer lezen

Evaluatie van nervus vagus stimulatie in het motor cortex model voor epilepsie

Universiteit Gent
2011
Annelies
Grimonprez
Elektrische stimulatie van een zenuw verandert de prikkelbaarheid van de hersenschors.Als je even je ogen sluit en denkt aan epilepsie, wat is dan het eerste beeld dat je je voor de geest haalt? Waarschijnlijk zie je nu in je gedachten iemand die schuimbekkend, wild ligt te schokken op de grond. Dit beeld verklaart de herkomst van de term ‘vallende ziekte’ in de volksmond. Echter, niets is minder waar.
Meer lezen