Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

De noodzaak aan data voor artificiële intelligentie in de geneeskunde

Universiteit Gent
2023
Manu
Lingier
  • Nathan
    Naessens
De data die nodig zijn om algoritmes te bouwen die de gezondheid van mens en maatschappij zouden bevorderen zijn beschikbaar, echter vormt het bemachtigen van de benodigde data een groot obstakel.
Meer lezen

Lower Limb Bone Segmentation through Deep Learning and Neural Flow Based Data Augmentation

Universiteit Gent
2023
Roel
Huysentruyt
AI kan de orthopedische zorg versnellen door snel en accuraat 3D-modellen te genereren uit CT-scans, waardoor de noodzaak voor annotatiewerk door experts wordt verminderd en er meer tijd vrijkomt voor andere cruciale taken.
Meer lezen

Het gebruik van 3d laserscanning voor ontwerp en analyses in de architectuur en bouw

Hogeschool Gent
2023
Jeffrey
Mulier
3D scannen is de laatste jaren enorm vooruit gegaan en daarbij ook de breedte van de gebieden waar de technologie een geschikte toepassing vindt, zoals voor driedimensionale modellering en analyse in de architectuur en bouw. Ook binnen de landmeetkunde winnen laserscanners aan populariteit en wordt dit alsmaar meer als standaard apparatuur gezien. Op verschillende beurzen worden scanners in veelvoud tentoongesteld. Op dit moment zijn fabrikanten zelf zo ver dat zij zowel de functies van een traditioneel totaalstation willen combineren met de functies van een laserscanning, zoals de MS60 van het merk Leica.
Voor een landmeter kan dit echter overdonderend zijn en zelf een lichte drang veroorzaken om ook op “de trein van de toekomst” te springen. Echter komen hier veel parameters aan te pas om uiteindelijk voor het juiste toestel te kiezen. Daarnaast zijn er tal van verschillende soorten scanners met telkens hun aandachtspunten en dient de verwerking zeer precies en gedetailleerd te gebeuren.

Deze essay biedt een vergelijking van de verschillende soorten scanners en hun aandachtspunten zodat elke landmeter kan oordelen of hij al dan niet nood heeft aan een laserscanner en welk type het best bij zijn specifieke opdrachten past. Op basis van een kritische analyse van de soorten laserscanners zal getracht worden een algemeen besluit te vormen op het gebruik van 3D laserscanning voor ontwerp en analyses in de architectuur en bouw.
Meer lezen

Development of laser subsystem for OSCAR-QUBE sensor: testing and characterization of performance in pulsed and continuous-wave operation

Andere
2021
Jeffrey
Gorissen
Genomineerde shortlist Eosprijs
Voor mijn scriptie heb ik een laser subsysteem voor een diamant-gebaseerde kwantum magnetometer ontwikkeld. Dit binnen het OSCAR-QUBE studentenproject dat deelnam aan het "Orbit Your Thesis!" programma van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Hiermee kregen we de kans om ons project te ontwikkelen op een manier waarop echte projecten in de ruimtevaartsector ook ontwikkeld worden.
Meer lezen

visualisaties van lidardata in een educatieve setting

Universiteit Gent
2021
Jana
Ameye
Ter bevordering van het georuimtelijk denken worden drie verschillende visualisatiemethoden vergeleken met elkaar met als doelstelling de implementatie in het onderwijs. De visualisaties werden vervaardigd met lidardata, een toonaangevende laserscantechnologie, waarbij de methode van de hillshading uiteindelijk de voorkeursvisualisatie bleek te zijn voor leerlingen en studenten uit België en Mexico. Aan de hand van een viertal competenties kunnen deze beelden in de klas stapsgewijs worden geïmplementeerd ter bevordering van het ruimtelijk denken.
Meer lezen

Wat is het effect van betalingsfaciliterende technologie op het winkelplezier?

KU Leuven
2020
Sofie
De Troch
In dit onderzoek is onderzocht wat de invloed is van automatisch scannen, zelfscanning en traditoneel betalen en van mobiel betalen en traditioneel betalen op het winkelplezier van de consument in de supermarkt. Verder is onderzocht wat de invloed van privacyzorgen en angst voor technologie is op het winkelplezier.
Meer lezen

Kwaliteitsvolle medische beeldvorming bij kleine proefdieren

VIVES Hogeschool
2019
Flore
Stappers
Bij het stellen van een klinische diagnose is een goede beeldkwaliteit bij een scan essentieel. Preklinische in vivo imaging wordt vaak in de medische wereld gebruikt, zoals bij onderzoek naar kanker, hart- en vaatziekten, orthopedie … Door een correcte monitoring van de proefdieren zijn de bekomen resultaten betrouwbaar en bruikbaar.
Meer lezen

The in vivo quantification of iron deposition in the brain and its relation to pathological hallmarks of Alzheimer’s disease

Universiteit Antwerpen
2019
Eva
Wachtelaer
De ziekte van Alzheimer blijft een uitdaging voor hersenspecialisten over de hele wereld. Een recente vondst stelt voor dat afwijkende ijzerwaarden in de hersenen kunnen bijdragen aan het ontstaan en de progressie van deze ziekte. In deze thesis worden de ijzerwaarden van 180 deelnemers, inclusief gezonde personen en patiënten, onderzocht.
Meer lezen

Indoor Navigation by Centralized Tracking

Vrije Universiteit Brussel
2019
Maxim
Van de Wynckel
De thesis toont het concept van omgekeerde beacons voor navigatie binnenin een complex gebouw. Zowel het achterliggende protocol, configuratie en manier van navigatie worden in de thesis besproken.
Meer lezen

Realtime feedback maatname apparaat bij transtibiale prothese patiënten, een proof of concept

KU Leuven
2019
Daan
Heungens
De ontwikkeling van een realtime feedback maatname apparaat bij transtibiale prothese patiënten. Een proof of concept.
Meer lezen

FreeStyle Libre, glucose meten in een Flash

Thomas More Hogeschool
2019
Maxime
Van den Bosch
  • Floris
    Hofmans
  • Jolien
    Geerts
  • Serge
    Van Huffelen
  • Maxime
    Van den Bosch
Deze bachelorproef gaat over de FreeStyle Libre Flash sensor. Met een praktische uitwerking om de algemene verpleegkundige kennis bij te brengen over de Flash sensor.

Meer lezen

Terminologie in The Big Bang Theory

Universiteit Gent
2018
Brecht
Van Hove
Deze scriptie gaat over de vertaling van terminologie in een Amerikaanse wetenschappelijke serie. De termen werden doorgaans goed vertaald, maar enkele termen waren toch problematisch.
Meer lezen

Karakterisering van een hogesnelheids-X-stralen beeldvormingsopstelling voor gebruik in tomografie

Universiteit Antwerpen
2018
Joaquim
Sanctorum
Een nieuwe opstelling om aan hoge snelheden X-stralen computertomografie te doen, wordt gekarakteriseerd. De ruimtelijke resolutie van het systeem en de geometrie worden afgeschat. Met behulp van laser doppler vibrometrie en marker tracking wordt de stabiliteit van het nieuw ontworpen draaiplatform getest. Aan de hand van simulaties worden fouten in de gereconstrueerde beelden opgespoord.
Meer lezen

Detection of Kinematic Changes Induced by Sequential Lateral Collateral Ankle Ligament Section: A 4DCT Study.

Vrije Universiteit Brussel
2018
Jildert
Apperloo
Detectie van Kinematische Veranderingen na Opeenvolgende Sectie van de Laterale Collaterale Ligamenten van de Enkel: Een 4DCT Studie.
Een onderzoek naar de invloed van ligamentair letsel op de bewegingen in het enkelgewricht met 4DCT.
Meer lezen

Invloed van de Antropologische Film op de Afrikaanse Auteurscinema: culturele uitwisseling, tempo-spatiale patronen en de aanzet voor een neurobiologisch model

Universiteit Gent
2017
David
Vanden Bossche
De invloed van het modernisme in de antropologische cinema op de ontwikkeling van de vroege Afrikaanse auteurscinema en het linken van de tempo-spatiale patronen eigen aan deze filmtaal aan de nieuwe bevindingen van de neurokunstwetenschappen.
Meer lezen

Automatische distributiesystemen voor geneesmiddelen vanuit verpleegkundig perspectief: een kwalitatief onderzoek.

Universiteit Antwerpen
2017
Olivia
Orye
Om het medicatieproces in woonzorgcentra veiliger te maken, wordt er onder andere gebruik gemaakt van automatische distributiesystemen voor geneesmiddelen. Aangezien verpleegkundigen schakelfiguren zijn binnen dit proces, werd er via een kwalitatieve studie gezocht naar hoe deze zorgverleners staan tegenover het gebruik van dergelijke systemen. Op deze manier kan de implementatie van automatisering alsmaar meer geoptimaliseerd worden.
Meer lezen

The neural correlates of the contextual interference effect in the learning of a complex bimanual task in younger and older adults: an fMRI study

KU Leuven
2016
Celine
Maes
  • Lisa
    Pauwels
  • Sima
    Chalavi
In deze scriptie wordt het effect van twee verschillende oefenschema's (geblokt en gerandomiseerd oefenschema) op motorisch leren bestudeerd bij zowel jongeren als ouderen. Het onderzoek wordt afgenomen in de MRI scanner om zo een uitspraak te kunnen doen over de activatie in de hersenen die gepaard gaan met de taak en de verschillende oefenschema's.
Meer lezen

Cross-sectional and longitudinal study of the radiological characteristics of the intervertebral disc. Evolution in function of age. Influence of repetitive micro trauma. Influence of (macro) trauma.

Universiteit Gent
2016
Charlotte
Van Langenhove
Retrospectief onderzoek naar de karakteristieken van de discus en de aanliggende wervellichamen, zowel cervicaal als lumbaal.
Meer lezen

The effect of nicotine patches on the neural activity in the reward circuit of smokers: an fMRI study with visual stimulation

Vrije Universiteit Brussel
2015
Keliane
Liberman
De waarheid over nicotine pleistersLiefst 22% van de wereldpopulatie ouder dan 15 jaar is roker en per jaar sterven 6 miljoen mensen als gevolg van tentoonstelling aan tabak . Roken heeft gevolgen op de gezondheid, zoals verhoogde risico op longkanker of hersenbloedingen. Bij het stopppen met roken verdwijnen deze risico’s bijna volledig. Het is daarom van groot belang voor je gezondheid om te stoppen met roken. Stoppen is makkelijker gezegd dan gedaan. Kan een nicotine pleister het verlangen van een roker onderdrukken?
Meer lezen

Massa- en dieptebepaling van metalen restanten van WO I met niet-invasieve bodemsensoren

Universiteit Gent
2015
Marthe
Smetryns
UGent scant ondergrond Westhoek op zoek naar munitie en loopgravenDuizend bommen en granatenDe Universiteit Gent bracht met een geavanceerde scanner de ondergrond in kaart van slagvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Resultaat? Tot wel 420 stukken metaal per hectare, allemaal niet dieper dan 1 meter onder de grond.Het is iets wat elke landbouwer in de Westhoek weleens overkomt: bij het omploegen van de bodem komen granaten uit de Eerste Wereldoorlog aan de oppervlakte te liggen. Niemand kijkt er nog van op, de obussen lijken hun moordend karakter verloren te hebben.
Meer lezen

Dementie, een tikkende tijdbom. Kan functionele beeldvorming helpen?

KU Leuven
2015
Charlotte
Evenepoel
Dementie, een tikkende tijdbom. Kan functionele beeldvorming helpen?Tik tak, tik tak. Tegen het jaar 2050 verwachten we wereldwijd elke 30 seconden een diagnose van Alzheimer. Dat zijn 2880 nieuwe patiënten per dag. Alzheimer is de belangrijkste vorm van dementie: in 50-80% van de demente patiënten. Toch is er vooralsnog geen behandeling die deze ziekte geneest. Hoog tijd om wetenschappelijk onderzoek verder te financieren want economisch en sociaal heeft Alzheimer een grote impact op de samenleving.Alzheimer is een vorm van dementieDementie is een algemene term.
Meer lezen

Gebruik van de aanbevelingen voor medische beeldvorming in België: multicentrische follow-up studie, 3 jaar na actieve campagne voor efficiënter gebruik van medische beeldvorming.

Universiteit Gent
2015
Nele
Stichelbaut
Lage rugpijn: bestralen en betalen we nog steeds te veel?Ongeveer 70% van de Belgen krijgt minstens eenmaal in zijn leven te maken met acute lage rugpijn, een geblokkeerd gevoel en eventueel uitstralende pijn naar één of beide (boven)benen (1). Deze ziekte, gekend als ‘lumbago’, kan de huisarts of specialist gemakkelijk herkennen door de patiënt enkele gerichte vragen te stellen in combinatie met een goed klinisch onderzoek. Desondanks vragen veel patiënten om een bijkomend ‘scanner’ onderzoek.
Meer lezen

Het geTAALenteerd kinderbrein

KU Leuven
2015
Robin
Gerrits
  • Sien
    Stroo
Voor veel wetenschappers blijft de taalontwikkeling een van de grootste mysteries van de 21e eeuw. Hoe stelt het brein kinderen in staat om in relatief korte tijd moeiteloos een complexe vaardigheid als taal te verwerven? Waarom loopt dit proces soms spaak?  Wat is het verband met de hersenontwikkeling? Met onze studie proberen wij meer inzicht te krijgen in het taalnetwerk in het brein van schoolgaande kinderen met en zonder taalontwikkelingsstoornissen.Bouwstenen van het breinHet brein kan beschouwd worden als een netwerk van zenuwcellen (figuur 1).
Meer lezen

Evaluatie van iteratieve reconstructie in dynamische tomografi e door gebruik van initiële oplossingen

Universiteit Gent
2015
Marjolein
Heyndrickx
Reconstructie van snellere CT-scansWie al eens een CT-scan heeft ondergaan, kent misschien de procedure waarbij u de adem moet inhouden. Dit is omdat er zo weinig mogelijk beweging in de beelden mag zitten. Maar wat als het net een bewegend, dynamisch proces is dat u wilt inscannen?CT-scans:De meeste mensen kennen CT-scans van de grote toestellen in ziekenhuizen, waar je als patiënt doorheen wordt geschoven zodat artsen naar tumoren kunnen zoeken.
Meer lezen

De bestrijding van drugssmokkel in de maritieme haven van Antwerpen

Universiteit Antwerpen
2015
Kristof
Olyslager
  • Kristof
    Olyslager
De bestrijding van drugssmokkel in de haven van AntwerpenU leest het regelmatig in de kranten: “Antwerpen is een logistieke draaischijf voor drugssmokkel”, “Er is geen geld om de scanners in de haven te onderhouden”, “Aantal vastgestelde drugsfeiten in Antwerpen zijn verdubbeld”, “Havenarbeiders worden via Facebook benaderd door drugsorganisaties”, enzovoort.
Meer lezen

Hoe kan je Bednet inzetten bij kunsteducatie?

VIVES Hogeschool
2015
Hanne
Degryse
Hoe Bednet inzetten bij kunsteducatie?Bednet zorgt ervoor dat langdurig zieke kinderen en jongeren de lessen op school kunnen bijwonen via een internetverbinding tussen de leerling thuis of in het ziekenhuis en zijn klas op school. In de dagelijkse onderwijspraktijk stijgt het aantal Bednetprojecten jaar na jaar.In april 2014 heeft het Vlaams Parlement het decreet om synchroon internetonderwijs deel uit te laten maken van het Vlaamse onderwijslandschap naast TOAH, goedgekeurd. Op 27 januari 2015 kreeg Bednet de prijs van het Europees Burgerschap 2014.
Meer lezen

Een monitoring raamwerk voor een soft-sensor

KU Leuven
2015
Seppe
Duwé
Een monitoring raamwerk voor een soft-sensorWanneer een productiebedrijf beschikt over een aanzienlijk aantal sensoren, waarvan enkele fysieke sensoren in het productieproces (soms) onbetrouwbaar, duur of tijdrovend zijn, kan er gebruik gemaakt worden van soft-sensors. Deze zijn ook bekend als surrogate, proxy of virtuele sensoren.
Meer lezen

AR90 : Revisiting Augmented Reality Interactions from an Ergonomics Perspective

Universiteit Hasselt
2015
Wouter
Van Vlaenderen
AR90: Augmented-Reality Interacties herbekeken van- uit een Ergonomisch standpunt Introductie Stel je voor dat je doorheen de stad trekt op zoek naar een restaurant. Je haalt je smartphone uit je zak en bekijkt de stad doorheen de camera. Op dit live beeld van de camera zie je vervolgens navigatiegegevens naar restaurants live worden afgebeeld, tesamen met hun rating op Foursquare, zoals dit wel vaker voorkomt in futuristische films.
Meer lezen

Diagnostische waarde van pelviene enthesitis op MRI van de sacro-iliacale gewrichten in spondyloarthritis

Universiteit Gent
2014
Charlotte
Van Langenhove
Wat als stilzitten je rugpijn bezorgt? Je wil je bukken en plots schiet er een hevige pijnscheut door je rug, iedereen kent het gevoel wel. Elke beweging die je wil maken lijkt de pijn alleen maar te doen toenemen. Meestal doet een paar dagen rusten wonderen en ben je zo weer de oude. Wat is er echter aan de hand als je net rugpijn krijgt van stilzitten? Patiënten met spondylitis ankylosans, beter bekend als de ziekte van Bechterew in de volksmond, hebben minder rugpijn als ze voldoende bewegen.
Meer lezen

Thermally driven phase transitions in biomolecular systems

KU Leuven
2014
Nathalie
Mertens
Ziektes opsporen via temperatuurmetingen: weg met die koortsthermometer !Aan de hand van de evolutie van de temperatuur in de tijd kunnen ziektes gedetecteerd worden. De warmte dat wordt toegevoegd aan het lichaam, waardoor de temperatuur verandert, geeft voor gezonde en zieke mensen een verschillend patroon weer. Het vergelijken van beide patronen wijst op de aanwezigheid van een bepaalde ziekte, waardoor verdere stappen kunnen ondernomen worden in de juiste richting om de patiënt te genezen. Het patroon vertelt de patiënt onmiddellijk met welke ziekte hij te kampen heeft.
Meer lezen