Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Additive manufacturing of ferromagnetic parts for electrical machines

Universiteit Gent
2024
Lukas
Lammens
Deze paper onderzoekt de mogelijkheid van
kristallografische oriëntatie tijdens additieve vervaardiging.
Elektrische machines maken gebruik van korrel georiënteerd of
niet-korrel georiënteerd elektrisch staal, afhankelijk van de
toepassing. De kristallografische oriëntatie van het staal is
belangrijk om de energieverliezen, en daarmee het
energiegebruik van de machine, te verminderen. Additieve
vervaardiging biedt de mogelijkheid om nieuwe ontwerpen met
hoge geometrische complexiteit te creëren, maar er is geen
mogelijkheid om de kristaloriëntatie van de afgezette materialen
te controleren tijdens het additief vervaardigingsproces. Deze
paper onderzoekt het gebruik van Fe6.5Si deeltjes, die onder
magnetische verzadiging worden gebracht door ze vooraf te
magnetiseren in een op maat gemaakt magnetisch circuit. De
remanentie van de deeltjes zal een magnetisch moment creëren,
dat zal proberen de deeltjes te oriënteren tijdens de extrusie
onder invloed van een magnetisch veld. Dit maakt additieve
productie mogelijk van componenten met hoge dichtheid van
Fe6,5Si voor elektrische machines met geprefereerde
kristaloriëntaties. Geteste proefstukken tonen oriëntatie met lage
intensiteit. Dit suggereert dat kristalrotatie mogelijk is tijdens
het 3D-micro-extrusieproces. De rotatie wordt mogelijk
gedeeltelijk voorkomen door de hoge viscositeit van het
pastamateriaal.
Meer lezen

Enhancing the restoration success of Laminaria ochroleuca through microbiome manipulation

KU Leuven
2023
Emma
Gouwy
Genomineerde shortlist NBN Sustainability Award
In een poging tot restauratie van gouden kelp populaties werd microbioom manipulatie uitgevoerd om jong kelp te bewapenen tegen hittegolven.
Meer lezen

Cracking a hard egg: exploring the use of the chicken chorioallantoic membrane assay in tissue engineering research

Universiteit Gent
2023
Lara
Pottie
Weefseltechnologie is de wetenschap die zich onder andere bezighoudt met het maken van nieuwe weefsels. In de thesis van Lara Pottie wordt een nieuw model, het ei-model, verder uitgewerkt om dit te kunnen toepassen in de weefseltechnologie.
Meer lezen

Phenotypic characterization of induced pluripotent stem cell-derived cardiomyocytes from an arrhythmogenic cardiomyopathy patient carrying a pathogenic variant in desmoplakin

Universiteit Gent
2023
Léa
De Bleeckere
  • Laurens
    Léger
  • Jeffrey
    Aalders
Hartcellen zijn gekweekt vanuit stamcellen van patiënten met een aandoening van het hart en onderzocht via microscopie en kleuring.
Meer lezen

The influence of the vestibular system on postural instability in patients with Parkinson's disease

Universiteit Gent
2022
Karen
Adriaenssens
Deze masterproef bespreekt in welke mate het evenwichts- of vestibulair systeem is aangetast bij personen met de ziekte van Parkinson. Tien parkinsonpatiënten en tien gezonde controlepersonen ondergingen een vestibulair testprotocol. Na vergelijking van de testresultaten bleken de parkinsonpatiënten slechter te scoren dan de controlepersonen.
Meer lezen

eHealth generated patient data in an outpatient setting after stem cell transplantations: a scoping review

KU Leuven
2022
Jolien
Van Opstal
Genomineerde longlist mtech+prijs
Een hematopoïetische stamceltransplantatie (HCT) kan potentieel maligne en niet-maligne aandoeningen genezen, maar blijft geassocieerd met een reeks complicaties en comorbiditeiten, waardoor levenslange opvolging nodig is. Aangezien het gebruik van eHealth recent aan populariteit gewonnen heeft, exploreren we hier aan de hand van een scoping review het eHealth-veld na stamceltransplantatie. Er werden 22 artikelen (13 full text artikelen en 9 abstracten) geïncludeerd in deze review. De grote meerderheid van de artikelen waren piloot- of haalbaarheidsstudies (n=18, 81.8%), en werden gepubliceerd tussen 2016 en 2021 (n=16, 72.7%). Patiëntgerapporteerde uitkomsten waren de meest populaire gerapporteerde eHealth-interventies (n=13, 59.1%), gevolgd door monitoring van vitale parameters (n=5, 22.7%), en draagbare spirometrie (n=3, 13.6%), voornamelijk in de vroege post-transplantatiesetting. De geïncludeerde studies demonstreerden een gunstige haalbaarheid, en grotere en gerandomiseerde studies zijn nodig om formele conclusies te trekken over de impact van eHealth op HCT-uitkomsten en over de beste manieren om eHealth in de klinische praktijk te integreren.
Meer lezen

Localisation of neural progenitor cells and the influence of age in the African turquoise killifish

KU Leuven
2022
Ine
Jacobs
In dit project lokaliseerden we verschillende types stamcellen in de hersenen van de Afrikaanse turquoise killivis.
Meer lezen

Collateral sensitivity-based drug cycling in Candida auris: “Breaking the Cycle” of multi-drug resistance evolution by treatment redesign

KU Leuven
2022
Alicia
Chen
Een studie naar cyclische antifungale therapie gebaseerd op collaterale sensitiviteit, een trade-off mechanisme waarin resistentie tegen een geneesmiddel gepaard gaat met een verhoogde sensitiviteit, en het onderzoeken van resistentie mechanismen in Candida auris.
Meer lezen

Schwann cell membraan compositie, dynamiek en interacties met hun micro-omgeving in de ziekte van Charcot-Marie-Tooth type 1A: een patient-in-een-schaal model

Universiteit Hasselt
2022
Koen
Kuipers
  • Tim
    Vangansewinkel
  • Esther
    Wolfs
  • Jeroen
    Bogie
  • Hanne
    Jeurissen
  • Karen
    Libberecht
  • Steffie
    Hasevoets
  • Sam
    Vanherle
  • Melanie
    Loix
De ziekte van Charcot-Marie-Tooth type 1A (CMT1A) is de meest voorkomende genetische zenuwziekte van het perifere zenuwstelsel, waar tot op heden nog geen therapie voor bestaat. In deze scriptie werd er gekeken naar de ziekte-gerelateerde Schwann cellen en hun verandering in membraan- en veteigenschappen in onze humane stam cell modellen. De experimenten van deze scriptie verduidelijken een belangrijk aspect van de CMT1A pathologie.
Meer lezen

The anti-inflammatory effect of mesenchymal stem cell-derived extracellular vesicles in Niemann-Pick disease type C1 pathology

Hogeschool West-Vlaanderen
2021
Jonas
Castelein
De ziekte van Niemann-Pick type C1 is een ziekte waarvoor tot op heden enkel symptomatische behandelingen beschikbaar zijn. In deze scriptie wordt een behandeling gebaseerd op mesenchymale stamcel-afgeleide extracellulaire vesikels getest.
Meer lezen

Karakterisatie van klinische vaginale Candida albicans isolaten en het beoordelen van de antischimmelactiviteit van Saccharomyces cerevisiae stammen

UC Leuven-Limburg
2021
Jade
Michiels
Genomineerde shortlist Scriptieprijs
Het karakterisatie van klinische vaginale Candida albicans isolaten. En daarnaast het beoordelen van de antischimmelactiviteit van Saccharomyces cerevisiae stammen tegen vaginale schimmelinfecties.
Meer lezen

Welke genetische factoren verhogen het risico op borstkanker?

Erasmushogeschool Brussel
2021
Sofie
Vannerom
Met het optreden van borstkanker zijn een aantal risicofactoren geassocieerd. In deze scriptie werd gefocust op de genetische risicofactoren en hun rol bij het optreden van familiaal overerfbare borstkanker. Er wordt ook ingegaan op risicobepaling voor het optreden van dit soort kanker.
Meer lezen

Large-scale genomic characterization of Bacteroides fragilis reveals multiple lineages associated with functional distinct traits

KU Leuven
2021
Joon
Klaps
Deze script heeft tot doel de genomische diversiteit van B. fragilis te karakteriseren om de tegengestelde eigenschappen ervan beter te begrijpen door middel van een grootschalige studie die de populatiestructuur van meer dan 1.000 openbaar beschikbare B. fragilis-genomen analyseert. We identificeren welke afstammingslijnen aanwezig in de populatie van B. fragilis geassocieerd zijn met specifieke functionele eigenschappen of mobiele elementen. De detectie van samenvallende genen, evenals recombinante regio's, zijn nodig om mobiele elementen te identificeren, maar ook de invloed van mobiele elementen en recombinatie op de evolutie van B. fragilis.

Meer lezen

Optimization of isolation, maintenance and phalloidin staining of skeletal muscle cell populations

Hogeschool West-Vlaanderen
2020
Mathieu
Vandamme
De gelijkenissen en de verschillen tussen de bekende bloedtransfusies en orgaantransplantaties. Wat de valkuilen zijn bij spierweefseltransplantaties en hoe deze valkuilen kunnen worden aangepakt.
Meer lezen

Effect van stimulusparameters op de weerspiegeling van fundamentele frequentie in auditieve hersenstamresponsen

KU Leuven
2020
Maud
Lobel
Dat het volgen van een gesprek in dagdagelijkse, rumoerige omstandigheden soms een hele uitdaging is weten we allemaal. Voor dragers van een cochleair implantaat (CI) is dit echter des te moeilijker omdat ze de stem van de spreker niet altijd even goed kunnen waarnemen. Een vroegtijdige evaluatie van de stemperceptie bij jonge CI-gebruikers via elektro-encefalografie (EEG) zou de taalontwikkeling bij deze kinderen ten goede kunnen komen. Maar welke stimuli kunnen het best gebruikt worden om dit te evalueren?
Meer lezen

Denk nu ook aan later. Fertiliteitspreservatie in de kinderoncologie.

Thomas More Hogeschool
2020
Katrien
Markey
De verschillende fertiliteitspreservatiemogelijkheden voor kinderen met kanker en barrières in de zorg worden besproken en onderzocht, zodoende wordt duidelijk waarom dit onderwerp nog te weinig aan bod komt.
Meer lezen

Een blik op de toekomst van longtransplantatie

KU Leuven
2019
Cedric en Lode
Stabel en Van Gossum
  • Van Gossum
    Lode
Het grootste probleem voor mensen die een levensreddende longtransplantatie nodig hebben blijft een nijpend orgaantekort. De techniek van ex vivo long perfusie waarbij longen op lichaamstemperatuur worden bewaard, geanalyseerd en hersteld speelt een steeds grotere rol in het onderzoek om het aantal donorlongen te vergroten. Wij beschrijven deze techniek en alle mogelijke hulpstoffen die suboptimale longen toch geschikt voor transplantatie kunnen maken.
Meer lezen

A role for the neuropeptide receptor NPR-6 in C. elegans olfactory learning?

KU Leuven
2019
Nathan
De Fruyt
Onderzoek naar de rol van het receptorproteïne NPR-6 in olfactorisch leergedrag bij Caenorhabditis elegans. Aan de hand van gedragstesten en moleculair genetsiche, biochemische en pharmacologische technieken ontdekten we een potentiële rol voor NPR-6 in verzadigingssignalering.
Meer lezen

Begeleiding bij kinderen met een auditieve neuropathie spectrumstoornis (ANSS)

Arteveldehogeschool Gent
2019
Tina
Puttemans
Deze bachelorproef geeft een beeld over auditieve neuropathie. Er wordt beschreven wat auditieve neuropathie inhoudt, hoe het gediagnosticeerd wordt, wat de mogelijke hulpmiddelen zijn en hoe de behandeling er volgens recente bronnen zou moeten uitzien.
Meer lezen

Beer for Men and Gods Brewing in Egypt under the Ptolemies and the Principate (323 BC – 284 AD)

KU Leuven
2019
Daan
Smets
In mijn scriptie heb ik een reconstructie van het brouwproces van bier in Grieks-Romeins Egypte (323 voor Christus - 284 na Christus) gemaakt.
Meer lezen

Hoe stamcellen ons helpen in de strijd tegen kanker

KU Leuven
2018
Caroline
Martens
Stamcellen kunnen ons helpen in de strijd tegen kanker door de gezonde cellen die beschadigd geraken door hoge dosissen chemotherapie te vervangen. Zo vormt de autologe stamceltransplantatie een belangrijk onderdeel in de behandeling van lymfeklierkanker. Mijn onderzoek betreft meer specifiek de resultaten van autologe stamceltransplantatie bij patiënten met een mantelcellymfoom.
Meer lezen

Skeletspierweefsel engineering: in vivo evaluatie van een prevascularisatie strategie en verkennen van nieuwe synthetische draagstructuren

KU Leuven
2018
Lisanne
Terrie
In ons labo worden skeletspieren aangemaakt gebaseerd op een fibrine hydrogel. Deze artificiële spieren kunnen mogelijks tegemoetkomen aan een onbeantwoorde medische vraag, namelijk volumetrisch spierverlies, maar kennen meerdere potentiële toepassingen. Ondanks de vooruitgang geboekt in dit veld, zijn er blijvende uitdagingen waarvoor in deze thesis mogelijke oplossingen verder werden bestudeerd.
Meer lezen

Leukemie, altijd slecht nieuws?

Universiteit Gent
2018
Febe
Demeurisse
Acute myeloïde leukemie, een bloedziekte. De toekomstperspectieven hiervan worden beïnvloed door verscheidene factoren waaronder de minimale residuele ziekterest. Deze recent ontdekte prognostische factor belooft een grote rol te spelen.
Meer lezen

Connecting Neurons

Vrije Universiteit Brussel
2018
Hannah
Pinson
Winnaar mtech+prijs
Met behulp van enkele recente doorbraken in verschillende takken van de wetenschap, waaronder in het kweken van neuronen en het heel precieze meten van hun activiteit, zijn we erin geslaagd de causale connectiviteit — welk neuron stuurt signalen naar welk ander neuron — in een in vitro netwerk van neuronen in kaart te brengen. In de scriptie Fysica worden deze causale connecties in verband gebracht met de stochastiche activiteit van de individuele neuronen. In de scriptie computerwetenschappen worden de parameters van de causale connecties vertaald naar artficiële neurale netwerken.
Meer lezen

Autologous hematopoietic stem-cell transplantation in lymphoma – a single center experience

KU Leuven
2017
Camille
Kockerols
  • Daan
    Dierickx
  • Gregor
    Verhoeven
Binnen deze retrospectieve studie worden outcome parameters en prognostische factoren bestudeerd en vergeleken met de literatuur.
Meer lezen

De invloed van een hematopoietische stamceltransplantatie op de gebitsontwikkeling

Universiteit Gent
2017
Laure
Ruyssinck
  • Kaat
    Toulouse
Pediatrische patiënten die behandeld worden met een hematopoietische stamceltransplantatie (HSCT) ondervinden op latere leeftijd vaak laattijdige neveneffecten van deze behandeling. Deze studie werd uitgevoerd met als doel de laattijdige dentale neveneffecten van een HSCT in kaart te brengen. Daarnaast werd de kennis en de interesse van de patiënten en/of hun ouders met betrekking tot dit onderwerp bevraagd.
Meer lezen

Intra- and interspecies interactions of the BAM-degrading Aminobacter sp. MSH1 in sand filter biofilms under oligotrophic conditions

KU Leuven
2016
Hannelore
Brocatus
In het drinkwater worden vaak nog micropolluenten, restanten van pesticiden en geneesmiddelen, gedetecteerd en dit met concentraties die hoger zijn dan de limiet van 0.1 µg/L, opgelegd door de EU. De bioaugmentatie van de zandfilters, gebruikt bij drinkwaterproductie, met bacteriën die de micropolluenten kunnen afbreken of mineraliseren zou een duurzame techniek voor het verwijderen van deze micropolluenten kunnen zijn. In deze thesis werd onderzocht of een BAM-afbrekende bacterie een biofilm van zandfilterbacteriën kan binnendringen en kan overleven onder de voedselarme omstandigheden van de biofilm zonder de BAM-degraderende capaciteit te verliezen.
Meer lezen

Validatie van een Phadia 250-systeem voor de bepaling van tryptase

Hogeschool West-Vlaanderen
2016
Céline
Christiaens
Het Phadia 250-systeem van het AZ Groeninge wordt gevalideerd voor de tryptasetest. Deze test wordt gebruikt om een anafylactische shock te bevestigen of om te helpen bij de diagnose van systemische mastocytose.
Meer lezen

Validatie van een Phadia 250-systeem voor de bepaling van tryptase

Hogeschool West-Vlaanderen
2016
Céline
Christiaens
Het Phadia 250-systeem van het AZ Groeninge wordt gevalideerd om zo de tryptasetest in het eigen labo in routine te kunnen uitvoeren. Deze tryptasetest wordt gebruikt om een anafylactische shock te bevestigen of om te helpen bij de diagnose van systemische mastocytose.
Meer lezen

Longitudinale veldstudie om het belang van rotavirus infecties bij jonge biggen in Vlaanderen te situeren

VIVES Hogeschool
2016
Eleni
van der Hallen
Bij jonge biggen in de kraamstal en biggenbatterij vormt diarree een belangrijk gezondheidsprobleem. De betrokkenheid van rotavirussen in de pathogenese ervan werd de laatste jaren slechts beperkt onderzocht. Een longitudinale veldstudie vormt het eerste werkpakket van een 4-jaar durend IWT-LA project, waarbij de klinische en economische impact van rotavirussen op Vlaamse varkensbedrijven zal bepaald worden.
Meer lezen