Maak kennis met Leen Van Houdt - genomineerde Eosprijs

Leen Van Houdt

De gezondheid van onze planeet is een onderwerp dat ons allemaal aangaat

Leen van Houdt
KU Leuven - Master in de Ingenieurswetenschappen: Computerwetenschappen
Scriptie "GoGreen: hoe we al gamend het klimaat kunnen redden"

Computerwetenschapper Leen van Houdt (KU Leuven) ontwikkelde GoGreen, een app om duurzaam gedrag te stimuleren. Uit haar onderzoek bij zestig testpersonen blijkt dat deelnemers na de testperiode van anderhalve maand gemiddeld vier duurzame acties blijven uitvoeren die ze daarvoor niet deden.

Jaar
Waarom koos je voor dat scriptieonderwerp?

Er zijn veel kleine milieuvriendelijke keuzes die je als individu kan maken, maar mensen hebben vaak een extra duwtje in de rug nodig om die stappen te zetten. In mijn thesis wou ik onderzoeken of het mogelijk was om dit extra duwtje te geven op een manier die niet verplichtend aanvoelt, maar juist leuk en motiverend is.

Duurzaamheid is iets waar ik in mijn vrije tijd erg veel mee bezig ben, niet alleen door op de hoogte te blijven van de actualiteit, maar vooral door het in mijn dagelijks leven toe te passen. Deze passie wou ik graag gebruiken in mijn thesis en daarom heb ik mijn scriptieonderwerp zelf voorgesteld aan mijn promotor.

Wat was het mooiste moment tijdens het schrijven van je scriptie?

Aanvankelijk hoopte ik een dertigtal deelnemers te vinden voor mijn experiment. Maar toen ik naar testpersonen begon te zoeken, bleek de interesse veel groter dan ik verwachtte en uiteindelijk namen een zestigtal mensen deel. Van veel deelnemers heb ik heel positieve feedback en complimenten ontvangen.

Zo ontdekte ik dat veel mensen oprecht interesse hebben om duurzamer te leven. Samen met het positieve resultaat van mijn onderzoek, was dit voor mij een bewijs dat ik met mijn thesis daadwerkelijk een verschil kan maken. De uitkomsten van het onderzoek en feedback van deelnemers zorgden ervoor dat ik op een optimistischere manier naar de toekomst kan kijken.

Wat was het moeilijkste (moment) bij je scriptieonderzoek?

Om mijn finale gebruikersstudie uit te voeren moest ik zelf een app ontwikkelen. Als student computerwetenschappen had ik uiteraard al ervaring met programmeren, maar mijn vorige projecten waren nooit zo groot in omvang en bijna altijd in groepsverband. Op mijn eentje een volledige app ontwikkelen was dus een grote uitdaging en ik had op voorhand wel wat twijfels of dit me zou lukken. Gelukkig heb ik die initiële onzekerheid kunnen loslaten en als ik nu terugkijk op mijn app ben ik heel blij met het resultaat.

Waarom zou iemand jouw thesis moeten lezen?

De gezondheid van onze planeet is een onderwerp dat ons allemaal aangaat, en het is ook iets waar we allemaal invloed op hebben. Het doel van mijn thesis was helemaal niet om gebruikers van mijn app om te toveren in ultraduurzame supermensen. Wel om hen te tonen dat er kleine stappen zijn die je kan zetten en hen te motiveren om die stappen uit te proberen.

Uit de resultaten bleek dat dit effectief werkte, en veel deelnemers rapporteerden dat ze dankzij de app duurzame acties ontdekten die ze makkelijk konden toepassen in het dagelijkse leven. Als meer mensen deze veranderingen maken, kunnen we al een heel groot verschil maken.

Wat doe je nu, in je leven na de scriptie en studies?

In september ben ik begonnen aan een doctoraat in de computerwetenschappen, in dezelfde onderzoeksgroep waar ik ook mijn scriptieonderzoek heb gedaan. Ik heb tijdens mijn thesis enorm veel bijgeleerd en dit leek mij de ideale manier om dat leerproces verder te zetten.

In mijn doctoraat onderzoek ik onder meer, net als in mijn thesis, hoe motivationele technieken en gamification gebruikt kunnen worden in mobiele applicatie, maar nu voor het monitoren van gezondheid in plaats van voor duurzaam gedrag.

Daarnaast volg ik een verkorte bachelor in de filosofie als werkstudent, een ander onderwerp waar ik gepassioneerd door ben. In mijn dagelijkse leven leer ik nog altijd bij over duurzaamheid en probeer ik stappen te blijven zetten om een positievere invloed te hebben op onze planeet.