Manuel Viaene & Sophie Delameilleure, genomineerden Bachelorprijs 2016

Artikel

Op 20 december wordt op de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs onthuld wie de allereerste Bachelorprijs wint. We stellen de vijf kanshebbers graag aan u voor. Vandaag: Manuel Viaene & Sophie Delameilleure. 

Manuel & SophieManuel Viaene & Sophie Delameilleure (Bachelors in de Ontwerp- en productietechnologie - VIVES Hogeschool)

Scriptie "Ontwerp en realisatie van een palletdispenser"

Met enige trots konden we aan het eind van de rit onze palletdispenser voorstellen aan het publiek. Intussen werden er reeds 6 exemplaren van verkocht.

De scriptie
Pallets zijn onmisbare schakels in de logistiek. Ze vormen letterlijk de basis waarop men allerlei goederen stapelt voor transport. In productiehallen en magazijnen staan dan ook bergen lege pallets die wachten om geladen te worden met goederen. Om plaats te besparen kan men pallets best stapelen, maar tegelijk moet het mogelijk zijn om een pallet snel en efficiënt van zo’n stapel te halen. Een palletdispenser is hiervoor de oplossing, een machine die zowel lege pallets kan stapelen als, op vraag van een magazijnier, een lege pallet van de stapel kan aanreiken. Beide studenten liepen meteen hard van stapel. Na een voorstudie maakten ze zo’n 35 verschillende schetsen en tekeningen in 3D, waarna ze met de meest efficiënte en best realiseerbare ontwerpen verder gingen. Na heel wat verfijningen kwamen ze tot een goed uitgewerkt ontwerp dat aan alle eisen voldeed.

Na goedkeuring van het ontwerp door de opdrachtgever Fraxinus werden de onderdelen vrijgegeven voor productie: lasersnijden, plooiwerk, laswerk en afwerking. Daarna hebben ze de dispenser volledig zelf geassembleerd. Ook de PLC-sturing namen ze voor hun rekening. Voor de op- en neergaande beweging van de palletstapel wordt gebruik gemaakt van een synchrone motor van SEW. Voor het programmeren van deze synchrone motor gingen ze een korte opleiding volgen bij SEW. Daarna konden ze zelf aan de slag om de volledige dispenser te programmeren.

Tijdens de periode van hun bachelorproef was er een bedrijf met interesse in hun dispensers. Ze konden samen met Fraxinus de dispensers gaan voorstellen bij de klant. Deze besloot om zes van de palletdispensers aan te schaffen.

Lees meer: "Ontwerp en realisatie van een modulaire palletdispenser"

Scriptie schrijven
“Toen we op zoek gingen naar een onderwerp voor onze bachelorproef doorzochten we de opdrachten die door school werden aangeboden. Voor ons was er niet direct iets die eruit sprong. We besloten zelf een bedrijf te contacteren en zo kwamen we bij Fraxinus terecht, een bedrijf die actief is in de machinebouw. Fraxinus gaf ons de uitdaging een palletdispenser te ontwerpen en te realiseren, we waren meteen enthousiast. We begonnen de opdracht met principeschetsen en kozen daaruit het beste principe om mee verder te werken. Toen we hoorden dat een klant interesse had in onze dispenser was dit voor ons een extra stimulans om een goed functionerend en bedrijfszeker product af te leveren.  We discussieerden dan ook nu en dan over wat ons de beste mechanismes en afwerkingen leek. Maar achteraf gezien was dat de sleutel tot een goed en efficiënt werkende palletdispenser. Toen we onze dispenser in productie staken en assembleerden was onze opdracht eigenlijk al volbracht, maar het begon toch te kriebelen om wat leven in onze machine te steken. We besloten daarom om de machine te voorzien van een PLC en maakten ook het PLC-programma. Uiteindelijk konden we onze palletdispenser met enige trots voorstellen aan het publiek. Dit bleek niet zonder succes, ondertussen werden er al zes van onze exemplaren verkocht.”

Het leven na de scriptie
Eenmaal afgestudeerd besloten Manuel & Sophie om nog verder studeren. Manuel begon een master elektromechanica terwijl Sophie zich specialiseert in kunststofverwerking.

Share this on: