Nieuws

Vlaamse ScriptieKrant: de herfsteditie!
Artikel

De Vlaamse ScriptieKrant rolde net van de persen... Ontdek de herfsteditie, vol sterke eindwerken en opmerkelijke gespreksonderwerpen.

Het dissectiepracticum in vraag
Artikel

Nu er meer en meer alternatieven zijn, ligt de menselijke dissectie tijdens de geneeskundeopleiding onder vuur. Jonathan Mertens en Alexander Meyvis (UAntwerpen) vroegen de mening van de studenten. “Hun standpunt was duidelijk: het dissectiepracticum is een onvervangbaar onderdeel van hun opleiding.” Dit artikel verscheen ook in Metro.

Leraren krijgen uitstekende punten
Scriptie

De leerkracht krijgt weinig waardering vanuit de maatschappij: volgens Aron Decuyper (VIVES) klopt deze stelling niet. Uit zijn onderzoek kwam een heel ander beeld naar voren.

Van wonde tot wonder: robots genezen zichzelf
Scriptie

Een schaafwonde of een snee? Bij mensen is dit niet zo erg: na een paar weken is het vaak al genezen. Maar wanneer een robot een beschadiging oploopt, is dat een stuk vervelender. Een oplossing: zelfhelende robots. Agoriaprijs-finaliste Ellen Roels (VUB) werkt mee aan deze hoogtechnologische innovatie.

Kweekspieren in het labo
Artikel

Biomedisch onderzoekster Lisanne Terrie (KU Leuven) kweekt ze nu samen met haar collega’s artificiële spieren in het labo, op basis van de stamcellen van de patiënt. “Kweekspieren bieden hoop voor mensen met een zwaar spierletsel.”

Mesopotamië
Artikel

Een gemiddelde levensverwachting van maar liefst 70 jaar. In de westerse wereld bereikten we dit een dikke eeuw geleden, in stedelijk Mesopotamië lukte het al duizenden jaren eerder. Wat was hun geheim? Archeologe Emmy Van Laere (UGent) onderzocht het voor haar masterproef. Dit artikel verscheen ook op de Eos-website.

toerisme voor autisme
Artikel

Sien Depoortere maakt daguitstappen leuk voor mensen met autisme. Dit artikel verscheen ook in Metro.

Amazon drone
Interview

Als tiener droomde hij van modelbouwvliegtuigjes, vandaag werkt hij aan de pakjesdrone bij Amazon. Het minste wat je kan zeggen is dat de carrière van ingenieur Cyriel Notteboom (KU Leuven) een vliegende start nam. "Studenten moeten verder durven denken dan de schoolbanken." Dit artikel verscheen ook op engineeringnet.be

Micrometeoriet
Scriptie

Micrometeorieten vind je overal, zelfs in je tuin of op je dak. Geologe Flore Van Maldeghem onderzocht deze minuscule buitenaardse steentjes voor haar masterproef. Dit artikel verscheen ook op de website van EOS.