Problemen inzake de behandeling van eczeem bij kinderen: het perspectief van het apotheekteam

Sarah
Galle

“Apotheker: Vaak zie je wel dat mensen terugkomen voor eenzelfde kind. En ze hebben al van alles geprobeerd. Dat ze dan maar een beetje hopeloos worden. ‘We smeren al zoveel en niets helpt.’”

Inleiding

Niets zo vervelend als een rode, schilferige huid, die ook nog eens jeukt: het typische beeld van de huidaandoening eczeem. We kennen allemaal wel een baby’tje, een kleuter, een adolescent of zelfs een volwassene die hier last van heeft. Vooral kinderen krijgen te maken met deze aandoening. In de leeftijdscategorie onder de 14 jaar, blijkt maar liefst 15 tot 20% te lijden aan eczeem. De wetenschap heeft reeds een effectieve basistherapie ontwikkeld, namelijk een hydraterende crème of zalf en, indien nodig, nog een ontstekingsremmende crème, zoals een cortisone crème.

Motivatie van deze masterproef

Ondanks deze effectieve therapie, krijgen vele patiënten de aandoening niet onder controle en blijven ze klachten ondervinden, zoals een apotheker al beschreven heeft in bovenstaande quote. Maar hoe komt het nu dat de therapie voor deze patiënten faalt? Ligt dit aan een te lage therapieontrouw doordat patiënten onvoldoende smeren? Hanteren de ouders een foutief smeerschema? Is het eczeem van dit kindje zo erg dat de therapie niet sterk genoeg is? Zijn de ouders bang om een cortisone crème te gebruiken? Of is het misgelopen in de apotheek en hebben de ouders een verkeerd advies gekregen? Allemaal vragen die ik mezelf stelde toen ik het onderwerp ‘eczeem bij kinderen’ kreeg. Zoals beschreven in de quote zijn er heel wat kinderen die niet geholpen zijn met de huidige beschikbare therapie. Het is dus van belang om te achterhalen waar de problemen zich situeren, om zo deze kinderen klachtenvrij te kunnen maken.

Op zoek naar antwoorden

Om op deze vragen een antwoord te vinden, wou ik graag gaan kijken op de plaats waar ik volgend jaar zelf zou staan en waar het advies omtrent het toepassen van de therapie gegeven wordt: de apotheek. Mijn doel was om te onderzoeken hoe de farmaceutische zorg er aan toe gaat voor kinderen (0-12 jaar) met eczeem en waar het eventueel misgaat in de informatieoverdracht naar de patiënt of in dit geval de ouders van de patiënten.

Aangezien ik mijn masterproef geschreven heb in het kader van een Erasmusuitwisseling met de Universiteit van Utrecht, bezocht ik zes Nederlandse apotheken. Aan de hand van interviews met apothekers en apothekersassistenten voerde ik een kwalitatieve studie uit, om zo een beeld te schetsen van de problemen die zich voordoen bij de behandeling van eczeem. De Universiteit van Utrecht wil graag verder werken met de bevindingen uit deze masterproef, met als doel een training of interventie voor apothekers en assistenten te ontwikkelen. Deze training heeft als einddoel de farmaceutische zorg voor patiënten met eczeem te optimaliseren, aangezien eczeem een enorme impact op het leven heeft. Denk maar aan het sociale aspect, zelfvertrouwen, maar ook de beperking in activiteiten die patiënten ondervinden. Een goede en effectieve behandeling en correcte adviezen zijn dus enorm belangrijk om deze patiënten de helpen.

Om de bevindingen uit mijn masterproef te weten te komen, die een stap zijn naar de verbetering van de farmaceutische zorg, nodig ik u uit om mijn volledige masterproef door te nemen. Alvast heel veel leesplezier gewenst!

 

Download scriptie (604.5 KB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2017
Promotor(en)
Prof. Dr. Koen Boussery
Kernwoorden