Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Een multisensorieel museum: Universal Design als stap richting integraal toegankelijke musea in Vlaanderen en Brussel

Lisa Van Raemdonck
Multisensorialiteit in kunstmusea aan de hand van Universal Design als stap richting integrale toegankelijkheid. Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe kan zo'n museum eruit zien? Rekening houdend met de mening van museumbezoekers, museummedewerkers en experten. Zowel de museumwerking als de museumarchitectuur wordt bestudeerd.

CubeSat H2O2 Propulsion Demonstrator

Niels Baele Quinten Allemeersch Bram Samyn
In deze bachelorproef vindt u een traject die het begin tot het einde beschrijft voor het ontwerpen en uitwerken van een satelliet op zuurstofwater.

In silico and in vitro estimation of the displacement of an implanted electrode in rat brain

Brecht Lenaerts Jeroen Samoey
De langdurige werking van hersenelektroden wordt gelimiteerd door de comptabiliteit tussen de elektrode en het hersenweefsel. Om de verplaatsing van een geïmplanteerde elektrode in rattenhersenen te voorspellen werd een computermodel ontwikkeld en nadien gevalideerd tijdens een experimentopstelling.

One Robotic Flower Field to Study Them All - A wireless system for behavioural experiments with pollinators

Kamiel Debeuckelaere
In deze scriptie werd een robot-bloem ontworpen om te gebruiken in ecologisch onderzoek naar gedrag van bijen en andere bestuivers.

Additive manufacturing of self-healing polymers for soft robotics applications

Ellen Roels
Zelfherstellende robots kunnen, net zoals mensen, genezen van hun wonden. Om het productieproces te vereenvoudigen en complexere designs mogelijk te maken, wordt de techniek van het 3D-printen ontwikkeld voor deze specifieke materialen.

Potentie van geometrische structuren. Triangulatie van stavennetwerken als discontinue schaalstructuren.

Emmanuelle Vanhaesendonck
Wiskundig. Gestandaardiseerd. Betaalbaar. Maar toch uniek. De wil en hoop om deze criteria na te streven in mijn toekomstige architectuur bracht een uitdaging met zich mee! Hoe kunnen we een gebogen oppervlak binnen de geometrie benaderen met zoveel mogelijk “bijna” gelijkzijdige driehoeken? Het resultaat van mijn bevindingen vormde de basis voor de uitwerking van bouwpakketten die zowel door kinderen als in teambuilding gebruikt kunnen worden. Dit praktische luik beoogt een eenvoudig productieproces dat leidde tot een waanzinnig leuk testmodel waarbij wiskunde al doende wordt ervaren.

Ontwikkeling van een kostenefficiënte lensmatrixfolie op basis van inkjetprinten ter optimalisatie van de efficiëntie en het stralingspatroon van gepixelde OLED's

Martijn Cramer
De alomtegenwoordige OLED kampt vandaag de dag nog steeds met moeilijkheden, zoals een lage praktische efficiëntie en een uniform stralingspatroon. Een adequate oplossing zijn microlenzen, maar de productie ervan is duur, complex, inflexibel en daardoor ongeschikt voor massaproductie. Deze masterproef ontwikkelde daarom een kostenefficiënte lensmatrixfolie op basis van inkjetprinten.

Ontwerp van een slimme halsband die de gezondheid en vruchtbaarheid van melkvee monitort

Max Schoepen
In deze thesis wordt het ontwerp van een slimme halsband voor melkvee behandeld. Deze halsband controleert de gezondheid en vruchtbaarheid van melkvee automatisch. Dit zorgt er mee voor dat de boer op termijn meer tijd en middelen kan vrijmaken om zijn bedrijf te laten groeien.

Feasibility study of an additive manufactured support structure using the principles of topology optimization

Michiel Vlaeyen Jelle Vanton
De ontwikkeling van een 3D-geprinte draagstructuur aan de hand van topologische optimalisatie, inclusief sterkte-berekeningen met een eindige elementen model en financiële analyse.

ENGINEERING THE 3-D TUMOR MICROENVIRONMENT USING BIOMIMETIC SCAFFOLDS: AN ADDED DIMENSION TO INTRAPERITONEAL CHEMOTHERAPY RESEARCH

Emiel De Jaeghere
Deze scriptie biedt een mogelijke oplossing om het tijdrovende en peperdure onderzoek naar kankermedicijnen efficiënter te laten verlopen door gebruik te maken van 3D sponsjes in plaats van platte petrischaaltjes.

Vascular self-healing optimization and evaluation by means of four-point bending

Gerlinde Lefever Jannes Van Cauwenberghe
Zelfhelend beton is een biologisch geïnspireerde techniek om scheuren in beton te herstellen zonder enige interventie na het scheuren. De techniek is echter nog niet klaar voor massaproductie, waardoor optimalisatie een noodzaak is. In deze scriptie worden enkele nadelen van het gebruik van een vasculair systeem aangehaald en een mogelijke oplossing wordt besproken.

Topologie optimalisatie als ontwerptool voor bouwkundige toepassingen

Gieljan Vantyghem Gieljan Vantyghem
Weg met ontwerpers en ingenieurs!?Wiskundige algoritmen berekenen zelf de optimale structuurEr was eens een tijd waar architecten en ingenieurs weken en maanden bezig waren met het structurele ontwerp van een woning, een brugconstructie, een torengebouw… Die tijd is voorbij! Of toch niet helemaal?

Evolutionaire optimalisatie van soft robots

Manu De Block
Bij het horen van de term 'robots', denkt u dan aan mensachtige robots of misschien aan de typische assemblagerobots? De kans is groot dat u minstens denkt aan iets dat bestaat uit stugge delen met daartussen gewrichten met elektromotoren, maar vast niet aan flexibele 'soft robots', ook al vormen deze een onderwerp dat sterk aan interesse wint.Voor medische toepassingen wordt namelijk veelvuldig gebruik gemaakt van soft robots.

Humanoid robot for sign language

Guy Fierens, Stijn Huys & Jasper Slaets Stijn Huys Jasper Slaets
Gebarentolk in je rugzakSinds 1 september 2015 werken de Vlaamse scholen volgens het M-decreet. Dit decreet biedt kinderen met een beperking de kans om zo veel mogelijk deel te nemen aan het gewone onderwijs. Laptops, rekenmachines of langere toetstijden zijn voorbeelden van mogelijke middelen die kinderen met een beperking kunnen helpen om zo het standaardniveau na te streven. Zo kunnen kinderen met lichte verstandelijke beperkingen en ernstige leerstoornissen een plaats vinden in het gewone onderwijs.

Tunable Hydrogel-Polyester Combination Scaffolds for Tissue Engineering Purposes

Jasper Van Hoorick Peter Dubruel Sandra Van Vlierberghe
Gummibeertjes tegen rugpijn.  InleidingChronische rugklachten, wat nu? Geraak je ervan verlost, of blijven ze de rest van je leven hangen? Een struikelblok dat de geneeskunde nog niet volledig heeft weten weg te werken. Maar mocht je het kapotte onderdeel nu eens simpelweg kunnen vervangen door een gloednieuw wisselstuk, net als bij een auto?

3D printen van een hoornvlies-Vooronderzoek gelatine

Laurien Van den Broeck Leszek Liksza
Artikel

Extrusiegebaseerd 3D printen van keramische materialen

Matthias Faes
Extrusiegebaseerd 3D-printen van hoogtechnologische keramische materialenInleidingTechnische keramieken winnen door hun unieke combinatie van fysische en chemische eigenschappen aan belang in het huidige industriële landschap. Zo combineren ze bijvoorbeeld een uitermate hoge mechanische sterkte met een uitstekende weerstand tegen hoge temperaturen en agressieve chemische omgevingen. Dit maakt deze groep van materialen bijvoorbeeld uitermate geschikt voor langdurig gebruik in een warme, vochtige omgeving[1,2].

Het ontwerp en de realisatie van een mechanische aandrijflijn voor een elektrische Formula Student wagen

Wolf Berwouts Koen Huybrechts
DE DRIVE VAN DE ELEKTRISCHE RACEWAGENJuli 2005.  In de Leuvense hogeschool GROEP T pakken 14 ingenieursstudenten uit met de eerste Belgische zonnewagen ooit gebouwd.  In juli 2012 stunten de Leuvense ingenieurs opnieuw.  Ditmaal met een elektrische racewagen: de Areion, genoemd naar het legendarische paard van de Oude Griekse goden.  Met de Areion nam het Leuvense team in de zomer van 2012 deel aan Formula Student, de grootste ingenieurscompetitie ter wereld.  De auto reed zich meteen in de kijker op de circuits van Hockenheim, Silverstone en recent nog Varano de Melagari.Toch is het de studen

Ontwikkeling van een microvliegtuig met flappende vleugels gebaseerd op de Rosse kolibrie

Frederik Leys
 Van Kolibrie naar KuLibrie Onderzoekers aan de Katholieke Universiteit Leuven hebben een microvliegtuig met flappende vleugels ontwikkeld. Ze baseren zich daarbij op de anatomie en de vliegwijze van de Rosse kolibrie, één van de kleinste vogeltjes op aarde.Maar waarom de kolibrie? Wel precies omdat hij zo klein en wendbaar is. Omdat hij zich vlot naar de meest onbereikbare plekken kan begeven en er ook kan blijven hangen. Je kan je dus wel indenken dat zo'n microvliegtuigje in de praktijk perfect inzetbaar is om allerlei tot hiertoe ondenkbare taken uit te voeren.