Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

De rol van ruimtelijke vaardigheden en de ruimtelijke representatie van getallen voor onze wiskundige vaardigheden, een vergelijking tussen theoretische en praktische opleidingen

Universiteit Gent
2022
Laura
Soen
Uit deze studie blijkt dat leerlingen die wiskunde aanleren in een theoretische en abstracte context beter scoren op algemene wiskundige taken en een beter ruimtelijk inzicht hebben dan leerlingen uit een praktische context, ondanks een gelijk lessenpakket wiskunde. Bovendien scoren leerlingen beter op wiskunde indien ze ook betere ruimtelijke vaardigheden hebben.
Meer lezen

Models of univalence in cubical sets

KU Leuven
2019
Willem
Vanhulle
  • Andreas
    Nuyts
Het univalentie axioma helpt bij de formalisatie en automatisatie van wiskundig redeneren. Dit wordt geïllustreerd met een voorbeeld over decimale en binaire getallen.
Meer lezen

Detectie van voorkamerfibrillatie: een tensorgebaseerde methode

KU Leuven
2018
Simon
Geirnaert
Deze scriptie beschrijft een nieuwe tensor-gebaseerde methode om voorkamerfibrillatie, een hartritmestoornis, te detecteren in zowel één- als meerkanaals ECG-signalen. Deze scriptie combineert technieken uit de tensoralgebra, signaalverwerking en machine learning. Een dergelijk algoritme is een noodzakelijke tool in de digitale geneeskunde, gezien de opkomst van mobiele sensoren om ECG op te meten (AppleWatch, ...).
Meer lezen

Visuele wiskunde

VIVES Hogeschool
2018
Astrid
De Vriendt
Visuele wiskunde: een theoretische uiteenzetting en praktische toepassing via algebrategels en algeblokken
Hoe kunnen leerkrachten de mentale beeldvorming ondersteunen van leerlingen van de eerste en tweede graad secundair onderwijs in het vak wiskunde door hun instructiemethodes en materialen aan te passen?
Meer lezen

Digitale beeldverwerking met behulp van partiële differentiaalvergelijkingen

Universiteit Gent
2017
Arnaud
Devos
In vele computertoepassingen worden beelden geanalyseerd die ruis bevatten. Denk bijvoorbeeld aan medische beeldvorming. Deze scriptie bestudeert hoe met niet-lineaire diffusiemodellen automatisch afbeeldingen van een hogere kwaliteit kunnen bekomen worden.
Meer lezen

Het pythagorasgetal van enkele commutatieve ringen

Universiteit Antwerpen
2016
Nicolas
Daans
Geeft uitgaande van een basiskennis algebra een overzicht van de bekendste resultaten over het pythagorasgetal van commutatieve ringen die geen lichamen zijn, vertrekkend van de vierkwadratenstelling van Lagrange en eindigend bij enkele stellingen van de laatste jaren. Tussendoor worden veel voorbeelden en tegenvoorbeelden gegeven.
Meer lezen

Het Oplossen van Stelsels Veeltermvergelijkingen

KU Leuven
2016
Simon
Telen
Stelsels veeltermvergelijkingen duiken op in vele ingenieursdisciplines. In de scriptie wordt een nieuwe, op lineaire algebra gebaseerde methode voorgesteld om bivariate stelsels op te lossen. De methode wordt in detail beschreven en vergeleken met enkele bestaande methodes.
Meer lezen

Draagt het vak 'financiële algebra' bij tot een betere financiële geletterdheid van leerlingen in het secundair onderwijs?

KU Leuven
2015
Inne
De Win
Zie mail
Meer lezen

Wiskundeleerkrachten met een economisch masterdiploma

Odisee
2013
Lien
Vandevyvere
Zijn economisten goede wiskundeleraren?De onderwijsnetten trokken in september 2012 nog maar eens aan de alarmbel. Steeds vaker raken vacatures voor wiskundeleraren moeilijk ingevuld. De directies zien zich genoodzaakt om ingenieurs, fysici, biologen, economisten, … aan te sporen om wiskunde te geven. Hierdoor beschikt momenteel een kwart van de Vlaamse wiskundeleraren uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs niet over het zogenaamde “vereiste bekwaamheidsbewijs”. Maar is dit wel bevorderlijk voor de kwaliteit van ons onderwijs?
Meer lezen

A Clifford analysis approach to higher spin fields

Universiteit Antwerpen
2013
Matthias
Roels
Fysica als wiskundig laboratoriumEen van de facetten van de moderne fysica is het bestuderen van elementaire deeltjes, de bouwstenen van ons universum op microscopische schaal. Net zoals vallende appels worden beschreven door de wetten van Newton, zo worden ook elementaire deeltjes beschreven door bepaalde bewegingsvergelijkingen. Dit zijn wiskundige vergelijkingen die ons in staat stellen om het gedrag van deeltjes te voorspellen.
Meer lezen