Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

A comprehensive analysis of a rare Wolf-Rayet multiple system in the Large Magellanic Cloud

Soetkin Janssens
Sterren van meer dan 8 zonsmassa’s drijven de evolutie van het universum en onze Melkweg. De evolutie van deze massieve sterren doorgronden is noodzakelijk willen we het heelal begrijpen, maar momenteel zijn er hierover nog vele vragen zonder antwoord. Deze thesis behandelt één cruciaal systeem van massieve sterren om de mysteries rond hun evolutie te helpen oplossen.

Simulating observables via 3D modelling of disk morphologies in the outflows of evolved stars

Jels Boulangier
Complexe structuren in geëvolueerde sterren  De sterrenhemel heeft de mensheid sinds de Oudheid reeds gefascineerd. Groot of klein, jong of oud,iedereen houdt ervan te turen naar de ‘vuurvliegjes’ verspreid over een donkere nachthemel. Maar erschuilt heel wat complexiteit achter deze flikkerende stipjes licht.

Probing flickering variability in cataclysmic variable stars

Marie Van de Sande
It don't matter if you're black or white: massaoverdracht tussen sterrenHet is vrij bijzonder dat ons zonnestelsel maar één zon heeft en niet twee: ongeveer 70% van alle sterren in het heelal maakt deel uit van een systeem van twee sterren. Massaoverdracht van de ene ster in zo’n systeem naar de andere is een vaak voorkomend fenomeen.

Over niet-conservatieve evolutie van dubbelsterren

Nicki Mennekens
Dubbelsterren op dieet


Een dubbelster is een astronomisch systeem waarin twee (of meer) sterren aan elkaar gebonden zijn door de zwaartekracht, en dus rond een gemeenschappelijk massacentrum roteren. Dit lijkt op het eerste gezicht een weinig voorkomende situatie, maar recent onderzoek wijst erop dat een kwart tot de helft van alle sterren deel uitmaken van een meervoudig systeem. Indien de planeet Jupiter 75 keer zwaarder geweest zou zijn, was deze eveneens tot ster geëvolueerd en leefden wij dus ook in een dubbelstersysteem.