Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Beer for Men and Gods Brewing in Egypt under the Ptolemies and the Principate (323 BC – 284 AD)

Daan Smets
In mijn scriptie heb ik een reconstructie van het brouwproces van bier in Grieks-Romeins Egypte (323 voor Christus - 284 na Christus) gemaakt.

Fermentation of Enset (Ensete ventricosum) in the Gamo Highlands of Ethiopia: Introduction of Sauerkraut Jars

Ellen Gorrens
Meer dan 15 miljoen Ethiopiërs zijn afhankelijk van de veelzijdige, inheemse plant enset die de bijnaam ‘de boom tegen honger’ draagt. De lokale bevolking gebruikt z’n knol en pseudostam om te fermenteren tot het eindproduct kocho. Er zijn echter veel vraagtekens over de veiligheid en de kwaliteit van kocho. Voor de optimalisatie van het lokale fermentatieproces werden zuurkoolpotten gebruikt.

Katalytische strategieën voor deoxygenatie van aminozuren naar amines

Robin Coeck
Aminozuren, afkomstig van biomassa, slachtafval of andere zijstromen, kunnen aardolie en -gas vervangen als hernieuwbare grondstof. In deze masterthesis worden katalytische strategieën onderzocht om aminozuren te deoxygeneren naar amines.

Tef [Eragrostis tef (Zucc.)Trotter] protein characterization and its suitability as a gluten-free cereal

Sieglinde Pattyn Habtu Shumoy Abraha
De aanwezigheid van gluten in frequent gebruikte graansoorten zoals tarwe zijn een goed gekend probleem in de westerse gemeenschap. Om deze redenen wordt er actief onderzoek gedaan naar minder gekende graansoorten zoals Eragrostis tef ter vervanging van de glutenbevattende graansoorten. Dit werk bevat tal van nieuwe gegevens die samen een beeld scheppen over de glutenvrije eigenschappen van tef.

Intra- and interspecies interactions of the BAM-degrading Aminobacter sp. MSH1 in sand filter biofilms under oligotrophic conditions

Hannelore Brocatus
In het drinkwater worden vaak nog micropolluenten, restanten van pesticiden en geneesmiddelen, gedetecteerd en dit met concentraties die hoger zijn dan de limiet van 0.1 µg/L, opgelegd door de EU. De bioaugmentatie van de zandfilters, gebruikt bij drinkwaterproductie, met bacteriën die de micropolluenten kunnen afbreken of mineraliseren zou een duurzame techniek voor het verwijderen van deze micropolluenten kunnen zijn. In deze thesis werd onderzocht of een BAM-afbrekende bacterie een biofilm van zandfilterbacteriën kan binnendringen en kan overleven onder de voedselarme omstandigheden van de biofilm zonder de BAM-degraderende capaciteit te verliezen.

Multicolumn adsorption for the vapor phase recovery of acetone-butanol-ethanol fermentation products

Benjamin Claessens
Het onderzoek uitgevoerd voor deze thesis omvatte de ontwikkeling van een nieuw scheidingsproces voor de zuivering van biobutanol uit een dampfase mengsel. Verschillende adsorptiekolommen werden gecombineerd in één proces. Een theoretisch wiskundig model werd ontwikkeld voor de beschrijving van deze systemen en verschillende systemen werden experimenteel getest.

pH Hysteresis and electrolysis for zero-chemical input control of fermentation processes

Pieter Candry Stephen Andersen Marta Coma Korneel Rabaey
Een nieuwe chemie – van maïs naar waardevolle grondstoffenBio-ethanol zorgt voor veevoederBiobrandstoffen zijn steeds meer in opmars, onder meer door de opgelegde normen omtrent hernieuwbare brandstoffen vanuit de EU. Enkele voorbeelden hiervan zijn biodiesel en bio-ethanol. Deze laatste kan geproduceerd worden uit een wijd gamma aan grondstoffen. In deze grondstoffen moeten koolhydraten aanwezig zijn om bio-ethanol te kunnen produceren. Net daardoor is maïs een veelgebruikt startproduct in het productieproces van bio-ethanol.

Impact van structurele kenmerken op het antioxidant en prebiotisch potentieel van (arabino)xylanoligosachariden

Heleen Olaerts
Welke structurele kenmerken bepalen het gezondheidsprofiel van dieetvezel in tarwe ?Een goede darmflora kan bijdragen tot de gezondheid van de mens. De laatste jaren is er veel onderzoek gevoerd naar manieren om deze darmflora te sturen. Lactobacillen en bifidobacteriën worden als gunstig voor de gastheer worden beschouwd. Toename van deze bacteriën of het verhogen van hun activiteit in de dikke darm kan gerealiseerd worden door opname van bepaalde voedingscomponenten, zoals prebiotica, die selectief de groei/activiteit van deze bacteriën stimuleren.

Experimenteel onderzoek naar het gedrag van alcoholen en mengsels met alcoholen als brandstof voor vonkontstekingsmotoren

Alexander Coppens Ben Casier
Alcohol en auto’s: een gevaarlijk efficiënte mixUiteraard blijft rijden onder invloed onaanvaardbaar, maar als het van de vakgroep vervoerstechniek aan de Gentse universiteit afhangt dan worden alcohol en personenauto’s in de toekomst onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Lichte alcoholen zijn namelijk een veelbelovend en duurzaam alternatief voor de huidige benzine. Wanneer u morgen benzine in uw wagen tankt dan zit daar reeds tot 5% ethanol bij. In Brazilië wordt alcohol zo al sinds de jaren ’70 gebruikt als alternatief voor de fossiele brandstoffen.

Een nieuwe route voor de productie van 1,3-propaandiol vanuit glycerol in BES

Tom Callewaert
1,3-propaandiol productie door elektrisch gestuurde bacteriënEen diversiteit aan bacteriën kunnen elektronen afgeven aan of opnemen uit een elektrische stroom. Onderzoek naar deze zogenoemde bio-elektrochemische systemen toont aan dat bacteriële productieprocessen kunnen gestuurd worden, gebruik makend van elektriciteit. Eén van deze processen is de omzetting van het economisch laagwaardige glycerol naar 1,3-propaandiol (1,3-PDO), een grondstof in de polymeerindustrie. Het blijkt dat een pure cultuur van een gemodificeerde C.

Energias renovables y viviendas saludables: studie rond en conceptueel ontwerp van een biogasinstallatie voor het Andesgebergte in Ayacucho, Peru

Oliver DeWolf
 
‘Kallpa quq’ (‘krachtbron’ in het Quechua)
Biogasinstallatie voor de Andes.
 
Inleiding
 
In het Andesgebergte van Peru zijn gas en elektriciteit geen vanzelfsprekendheid.
Boerenfamilies gebruiken brandhout om te koken en voornamelijk kaarsen als verlichting.

Aroma-actieve esters, de smaakmakers van bier

Sofie Saerens
 
België is een land waar een grote diversiteit aan biertypes wordt gebrouwen met de meest contrasterende smaken en aroma’s. Belgisch bier wordt geapprecieerd tot ver buiten onze grenzen. De bierproductie is derhalve niet alleen van onschatbaar economisch belang voor België, maar is tevens een belangrijke pijler voor de internationale uitstraling van ons land. De Belgische bieren kenmerken zich wereldwijd door hun uitzonderlijke kwaliteit. Deze kwaliteit moet echter gegarandeerd blijven en mag niet ten koste gaan van een hogere productiviteit.