Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

De Boracay Clean-Up, duurzame stap vooruit of vruchteloze poging?

KU Leuven
2019
Marjan
Nauwelaert
De populaire Filippijnse bestemming Boracay werd in 2018 voor zes maanden gesloten voor toerisme omdat het te lijden had onder vervuiling en waterverontreiniging. Dit onderzoek ging na of er na de sluiting op korte en lange termijn verbetering in zicht is.
Meer lezen

"Smartphonende" ouders: Hoe beschikbaar zijn ze voor hun kinderen en hoe voeden ze hun kinderen op?

Universiteit Gent
2019
Kato
Swinnen
Het gebruik van de smartphone neemt toe binnen het gezinsfunctioneren. Binnen het huidige cross-sectioneel vragenlijstonderzoek onderzoeken we hoe ouders omgaan met hun smartphone in termen van hun intentie en onderliggende motivatie om hun smartphonegebruik in te perken in het bijzijn van hun kinderen.
Meer lezen

Ontwerp en realisatie van een opspankaliber voor honen

VIVES Hogeschool
2019
Niels
Geldof
  • Logie
    Glenn
In deze bachelorproef beschrijven we het ontwerp en de realisatie van een opspankaliber voor het honen, met als deelopdracht het vernieuwen van de hoonstenen. Het is van belang dat de opspantijd van de werkstukken en de hoonstenen verkleind wordt en dat het honen nauwkeuriger verloopt. Daarnaast willen we dat het opspannen van de werkstukken minder arbeidsintensief is.
Om de hoonstenen te vernieuwen hebben we een alternatief gezocht voor het lijmen van de stenen in de houders en het gebruik van schuurpapier, om te finiseren. Dit hebben we kunnen doen met behulp van een klemsysteem, waarbij een klemstuk met behulp van twee bouten de steen in de houder vastzet. Voor het ruwen en finiseren hebben we nieuwe stenen besteld.
Na het testen van de hoonstenen kunnen we vaststellen dat er voldaan wordt aan de opgegeven ruwheid van het stuk. Daarnaast hebben we een tijdsbesparing van ongeveer één uur doordat er niet meer gelijmd hoeft te worden. In de toekomst zal er gekeken worden om deze hoonstenen toe te passen op alle types.
Bij het ontwerpen van het opspankaliber hebben we enkele voorstellen uitgewerkt en deze aan de hand van hun voor- en nadelen vergeleken. Daarna hebben we met behulp van een eisenmatrix het meest geschikte voorstel gekozen.
Nadat we ons hoonkaliber uitgewerkt hebben, konden we deze testen. Tijdens het testen hebben we de opspantijd opgemeten. Deze tijd is gemiddeld zes minuten. De opspantijd van de werkstukken met het oude systeem bedraagt gemiddeld 30 minuten. Met het vernieuwde systeem worden 24 minuten per werkstuk bespaard.
Na enkele testen kunnen we concluderen dat ons opspankaliber aan de vooropgestelde eisen voldoet.
Meer lezen

‘Serious games’: kunnen we door kinderen, met familiaal risico op dyslexie, te laten gamen, hun fonologisch bewustzijn verhogen?

Arteveldehogeschool Gent
2016
Franseska
Hoogewys
Er werd in samenwerking met Universiteit Gent en Toivo Glatz een interventiestudie opgezet waarbij werd nagegaan of men via GraphoGame (een serious game) het fonologisch bewustzijn kan verhogen van kinderen met een familiaal risico op dyslexie (in het 1e leerjaar).
Meer lezen

Hogere werkbereidheid bij 50+ werknemers op de Vlaamse arbeidsmarkt. Een toepassing van het ‘Motivation-Ability-Opportunity’ model op de vervroegde uittredingskwestie.

Universiteit Antwerpen
2015
Dorien
Verckist
Werken tot 67 jaar: “het is van de moetens”, maar hoe?59,6 jaar. Dat is de gemiddelde leeftijd waarop Belgen hun werk inruilen voor het pensioen. Het maakt van België een land met één van de jongste uittredingsleeftijden van de Europese Unie. Samen met een werkzaamheidsgraad (dit is het aandeel werkenden in de actieve bevolking  van zo’n 42% voor de 50-plussers in ons land resulteert dit cijfer in een hoog kostenplaatje voor de sociale zekerheid. Om de financiële dam te stutten, heeft de regering beslist om de wettelijke pensioenleeftijd op te trekken tot 67.
Meer lezen

Uit liefde voor de wijk. Over de manier waarop buurtorganisaties invloed uitoefenen op de collective efficacy in de wijk.

Universiteit Antwerpen
2013
Jeffrey
Klavert
  • Tess
    Ruikes
Uit liefde voor de wijkOp loopafstand van de drukste winkelstraat van Antwerpen bevindt zich een wijk met het slechtste imago van ‘t Stad. Over de grens is een vergelijkbare havenstad te vinden. De wijk Hillesluis in Rotterdam-Zuid heeft net als zijn tegenhanger uit Antwerpen-Noord de wind schijnbaar tegen maar hoe is het daadwerkelijk gesteld met het welzijn van de bewoners met betrekking tot het leven in deze wijken? Vaak zijn er meerdere instellingen en projecten aanwezig om dit algemeen welzijn te verhogen maar in hoeverre maken zij een verschil?
Meer lezen

Protection Forest governance in East-Kalimantan: inside-out

KU Leuven
2011
Lien
Imbrechts
 Duurzaam beheer van beschermde bosgebieden: voor bos én mens?‘Ze praten en zingen met de bomen, de bergen, de rivieren, de dieren en de planten. Het zijn deze mensen die de aarde beschermen.’ Het jaar 2011 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van het Bos. Het wereldwijde verdwijnen van bossen, zo stelde de VN, versterkt de opwarming van de aarde en veroorzaakt een verlies aan biodiversiteit. Er is echter nog veel meer aan de hand, want de natuurlijke hulpbronnen, geborgen in die bossen, bieden toekomstzekerheid voor de gehele wereldbevolking.
Meer lezen

De rol van gehechtheid en persoonlijkheid in de voorspelling van de evaluatie van het Problemen Op School (PrOS) project

KU Leuven
2009
Jill
Moens
 
Saved by the bell? Of toch niet…
 
De 15 jarige Bart volgt moderne talen – sport. Wanneer de leerkracht een vraag stelt weet hij het antwoord. Tijdens de pauze speelt hij basket met zijn vrienden en na school gaat hij naar huis op zijn nieuwe fiets. Moeder en zus zijn net koekjes aan het bakken. Wanneer vader rond 18u ook thuis is gaat het gezin aan tafel. Na het eten huiswerk en daarna een spannende film.
Herken je dit of juist niet? Voor vele jongeren zoals Youri is dit slechts een droombeeld. Niet alleen stapelen de problemen zich thuis op, maar ook op school en daarbuiten.
Meer lezen