Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Development and application of single-cell analysis tools for the study of sympatric bacterial populations

Jasmine Heyse
Binnen een groep bacteriën met dezelfde genen wordt een grote diversiteit aan individuele karakteristieken en gedrag teruggevonden, dewelke gelinkt is aan hun activiteit en overleving. Momenteel weten we nog heel weinig over de factoren die een invloed kunnen hebben op deze diversiteit. Tijdens ons onderzoek werd het effect van interacties tussen bacteriële populaties op deze diversiteit onderzocht.

Microbiële karakterisatie van binnenhuis luchtstalen

Joris Jansen Joris Jansen
Bacteriën in de lucht: schadelijk interessant!Krachtige samenvatting:De mens is er zich vaak niet van bewust dat de lucht een leefwereld is voor diverse organismen. Zo zijn bacteriën in de lucht vaak overvloedig aanwezig en kunnen binnen één kubieke meter lucht honderdduizenden microben teruggevonden worden. De interactie menselijke gezondheid versus bacteriën in de lucht kan zowel positief als negatief zijn. Over de ecologie, de diversiteit, de verspreiding en de interacties van bacteriën in de lucht is nog maar weinig geweten.

Detectie van voedselpathogenen in proceswater

Lien Bosmans
Snelle detectie van ziekteverwekkende bacteriën op groenten en fruitEten van verse groenten en fruit wordt vandaag de dag meer en meer aangemoedigd. Verse groenten en fruit leveren immers de nodige dosis van onze dagdagelijkse voedingsstoffen. Talrijke studies hebben aangetoond dat je door het eten van groenten en fruit een verlaagd risico hebt op verschillende chronische ziekten zoals zwaarlijvigheid, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Echter, zoals overal in onze omgeving, zijn bacteriën talrijk aanwezig op groenten en fruit.

Microbiele vorming van equol uit daidzene. Minder kans op kanker?

Steffi Vanhemmens
Hoort u bij de 35% die minder kans heeft op kanker?
 
De consumptie van soja heeft de laatste jaren heel wat pennen in beweging gebracht omwille van de weldadige effecten op de gezondheid. Vooral de isoflavonen, een groep van ‘plantaardige hormonen’ die bijna uitsluitend in soja voorkomen, krijgen veel aandacht. Uit talrijke experimenten blijkt dat ze een rol kunnen spelen in de preventie van enkele chronische ziekten zoals borst- en prostaatkanker, hart- en vaatziekten, osteoporose en post-menopauzale klachten.