Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Is rooming-in in op de neonatologie? Impact van rooming-in op de relatie tussen neonaat en ouder op neonatologie

Thomas More Hogeschool
2023
Beyza
Özkan
  • Silke
    De Locht
Hoe kunnen we de effecten van rooming-in implementeren, met oog op het verhogen van de ouderparticipatie op de NICU/N*?
Er werd een literatuurstudie gedaan om op zoek te gaan naar de positieve effecten die rooming-in zou teweegbrengen. Verder werd er onderzocht hoe de ouderparticipatie kan verhoogd worden om de ouder-kind binding te bevorderen op de neonatologie.
Meer lezen

Effect van de epidurale anesthesie op borstvoeding

Erasmushogeschool Brussel
2022
Nisrine
Amrani
Effect van de epidurale anesthesie op borstvoeding na een vaginale bevalling
Auteur: Amrani Nisrine
Interne promotor: Vermeulen Joeri
Externe promotor: Debonnet Serena
Introductie:
Het doel van deze bachelor proef is om na te gaan welk effect de epidurale anesthesie heeft
op de start van de borstvoeding na een vaginale bevalling. Het praktijkdeel richt zich op wat
de ervaringen zijn van zorgverleners die dagdagelijks met de materniteit in aanraking komen.
Methode:
Om dit literatuuronderzoek uit te voeren werd beroep gedaan op Pubmed en EhBIB Search.
De artikels werden op basis van abstractie en “levels van evidence” gekozen. Voor het
praktijkdeel werden er zes interviews afgenomen bij zorgverleners.
Resultaten:
Door de epidurale anesthesie te gebruiken als interventie op de baringspijn, zien we dat dit
een effect heeft op het opstarten van de borstvoeding. Eveneens gaat de epidurale anesthesie
ook de Fergussonreflex negatief beïnvloeden. De epidurale anesthesie in combinatie met
synthetische oxytocine gaat ook het gedrag van de pasgeborene beïnvloeden.
Discussie/besluit:
Om het effect van de epidurale anesthesie beter te begrijpen zouden er meer studies moeten
plaatsvinden. Ook is het niet altijd duidelijk of de gevolgen plaatsvinden omwille van de
epidurale anesthesie of door de synthetische oxytocine, die tegelijkertijd aanwezig is.
Sommige artikels spreken elkaar tegen of geven tegenstrijdige informatie.
Er wordt evenwel geconstateerd dat de epidurale anesthesie een effect zou hebben op de
start van de borstvoeding.
Meer lezen

Bachelorproef kwaliteit van zorg en ondernemerschap

UC Leuven-Limburg
2021
Ella
Dethier
Deze scriptie gaat over communicatie binnen de gezondheidszorg. Meer specifiek over de patiëntoverdracht tussen verpleegkundigen op een ziekenhuisafdeling neonatologie. De literatuur werd doorzocht naar een geschikte methode om de overdracht te structuren, zodat er minder communicatiefouten worden gemaakt. Het eindresultaat is een flowchart volgens de SBARR en ABCDE methodiek.
Meer lezen

Moedermelk in een correlatie tot necrotiserende enterocolitis: toeval of wetenschap?

Erasmushogeschool Brussel
2020
Lien
Heyvaert
In deze scriptie wordt de impact van moedermelk, donormoedermelk en kunstvoeding op necrotiserende enterocolitis bij prematuren bestudeerd.
Meer lezen

Effect van stimulusparameters op de weerspiegeling van fundamentele frequentie in auditieve hersenstamresponsen

KU Leuven
2020
Maud
Lobel
Dat het volgen van een gesprek in dagdagelijkse, rumoerige omstandigheden soms een hele uitdaging is weten we allemaal. Voor dragers van een cochleair implantaat (CI) is dit echter des te moeilijker omdat ze de stem van de spreker niet altijd even goed kunnen waarnemen. Een vroegtijdige evaluatie van de stemperceptie bij jonge CI-gebruikers via elektro-encefalografie (EEG) zou de taalontwikkeling bij deze kinderen ten goede kunnen komen. Maar welke stimuli kunnen het best gebruikt worden om dit te evalueren?
Meer lezen

Unsupervised deep feature extraction for neonatal sleep stage classification

KU Leuven
2019
Nick
Seeuws
Onderzoek naar ongesuperviseerd machinaal leren voor herkenning van slaapstadia in neonati.
Meer lezen

Zorgtransitie van jongvolwassenen met mucoviscidose

Vrije Universiteit Brussel
2019
Sofie
Moens
Kwalitatieve interviewstudie omtrent belevingen bij jongvolwassenen met mucoviscidose en hun ouders over de zorgtransitie van pediatrie naar volwassenzorg
Meer lezen

GBS positief, negatief?

Arteveldehogeschool Gent
2017
Malou
Blom
De problematiek van groep B streptokokken (GBS) tijdens de zwangeschap. Wat zijn de gevolgen van GBS zijn voor zwangere vrouwen zelf en hun pasgeborenen? Hoe gaat men hier mee om in België en andere landen?
Meer lezen

Early born, early warning. Het gebruik van EWS op de afdeling Neonatologie.

Hogeschool PXL
2017
Katrien
Achten
  • Lucky
    Jaenen
Veranderingen in de vitale functies (bloeddruk, temperatuur, ademhaling, …) worden vaak niet of te laat opgemerkt, de ernst wordt onderschat of de kennis en ervaring ontbreken om doelgericht te reageren. Het snel herkennen van de vitaal bedreigde patiënt op de verpleegafdeling is dan ook van levens- en prognostisch belang. Als die veranderingen in vitale functies op tijd worden gesignaleerd en behandeld, kan een complicatie immers voorkomen of beter behandeld worden.

Het gebruik van de Early Warning System helpt vroege tekenen van achteruitgang te onderkennen, wereldwijd zijn hier verschillende systemen voor ontwikkeld die het basis Early Warning System ombuigen naar een scoresysteem toepasselijk voor op specifieke verpleegafdelingen.

De wereldwijd bestaande Early Warning Systems zijn niet van toepassing in de neonatale leeftijdsgroep. Deze bachelorproef is er dan ook op gericht om dergelijk systeem te ontwikkelen en te integreren op de neonatale zorgeenheid.
Meer lezen

Bepaling van vrij bilirubine bij premature neonaten verblijvend op de intensieve neonatologie en het verband met het risico op neurotoxiciteit.

Universiteit Antwerpen
2016
Katrien
Eeckhout
  • Dr. Anali
    Conesa Botella
  • Dr. Henri
    Blom
Om het risico op de ernstige gevolgen van geelzucht te kunnen bepalen hebben wij, met behulp van een nieuwe meettechniek, kunnen aantonen dat het vrij bilirubine superieur is ten opzichte van het totaal bilirubine.
Meer lezen

Kleine fouten met grote gevolgen. Op zoek naar maatregelen ter preventie en reductie van medicatiefouten op neonatologie

Thomas More Hogeschool
2015
Sofie
Brosens
Medicatietoediening op de prematurenafdeling: kleine fouten met grote gevolgenArthur wordt drie maanden te vroeg geboren en komt terecht op de afdeling voor prematuren. Een verpleegkundige dient door een rekenfout per ongeluk een tienvoudige dosis Paracetamol® toe, een medicijn tegen pijn en koorts. De baby loopt risico op schade aan zijn organen en het antigifcentrum wordt ingeschakeld…   Dit is slechts één voorbeeld uit de praktijk. Nochtans leeft onder verpleegkundigen een belangrijke misvatting dat er op de afdeling neonatologie weinig of geen medicatiefouten worden gemaakt.
Meer lezen

Eindige elementen model van de cochleaire mechanica: actief vs passief, tijdsdomein en niet-lineaire e ffecten

Universiteit Antwerpen
2015
Kilian
Gladine
Het sprekende oorop zoek naar een verklaring voor “Oto-akoestische emissies”.InleidingHet oor is een bijzonder interessant orgaan dat naast het werken als een frequentie analysator, versterker en een hele boel andere trucs kan, ook zelf geluid produceert. Deze geluiden noemt men Oto-akoestische emissies. Er is maar weinig geweten over dit verrassend fenomeen, maar de vermoedelijke oorzaak bevindt zich in het binnenoor, in het zogenaamde slakkenhuis.Het verhaalVoortplanting van geluidIn het oor wordt geluid opgevangen en door het trommelvlies omgezet in trillingen.
Meer lezen

Trends in pediatric circumcision in Belgium and the Brussels University Hospital from 1994 to 2012

Vrije Universiteit Brussel
2013
Dana
Van Gassen
Jongensbesnijdenis in opmars in BelgiëIn België is het aantal besnijdenissen bij jongens is in 10 jaar met bijna 50% gestegen. Onderzoek toonde aan dat er steeds meer circumcisies worden uitgevoerd voor niet-medische redenen in het UZ Brussel. Of dit ook de oorzaak is van de stijging in andere ziekenhuizen, is nog niet onderzocht.Moeder, waarom besnijden wij?Een besnijdenis is een heelkundige ingreep waarbij de voorhuid van de penis wordt verwijderd. Een besnijdenis kan uitgevoerd worden voor medische redenen of niet-medische redenen.
Meer lezen

Attitude ten opzichte van preconceptueel dragerschapsonderzoek naar mucoviscidose in de algemene bevolking

Universiteit Gent
2013
Carmen
Binst
  • Inge
    Mahieu
Wat is de houding van personen met mucoviscidose en hun ouders tegenover het uitvoeren van een dragerschapsonderzoek naar mucoviscidose voor de zwangerschap in de algemene bevolking?Mucoviscidose, ook wel gekend als taaislijmziekte, krijgt dankzij verschillende informatiecampagnes en films meer en meer naamsbekendheid. In België worden elk jaar ongeveer 50 kinderen geboren met deze aandoening. Vaak worden deze kinderen geboren in families die zich niet bewust zijn van hun dragerschap.
Meer lezen

Pijnmanagement op een N*-afdeling, meer dan een fopspeen

Odisee
2012
lynn
Eeckman
Pijnmanagement op een N*-afdeling, meer dan een fopspeen.Eeckman Lynn, vroedvrouw Omdat pijn belangrijke gevolgen kan hebben, in het verdere leven van een pasgeborene, is het belangrijk om deze gevolgen te voorkomen. Dit kan men doen door een aangepast pijnmanagement te gebruiken in de zorg op een N*-afdeling. In dit artikel wordt een voorbeeld gegeven van pijnmanagement. PijnPijnstilling is een veelgebruikte term in de geneeskunde. Dit is niet alleen van belang bij volwassenen, maar ook bij pasgeborenen. Op dit moment is de zorg voor hen veel gespecialiseerder dan voorheen.
Meer lezen

Reanimatie van de pasgeborene: verschil tusen België en Mali

UC Leuven-Limburg
2012
Sara
Lathouwers
 REANIMATIE VAN DE PASGEBORENEElk jaar sterven er in Sub-Sahara Afrika 1,16 miljoen baby’s in de eerste levensmaand. Daarbij heeft Mali één van de hoogste incidentiecijfers voor neonatale sterfte in heel Afrika (57 per 1000 pasgeborenen). Naar aanleiding van mijn buitenlandse stage in Mali wil ik graag weten of er gestandaardiseerde richtlijnen bestaan. Zo ja, wat is het verschil met de Belgische richtlijnen? Zo niet, zijn de Belgische richtlijnen implementeerbaar? Indien nodig zal ik de reanimatierichtlijnen van België aanpassen aan de regionale noden en mogelijkheden.
Meer lezen

Cleft palate in ontwikkelingsgebieden vanuit verschillende invalshoeken

Universiteit Gent
2011
Gaëlle
Billiet
Behandeling van kinderen met een aangeboren gelaatsafwijking in Uganda“Het kind is vervloekt! Heksen en kwade geesten hebben de baby zo gemaakt! Het is een straf van de voorouders!” Zo denken vele inwoners uit Oost-Afrika over kinderen die geboren worden met schisis, een ‘hazenlip’ in de volksmond. Personen met schisis hebben een gespleten lip en/of een gespleten verhemelte. De spleet in de bovenlip, links, rechts of aan beide kanten, verloopt verticaal, al dan niet in combinatie met een opening ter hoogte van de tandenboog en het verhemelte.
Meer lezen

User centered design filosofie als basis voor de analyse van de gebruikersinteractie ter verbetering van de non-invasieve bilirubinemeter.

Hogeschool West-Vlaanderen
2010
Delphine
Depuydt
De user centered bilirubinemeter, niet zomaar een product.
 Met deze twee begrippen ging Delphine Depuydt, studente industrieel ontwerpen aan de hogeschool te Kortrijk, een jaar lang aan de slag. In haar masterproef wordt het herontwerp van een medisch toestel stap voor stap geïllustreerd. Hierbij werd het huidige log, onhandig en frustrerend toestel omgevormd tot een compact en gebruiksvriendelijk werkinstrument. De aanpak, waarbij we de gebruiker centraal stellen, staat bekend onder de term ‘user centered design’.
Meer lezen

user centered bilirubinemeter

Hogeschool West-Vlaanderen
2010
Delphine
Depuydt
De user centered bilirubinemeter, niet zomaar een product.
 Met deze twee begrippen ging Delphine Depuydt, studente industrieel ontwerpen aan de hogeschool te Kortrijk, een jaar lang aan de slag. In haar masterproef wordt het herontwerp van een medisch toestel stap voor stap geïllustreerd. Hierbij werd het huidige log, onhandig en frustrerend toestel omgevormd tot een compact en gebruiksvriendelijk werkinstrument. De aanpak, waarbij we de gebruiker centraal stellen, staat bekend onder de term ‘user centered design’.
Meer lezen

GBS positief? = Negatief!

Thomas More Hogeschool
2008
Evelien
Hooftman
 
Groep-B-streptokokken (GBS) is een belangrijke pathogeen geworden bij de mens. GBS veroorzaakt sepsis en meningitis bij pasgeborenen en bij volwassenen.
Meer lezen

Zelflerende spraakherkenning via matrix-factorisatie

KU Leuven
2007
Alexander
Bertrand
Zelflerende spraakherkenning: artificiële intelligentie in zijn puurste vorm
 
De manier waarop baby’s spraak leren begrijpen is hoogst opmerkelijk. Pasgeborenen weten niet wat de opgevangen impulsen betekenen of hoe ze deze moeten interpreteren. Toch kunnen ze na enige tijd spraak begrijpen. Dit geeft aan dat het menselijk brein in staat is om een structuur te ontdekken in de massale hoeveelheid spraaksignalen die het te verwerken krijgt.
 
Maar kan een computer dit ook?
Meer lezen

Epidemiologisch onderzoek naar hypospadias en cryptorchide in Vlaanderen.

Universiteit Gent
2005
Mieke
Van Hemelrijck
 
Hypospadias en cryptorchidie klinken u misschien erg vreemd in de oren. Toch komen deze twee afwijkingen van het mannelijk geslachtsorgaan bij pasgeborenen meer voor dan u denkt.
De gevolgen voor de patiënten op seksueel en psychologisch vlak zijn op volwassen leeftijd niet te onderschatten. Het is dus belangrijk dat de bevolking hierover geïnformeerd wordt.
In Vlaanderen heeft men nog geen precies idee over het exacte aantal gevallen, maar men schat dat er jaarlijks 1/300 jongetjes geboren worden met hypospadias en 1/100 met cryptorchidie.
Meer lezen

Geboren onder X: het fenomeen van anonieme kinderafstand

Andere
2002
Sofie
Van den Eynde


“Geboren onder X”: het fenomeen van anonieme kinderafstand





Reeds van oudsher ontdoen vrouwen, uit alle sociale lagen van de bevolking, zich van hun (ongewenste) baby’s. Dit uitte zich tot op het einde van de Middeleeuwen voornamelijk in de vorm van het te vondeling leggen van pasgeborenen, kindermoord, of het wegschenken van baby’s aan kloosters. Het zal duren tot de Renaissanceperiode vooraleer men overgaat tot het uitbouwen van degelijke opvangmogelijkheden van vondelingen. Toch zal de overheid zich pas in de 18e eeuw daadwerkelijk ontfermen over deze verlaten kinderen.
Meer lezen