Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

TikTok food Influencers voor voedselgeletterdheid promotie?

Universiteit Antwerpen
2023
Julie
Volckaerts
Jongvolwassenen (18-25) consumeren veel berichten over eten en voeding op sociale media, met name op TikTok. Dit onderzoek richt zich op bron- en boodschapkenmerken van de effectiviteit van een food influencer in het bevorderen van voedselgeletterdheid bij jongvolwassenen. Meer specifiek ligt de focus op brondeskundigheid als bronkenmerk en instructies in receptvideo's als boodschapkenmerk. Een between-subjects experiment met een 2 (expert food influencer vs non-expert food influencer ) x 2 (TikTok receptvideo met instructies vs zonder instructies) design werd uitgevoerd. In totaal namen 242 Vlaamse jongvolwassenen deel aan het experimentele onderzoek. De resultaten tonen aan dat hoewel deskundige food influencers niet direct effectief waren in het bevorderen van voedselgeletterdheid en post engagement, ze wel als geloofwaardiger werden ervaren dan de niet-deskundige food influencer. Deze geloofwaardigheid van de bron bleef leiden tot een hogere intentie om gezond voedsel te kiezen en om de receptvideo leuk te vinden, te delen, te taggen, op te slaan en de influencer te volgen. Bovendien bleken instructies in receptvideo's op TikTok effectief te zijn in het bevorderen van voedselgeletterdheid en postbetrokkenheid. Deze bevindingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van effectieve communicatiestrategieën gericht op het bevorderen van voedingsvaardigheden onder 18- tot 25-jarigen.
Meer lezen

Transitie naar een gezonder en duurzamer dieet: impact van empathie naar dieren toe op de bereidheid

Universiteit Gent
2021
Sarah
Dauw
Er is een duidelijke opmars bezig naar een gezonder en duurzamer dieet. Daarnaast raken we er ook meer van overtuigd dat er in de toekomst vaker plantaardig gegeten gaat worden. Deze transitie moet echter verder gestimuleerd worden, want er zijn meerdere voordelen verbonden aan een lagere vleesconsumptie. In deze masterproef wordt onderzocht of empathie naar dieren toe een positieve impact heeft op deze verandering, en dus een stimulans kan vormen.
Meer lezen

Onderzoek naar het effect van gedragstechnieken op angstige kinderen in de tandartspraktijk

Arteveldehogeschool Gent
2020
Anna
Timoshina
Mondhygiënisten/tandartsen krijgen op regelmatige basis te maken met patiënten met tandartsangst. Het is van groot belang om de angst bij jonge kinderen te reduceren. In deze literatuurstudie worden 4 gedragstechnieken grondig bestudeerd en wordt hun angstreducerend effect weergegeven.
Meer lezen

Het verband tussen voedingsgewoonten bij patiënten met een bariatrische chirurgie en de evolutie van NAFLD: Pre- en postoperatieve vergelijking

Erasmushogeschool Brussel
2020
Mariem
Chiairi
Dit onderzoek gaat over het verband tussen de voedingsgewoontes van patiënten die een bariatrische chirurgie ondergaan en de evolutie van non alcohol fatty lever disease (NAFLD).

Het doel van dit onderzoek is om bij patiënten die een bariatrische chirurgie ondergaan naast het gewichtsverlies, ook de pre- en postoperatieve voedingsgewoonten in verband te brengen met de evolutie van NAFLD.
Meer lezen

Oral health and oral health care promotion in Nepalese schoolchildren (Kerung, Nepal)

Universiteit Gent
2019
Astrid
Capoen
  • Deborah
    Depestel
Een prospectief onderzoek naar mondgezondheid bij Nepalese kinderen en de ontwikkeling van een educatief programma (6 maanden follow-up).
Meer lezen

Oral health and oral health care promotion in Nepalese schoolchildren (Kerung, Nepal)

Universiteit Gent
2019
Deborah
Depestel
  • Astrid
    Capoen
Een prospectief onderzoek naar mondgezondheid bij Nepalese kinderen en de ontwikkeling van een educatief programma (6 maanden follow-up).
Meer lezen

Water als gezonde drankkeuze via sociale normering nudgen: Veldexperiment in een studentenrestaurant.

KU Leuven
2019
Elise
Indesteege
In het studentenrestaurant van Alma Gasthuisberg werd een experimenteel onderzoek uitgevoerd om
na te gaan of een beschrijvende en transparante sociale norm effectief kan worden gebruikt om de
intentie van mensen om meer water te drinken te verhogen en of een nudge in de vorm van een poster hun waterconsumptie
kan stimuleren. Aangezien water de enige gezonde drank is bij de lunch en onontbeerlijk is, lag de nadruk waterconsumptie. De studie onderzoekt intentie, attitude en het gedrag via theorie van gepland gedrag (Azjen en Fishbein).
Meer lezen

Op maat gemaakt voedingsadvies aangeboden door een supermarktketen. Ontwikkeling van een e-service voor gezond en duurzaam consumptiegedrag

Vrije Universiteit Brussel
2016
Jonas
Vangindertael
Door klanten op maat gemaakt voedingsadvies mee te geven, wordt de duurzaamheids- en gezondheidsproblematiek m.b.t. de voedingsconsumptie gecounterd.
Meer lezen

Onderzoek naar de invloed van leeftijd, opleidingsniveau en dieetgeschiedenis op de kennis van verpleegkundigen omtrent verscheidene topics rond voeding

VIVES Hogeschool
2016
Ines
Verhaeghe
  • Ellen
    Vandamme
  • Jan
    Baudonck
Deze scriptie is een weergave van de kennis over voeding en voedinsgewoonten bij verpleegkundigen in de Vlaamse zorgsetting. Onderzoek de kennis bij Vlaamse verpleegkundigen is nodig door de steeds groter wordende rol van voeding in de zorgsector.
Meer lezen

Preventieve Farmaceutische Zorg bij bejaarden: Onderzoek naar de levensstijl die verband houdt met vitamine D en de risicofactoren bij het ouder worden

Universiteit Antwerpen
2015
Ellen
Van Houtven
Onze samenleving is steeds beter gewapend tegen infectieziekten. De leeftijdsverwachtingen voor man en vrouw stijgen dan ook elk jaar. Echter groeit de prevalentie van welvaartsziekten aanhoudend en zal dit in de toekomst de voornaamste doodsoorzaak worden. Osteoporose en daarmee ook heupbreuken kunnen gevaarlijk zijn voor ouderen. Vitamine D tekorten invullen zou hier belangrijk kunnen zijn.Iedere persoon heeft een erfelijke aanleg voor de metabolisatie van vitamine D. De productie, verwerking en afbraak van vitamine D verschilt dus van persoon tot persoon.
Meer lezen

Kunnen leerlingen eerste graad secundair onderwijs de gevolgen van een ongezond voedingpatroon inzien?

AP Hogeschool Antwerpen
2015
Kim
Franck
“Steeds meer jongeren lijden aan overgewicht”, “Aantal jonge meisjes met een eetstoornis neemt toe”, “Coca Cola betaalt diëtisten om frisdrank te promoten”, “Steeds meer mannen ontwikkelen een eetstoornis”, …Leerlingen eerste graad secundair onderwijs de gevolgen van een ongewoon voedingspatroon doen inzien. 8 maanden lang heb ik me erin verdiept. Hoe kon ik jongeren bewust maken van hun soms heel ongezonde voedingspatroon? Hoe kon ik jongeren zo eenvoudig mogelijk uitgelegd de meest voorkomende gevolgen van een ongezond voedingspatroon laten inzien?
Meer lezen

INNAMESCHATTING VAN METHYLGROEPDONOREN FOLAAT, CHOLINE, BETAÏNE EN METHIONINE BIJ DE BELGISCHE BEVOLKING

Hogeschool Gent
2014
Heleen
Van Puyvelde
  • Marlène
    De Backer
Innameschatting van methylgroepdonoren folaat, choline, betaïne en methionine bij de Belgische bevolkingdoor Heleen Van Puyvelde & Marlène De BackerVoeding, meer specifiek gezonde voeding, is een basisbehoefte voor ieder levend wezen. Voeding speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de mens en daarnaast zijn ook de gezondheidseffecten ervan bewezen.
Meer lezen

DE POTENTIËLE KOSTENEFFECTIVITEIT VAN VOEDSELTAKSEN EN -SUBSIDIES

Universiteit Gent
2014
Tatiana
Bracke
HOE KOSTENEFFECTIEF IS EEN VOEDSELTAKS VOOR BELGIË?Een ongezonde voedings- en leefstijl zorgen voor het toenemen van overgewicht en obesitas in de Westerse maatschappijen. Deze hebben wereldwijd epidemische proporties bereikt, waardoor gezondheidsexperts spreken over globesitas. Ook in België blijft het aantal mensen met overgewicht en obesitas toenemen. Dat overgewicht en obesitas een grote bedreiging vormen voor het welzijn en de algemene gezondheid is reeds veelbesproken. Minder gekend is de hoge economische last die deze obesitasepidemie veroorzaakt voor de hele maatschappij.
Meer lezen

Onderzoek naar de voedingsbehoeften en –gewoonten van vrouwelijke basketbalspeelsters, op provinciaal en landelijk niveau

VIVES Hogeschool
2014
Charlotte
Hoeman
De aanleiding van dit eindwerk was een gebrekkige kennis omtrent (sport)voeding in de praktijk.Met dit eindwerk worden de voedingsbehoeften en -gewoonten van vrouwelijke basketbalspeelsters onderzocht, zowel op landelijk als provinciaal niveau.In de literatuurstudie worden de voedingsaanbevelingen besproken geldend voor vrouwelijke basketbalspeelsters.De voedingsgewoonten van 15 landelijke en 15 provinciale basketbalspeelsters worden nagegaan via een vierdaags eetdagboekje.
Meer lezen

Determinants of fruit & vegetable and fat intake in university students: a cross-sectional explanatory study

Vrije Universiteit Brussel
2013
Hannah
Verhoeven
 De nefaste invloed van het studentenleven op de voedingsgewoontenOvergewicht en obesitas treffen in de hedendaagse samenleving wereldwijd meer dan 1,4 miljard volwassenen. Deze aandoening kan leiden tot verscheidene gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk, beroertes en zelfs bepaalde kankers. Meer nog, obesitas is één van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdig overlijden. De 2,8 miljoen doden per jaar tonen aan hoe ernstig deze hedendaagse aandoening is.De overgang van het secundair onderwijs naar het hoger onderwijs is een kritieke periode voor gewichtstoename.
Meer lezen

Early life programming en energie homeostase bij kinderen en adolescenten

Universiteit Gent
2011
Meulenijzer
Evelien
Programmering van zwaarlijvigheid tijdens het vroege levenDe toename van zwaarlijvigheid bij kinderen en adolescenten is alarmerend. Ziekten die verwant zijn met zwaarlijvigheid worden meer en meer vastgesteld bij jongeren. Zwaarlijvigheid bij kinderen heeft een enorme impact op  de latere  lichamelijke en geestelijke gezondheid, onafhankelijk of het volwassen lichaamsgewicht normaal is of niet. Momenteel is er al veel geweten over zwaarlijvigheid, toch blijven echter nog tal van vragen onbeantwoord.
Meer lezen

Mindfulness-based Eating Awareness Training bij verstoord eetgedrag en obesitas. Thesisonderzoek naar de invloed van Mindfulness op eetgedrag bij obese mensen.

Erasmushogeschool Brussel
2011
Caroline
Baerten
Mindful eten (s)maakt lichtMinder eten en meer bewegen, zo val je af. Simpel, toch? Maar iedereen die ooit een poging tot evenwichtig eten of vermageren deed weet dat er tussen theorie en praktijk een diepe kloof gaapt. Aan kennis over gezonde voeding nochtans geen gebrek. In deze informatiemaatschappij verkopen boeken met gezonde recepten als zoete broodjes. En toch, ondanks al de kennis is de Belg nog nooit zo dik geweest als nu. Ondertussen valt één op tien Belgen in de categorie obesitas, met alle gezondheidsnadelen als gevolg. Ligt dat dan aan gebrek aan wilskracht?
Meer lezen

Voedselconsumptieonderzoek tussen Chinese mensen in België en de Belgische bevolking

UC Leuven-Limburg
2009
liqing
gong
 
Voedsel is waardevol in China en heeft er altijd een grote rol gespeeld. Zo is de Chinese keuken al even gevarieerd als het continent zelf, waarbij elke streek gekenmerkt wordt door zijn eigen keukentradities. Maar wat is nu geweten over de Chinezen die naar België komen? Wat zijn de grote verschillen in de voedingsgewoonten tussen de Belgische bevolking en de Chinezen die woonachtig zijn in België? Dit eindwerk heeft als doel een antwoord te geven op deze vragen.
 
In het theoretisch gedeelte wordt eerst de geschiedenis van de Chinese eetcultuur weergegeven.
Meer lezen

Implementatie en evaluatie van het project: 'Groenten promoten in een basisschool'

Odisee
2008
Sofie
Van den Abeele
  • Els
    De Sutter
Dit eindwerk beschrijft de implementatie en evaluatie van het groenteproject in
in de Vrije Basisschool Sint-Maccharius te Laarne. Dit groenteproject omvat een geïntegreerde werking zowel op klasniveau, schoolniveau als op schoolomgeving.
De aanleiding om te starten met dit project is het gegeven dat de voedingsgewoonten bij kleuters en schoolgaande jeugd ondermaats is. Daarbij worden er dus te weinig groenten genuttigd in het dagelijks voedingspatroon.
Het doel van het project is een verhoging van de kennis en een verbetering van de houding t.o.v.
Meer lezen

Eten, meten en weten (titel) Voeding en opvoeding bij moeders uit meer dan één windrichting: onderzoek in samenwerking met het Huis der Gezinnen

Erasmushogeschool Brussel
2007
Céline
Hennes
De invloed van cultuur op voedings- en eetgewoontes en gezondheid.

In de scriptie ‘Eten, meten en weten… Voeding en opvoeding bij moeders uit meer dan één windrichting: onderzoek in samenwerking met het Huis der Gezinnen’, komen verschillende thema’s aan bod. Het eindwerk is gekoppeld aan een stage in het Huis der Gezinnen. Dit is een organisatie die verschillende activiteiten opzet voor gezinnen met kinderen tussen 0 en 8 jaar. Drie maal per jaar organiseert men het (OP)voedingsproject ‘Lekker en Gezond’.
Meer lezen

Onderzoek naar voedingsgewoonten bij beloftevolle jonge sprinters/springers.

Hogeschool Gent
2005
Nico
De Meyer
Onderzoek naar de voedingsgewoonten bij beloftevolle jonge sprinters/springers
 
De Vlaamse adolescent consumeert te weinig groenten en fruit en teveel vetrijke voedingsmiddelen. Topsporters scoren op dit vlak veel beter maar het is nog steeds onvoldoende. Daarom moeten we de gewone tiener en de jonge topsporter meer bewust maken van het belang gezonde voeding.
Nico DE MEYER
 
Om de opvolging van topatleten zoals Kim Gevaert en Cédric Van Brantegem te garanderen, werden er topsportscholen opgericht.
Meer lezen