Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Met welke elementen dient een belegger rekening te houden tijdens het daytraden?

Britt Van den Broeck Kim Van den Broeck
In deze scriptie wordt uitgelegd wat het begrip 'Day Trading' inhoudt. Daarnaast worden er verschillende elementen besproken waarmee een handelaar rekening dient te houden tijdens het daytraden, zoals de marktbepaling, het risicobeheer, de handelssnelheid en de handelsstrategie.

Een eeuw aan financiële crisissen en de toestand in actuele financiële markten

Cedric Van Hoey Cedric Van Hoey
Vergelijkende studie van beurscrashes doorheen de tijd met de huidige situatie van de financiële markten wereldwijd.

Duurzaam én passief beleggen in Europa: een concurrentiële combinatie? Een prestatie-evaluatie van duurzame exchange-traded funds (ETF’s).

Carl Pauli
Zowel duurzaam beleggen als passief beleggen kennen een steile groei en zijn de sector van het vermogensbeheer grondig aan het hervormen. Deze scriptie brengt deze twee van de belangrijkste trends in de financiële wereld samen door onderzoek te doen naar het rendement van duurzame exchange-traded funds (ETF’s). De conclusie is dat Europese duurzame ETF’s qua rendement concurrentieel zijn met hun conventionele variant. Investeerders hoeven duurzame ETF’s dus niet links te lagen liggen uit vrees voor een verlaagd rendement, en fondsontwikkelaars en fondsbeheerders hebben er een argument bij om duurzame ETF’s te ontwikkelen en te promoten. ETF’s zijn algemeen genomen een goedkoop instrument voor de individuele investeerder om gediversifieerd te beleggen, in vergelijking met klassieke, actief beheerde fondsen. Te meer hierdoor kan de conclusie van deze masterproef bijdragen tot een verdere verschuiving van conventioneel naar duurzaam beleggen.

The Aligned Economic Index & The State Switching model: A powerful predictor of stock returns across all market regimes

Ilias Aarab
Aandeelrendements verwachtingen beïnvloeden tal van gebieden in de financiële sector, gaande van het prijzen van obscure activa tot optimale portfolio-allocatie van pensioenfondsen en risicobeheer. Het is dan niet verwonderlijk dat de zoektocht naar accurate en betrouwbare rendement voorspellingen in de laatste decennia veel belangstelling heeft gekregen bij zowel academici als in de private wereld. Dit thesisonderzoek stelt een vernieuwende oplossing voor om rendementen te voorspellen: De ontwikkeling van een regime afhankelijke model gecombineerd met de veelvuldige informatie van een groot set financiële en economische variabelen.

Duurzaam én passief beleggen in Europa: een concurrentiële combinatie? Een prestatie-evaluatie van duurzame exchange-traded funds (ETF’s).

Carl Pauli
Duurzame exchange-traded funds (ETF’s) zijn qua rendement concurrentieel met conventionele ETF’s. Investeerders hoeven duurzame ETF’s dus niet links te lagen liggen uit vrees voor een verlaagd rendement, en fondsontwikkelaars en fondsbeheerders hebben er een argument bij om duurzame ETF’s te ontwikkelen en te promoten. ETF’s zijn algemeen genomen een goedkoop instrument voor de individuele investeerder om gediversifieerd te beleggen, in vergelijking met klassieke, actief beheerde fondsen. Te meer hierdoor kan de conclusie van deze masterproef bijdragen tot een verdere verschuiving van conventioneel naar duurzaam beleggen.

De uitdagingen voor het vennootschapsrecht door de opkomst van stemadviseurs (‘proxy advisors’)

Arnaud Van Caenegem
Stemadviseurs zijn rechtspersonen die beroepshalve en op commerciële basis bedrijfs- en andere informatie van beursgenoteerde vennootschappen analyseren om vervolgens beleggers advies te geven over hoe zij moeten stemmen in de algemene vergadering. Ondanks hun louter adviserende functie hebben stemadviseurs in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een invloedrijke rol in het bepalen van goede corporate governance in de meeste beursgenoteerde vennootschappen.

Deze masterproef zal aan de hand van twee opeenvolgende tendensen verklaren waarom stemadviseurs ook in België aan invloed winnen. Aansluitend past dit onderzoek de agency theorie toe om een duidelijk economisch beeld weer te geven van de kosten en baten verbonden aan het gebruik van stemadviseurs. Uit deze analyse blijkt dat de voornaamste kosten voortkomen uit een gebrek aan transparantie in de methodologieën en het bestaan van belangenconflicten. Het Belgisch juridisch kader komt hier vooralsnog niet aan tegemoet. Op Europees niveau werden een aantal maatregelen genomen waarbij de nadruk ligt op transparantie. Na een bespreking en evaluatie van een aantal Belgische rechtsfiguren en deze Europese maatregelen worden voorstellen gedaan om het juridisch kader aan te scherpen.

Winstgevendheid van een investeringsstrategie op basis van technische indicators op Amerikaanse aandelen

Thibaut Roelandt
In dit onderzoek wordt bepaald of een investeringsstrategie met technische trading regels significant meer abnormaal rendement kan behalen dan een buy-and-hold investeringsstrategie. Er wordt een nadruk gelegd op de combinatie van trading regels als contributie tot bestaande literatuur en of het combineren van trading regels beter presteert dan individuele trading regels. Aan de hand van channel breakout rules, filter rules, exponential moving averages en on-balance volume averages wordt via een two-sample t-test bepaald of drie Amerikaanse indices en 104 individuele aandelen beter presteren dan de benchmark. White’s reality check bootstrap methode, signaalkwaliteit volgens Shen (2003), sub-periodes en een regressiemodel volgens Treynor & Mazuy (1966) worden uitgevoerd als robuustheidsanalyses. De resultaten verklaren dat investeren via technische trading regels een inferieure strategie is aan een buy-and-hold strategie en stelt als bewijs voor de efficiënte markthypothese.

Slim beleggen of sparen?

Vincent Meuleman
Deze bijdrage vergelijkt de verschillende actieve en passieve periodieke en niet-periodieke technieken op basis van de rentabiliteit in vier verschillende opstellingen door backtesting van de technieken op een geselecteerde reeks van 22 Europese wereldwijde aandelenfondsen.

The relative informational efficiency of the European corporate bond and stock markets.

Zoë De Vos
In this research, the relationship between European corporate bonds and stocks is examined. The informational efficiency of both bond and stock markets relative to each other is evaluated based upon which market leads the other in incorporating information about the firm. The analysis is conducted by employing a panel vector autoregression (VAR) on corporate bond returns and the corresponding stock returns from 159 firms over a 15 year time period. Results suggest that a correlation is present where stocks lead bonds. This correlation is stronger in high-yield bonds compared to investment grade bonds. This implies that the stock market incorporates firm news more efficiently and that high-yield bonds react more to firm news.

Behavioral Finance: de rol van de technologische evolutie voor de particuliere belegger.

Michel Veeckmans
De structuur van de scriptie houdt een soort van inhoudstafel in die de interactie van technologie en behavioral finance illustreert. Zowel de slechte invloeden als de mogelijke oplossingen komen uitgebreid aan bod in dit werk.

Spanje en de euro

Nils Haesaert
Deze thesis gaat na of het one-size-fits-all-beleid van de Europese Centrale Bank afgestemd was op de specifieke noden van de Spaanse economie tussen 1997 en 2016.

De oprichting van een GVV versus private equity

Gilles Dupont
Analyse en bespreking van de Belgische openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap, alsook een korte vergelijking van verschillen met de niet-beursgenoteerde operationele vastgoedvennootschap. Hierbij wordt de lezer vertrouwd gemaakt met het bestaan van voormelde vastgoedbedrijven op een breed niveau, gaande van het wetgevend kader tot de financiële aspecten. Eveneens wordt de aantrekkelijkheid van voormelde vastgoedbedrijven in kaart gebracht voor particuliere beleggers.

De relatie tussen beurskoersen en wijnprijzen

Frédéric Adriaenssens
Wijnfondsen en goud in Belgisch portfolio.
Diversificatiemogelijkheden in crisis en herstel.

Het effect van sociale media op de financiële resultaten van ondernemingen

Britte De Herdt
Twitteren beïnvloedt beursprijzenSociale media zoals Facebook en Twitter zijn een hot topic en al lang niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ook bedrijven hebben dit tegenwoordig goed begrepen: ruim 70% van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven heeft een Facebookpagina of Twitteraccount. Op amper tien jaar hebben sociale media het informatielandschap drastisch gewijzigd. Het is niet overdreven om te stellen dat de sociale media een ware revolutie in het informatielandschap hebben veroorzaakt.

Indirect beleggen in vastgoed via een (residentiële) vastgoedbevak versus een gereglementeerde vastgoedvennootschap.

Maria Zalubovskaja
Gereglementeerde vastgoedvennootschap als nieuwe toevluchtsoord voor de bestaande vastgoedbevaks. De wet van 19 april 2014 betreffende de alternatieve instellingen voor collectieve belegging en hun beheerders heeft het landschap van de vastgoedbevaks grondig gewijzigd. Sindsdien moesten de vastgoedbevaks zich immers organiseren als een alternatieve beleggingsinstelling, wat  veel bijkomende formaliteiten en onnodige kosten met zich mee zou brengen zonder enkele economische meerwaarde daartegenover. De Belgische wetgever zag dat ook in en schiet ter hulp.

Informatieplichten voor beleggingsverzekeringen

Carmen Van den Bosch Carmen Van den Bosch Marjan Beeckman
De informatieplichten waaraan moeten voldaan zijn, werden door tal van regelgevingen ingevoerd. Onze vorige regering wou niet wachten op de regelgeving die vanuit Europa zou opgelegd worden en heeft dan op eigen houtje de MiFID-regelgeving in de verzekeringssector doorgevoerd.

De beste beleggingsstrategie voor jongeren: theorie versus realiteit

Katja Van Cutsem
De beste beleggingsstrategie voor jongeren: theorie versus realiteitWil je weten hoe je als jongere het beste je geld belegt om aan je toekomst te bouwen? Hoe pak je dat dan aan? En kan je eigenlijk wel met beleggen beginnen als je nog geen grote som gespaard hebt? Sinds de crisis van 2008 brengen de spaarboekjes maar een magere intrest op. Daarom horen we via alle media dat we ons geld beter zouden beleggen.

Examining the choice environment to promote sustainable investment fund decisions

Veerle Monkerhey
Duurzaam beleggen? Nee, bedankt!De psychologische afkeer van beleggers ten opzichte van duurzame beleggingsfondsenDuurzaamheid, we kunnen er begin 21ste eeuw niet meer omheen. Voedsel is organisch, energie is groen, zelfs kledij is ecologisch. Wanneer u echter uw bank binnenstapt, blijkt het vaak zoeken te zijn naar duurzame producten. België heeft een sterk ontwikkelde markt op vlak van duurzame beleggingsproducten, maar deze komen slechts weinig bij de particuliere belegger terecht. Ook de belegger zelf staat niet zomaar te springen voor dit soort fondsen.

A composite indicator for the prediction of the one-year-ahead return of stocks: an application to the Belgian stock market

Michael Hamelryck
Aandelen: Een alternatief voor het spaarboekje?Ons spaarboekje levert niets meer op. Wanneer je vijf jaar geleden 10.000 euro parkeerde op een spaarrekening groeide dit vandaag aan tot 10.530 euro. Een schamele winst die amper hoger ligt dan de inflatie. Angstvallig wordt er gezocht naar nieuwe manieren om ons kapitaal terug aan het werk te zetten. De zoektocht naar rendement op onze zuurverdiende centen is geopend.Er wordt vaak naar aandelen gekeken om een mooi rendement te behalen. Met de financiële crisis in het achterhoofd is het vertrouwen van veel investeerders echter nog steeds zoek.

Wat zijn de oorzaken en wat is het gevolg van een publiek-naar-privaat transactie op de Belgische beurs?

Chris De Bontridder
De Europese, niet-Europese en Belgische aandelenmarkten hebben sterk onder druk gestaan door de financiële en economische crisissen van de afgelopen vijf jaar. Kort na het beursherstel en na de financiële crisis was een golf aan publiek-naar-privaat transacties waarneembaar. Een ‘delisting’ op de beurs vindt plaats wanneer er door de hoofdaandeelhouder een overname- of uitkoopbod geboden wordt op de publieke aandeelhouders.

Coping with Black Swans: Profiting of the Improbable

Dries Schoolaert Michael Bosman
Coping with Black Swans: Profiting of the Improbable“Remember that you are a Black Swan” – Nassim Nicholas TalebDe huidige economische situatie wordt gekenmerkt door weinig interessante spaarformules, maar is investeren wel echt een optie?

The value of stock recommendations for investors: buy-and-hold abnormal returns in China

Bernard Clerinx Marc Iannucci
Onze studie onderzocht rendementen op de beurs in China nadat financiële analisten een aanbeveling maakten. Eerst onderzochten we de investeringswaarde van aanbevelingen die financiële analisten vooropstelden. Vervolgens onderzochten we welke rol de analist speelt in het behalen van abnormale returns. We onderzochten achtereenvolgens de toegevoegde waarde van aanbevelingen gemaakt door financiële analisten. Hierbij maakten we een onderscheid tussen analisten die via hun bank betrokken waren bij de beursgang van het bedrijf en analisten die een sterrenstatus verkregen hadden.

De rentecurve als voorspeller van de economische crisis

Sander Vieren
Kan de rentecurve recessies voorspellen? In de Verenigde Staten werd een inverse rentecurve sinds de jaren 50 in 6 van de 7 gevallen gevolgd door een recessie. Economen zijn dan ook uitgebreid beginnen schrijven over de rentecurve als een instrument om toekomstige recessies te voorspellen.

De invloed van kredietbeoordelaars in de financiële markten

Leentje Moortgat
Credit rating agencies (CRAs) of kredietbeoordelaars zijn machtige spelers in de financiële markten. Hun taak bestaat uit het toekennen van ratings aan emittenten van schulden. Hoe hoger de rating, hoe groter de kans dat de schuldenaar zijn schulden zal terugbetalen. Alles ging goed met de credit rating agencies tot aan de financiële aardbeving in 2007. Als een lopend vuurtje besmette de financiële crisis de hele wereldeconomie. Al snel werd duidelijk dat kredietbeoordelaars mee verantwoordelijk waren voor het ontstaan van de crisis en dat ze grote fouten hadden gemaakt.

Aandelenhandel door insiders: een performantie-onderzoek aan de hand van meldingen bij de FSMA

Nils De Wit
Omwille van tegenvallende groeicijfers en toenemende Europese druk gaat de overheid de laatste tijd meer en meer op zoek naar alternatieve opbrengstposten.  Zo nam onder andere ook het belang van fraudebestrijding gestaag toe. Rond handel met voorkennis, een thema dat nochtans onder deze noemer valt, bleef het de laatste jaren echter bijzonder stil.Dit is jammer, aangezien men het ethisch karakter van deze transacties toch in vraag kan stellen.