Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

‘‘Hoogmoed? Waanzin? Misschien!’’ Een historisch onderzoek naar de rol van het Antwerpse stadsbestuur in de totstandkoming van de nieuwe hoofdzetel van de Algemeene Bankvereeniging, het torengebouw de ‘Boerentoren’ in Antwerpen, in de periode 1928-1932.

Rick Faust
Een historisch onderzoek naar de rol van het Antwerpse stadsbestuur in de totstandkoming van het torengebouw de 'Boerentoren' tijdens het interbellum.

Renewable Power to the People?

Ellen De Wit
Deze scriptie onderzoekt de invloed van ecologisch gezinde NGOs op Europese besluitvorming. Specifieker wordt de invloed va deze niet-statelijke actoren in het eerste stadium van de herziening van de Richtlijn Hernieuwbare Energie bekeken.

In welke mate zijn de (internationale) scheepvaart en offshore windmolenparken verzoenbaar in het Belgische deel van de Noordzee?

Camille Meyhui
In deze scriptie wordt onderzocht op welke manier de scheepvaart en offshore windmolenparken op het Belgische deel van de Noordzee met elkaar verzoend kunnen worden. De Noordzee omvat de drukst bevaren vaarroute ter wereld, waardoor de scheepvaartdensiteit op het Belgische deel van de Noordzee niet te onderschatten is. De scheepvaart is daarenboven al jarenlang een belangrijke bron voor de Belgische economie. Vandaag wordt offshore windenergie aanzien als de oplossing voor het energievraagstuk en de klimaatproblematiek. België beschikt reeds over 399 operationele offshore windturbines, die ook een grote economische impact met zich meebrengen. Aangezien het Belgische deel van de Noordzee zeer klein is qua oppervlakte, stelt zich de vraag of beide activiteiten verzoenbaar zijn. Hinderen ze elkaar? Sluiten ze bij elkaar aan? Kan het Belgische deel van de Noordzee een verdere groei van deze activiteiten nog meester?

De dynamische levenscyclusanalyse: de energiemix

Ulrike Roose
Door het stijgende belang van de klimaatverandering werd onderzoek verricht naar de huidige en toekomstige milieueffecten van de Belgische elektriciteitsmix. Zo werden uitspraken gegenereerd over de actualiteit, de energiebronnen en de effecten op gebouwniveau, ...

Fiscale maatregelen in het federale en de deelstatelijke regeerakkoorden na de verkiezingen van mei 2019

Kenneth Neirinckx
Deze scriptie onderzoekt de fiscale maatregelen uit de verschillende regeerakkoorden. Er is onderzocht of de maatregelen werden opgenomen in de verkiezingsprogramma's van de meerderheidspartijen en of deze tegemoet komen aan de juridische en maatschappelijke noden.

De Eerste en Tweede Syrische Oorlog

Nicolaas Verhelst
Uit de as van Alexander de Grotes rijk verschenen drie koninkrijken: het Antigoniden-, Seleuciden-, en Ptolemaeënrijk. De laatste twee waren de machtigste en vochten grote oorlogen uit met elkaar, terwijl ze tegelijkertijd als Macedoniërs trachtten de lokale bevolking aan zich te binden. Deze thesis tracht het verhaal te vertellen van twee van deze oorlogen en hun impact op onze geschiedenis aan de hand van bronnen in het Grieks, hiërogliefisch, en in het spijkerschrift.

DE RELATIE TUSSEN ZWEDEN EN NAVO (1948-2020): MAAKT 'PARTNER NUMBER ONE' EEN EINDE AAN MEER DAN 200 JAAR NEUTRALITEIT?

Bruno Loosvelt
Een politiek-historische literatuurstudie omtrent de relaties tussen NAVO en Zweden, met oog op de lidmaatschapskwestie.

Naar een nieuw Vlaams heden?

Timothy Pareit
Islamrepresentaties in 'Vrouwland' (Rachida Lamrabet), 'De Ridder. Seizoen 4.' (één en eyeworks) en 'Project Deburkanisering' (Rachida Lamrabet).

Orgaantransplantatie in Japan - De wetsherziening van 2009

Jana Hermans
Orgaantransplantatie in Japan is bij wet vastgelegd sinds 1997. Deze wetgeving is pas in 2009 herzien ook al was een herziening reeds in 2000 verwacht. Wat was de oorzaak dat het zo lang duurde?

Het electorale landschap hertekend. De federale verkiezingen van 2014 herzien op basis van een meerderheids-, proportioneel en parallel stelsel

Anne-Charlotte Seynaeve
Deze masterproef gaat na hoe de samenstelling van de Kamer van Volksvertegenwoordigers zou veranderen indien er in België onder een ander kiesstelsel gestemd werd.

Never again "Wir haben es nicht gewußt". Intransparency on warfare: a human rights violation?

Louise Willocx
De mogelijkheden tot controle op het Ministerie van Defensie zijn ondermaats. Zowel volksvertegenwoordigers als ngo's kunnen hierdoor zeer moeilijk nagaan hoe ver onze verantwoordelijkheid reikt ten opzichte van burgerslachtoffers in de oorlog tegen IS. Het juridisch raamwerk achter de intransparantie van Defensie schendt bovendien hoogstwaarschijnlijk de rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Tussen Lange Wapper en Ringland: het stadsactivisme van burgerbewegingen in Antwerpen

Mattias Vansteenkiste
De rol van burgerbewegingen in het vormen van een stedenbouwkundige langetermijnvisie voor de stad Antwerpen. Een historische achtergrond en stedenbouwkundige analyse van het Oosterweelverhaal. Een bloemlezing van het stadsactivisme.

Bloggen: een creatieve hype of nieuwe exporttool?

Kristien Huygen
Fashionbloggers worden steeds belangrijker voor kledingmerken omdat ze kunnen zorgen voor publiciteit en naamsbekendheid. Echter, bloggers zijn ook in staat de fashion retailers te ondersteunen tijdens de internationalisatie, wat voor een ommekeer kan zorgen binnen de huidige internationaliseringsstrategieën.

Het stemgedrag van UKIP MEPs: resoluut tegen alles of genuanceerder dan het lijkt?

Laure-Anne Rigaux
Deze scriptie onderzoekt het stemgedrag van UKIP Europarlementsleden en heeft als doel dit grondig in kaart te brengen. Als algemene conclusie geldt dat het stemgedrag van UKIP genuanceerder is dan het op het eerste gezicht lijkt, dat er welbepaalde patronen in kunnen vastgesteld worden en dat het nog steeds een echte anti-EU partij is.

Maurice Joostens en het Bokserprotocol. Marionet op het diplomatieke theater?

Gert Huskens
In dit onderzoek staat centraal in welke mate en op welke manier Belgisch diplomaat Maurice Joostens een invloed uitoefende op het Belgische buitenlandse beleid tijdens de Conferentie van Peking die plaatsvond na afloop van de Bokseropstand.

Jemen: Meer dan een eeuwenoud sektarisch dispuut

Goran Verluyten
Jemen zorgt vandaag voor nieuwe politieke beroering in het Midden-Oosten. Is dit het zoveelste conflict in de regio als gevolg van sektarische spanningen? Of is dit niet een ietwat bekrompen en simplistische voorstelling van de feiten door de meeste media? Misschien ligt een geopolitieke proxyoorlog aan de basis? Of zijn er andere sociaaleconomische factoren die mogelijk bijdragen aan dit conflict?

De functie van de Eerste Minister. Een analyse aan de hand van de memoires van Tindemans, Martens en Dehaene (1974-1999)

Jef Artois
Eerste Minister machtiger bij gratie van partijvoorzittersEen kwarteeuw lang stond een Vlaamse christendemocratische premier aan het roer van ons land. Maar liefst dertien regeringen onder leiding van achtereenvolgens Leo Tindemans, Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene bestuurden België van 1974 tot 1999. Van twee namen we onlangs afscheid, één is hoogbejaard. Elk van hen liet zijn beschouwingen achter in memoires. Wat leren hun herinneringen ons over de macht van de Eerste Minister? Is de premier doorheen de jaren een machtiger figuur geworden?

A socialist takeover of Health Care? Een zoektocht naar de elementen die de opkomst en mobilisatie van de Tea Party beweging verklaren.

Laurens Engelen
A socialist takeover of Health Care? Op welke manier beïnvloedt de Tea Party de discussie omtrent gezondheidszorg en welke blijvende effecten heeft dit op de partijpolarisatie in de VS?                                                                Sinds 2009 wordt men in de VS geconfronteerd met de opkomst van de zogenaamde Tea Party beweging. Deze Tea Party beweging vindt ingang over heel het grondgebied van de VS en heeft in november 2010 reeds bewezen dat ze een niet te onderschatten invloed kan uitoefenen op het Amerikaanse politieke systeem.

Onderzoek naar kanselier- en andere mediabonussen in lokale kranten met betrekking tot lokale politici.

Bryan Vanderhaeghe
 
De sterren van de streekkrant.
Uit onderzoek naar de berichtgeving over gemeentepolitiek in de regionale editie Gent en Rand van de Het Laatste Nieuws blijkt dat meerderheidspolitici vaker aan bod komen dan hun collega’s uit de oppositie. De aandacht die media besteedden aan politici, en in niet mindere mate aan hun collega’s, is iets wat politici mateloos bezighoudt. Meer dan eens hoort men oppositieleden klagen over de manier waarop de media hun aandacht verdelen. Dat deze klachten niet altijd onterecht zijn blijkt uit onderzoek naar de verdeling van de media-aandacht.

De rol van milieubelangengroepen in het EU besluitvormingsproces. Casus: Het EU Emissiehandelssysteem

Angelique Vandekerckhove
To be or not to be..Europese lobbygroepen met een missie.  Vraagt u zich soms af hoe de Europese Unie, met zoveel verschillende lidstaten en talen, er toch in slaagt wetten te maken die een grote impact op ons leven hebben? En vraagt u zich ook af hoe de wetgevingsprocedure of het besluitvormingsproces er dan uit ziet en wie beslissingen neemt? Wel, dit onderzoek heeft het voor een deel over deze Europese besluitvormingsprocedure, maar gaat vooral op zoek naar de spelers achter de schermen, wat daar allemaal bekokstoofd wordt en hoe ze zich organiseren.

David versus Goliath. Over de breuklijk tussen grote en kleine EU-lidstaten

Maarten Vanhaverbeke
 
David versus Goliath. Over de breuklijn tussen grote en kleine EU-lidstaten.
 
David versus Goliath, Klein versus Groot. De idee van een tegenstelling tussen kleine en grote dingen zit als het ware ingebakken bij de mens. Ook wanneer het over de Europese Unie gaat, vinden we deze gedachte terug in de visie dat er een tegenstelling zou bestaan tussen de kleine en grote EU-lidstaten. Het is echter de vraag of dit wel zo is: zijn er concrete bewijzen uit de Europese besluitvorming die aantonen dat de kleine en grote EU-lidstaten het fundamenteel oneens zijn met elkaar?

Naar een Olijfboomcoalitie in Vlaanderen

Ferdi De Ville
Geen Olijfboomcoalitie in Vlaanderen
 
Na de federale verkiezingen van 10 juni dit jaar zit politiek links in Vlaanderen in zak en as. Sp.a en Groen! behaalden samen nog geen vierde van de Vlaamse stemmen. Beide  partijen hebben voor dit resultaat de hand in eigen boezem gestoken en zijn aan het herbronnen. Dat er nog niet is opgeroepen om de linkse krachten te bundelen kan betekenen dat de partijprominenten lessen hebben getrokken uit het lot van talrijke voorgangers die hun tanden hebben stukgebeten op progressieve alliantievorming.

De kinderrechtencoalitie: tussen woorden en daden

Thomas Maeseele
De Kinderrechtencoalitie: tussen woorden en daden
 
Kinderrechten, een levendig debat in het post-dutroux tijdperk. De afgelopen tien jaar is het aantal NGO’s dat zich op kinderen en kinderrechten richt ogenschijnlijk verveelvoudigd. Sinds het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind in 1989 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd goedgekeurd was er reeds een boom in kinderrechtenorganisaties. De Vlaamse Kinderrechtencoalitie is een kind van deze evolutie. Het is een coalitie van niet-gouvernementele organisaties die werken rond kinderrechten in België.

De politieke positionering van de Banyarwanda in Noord-Kivu. Strategieën en allianties.

Stefanie Van Melis
Koorddansers in de Congolese politiek: de evenwichtsoefening
van de “Banyarwanda” - Stefanie van Melis
De Congolese onafhankelijkheidsdag werd dit jaar minder feestelijk herdacht dan anders. In
verschillende grote steden van het land kwamen misnoegde Congolezen op straat om te
protesteren tegen het aangekondigde verkiezingsuitstel. De organisatie van democratische
verkiezingen moet het sluitstuk vormen van de moeizame transitieperiode die na de
ondertekening van het vredesakkoord in 2003 werd ingesteld. De kroon op het werk, maar
veel Congolezen zien hun hoop nu al in rook opgaan.

De kracht van de middencategorie in de WTO. Een analyse van de rol en het beleid van India als opkomend ontwikkelingsland

Karoline Van den Brande

 India is shining

 
 
Met deze boodschap trachtte de vorige eerste minister van India, Atal Bihari Vajpayee, de Indische kiezers te overtuigen terug voor hem en zijn partij, de Bharatiya Janata Party, te stemmen tijdens de nationale parlementsverkiezingen van mei 2004. Op dat moment was er in India op economisch vlak immers sprake van een sterke economische groei die het gevolg was van een goede moesson en ook op politiek vlak liep alles op wieltjes aangezien mogelijk een historische schikking zou getroffen worden met Pakistan.