Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Het FODMAP-arm dieet bij volwassenen met spastisch colon. Bestaat er een risico op voedingstekorten tijdens de eliminatiefase van het dieet?

Erasmushogeschool Brussel
2019
Hilde
De Schuyteneer
Er werd onderzocht of volwassen patiënten met spastisch colon een risico lopen op voedingstekorten tijdens de eliminatiefase van het FODMAP-arm dieet. Het FODMAP-arm dieet blijkt een veilige behandeling te zijn bij deze patiënten. Het dieet heeft geen negatieve impact op hun gezondheid.
Meer lezen

Support Your Future

Thomas More Hogeschool
2019
Steffi
Pieters
  • Kathy
    Ruyssers
  • Emma
    Chauvaux
Support Your Future werd ontworpen voor leerlingen vanuit het secundaire onderwijs om hen te sensibiliseren rond een gezonde leefstijl. Op basis van motivatie en herhaling leren de jong volwassenen omgaan met voeding, beweging en hygiëne.
Meer lezen

Een vergelijkende studie van het licht verteerbaar- en restenarm dieet in verschillende Vlaamse ziekenhuizen: het ontwikkelen van een protocol

VIVES Hogeschool
2019
Manon
Casselman
Het licht verteerbaar dieet (die toegepast wordt bij spijsverteringsongemakken) en het restenarm of vezelarm dieet (die voornamelijk zijn toepassing kent als voorbereiding op een colonoscopie) zijn niet éénduidig afgebakend. Vanuit dit probleem kwam de vraag uit de praktijk om éénduidige protocollen op te maken voor deze diëten.
Meer lezen

Promotie van lokaal gevangen verse vis aan de hand van een marktonderzoek en een visgids met seizoensgerechten

Odisee
2017
Jonatan
Delhem
  • Lore
    Tack
Promotie van lokaal gevangen verse vis aan de hand van een marktonderzoek en een visgids met seizoensgerechten
Meer lezen

De ontwikkeling van voedingsgerelateerde workshops rond techniek en wetenschap voor kinderen tussen acht en twaalf jaar als proeftraject voor de opstart van de Techniek- en WetenschapsAcademie te Tienen.

UC Leuven-Limburg
2016
Pieter
Van Leemputten
  • Carine
    Vereecken
Het doel van dit eindwerk omvatte de ontwikkeling van vijf verschillende voedingsgerelateerde workshops rond techniek en wetenschap voor kinderen tussen acht en twaalf jaar oud in de “Techniek- en WetenschapsAcademie” (TWA) in de stad Tienen. Het hoofddoel van de workshops bestond eruit om de interesse van kinderen rond de lokale voedingsindustrie en voeding in het algemeen te prikkelen. Aan de hand van concept cartoons en praktische taken werd het onderzoekend en ontwerpend leren gestimuleerd.
Meer lezen

To fish, or not to fish

AP Hogeschool Antwerpen
2016
Sofie
Moe
Wetenschappelijk literatuurstudie over alternatieven voor vis.
Met de nadruk op de voedingswaarde van vis.
En in het kader van de voorspelling van Boris Worm dat de oceaan uitgeput gaat zijn tegen 2048.
Meer lezen

Voedingsrichtlijnen voor professionele dansers

AP Hogeschool Antwerpen
2015
Vicky
Janssens
Korte Termijn Effect van Koolhydraatinname Vóór, Tijdens en Na de Voorstelling Op de Glycemie, Recuperatie en Op het Zelf-Gerapporteerde Gezondheidsgevoel bij Professionele DansersJanssens Vicky11AP Hogeschool AntwerpenAbstract.Doel.Deze studie gaat na of het aanpassen van de koolhydraatinname voor, tijdens en na de voorstelling effect heeft op de recuperatie en op het zelf-gerapporteerde gevoel van gezondheid en dan voornamelijk op het gezondheidsaspect vitaliteit.Procedé.Deelnemers. Tien professionele dansers, waarvan 4 vrouwen en 6 mannen, tussen 21 en 37 jaar namen deel aan dit onderzoek.
Meer lezen

Gebruik van essentiële oliën in water in functie van de bacteriële kwaliteit van diverse voedingsmatrices

Universiteit Gent
2014
Niels
Terrie
Kunnen essentiële oliën de kwaliteit van ons voedsel verbeteren?Voedselproducenten doen iedere dag hun uiterste best om de kwaliteit van ons voedsel te garanderen. Stel dat de bacteriële kwaliteit van ons voedsel verbeterd kan worden via een natuurlijke weg? Essentiële oliën, die voornamelijk gewonnen worden uit planten, kunnen hiervoor gebruikt worden omdat ze over antimicrobiële eigenschappen beschikken. Kan via deze eigenschap ons voedsel veiliger gemaakt worden voor ons, de consument?
Meer lezen

"Bold or Italic": een interactieve workshop ter preventie van eetstoornissen bij jongeren

Hogeschool Gent
2014
Yanaika
Bonjé
  • Beverly
    Cochuyt
Bold or Italic: een interactieve workshop ter preventie van eetstoornissen bij jongerenVandaag de dag heeft 10,3% van de Belgische vrouwen tussen tien en dertig jaar een eetstoornis[1]. Daarnaast merken verschillende Belgische en Nederlandse professionals en eetklinieken op dat de leeftijd waarop een eetstoornis ontstaat, daalt. Deze leeftijdsdaling is volgens experts gevaarlijk, aangezien eetstoornissen die op jonge leeftijd ontstaan, zorgen voor ernstige complicaties.Verschillende onderzoekers toonden aan dat eetstoornissen in het begin van de puberteit ontstaan.
Meer lezen

“An app a day, can it keep the nutritionist away” onderzoek naar de gelijkenissen, verschillen en toekomst van apps binnen een..

Hogeschool Gent
2014
Nina
Verschelden
‘An app a day, can it keep the nutritionist away’, onderzoek naar de gelijkenissen, verschillen en toekomst van apps binnen een diëtistenpraktijkDe opmars en stijgende populariteit van mobiele applicaties, beter bekend onder de afkorting apps, is ook voelbaar in de wereld van diëtiek.
Meer lezen

Primaire preventiestrategie voor overgewicht bij kinderen: uitwerking van een educatief lessenpakket

Hogeschool Gent
2014
Michael
Ternoot
  • Michael
    Ternoot
Kinderobesitas is een fenomeen dat alsmaar meer voorkomt. Interventies gericht op kinderen zouden de oplossing kunnen bieden. Doordat kinderen een groot deel van hun tijd op school spenderen is dit een belangrijke plaats omdat er zo niet alleen ingespeeld wordt op het individu maar ook op zijn omgeving (peers, ouders, leerkrachten).Doel: Kijken in welke mate kinderen bezig zijn met hun voeding. Wat zij kennen over de actieve voedingsdriehoek en welke aanbevelingen reeds behaald worden in de praktijk.
Meer lezen

Onderzoek naar de voedingsbehoeften en –gewoonten van vrouwelijke basketbalspeelsters, op provinciaal en landelijk niveau

VIVES Hogeschool
2014
Charlotte
Hoeman
De aanleiding van dit eindwerk was een gebrekkige kennis omtrent (sport)voeding in de praktijk.Met dit eindwerk worden de voedingsbehoeften en -gewoonten van vrouwelijke basketbalspeelsters onderzocht, zowel op landelijk als provinciaal niveau.In de literatuurstudie worden de voedingsaanbevelingen besproken geldend voor vrouwelijke basketbalspeelsters.De voedingsgewoonten van 15 landelijke en 15 provinciale basketbalspeelsters worden nagegaan via een vierdaags eetdagboekje.
Meer lezen

Tips en tools voor de begeleiding van eetproblemen bij kinderen met een autismespectrumstoornis.

Hogeschool Gent
2012
Idris
Dheedene
Tips en tools voor eetproblemen bij kinderen met autisme.Eten is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Kinderen met ASS (autismespectrumstoornis) blijken in de praktijk vaak te kampen met eetproblemen. Te veel of te weinig eten, extreme selectiviteit, maaltijdcomponenten gescheiden willen, agressiviteit tijdens het eetmoment: het zijn allemaal gedragingen die zich kunnen voordoen. De eetproblemen worden veroorzaakt door de typische kenmerken die gepaard gaan met ASS. Als ouder of begeleider is het niet evident om met deze eetproblemen om te gaan.
Meer lezen

Voedingsonderzoek op de topsportschool te Hasselt

Hogeschool Gent
2007
Tine
Bernaerts
  • Sharon
    Lagast
Voedingsonderzoek met als doel het evalueren van de maaltijden en formuleren van adviezen op het internaat KA2 te Hasselt met overwegend leerlingen topsportschool
 
Inleiding
 
In de loop der jaren is duidelijk geworden dat het halen van topsportprestaties een zeer complex gegeven is. Het is daarom essentieel voor de topsporter om zich op diverse vlakken professioneel te laten begeleiden. Hierbij speelt uiteraard de trainer een voorname rol, maar ook kinesisten en psychologen zijn onontbeerlijk in het dagelijkse leven van een topsporter.
Meer lezen