Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Invloed van omgevingsfactoren rondom kerkgebouwen op de diversiteit van vleermuizenpopulaties

Tris Deflo
Er werd onderzocht wat de invloed is van omgevingsfactoren rondom kerkgebouwen op de aan- of
afwezigheid van verschillende vleermuizenpopulaties in (Oost-)Vlaanderen. Omgevingsfactoren in dit onderzoek zijn
de hoeveelheid groene elementen en de hoeveelheid verlichting rondom kerkgebouwen.

Dierenwelzijn in dierenverblijven met naturalistisch versus niet naturalistisch design

Sara D'haen
Een bezoekersperceptie en gedragsobservatie om na te gaan of de natuurlijkheid van een verblijf of object een rol speelt bij de voorkeur van zowel mens als dier.

Attitudes ten opzichte van welzijnsaspecten bij slachten. Een onderzoek in Vlaanderen over de conventionele en rituele slachting.

Kim Pieters
In dit werk wordt de houding van de mens tegenover het slachten van dieren uiteengezet. Twee enquêtes werden uitgevoerd, om de attitude van consumenten te scoren en om DMO’s te bevragen over het welzijn van dieren in slachthuizen. Een ontwerp voor soortspecifieke welzijnschecklists in slachthuizen zijn opgesteld om stress en angstsignalen beter te herkennen.

Het gebruik van honden om larven van Lucanus cervus op te sporen Training van een ecologische zoekhond

Ianthe Terpelle
Honden hebben een enorm goed ontwikkeld geurvermogen. Samen met hun werkwilligheid en goede trainbaarheid maakt dit dat zij ruim inzetbaar zijn voor speuropdrachten naar drugs, explosieven, mensen en zelfs in de medische wereld worden ze nu gebruikt voor het zoeken naar kanker. Deze Bachelofproef is een haalbaarheidsstudie naar het vermogen van honden om larven van het vliegend hert op te sporen en correct aan te duiden. Het vliegend hert is een bedreigde diersoort in België die zeer moeilijk te monitoren is omwille van de verdoken levenswijze. De larven leven in hout of in de grond en de volwassen dieren zijn slechts enkele weken per jaar zichtbaar voor mensen. Met de hulp van een speurhond zou de opvolging veel makkelijker kunnen verlopen. De honden die gebruikt werden in deze studie behaalden in de testfase van de proefopstelling maar liefst een succesratio van gemiddeld 88% voor het correct aanduiden van de larve tussen vijf andere geuren. Indien zij zouden gokken zou dit een succesratio van ongeveer 16% opleveren. Voor het vrij zoeken werd er één hond getest en hier bedroeg de succesratio 81%. Deze cijfers tonen aan dat honden mensen kunnen helpen bij het opsporen van larven van het vliegend hert.

Gedragsobservaties met als doel een progressie in de gedragspatronen na de introductie van een (nieuwe) diersoort bij een bestaande populatie van eenzelfde/verschillende diersoort

Elodie Vanheulenberghe
ONDERZOEK WIJST UIT: ‘Jonge bruine beer verbetert levenskwaliteit’ OOSTVLETEREN – Kleine beer Berros heeft sinds een tweetal maand zijn nieuwe thuis gevonden in dierenpark De Zonnegloed nadat hij in beslag werd genomen door de Spaanse dierenbescherming. Hij werd weggehaald bij zijn moeder en vader. De jongen werden niet tijdig van de vader gescheiden waardoor Berros als enige van de 4 kleintjes het voorval overleefde.

Kunnen honden getraind worden om fraude in de vleesindustrie op te sporen?

An Raeymaekers
Honden in opleiding om paardenvlees in kant- en klaarmaaltijden op te sporenHonden kunnen tegenwoordig heel wat opsporen, van drugs tot kanker of zwangerschappen. Maar voor het eerst in de geschiedenis kunnen ze binnenkort misschien ook paardenvlees in uw lasagne detecteren bij voedselcontroles.An Raeymaekers, een student dierenzorg van de Hogeschool Vives in Roeselare is met een onderzoek begonnen om het paardenvleesschandaal van 2013 in de toekomst te vermijden.Zij onderzoekt of het mogelijk is om honden in te zetten bij voedselcontroles.

internationalisering in agro- en biotechnologie

Veerle Ryckmans
Het buitenlandse avontuur


De studente, Veerle Ryckmans, heeft meegewerkt aan het uitbreiden en reorganiseren van buitenlandse stages. De studente heeft deze opdracht uitgevoerd, omdat een internationale ervaring voor de student, voor de organiserende instelling, hier de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven, als voor de desbetreffende buitenlandse ondernemingen een verrijking en leerschool is met een bijzondere dynamiek.

Prevalentie van darmparasieten bij honden in Vlaanderen

Femke de croock

Fijn om wormvrij te zijn!


Sleetje rijden, diarree, braken, huidletsels, vermageren,… dit zijn symptomen die elke hond kan missen als de pest. Elke hond is afhankelijk van zijn baasje, ook als het over ontwormen gaat. Dit jaar is Bayer in samenwerking met de Universiteit Gent een onderzoek gestart om na te gaan of kennelhouders en fokkers in Vlaanderen hun honden op een goede manier ontwormen. Om alle provincies te kunnen bemonsteren heeft Bayer beroep gedaan op studenten dierenzorg.