Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Drugs: zet het uit je hoofd. Een preventieve aanpak bij LVB

Jolien Peeters
In de bijzondere jeugdzorg is er meer nood aan drugspreventie. Deze thesis gaat over psycho-educatie bij jongeren met een licht verstandelijke beperking en bijkomende gedragsproblemen.

De bestrijding van drugssmokkel in de maritieme haven van Antwerpen

Kristof Olyslager Kristof Olyslager
De bestrijding van drugssmokkel in de haven van AntwerpenU leest het regelmatig in de kranten: “Antwerpen is een logistieke draaischijf voor drugssmokkel”, “Er is geen geld om de scanners in de haven te onderhouden”, “Aantal vastgestelde drugsfeiten in Antwerpen zijn verdubbeld”, “Havenarbeiders worden via Facebook benaderd door drugsorganisaties”, enzovoort.

Drugs in het jeugdhuis? Het opstarten van een drugsbeleid op maat van jeugdhuizen

Valentijn Seys
Een jeugdhuis is geen eiland. Het is dan ook niet ondenkbaar dat men er vroeg of laat met illegale middelen in aanraking komt. Daarom is het aan te raden dat jeugdhuizen vooraf gaan reflecteren hoe men zal omgaan met dergelijke problemen.
 
Een drugsbeleid kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Dergelijk beleid bevat een geheel van gezamenlijke opvattingen rond drugsgebruik in het jeugdhuis. Het is belangrijk voor de goede werking dat deze opvattingen door alle medewerkers van het jeugdhuis ondersteund worden.