Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Using ecological macroeconomic models to simulate carbon policy scenarios: are alternatives to green growth beneficial to the feasibility of reaching current climate goals?

Universiteit Gent
2023
Alexander
Van Overmeiren
Beleidsmakers baseren zich op dit moment op groene groei, maar dat botst op veel kritiek. Ecologisch economen stellen onder andere degrowth voor als alternatief. Deze scriptie onderzoekt aan de hand van macro-economische simulaties welke mate van degrowth koolstofneutraliteit haalbaarder maakt.
Meer lezen

De invloed van de energiecrisis op de hedendaagse vastgoedprijzen

Hogeschool Gent
2023
Matthijs
Vanden Broecke
Bij dit onderzoek is het dus de bedoeling om een antwoord te krijgen op de vraag: “Wat is/was
de impact van de energiecrisis op de hedendaagse vastgoedprijzen?
Meer lezen

Studie rond de haalbaarheid van hernieuwbare energie

Universiteit Gent
2023
Kenneth
Hollevoet
De focus ligt op de verschillende mogelijkheden van hernieuwbare energiebronnen in België. Meer specifiek onderzoekt het of de groei van hernieuwbare energie voldoende is om aan de vraag te voldoen. De studie onderzoekt ook diverse manieren om dit haalbaar te maken, waaronder de vergelijking van verschillende kerncentrales, de uitbreiding van offshore windenergie en de toenemende vraag naar zonnepanelen. Daarnaast bevat de studie een kort overzicht van elektrische auto's en andere vormen van energieopwekking.
Meer lezen

Flight Controller

Universiteit Antwerpen
2023
Mattijs
Devlieghere
Het UAntwerp Solar Boat Team is een team van studenten industriële wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, dat samen een solar boat bouwt en verder ontwikkelt, met oog op duurzaamheid en energie-efficiëntie. Dit team implementeert hydrofoils (draagvleugels) om de vaart efficiënter te laten verlopen,
door tijdens de vaart de boot uit het water te tillen.

Deze bachelorproef onderzoekt het elektronisch regelsysteem voor een met motor gestuurd hydrofoilsysteem. Er werd onderzoek uitgevoerd naar het inlezen van sensordata, het filteren
van deze data, het uitbouwen van het regelsysteem (zowel de software als de hardware), de bepaling van de parameters en mogelijke veiligheidsmaatregelen. Het inlezen en filteren van de sensordata werd eveneens uitgebouwd.

Er wordt, als inputs van de regelaar, gebruik gemaakt van twee ultrasone sensoren en één gyroscoop. De sensordata wordt gefilterd aan de hand van een low-pass filter. Deze filter werd uitgebouwd op een Arduino Due en Arduino Uno. Deze Arduinos bleken beide niet geschikt.
Het regelsysteem is uitgebouwd door gebruik te maken van PID-regelaars in combinatie met een co-simulatie door middel van Siemens NX Motion en Simulink. Het bepalen van de parameters van deze regelaars werd uitgevoerd door middel van een iteratie en PSO-algoritme. Uit de resultaten kan worden afgeleid dat de co-simulatie instabiel en omslachtig is.
Hoewel de parameters geoptimaliseerd zijn, blijken de regelaars te traag en moeten andere typen regelaars in volgend onderzoek onderzocht worden.

Ten slotte werd ook de veiligheid tijdens het foilen in acht genomen. Hierbij worden enkele voorschriften, zoals een noodstopprotocol, beschreven waar verder onderzoek rekening mee moet houden.
Meer lezen

Duurzame renovatiescenario's voor een flexibel gebouwgebruik op campus Sterre

Universiteit Gent
2022
Hannelore
Scheipers
  • Kevin
    Vanlerberghe
Deze masterproef onderzoekt hoe de gebouwen op campus Sterre op een duurzame manier gerenoveerd kunnen worden, waarbij energetisch-efficiënt en flexibel gebouwgebruik centraal staan.
Meer lezen

Het hergebruikpotentieel van constructiematerialen in het naoorlogs UGent-patrimonium: casus 'Paddenhoek' en 'UZ Blok B'

Universiteit Gent
2022
Julie
Van Raemdonck
  • Elena
    Dhondt
Het naoorlogs UGent-patrimonium is tot een punt gekomen waarop renovaties en hergebruik van
constructiematerialen een prangend onderwerp zijn geworden. Deze thesis onderzoekt hoe men
hergebruik naar de toekomst toe aan UGent kan organiseren en toepassen.
Meer lezen

Eens verguisd, nu een voorbeeld?

KU Leuven
2022
Elien
Vanhamel
Een scriptie over de renovatie van kantoorgebouwen uit de jaren 1960 en 1970 en in welke mate deze gezien kunnen worden als voorbeelden van duurzaam bouwen.
Meer lezen

Bouwen op Mars: geopolymeren van in situ grondstoffen

KU Leuven
2022
Jasper
Vitse
Geopolymeren worden gemaakt van gesimuleerde in situ grondstoffen die voldoen aan de extreme condities van de planeet Mars. De ontwerpparameters worden geoptimaliseerd om het bouwen op de planeet Mars mogelijk te maken.
Meer lezen

Circulaire gevelsystemen voor renovaties

Universiteit Gent
2021
Katrien
Devos
  • Seppe
    Heyde
Deze masterproef onderzoekt hoe gevelrenovaties van (middel)hoogbouw op een circulaire manier
uitgevoerd kunnen worden en wat hierbij belangrijke parameters zijn.
Meer lezen

Recovery of gallium and indium from end-of-life LEDs by ionic liquid technology

KU Leuven
2018
Willem
Vereycken
De scheikundige elementen gallium en indium worden geclassificeerd als kritieke grondstoffen voor de EU. In deze scriptie werden ionische vloeistoffen toegepast om beide elementen te recycleren uit LED-verlichting.
Meer lezen

STEM-building - Thermische energiemonitoring

Thomas More Hogeschool
2017
Maarten
Evens
Tijdens mijn scriptie heb ik de werkzaamheden van werkvoorbereider beschreven voor de STEM-building bij Provil te Lommel. Hierin werden een aantal scenario's omschreven, evenals de zoektocht naar de juiste componenten en partners.
Meer lezen

Solar Decathlon - Aansluitingen van prefabpanelen bij de renovatie van naoorlogse woontorens

Universiteit Gent
2016
Stéphanie
Van Linden
Energie-efficiënt bouwen is tegenwoordig geen optie meer maar een must. Naoorlogse woontorens zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het energieverbruik en moeten op een snelle en goedkope manier gerenoveerd worden. Prefabpanelen kunnen hiervoor een oplossing bieden. De voegen tussen deze panelen dienen echter lucht-en waterdicht afgesloten te worden. Deze scriptie beschrijft de prestatie en duurzaamheid van verschillende materialen die hiervoor kunnen toegepast worden, aan de hand van een experimenteel onderzoek.
Meer lezen

Computational Fluid Dynamics (CFD) of Turbulent Flows: Direct Numerical Simulation and Large Eddy Simulation

Universiteit Gent
2016
Pieter
Plehiers
In deze thesis is de stroming onderzocht in twee verschillende industriële toepassingen met als doel de efficiëntie ervan te verbeteren. In stoomkraken wordt het effect van het profiel van de buizen om de vorming van cokes onderzocht. In het gebied van gas ontwatering wordt een nieuw apparaat verder geoptimaliseerd op basis van numerieke simulaties in 2 en 3 dimensies.
Meer lezen

Een evaluatie van courant gebruikte technieken om oververhitting tegen te gaan bij BEN-woningen in Vlaanderen

Universiteit Antwerpen
2015
Rob
Martens
  • Stijn
    Verbeke
  • Leen
    Lauriks
De volledige tekst met figuren in toegevoegd bevindt zich in de bijlage.Een evaluatie van courant gebruikte technieken om oververhitting te voorkomen bij BEN-woningen in Vlaanderen.BEN-woningen zijn met hun lage milieu-impact en hoge energie-efficiëntie ongetwijfeld een grote investering in onze toekomst.
Meer lezen

The Cleaning Project

Universiteit Gent
2014
Jakobus
Holsbeke
  • Ruben
    Holsbeke
  • Yannick
    Schneider
AlgaeHerken je ook dat natuurfenomeen? Wanneer er in de lente en zomer door explosieve algengroei het water er plots groen of rood uitziet? Met als gevolg een verstoring van het waterevenwicht, vissterfte en geurhinder..  Heb je ook een vijver of meer bij jou in de buurt waar ’s zomers niet in te zwemmen valt doordat er smerig afval in drijft.
Meer lezen

Overall voltage stability with the presence of distributed energy resources in a low voltage DC network

KU Leuven
2014
Giel
Van den Broeck
Een stap richting een efficiëntereelektriciteitsvoorziening Hoewel het aandeel hernieuwbare energie en elektrische wagens in de lift zit,is het huidige elektriciteitsnet daarop niet voorzien. Technici denken dan ookgrondig na over hoe het anders en efficiënter kan. Een aanbeveling om onzeenergiefactuur te verminderen: gebruik meer gelijkspanning i.p.v.wisselspanning in het elektriciteitsnet. Uitdagingen voor het huidige elektriciteitsnetEen van de problemen waarvoor weinig media-aandacht bestaat, is demodernisering en uitbreiding van het bestaande elektriciteitsnet.
Meer lezen

Het Europese en Belgische energiebeleid in het licht van de klimaatverandering

KU Leuven
2013
Marijke
Peys
Klimaat en energie, beladen begrippen in de actualiteitEen rechts-gebonden thema met actualiteitswaarde, dat was mijn doelstelling bij het kiezen van een thesisonderwerp. Het lezen van kranten bracht mij al gauw op de thema’s klimaat en energie. Electrabel lag de laatste jaren onder vuur omwille van zijn hoge prijzen. De privésector gaat geld pompen in windenergie. De subsidiëring van zonnepanelen wordt teruggedraaid. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de synergie tussen milieu en energie.
Meer lezen

The EU Energy Efficiency Directive and thermal retrofits of residential buildings in Flanders

Universiteit Gent
2013
joris
depouillon
Energie besparen: is Vlaamse regering ambitieus genoeg?Europese directieve biedt hefbomen om hoog energieverbruik terug te dringenHet Vlaams beleid ter bevordering van energiebesparing in bestaande gebouwen mist visie. Een nieuwe Europese directieve biedt de kans voor een meer ambitieuze en coherente aanpak. Hoe ambitieus is Vlaanderen bij de omzetting van de directieve naar het Vlaams beleid?Gebouwen die minder energie verbruiken hebben een dubbel voordeel. Ten eerste daalt de uitstoot van broeikasgassen door een lager verbruik van fossiele brandstoffen.
Meer lezen

Bio-energetische karakterisering van inheemse houtsoorten

Universiteit Gent
2012
Hans
Van Lommel
Meer energie uit hout!Bio-energiewinning uit inheemse houtsoortenDe laatste decennia wint houtige biomassa terug aan belang als gevolg van de stijgende vraag naar energie, de slinkende fossiele brandstofreserves en de stijgende broeikasgasconcentraties in de atmosfeer. Om de efficiëntie van de energiewinning te verbeteren is het noodzakelijk de mogelijk verkrijgbare energie uit een hoeveelheid hout te kennen.
Meer lezen

Pollutie in een stadsomgeving een kaart van Antwerpen. Technologische innovaties voor luchtpollutie in een stadsomgeving op korte en lange termijn: Plasmatechnologie

Universiteit Antwerpen
2010
Ramses
Snoeckx
Ramses Snoeckx

Klimaatverandering: Kunnen plasma’s redding bieden?

De voorbije 10 jaar hebben enkele steden extreme weersomstandigheden meegemaakt: in Londen regende het als nooit te voren, Parijs kreunde onder de hitte.
Meer lezen