Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Study on Decolorization of Reactive-dyed Cotton through Fenton-oxidation as a Pre-treatment for Textile Recycling

Elise Meurs
Deze scriptie omvat een initiële studie omtrent een milieuvriendelijker alternatief (aan de hand van een ijzer-gekatalyseerd proces) voor het ontkleuren van katoen als voorbehandeling voor efficiëntere recyclage.

Improving ammonia secretion by Bacillus subtilis via model-driven genome network analysis and optimisation

Lucas De Vrieze
Met behulp van een metabolische netwerkmodel werden de beste genetische ingrepen gezocht die het metabolisme van de bacterie Bacillus subtilis optimaliseren voor biologische ammoniakproductie uit proteïnes. Op die manier kan dit bijdragen aan het sluiten van de menselijke stikstofcyclus.

Deep learning modellering voor de kwantitatieve FTIR-analyse van ternaire stabilisatorenmengsels

Laurens Van den Meersche
In deze thesis wordt een methode voorgesteld om een chemische kwantificatie van een ternair stabilisatorenmengsel te voltrekken via deep learning en FTIR-analyse. Een menselijke interpretatie wordt bemoeilijkt door een grote hoeveelheid aan pieken die niet individueel toe te schrijven zijn aan individuele stabilisatoren. Daarom wordt deep learning gebruikt om een model op te bouwen dat zelfstandig infraroodspectra kan verwerken. Ook werd geëxperimenteerd met pre-processing om de grote hoeveelheid aan data onder controle te houden.

Optimalisatie en analyse van een xyloglucaan-actief designer cellulosoom

Babette Lamote
Dit thesis-onderzoek beschrijft de constructie van een xyloglucaan-actief designer cellulosoom. Hiervoor werden vier CAZymes van C. japonicus omgezet naar cellulosomale modus. De constructie van de docking enzymen werd geoptimaliseerd door de additie van linkers tussen de enzymatische eenheden en dockerines.

Medicinale cannabis: mythe of evidentie? - Kennistekort bij verpleegkundigen

Corinne Schmit
Deze bachelorproef gaat over medicinale cannabis. Het geeft extra theoretische informatie omtrent medicinale cannabis zoals indicaties, contra-indicaties, bijwerkingen, ect. Het tweede luik geeft extra informatie naar verpleegkundigen toe. Wat is hun taak/rol, wat kunnen zij betekenen voor de patiënt ...

CRISPR-Cas9 based mutagenesis and gene silencing in zebrafish

Pieter Maene
Deze scriptie geeft een overzicht van ZFN, TALENs, CRISPR-Cas9 en CRISPRi, dit allemaal toegepast op het zebravis modelorganisme

Microbial-electrochemical systems for metal recovery

Suanny Mosquera Anaya Juan
Recovering metals from effluents is imperative to decrease the environmental impact and afford potential supply sources. However, microbial treatments can do more than only retrieving metals from solution, but also mediate the production of valuable products for the nanotechnology market. That is really an achievement! Here, research was conducted to promote metal recovery as metallic nanoparticles (NPs) with potential valorization in a green chemistry approach.

INVLOED VAN CYTOCHROOM P450 2D6 (CYP2D6) GENOTYPE OP HET THERAPEUTISCH EFFECT VAN TAMOXIFEN ALS ADJUVANTE THERAPIE BIJ BORSTCARCINOOM

Kristien Rycek
Onderzoek naar de invloed van het CYP2D6-genotype op het therapeutisch effect van tamoxifen bij borstcarcinoom. Er werd geconcludeerd dat genetisch onderzoek niet kan worden gebruikt om het effect van een hormoonbehandeling te voorspellen. Als alternatief kan gekozen worden om plasmaconcentraties in het bloed te monitoren om zo over te gaan tot een persoonlijke dosis per patiënt.

Computational design of symmetrical protein scaffolds

Staf Wouters
Deze thesis beschrijft het ontwerpen, opzuiveren en karakteriseren van nieuwe stabiele, symmetrische proteïnes die nu gemodificeerd kunnen worden voor integratie in verschillende applicaties gaande van bio-farmaceutica tot groene katalyse.

Spectroscopische studie van de actieve α-Fe en α-O species in Fe-CHA en de actieve [Cu2O]2+ species in Cu-MOR voor de selectieve oxidatie van methaan tot methanol

Dieter Plessers
Fe- en Cu-uitgewisselde zeolieten vormen een veelbelovende piste in de zoektocht naar een katalysator voor de selectieve oxidatie van methaan naar methanol. In deze scriptie werd met behulp van spectroscopisch onderzoek de structuur van de actieve sites in Fe-CHA en Cu-MOR bepaald.

Rol van CD13-gemedieerde signalisatie in de opbouw van mucosale immuniteit

Sanne Van Campenhout
Het richten van vaccin antigenen naar CD13 verhoogt de intestinale immuunrespons na orale toediening. CD13 staat in voor antigeen transport door de epitheelbarrière, waardoor deze beschikbaar worden voor dendritische cellen. Deze masterproef bestudeert de rol van CD13-gemedieerde endocytose door enterocyten en de signalisatie die hiermee gepaard gaat.

Expression and study of the stability of a bacterial lytic polysaccharide monooxygenase

Matthias Last Magali Tanghe
Een studie rond de expressie en de stabiliteit van een LPMO. Het beoogde doel is het stabiliseren van het enzym, teneinde het gebruik in enzymmixen voor cellulose afbraak tot fermenteerbare suikereenheden. Zodanig kan cellulose gebruikt worden als hernieuwbare grondstof.

Gerichte evolutie van DNA-polymerase TherminatorTM voor de incorporatie van artificiële nucleotiden met aspartaat als uittredende groep

Eline Berghmans
Van het DNA-polymerase TherminatorTM zijn verschillende varianten (verschillende sequentie) tot stand gebracht. Deze varianten werden geselecteerd op activiteit voor de incorporatie van gemodificeerde nucleotiden met aspartaat als uittredende groep. Dit geniet in de praktijk van een grote belangstelling in de geneeskunde als anti-virale en/of anti-kankercomponenten, maar ook in de biotechnologie omwille van een hogere resistentie tegen degradatie.

Sweet immunity in tobacco: Sugar priming against Botrytis cinerea infection

Maxime Versluys
De mogelijkheden voor zoete priming als middel voor verhoogde ziekteresistentie in planten werd getest. Enkele suikers, waaronder glucose en inulin-type fructanen bleken zeer effectief te zijn.

Biotransformatie van geneesmiddelen bij vogels

Renée Houben Gunther Antonissen Siska Croubels
Geneesmiddelen – Een vogel is geen zoogdierDierenartsen staan voor de uitdaging van het behandelen van zowel zoogdieren als vogels, vissen, reptielen en amfibieën. Elk van deze diersoorten is geëvolueerd tot een genetisch unieke soort met specifieke eigenschappen die onder andere het gevolg zijn van verschillen in opbouw en samenstelling van het lichaam (anatomie) en werking van de organen en weefsels (fysiologie en biochemie). Dit heeft een effect op de opname, verwerking en verwijdering van geneesmiddelen in en uit het lichaam.

Vingergrassen (Digitaria spp.) in Vlaamse maïspercelen: groei en herbicidengevoeligheid.

Ellen Dendauw
Nieuwe vingergrassen in Vlaanderen vragen extra aandacht.Maïs beslaat de dag van vandaag ongeveer 17 % van alle grond die in België beteeld wordt.  Deze maïsvelden worden meer en meer geconfronteerd met lastig te herkennen en te bestrijden onkruidgiersten. Dit zijn onkruidgrassen die behoren tot de geslachten Digitaria (vingergras, vanwege de vingervormige bloeiwijze), Echinochloa (hanenpoot), Panicum (gierst) of Setaria (naaldaar). Ze zijn lastig te bestrijden in maïsmonoculturen omwille van hun nauwe verwantschap met maïs.

SITE SELECTIEVE SPECTROSCOPIE VAN DE alfa- Fe EN alfa-O ACTIEVE SITES IN FE-ZEOLIETEN VOOR DE PARTIËLE OXIDATIE VAN KOOLWATERSTOFFEN MET N2O

Maximiliaan Bols
De natuur in snelheid gepakt: biomimetiek met zeolieten Een chemische binding van 105 kcal mol-1 breken, er een enkel zuurstofatoom tussen timmeren en dat op kamertemperatuur! Je mag ervan uitgaan, dat is een sterk staaltje chemie. Nochtans is dit wat bepaalde methanotrofe bacteriën, die zich voeden met methaan, presteren wanneer ze in hun metabolisme het weinig reactieve methaan omzetten naar methanol. Ze maken hiervoor gebruik van het methaan monooxygenase (MMO) enzym en klaren de klus aan een tempo waar men in de anorganische chemie enkel van kan dromen.

Variatie in collageen- en collagenase genen bij de hond

Dorien Vergaelen
Heupdysplasie en het genetisch onderzoek naar een blijvend probleem binnen de hondenpopulatie.In het ministerieel besluit van 3 maart 2015 werd een aanpassing doorgevoerd met betrekking tot de fokkerij van honden. Hieruit is gebleken dat steeds meer hondenrassen dienen getest te worden op heupdysplasie (HD) alvorens ze worden ingezet in de fokkerij. Dit omdat de erfelijkheidsgraad van HD wordt geschat op 40-50%. Maar wat is heupdysplasie? Hoe wordt deze aandoening het beste gediagnosticeerd? Is HD een aandoening dat genetisch bepaald wordt en welke genen zouden hierbij een rol kunnen spelen?

Slim onderzoek naar geneesmiddel-substraat interacties in klinische farmacologie

Tristan Baguet Tristan Baguet
Een van de grote uitdagingen bij het ontwikkelen van geneesmiddelen is het verbruik van resources zoveel mogelijk te beperken. Daarom probeert men het aantal uit te voeren studies te limiteren. In dit kader past het onderzoek dat  professor L. Bennet heeft gedaan omtrent het Biopharmaceutical Drug Disposition Classification System (BDDCS). Het BDDCS is een classificatiesysteem dat zou helpen het aantal uit te voeren studies te verminderen en bij deze tijd en geld te sparen.

A novel thiol functionalized Periodic Mesoporous Organosilica as adsorbent and bifunctional catalyst

Judith Ouwehand
Wat hebben een microscopische spons en een nano-honingraat met elkaar gemeen?Je lichaam is een ongelofelijk complex netwerk van chemische reacties dat werd ontwikkeld door de natuur. Het bestaat uit biljoenen cellen, waarin constant talloze biochemische reacties plaatsvinden. Chemisten laten zich graag inspireren door de natuur om nieuwe reacties en materialen te ontwikkelen. Ik zal in dit artikel dan ook regelmatig verwijzen naar de inspiratie van de natuur.Deze thesis gaat over de synthese en toepassingen van poreuze materialen.

Structure based development of Plasmodium hypoxanthine-guanine phosphoribosyltransferase inhibitors: a proof of concept study

Manon Laporte
Malaria uitroeien?The battle continuesElke minuut sterft een kind aan malaria. Ondanks grote inspanningen is dit nog steeds de verontrustende werkelijkheid. Bovendien raken de geneesmiddelen waarmee tegen malaria gestreden kan worden schaars. Heel veel malaria parasieten hebben immers resistentie ontwikkeld tegen de bestaande antimalaria geneesmiddelen.

Effect of hypoxia on protein metabolism in human skeletal muscle

Geertrui Piot
Wat is het effect van zuurstofarmoede op je spiermassa?Stel je voor dat je twee weken in een omgeving vertoeft waar de ingeademde hoeveelheid zuurstof verminderd is tot twee derde van de zuurstofhoeveelheid aanwezig op zeeniveau. Heeft dat effect op je spiermassa? ZuurstofarmoedeLeven op aarde is voor de mens enkel mogelijk door de aanwezigheid van de atmosfeer. De atmosfeer is het luchtomhulsel rond de aarde en bestaat uit een mengeling van verschillende gassen (de belangrijkste zijn 78% stikstof, 21% zuurstof en 0.03% CO2).

ENU mutagenesis as a discovery and validation tool of potential driver genes in pancreatic tumourigenesis.

Mathias Van Bulck
Ontdekking nieuw gen geeft hoop in ontrafeling pancreaskanker.Wat hebben Luciano Pavarotti, Steve Jobbs, Patrick Swayze en Joan Crawford met elkaar gemeen op hun bekendheid na? Ze stierven allen aan pancreaskanker. Hoewel pancreaskanker niet behoort tot de top 10 van de meest voorkomende kankergevallen in België, is het de 4de hoogste kanker-gerelateerde doodsoorzaak in de wereld. Kersvers VUB-alumnus Mathias Van Bulck legde zijn master thesis jaar af aan het gerenommeerde Australische ‘Garvan Institute of Medical Research’ waar hij onder leiding van Prof. Dr.

ANABOLIC RESPONSE TO ORAL LEUCINE ADMINISTRATION IS IMPAIRED IN SKELETAL MUSCLE OF PHD1 KO MICE

Marie Roosendaal
Kan leucine de gekende negatieve gevolgen van aandoeningen zoals bloedarmoede en chronisch longlijden op spiermassa verminderen?Iedereen weet hoe het voelt als je een inspanning doet op hoogte. Skiën, fietsen, wandelen of lopen voelt veel uitputtender aan op 3000m hoogte dan bij ons in België op zeeniveau. De hoogte zorgt er immers voor dat je minder zuurstof kan inademen.Patiënten die lijden aan bepaalde bloed- of longziekten kampen met zo’n chronisch tekort aan zuurstof, ook ‘hypoxie’ genoemd. Één van de belangrijkste symptomen van zulke ziektes is een zeer sterk verlies aan spiermassa.

Microbiële karakterisatie van binnenhuis luchtstalen

Joris Jansen Joris Jansen
Bacteriën in de lucht: schadelijk interessant!Krachtige samenvatting:De mens is er zich vaak niet van bewust dat de lucht een leefwereld is voor diverse organismen. Zo zijn bacteriën in de lucht vaak overvloedig aanwezig en kunnen binnen één kubieke meter lucht honderdduizenden microben teruggevonden worden. De interactie menselijke gezondheid versus bacteriën in de lucht kan zowel positief als negatief zijn. Over de ecologie, de diversiteit, de verspreiding en de interacties van bacteriën in de lucht is nog maar weinig geweten.