Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Welke genetische factoren verhogen het risico op borstkanker?

Erasmushogeschool Brussel
2021
Sofie
Vannerom
Met het optreden van borstkanker zijn een aantal risicofactoren geassocieerd. In deze scriptie werd gefocust op de genetische risicofactoren en hun rol bij het optreden van familiaal overerfbare borstkanker. Er wordt ook ingegaan op risicobepaling voor het optreden van dit soort kanker.
Meer lezen

De rol van genen in een zeldzame huidziekte bij kinderen

KU Leuven
2019
Eline
Veryser
Mijn masterpaper gaat over het belang van genen in een specifieke huidziekte bij kinderen. Ik ging op zoek in de literatuur over hoe bepaalde genmutaties het verdere verloop van de ziekte kunnen voorspellen en hoe de behandeling meer specifiek kan aangepast worden.
Meer lezen

De Novo genmutaties bij subfertiliteit.

KU Leuven
2018
Brenda
Vanlaer
in deze masterproef wordt onderzocht welke genmutaties het vaakst voorkomen bij koppels met subfertiliteit en bij mannen met azoöspermie of oligoasthenoteratozoöspermie. Dit gebeurde aan de hand van een literatuur studie en aan de hand van een retrograde studie van 877 dossiers van koppels die consulteerde in het Leuvens universitair Fertiliteitscentum..
Meer lezen

Etiologie en ontwikkelingsmechanismen van niercortexhypoplasie

Universiteit Gent
2016
Lien
Staelens
  • Anastasia
    Logothetidou
Morfologische en genetische ontwikkeling van de nier, met nadruk op de genen die in mutante vorm aanleiding geven tot niercortexhypoplasie
Meer lezen

De rol van collageen type V en VI in erfelijke bindweefselaandoeningen

Universiteit Gent
2014
Eva
Mortier
Collageen, meer dan cosmetica“Look 10 years younger with collagen cream” ~ BRTC Medi Stem Collagen CreamIedereen kent de reclames wel waarin cosmetica met collageen worden aangeprezen om beginnende rimpels weg te werken. Collageen komt echter niet alleen voor in de huid en tekort aan collageen kan, indien aangeboren, grote gevolgen hebben.CollageenHet menselijk lichaam is naast spierweefsel, epitheel, bloed en zenuwen opgebouwd uit bindweefsel (figuur 1).
Meer lezen

Ontwikkeling van genome editing constructen voor de creatie van laminopathie modelcellijnen.

Universiteit Gent
2014
Joke
Robijns
Ontrafeling en genezing van vroegtijdige veroudering: genetisch gewijzigde cellenDe vroegtijdige verouderingsziekte HGPS (Hutchinson-Gilford Progeria Syndroom) of simpelweg progeria zorgt ervoor dat je lichaam acht keer sneller oud wordt dan normaal. De ziekte wordt veroorzaakt door een kleine verandering in het DNA, een mutatie. Waarom dit leidt tot vroegtijdige veroudering is nog grotendeels onduidelijk. Om dit beter te kunnen onderzoeken wordt de ziekte nagebootst in dieren en cellen. In deze masterproef werden genetische veranderingen aangebracht in cellen met zeer moderne technieken.
Meer lezen