Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

De rechtsgevolgen van de rechtsregels die de staat van de persoon in de familie raken: een analyse van functionaliteit en houdbaarheid

Anse Verhelst
De toegevoegde waarde van het concept staat van de persoon in het Belgische oorspronkelijke afstammingsrecht is zeer beperkt. Bijgevolg is het concept overbodig in het afstammingsrecht en kunnen enkel bepaalde daaruit voortvloeiende rechtsregels behouden worden.

Mainstream of radicaal rechts-populisme. Vervaging van grenzen?

Sjorre Couvreur
Onderzoek naar de mate waarin mainstream-partijen in Vlaanderen en Nederland de verrechtsingstrategie toepassen in de context van radicaal-rechts succes.

Nieuwe melkparameter voor een verbeterde opvolging van uiergezondheid bij melkkoeien, differentiële somatische celtelling

Lieze Coemans
Mastitis is een ontsteking van het uierweefsel die kan worden veroorzaakt door verschillende
micro-organismen, zoals schimmels, gisten, algen en virussen, maar bacteriën blijven de
belangrijkste ziekteverwekkers. De huidige methodes detecteren uierontsteking meestal pas als er al aanzienlijke
schade is aangericht, daarom is er nood aan een nieuwe parameter: het gedifferentieerd celgetal (DSCC) kan deze parameter zijn. De DSCC
splitst het somatisch celgetal op in neutrofielen en lymfocyten enerzijds en macrofagen
anderzijds. Het detecteert aldus veranderingen in relatieve celpopulaties voordat het totale
celgetal toeneemt.

The future of the institutional architecture of the European Supervisory Authorities

Sara De Moor
Europees financieel toezicht: een dichter-bij-uw-bed-show dan u waarschijnlijk dacht. De financiële crisis legde bloot dat doeltreffend financieel toezicht onontbeerlijk is voor een gezond financieel klimaat. In haar masterthesis stelt Sara De Moor de wijze waarop dit toezicht wordt georganiseerd, in vraag. Er kan namelijk worden vastgesteld dat het huidige sectorale toezichtsmodel niet (meer) strookt met de cross-sectorale structuur van datgene wat onder toezicht staat.

Zwerfvuil aan zee, terug naar de bron - Labels en opschriften als leidraad naar de oorsprong van het afval

Celie Lescroart
Dit eindwerk onderzocht in welke mate de labels en opschriften op zwerfvuilitems kunnen leiden naar een specifiekere oorsprong van het afval. Het onderzochte zwerfvuil werd verzameld in de haven, de binnenhaven en op het strand van Oostende en werd onderworpen aan een grondige analyse.

Naar een stad. Waar naartoe met de stad van morgen?

Olivier Eurlings
In 'Naar een stad', wordt gezocht naar een nieuwe manier om de stad te beschouwen en te verbeteren. Met bestaande projecten in de Vlaamse steden als inspiratie, wordt er gezocht naar een strategie voor stadsvernieuwing die de bestaande stad herbruikt.

Schermen met geschiedenis. De programmering en productie van historische documentaires op de VRT, 1997-2017

Elias Degruyter
Ik onderzocht de productie en programmering van historische documentaires op Canvas en Eén, sinds de start van Canvas in 1997 tot en met 2017. Welke thema’s, periodes en regio’s komen aan bod? Hoe presenteren en vertellen documentaires geschiedenis? En hoe kwamen de keuzes rond inhoud en vorm tot stand?

Fermentation of Enset (Ensete ventricosum) in the Gamo Highlands of Ethiopia: Introduction of Sauerkraut Jars

Ellen Gorrens
Meer dan 15 miljoen Ethiopiërs zijn afhankelijk van de veelzijdige, inheemse plant enset die de bijnaam ‘de boom tegen honger’ draagt. De lokale bevolking gebruikt z’n knol en pseudostam om te fermenteren tot het eindproduct kocho. Er zijn echter veel vraagtekens over de veiligheid en de kwaliteit van kocho. Voor de optimalisatie van het lokale fermentatieproces werden zuurkoolpotten gebruikt.

Een studie naar hoe het effect van het naderen van de houdbaarheidsdatum op de WTP van een product wordt beïnvloed door een transparante verpakking.

Coen van Aert
Eerder onderzoek toont dat het naderen van de houdbaarheidsdatum van een product een negatieve invloed heeft op de perceptie en WTP van de consument. Ook wekt eerder onderzoek de indruk dat deze relatie positief beïnvloed kan worden door het toepassen van een transparante verpakking. Om uitsluitsel te bieden over de invloed van een transparante verpakking is in dit te onderzoek een online kwantitatief between-subjects experiment uitgevoerd. Dit onderzoek bevestigt dat het naderen van de houdbaarheidsdatum de WTP van de consument inderdaad negatief beïnvloedt, maar dat deze relatie niet beïnvloed wordt door het toepassen van een transparante verpakking.

Economische analyse van de Belgische landbouwsector: Vergelijking met Frankrijk en Nederland

Sanne De Coster
Deze masterproef maakt een economische analyse door het belang van de sector voor de Belgische economie voor te stellen. De Belgische landbouwsector wordt a.d.h.v. verschillende economische invalshoeken zoals de concentratie van de verschillende producties binnen de sector, de consumptie, de werkgelegenheid, het inkomen, innovatie, de marktmacht e.a. in kaart gebracht. Daarnaast plaatst het de sector in een mondiale omkadering door verscheidene internationale handelsakkoorden en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat in Europa van kracht is. Aansluitend vindt daarbij een vergelijking plaats met de landbouwsector in Nederland en Frankrijk. O.b.v. deze vaststellingen probeert deze masterproef te schetsen in welke mate Belgische landbouwers kunnen leren van Nederlandse en Franse landbouwers. In totaal geven zes hoofdstukken, o.a. via verschillende figuren en tabellen, deze gegevens weer.

Inhoudsanalyse over het gebruik van verpakkingselementen in de voedingsmarkt

Joyce De Temmerman
Dit onderzoek bevat een overzicht van de verpakkingselementen gebruikt bij gezonde en ongezonde snacks. Hiervoor werden 300 snacks geanalyseerd. Het werd duidelijke dat ongezonde snacks nog steeds veel meer inspelen op de emoties van de consumenten dan gezonde snacks.

Leidt de ontmanteling van de brugpensioenen tot een toename van de arbeidsongeschiktheid bij oudere werkenden?

Thomas Reheul
Deze thesis onderzoekt of de hervorming van het brugpensioenstelsel in 2008 ervoor heeft gezorgd dat 55-plussers andere wegen in het vervroegd pensioen hebben gezocht en gevonden, meer bepaald in de arbeidsongeschiktheid.

De impact van buffers op de adsorptie van globine in mesoporeus titania

Jacotte Brokken
Maaltijden zonder mysterie dankzij de biosensorVoedsel. Voor de meesten is het gewoon een onderdeel van het leven, maar voor mensen met voedselallergieën is het een bron van miserie. Zij moeten elke dag de zoektocht naar veilig voedsel overleven, iets wat geen probleem is in hun eigen keuken, maar tot pijnlijke gevolgen kan leiden van zodra ze die cocon verlaten. Dat ze dan moeten vertrouwen op de goede wil van obers of verpakkingen, is in deze tijd volledig achterhaald. Hier moet een eenvoudigere, meer betrouwbare manier voor zijn.

An EU Single Market for Personal Pensions

Ana Teresa Bartolomeu Breda
De rol van de EU in het pensioenbeleid is ontstaan en geëvolueerd dankzij de
 interactie van een aantal factoren. De vergrijzing van de Europese bevolking die druk 
legt op de overheidsbegrotingen, een gemeenschappelijke munt die de lidstaten
 verplicht om de houdbaarheid van de overheidsfinanciën te verzekeren en het
 concurrentievermogen van de EU-economie in een geglobaliseerde wereld hebben 
allemaal bijgedragen tot het opnemen van het pensioenbeleid in de kern van de EU agenda.

Gedroogde vis als smaakmaker in Çatalhöyük?

Ali Jelene Scheers
Hedendaagse vistechnieken vertellen ons meer over het leven 9000 jaar geleden.Sinds haar ontdekking in 1985 heeft Çatalhöyük, een neolithische nederzetting in het huidige Turkije, ons al veel bijgeleerd over hoe de mens 9000 jaar geleden de overgang maakte van jagers-verzamelaars naar landbouwers. Door haar uitzonderlijk goede bewaring zijn we al veel nieuwe zaken te weten gekomen over deze eerste landbouwers. En hoewel er in deze 9000 jaar ontzettend veel veranderd is, zijn sommige zaken verrassend genoeg hetzelfde gebleven.

Stabilisatoren in consumptie-ijs: evaluatie van alternatieven voor guargom

Jens Van den Bosch
Smaakt ijs zonder guargom: that’s the question?Wie de ingrediëntenlijst op een verpakking van ijs leest, komt vaak guargom tegen als stabilisator. Veel consumenten fronsen daarbij de wenkbrauwen en vragen zich af wat die moeilijke woorden betekenen en waarom ze in hun geliefde ijsje zitten.Waarom zitten er stabilisatoren in ijs?Stabilisatoren worden gebruikt om grote en merkbare ijskristallen te vermijden tijdens de bewaring. Deze grote kristallen worden vooral gevormd door temperatuursschommelingen. Stabilisatoren zorgen verder ook voor een romig mondgevoel.

Voorraadbeheer bij het CLB

Tinne Vanderbeuren
Voorraadbeheer bij het CLBHet uitgangspunt van mijn afstudeerproject was een nieuw en duidelijk systeem ontwerpen voor het voorraadbeheer bij het CLB. Voordien was er geen systeem van voorraadbeheer. Zo werden er vaak grote hoeveelheden besteld, maar hield men geen rekening met de houdbaarheidsdatum. Het probleem was dus dat er vaak een overstock was en dat er ook geregeld vervallen goederen weggegooid moesten worden. Daarnaast werd de voorraad ook niet bijgehouden, er werd dus pas een bestelling geplaatst wanneer de goederen effectief op waren.

Dehydrochlorinatie van PVC in ionische vloeistoffen

Joris Hulsbosch
Chloorverwijdering uit PVC-kunststof met ionische vloeistoffenDuurzaamheid wordt steeds belangrijker in de huidige maatschappij. Het besef groeit dat de huidige consumptiemaatschappij zonder die duurzaamheid zijn houdbaarheidsdatum wel eens snel zou kunnen bereiken. Allerlei milieuproblemen leggen een zware last op de planeet en zijn inwoners, één van de grote uitdagingen is dan ook deze milieuproblemen terug te dringen.Een van de grootste milieuproblemen is de steeds groeiende afvalberg. Vaak is dit afval onvermijdbaar en zit er niks anders op dan het te verwerken.

Kunst en maatschappelijk engagement: Een onderzoek naar 'The Cosmopolitan Chicken Project' van Koen Vanmechelen als mogelijke metafoor voor de maatschappelijke visie van cultureel antropoloog Rik Pinxten.

Ines Dewulf
De kip en de zebra: zoek het verschilDe Belgische hedendaagse geëngageerde kunstenaar Koen Vanmechelen omschrijft zijn Cosmopolitan Chicken Project als een metafoor voor onze samenleving. Het kruisen van nationale raskippen tot een kosmopolitische kip zou iets over onze maatschappij vertellen. In artikels verbindt men zijn werk telkens met zwaar beladen maatschappelijke onderwerpen, zoals de multiculturele samenleving, zonder dit echter grondig uit te diepen. Nieuwsgierigheid was dan ook de start van mijn onderzoek. Interviews met Vanmechelen vormde mijn vertrekpunt.

De onafhankelijkheid van de rechter volgens Sir Edward Coke

Stefan Somers
 
Met de rechter naar de stembus?
Over de rol van de rechter in onze democratie.
 
Het Vlaams Blok-arrest, het BHV-arrest, de Fortis-zaak, de vernietiging van de anti-discriminatiewetten door het Grondwettelijk Hof, ... het zijn slechts enkele van de vele voorbeelden waarin de rechterlijke macht in het politieke vaarwater komt. Dit werpt onmiddellijk verschillende vragen op: moeten onze drie staatsmachten zich niet beperken tot hun eigen functie?

Extralegale voordelen en de effecten ervan op de herverdeling (een onderzoek naar de ‘parafiscale uitgaven’ in de Sociale Zekerheid)

Peter Druyts
Extralegale voordelen kosten de Sociale Zekerheid in 2005 bijna 10 miljard
 
Met de regelmaat van de klok wordt de financiële houdbaarheid van onze Sociale Zekerheid (SZ) ter discussie gesteld. Al naargelang de politieke ideologie streeft men een grotere dan wel kleinere tussenkomst na. Feit is dat ons stelsel niemand onberoerd laat, niet in het minst de mensen die er voor hun dagelijkse overleven op zijn aangewezen.
 
Anderzijds staat België ook bekend om zijn hoge loonkosten.

Le sens du labyrinthe: natie, vrijheid en geweld als topos en probleem in de Belgische geschiedschrijving 1787-1850

Evert Peeters
Heeft er ooit een België bestaan ?
 
Steeds meer twijfel rijst er bij de onderdanen van dit kleine koninkrijk over de houdbaarheid van de Belgische constructie. Het bouwwerk wordt kaler met de jaren. Sinds 1993 heeft de ontmanteling een point of no return bereikt. De Sint-Michielsakkoorden bezegelden de verregaande federalisering van België, terwijl het Verdrag van Maastricht een aantal cruciale Belgische bevoegdheden naar het Europese niveau overhevelde. Met enige overdrijving: België lijkt sindsdien nauwelijks nog meer dan een koningshuis te omvatten.