Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

COVID-19 vaccinatie: de effecten bij zwangere vrouwen en hun kinderen

Erasmushogeschool Brussel
2023
Margo
Van der Smissen
  • Hannelore
    Burssens
In deze bachelorproef beschrijft het debat over COVID-19 vaccinatie tijdens de zwangerschap, waarbij door onderzoek wordt aangetoond dat de vaccins over het algemeen veilig zijn voor aanstaande moeders en zelf de immuniteit van de ongeboren baby kunnen stimuleren.
Meer lezen

Evaluation of the Immunogenicity of a Novel Combination Strategy for Head and Neck Squamous Cell Carcinoma in 3D Tumor Models: Innovative Non-Thermal Plasma with Standard of Care Cisplatin

Universiteit Antwerpen
2023
Mauranne
Bauwens
Lees hieronder hoe wij hoofd-hals kankerpatiënten een beter vooruitzicht kunnen bieden!
De huidige behandeling voor hoofd-hals kankerpatiënten schiet tekort. Wij proberen deze door de toevoeging van niet-thermisch plasma te verbeteren, en dat door het activeren van het immuunsysteem. In deze scriptie toonden wij aan dat onze innovatieve combinatietherapie zeer veelbelovend is en groot potentieel houdt om hoofd-hals kankerpatiënten bij te staan in de toekomst.
Meer lezen

Uterustransplantatie. Een behandeling voor vrouwen met absolute uteriene infertiliteit.

Arteveldehogeschool Gent
2022
Rani
Vanhee
Absolute uteriene infertiliteit is een probleem dat 1 op 500 vrouwen van reproductieve leeftijd treft. Deze pathologie kan zowel congenitaal als verworven zijn. Deze vrouwen worden zonder uterus geboren of verliezen hun uterus omwille van een medische indicatie. Het ontbreken van de uterus heeft als gevolg dat deze vrouwen geen eigen kind kunnen dragen. Een nieuwe ontwikkeling in de reproductieve geneeskunde brengt hier sinds kort verandering in. De uterustransplantatie heeft als doel deze vrouwen de kans te geven een eigen zwangerschap te voldragen
Meer lezen

'De mondhygiënist: Een nieuwe (tot nu toe onbekende) essentiële zorgverlener binnen het interdisciplinair team bij personen met multiple sclerose'

UC Leuven-Limburg
2022
Louise
Fouyn
  • Emma
    Pareng
Inclusie van de mondhygiënist in het interdisciplinair team bij personen met multiple sclerose. Effecten van deze aandoening op de (mond)gezondheid van de personen en hoe de mondhygiënist hierop kan inspelen.
Meer lezen

Welke invloed heeft het afspelen van muziek tijdens de lessen lichamelijke opvoeding op de intrinsieke motivatie van leerlingen secundair onderwijs in de derde graad?

Vrije Universiteit Brussel
2021
Ulrike
De Frère
  • Ulrike
    De Frère
Het doel van dit onderzoek is om na te gaan (1) of het afspelen van muziek
tijdens de lessen lichamelijke opvoeding een invloed heeft op de intrinsieke motivatie van
leerlingen secundair onderwijs in de derde graad en zo ja, (2) welke invloed het afspelen
van muziek dan juist heeft door het analyseren van de verschillende subschalen plezier
of interesse, competentie, keuze en druk of spanning.
Meer lezen

One Robotic Flower Field to Study Them All - A wireless system for behavioural experiments with pollinators

KU Leuven
2021
Kamiel
Debeuckelaere
Winnaar Scriptieprijs
In deze scriptie werd een robot-bloem ontworpen om te gebruiken in ecologisch onderzoek naar gedrag van bijen en andere bestuivers.
Meer lezen

SARS-CoV-2 een (wereld) groot probleem, wat nu met het vaccin?

Thomas More Hogeschool
2021
Sofie
Beyers
  • Steffi
    Biermans
SARS-CoV-2 had een grote impact op zowel fysiek, psychosociaal als economisch vlak. De farmaceutische industrie werd aangespoord om snel een vaccin te ontwikkelen. Doch is niet iedere persoon vaccinatiebereid. Daarom werd er een bruikbare tool ontworpen om de vaccinatiebereidheid bij de Belgische bevolking te vergroten genaamd VacciNapp.
Meer lezen

Populatiedynamiek van insecten in Brugse heidevelden met bijzondere aandacht voor sprinkhanen en krekels (Orthoptera)

Hogeschool Gent
2019
yuri
walscharts
Sinds april 2014 worden er in verschillende heidegebieden rondom Brugge bemonsterd door medewerkers van het KBIN. In deze scriptie wordt er onderzocht wat voor effect het recente heidebeheer in Brugge heeft op de lokale Orthoptera (sprinkhanen en krekel) populatie.
Meer lezen

2 vliegen in 1 klap: depressie behandelen en therapietrouw verbeteren bij personen met hiv of aids

KU Leuven
2019
Eva
De Vis
Literatuurstudie naar de determinanten van depressie en therapietrouw bij personen met hiv of aids. Via analyse van onderlinge relaties in beide systemen onderzochten we welke factoren best als doelwit voor een antidepressieve therapie gekozen worden, om tegelijk een verbetering te krijgen in de therapietrouw. Zo willen we bijdragen aan de strijd tegen groeiende resistentie van het virus.
Meer lezen

De aansprakelijkheidsimmuniteit van platformen in de Europese Unie en de Verenigde Staten: een zoektocht naar de schuilplaats van Airbnb

KU Leuven
2019
Margaux
Dejonghe
De aansprakelijkheids(immuniteit) van online tussenpersonen voor onrechtmatige inhoud die via gebruikers op hun dienst wordt gepubliceerd. Een vergelijking tussen het wettelijk regime in de Europese Unie en de Verenigde Staten. Een focus op Airbnb.
Meer lezen

Alternatieve woonvormen voor niet-begeleide jongvolwassen vluchtelingen in Gent

Universiteit Gent
2018
Joke
Sonjeau
This study is an initial attempt to investigate how alternative housing can contribute to a better integration of Unaccompanied Young Adult Refugees (UYAR) in Ghent. It recognizes the vulnerability of the target group and tries to meet their social, cultural and practical needs. Respondents, both stakeholders and UYAR, took part in qualitative research by participation in in-depth interviews and focus discussion. The results show that UYAR suffer from socio-cultural isolation and experience difficulty establishing an inter-ethnic network. Furthermore, they experience obstacles in their search for a house. Discrimination, high rental prices and difficulties with domicile are some of the most common problems. This study claims that alternative housing such as cohousing between UYAR and native-born Belgian student s would both solve the housing problems and the social segregation of UYAR. It will stimulate positive integration by ‘social learning’ and benefits the native students as well in finding proper housing and experience a multicultural way of living. The results suggest that a similar model would be beneficial for all stakeholders, but hard to reach because of legal and budgetary restrictions. Therefore, profound research should be set up to investigate the possibilities to adapt the legal frame. Also, a detailed financial plan is required to discover the feasibility and to adapt the plan if necessary. These recommendations are reserved for experts.
Meer lezen

Zoete immuniteit: kunnen suikers zorgen voor een betere bescherming van appelbladeren tegen appelschurft ?

KU Leuven
2018
Evelien
Deleye
Drie verschillende fructaansuikers (graminanen, inulinen en levanen) werden getest als primingcomponenten op appelbladeren om verdedigingsmechanismen van de plant te activeren tegen appelschurft.
Levanen kunnen als potentiële sweet immunity primers hand in hand gaan met fungiciden tegen het bestrijden van appelschurft op appelbladeren in de toekomst.
Meer lezen

Effect van tweevoudige influenza vaccinatie met identieke of verschillende virusstammen bij infectie-immune individuen: een studie met H3N2 virussen in het varkensmodel

Universiteit Gent
2018
Anna
Parys
De huidige, geïnactiveerde griepvaccins kennen een beperkte werkzaamheid, de voornaamste reden hiervoor is de voortdurende variatie in het hemagglutinine eiwit van het
virus, waardoor nieuwe virusvarianten aan de bestaande immuniteit kunnen ontsnappen. In vroegere experimenten bij het varken, dat ook dient als proefdiermodel voor de mens, werd aangetoond dat de immuunrespons tegenover
H3N2 influenzavirussen sterk kan worden verbreed door voor de eerste (primo-) en tweede (booster-) vaccinatie gebruik te maken van antigenisch verschillende H3N2 virusstammen. In deze scriptie wilden we nagaan in hoeverre de heterologe prime-boost vaccinatie evengoed werkzaam zou zijn bij varkens die vooraf een infectie hebben
doorgemaakt, de situatie zoals ze zich voordoet bij volwassenen.
Meer lezen

Onderzoek naar bescherming van ‘core’ vaccins bij honden met de Vaccicheck® titertest

VIVES Hogeschool
2018
Lore-Larissa
Devroe-Danschotter
In deze scriptie wordt de bescherming van core-vaccins bij honden onderzocht met behulp van een titertest. Hiermee willen we enerzijds de positieve effecten van het titeren in de verf zetten en anderzijds onderzoeken of het wel veilig is om honden slechts driejaarlijks te vaccineren. Daarbij willen we ook de onderlinge verschillen op basis van ras, geslacht, leeftijd, soort vaccin,… onder de loep nemen en stilstaan bij de beperkingen en negatieve punten van het gebruik van sneltesten.
Meer lezen

Besneden en beschermd?

VIVES Hogeschool
2017
Robby
Dermaut
De scriptie werkt omtrent de infectieziekte 'hiv'. Er wordt naar voren gebracht dat circumcisie een man tijdens heteroseksuele betrekkingen tot 60% beschermingskansen biedt tegen hiv.
Meer lezen

Expressie van recombinante antigenen in Leishmania tarentolae en Escherichia coli

Erasmushogeschool Brussel
2017
Robin
Schelfhout
Om een diagnostische test te ontwikkelen voor een recent ontdekte schimmel wordt een merker (eiwit) recombinant tot expressie gebracht met verschillende expressiesystemen. Anderzijds wordt ook het RoTat1.2-eiwit recombinant tot expressie gebracht, zodanig dat dit in de bestaande diagnostische test het 'natief' verkregen (gebruik proefdieren) RoTat1.2 kan vervangen.
Meer lezen

Onderschat en onbeantwoord. De publieke perceptie van de Spaanse griep in de Belgische context (1918-1930)

Universiteit Antwerpen
2017
Laurine
Hendrickx
Deze scriptie behandelt de Belgische publieke perceptie van de Spaanse griep in de periode 1918-1930. De Belgische publieke perceptie is getekend door de Duitse bezetting. De griep werd onderschat en Belgisch onderzoek naar de ziekte bleef uit.
Meer lezen

Longitudinale veldstudie om het belang van rotavirus infecties bij jonge biggen in Vlaanderen te situeren

VIVES Hogeschool
2016
Eleni
van der Hallen
Bij jonge biggen in de kraamstal en biggenbatterij vormt diarree een belangrijk gezondheidsprobleem. De betrokkenheid van rotavirussen in de pathogenese ervan werd de laatste jaren slechts beperkt onderzocht. Een longitudinale veldstudie vormt het eerste werkpakket van een 4-jaar durend IWT-LA project, waarbij de klinische en economische impact van rotavirussen op Vlaamse varkensbedrijven zal bepaald worden.
Meer lezen

Rol van CD13-gemedieerde signalisatie in de opbouw van mucosale immuniteit

Universiteit Gent
2016
Sanne
Van Campenhout
Het richten van vaccin antigenen naar CD13 verhoogt de intestinale immuunrespons na orale toediening. CD13 staat in voor antigeen transport door de epitheelbarrière, waardoor deze beschikbaar worden voor dendritische cellen. Deze masterproef bestudeert de rol van CD13-gemedieerde endocytose door enterocyten en de signalisatie die hiermee gepaard gaat.
Meer lezen

Sweet immunity in tobacco: Sugar priming against Botrytis cinerea infection

KU Leuven
2016
Maxime
Versluys
De mogelijkheden voor zoete priming als middel voor verhoogde ziekteresistentie in planten werd getest. Enkele suikers, waaronder glucose en inulin-type fructanen bleken zeer effectief te zijn.
Meer lezen

Towards the generation of a safe lentiviral vector based vaccine

Erasmushogeschool Brussel
2016
Thomas
Ertveldt
Deze scriptie vergelijkt de prestaties van drie verschillende types lentivirale vectoren. De prestaties die worden geëvalueerd zijn de productiviteit, infectie-efficiëntie en het uitlokken van een immuun respons.
Meer lezen

Immunogenicity of a mRNA-based vaccine encoding the House Dust Mite allergen Derp1

Vrije Universiteit Brussel
2014
Alexia
van Weijnen
Een vaccin tegen huisstofmijtallergieAllergie, het is haast niet weg te denken uit onze Westerse wereld. Wie heeft geen vriend, broer, moeder of neef die allergisch is? Hangen de eerste pollen in de lucht, dan worden de zakdoeken boven gehaald. Maar mensen allergisch aan huisstofmijt snotteren en niezen het hele jaar door. Zou het niet interessant zijn een vaccin te vinden om hen te helpen?InleidingAllergieën komen steeds vaker voor: in Europa heeft 25 % van de bevolking last van allergische rhinitis. Een onevenwicht in de cellen van het immuunsysteem draagt hiertoe bij.
Meer lezen

Consequences of space stressors on immunity: evaluation of immunological changes using space-simulated in vitro models

KU Leuven
2013
Yves
Meyvis
 Een buitenaardse kijk op ons immuunsysteem “The Earth is the cradle of humankind, but one cannot live in the cradle forever.” -Konstantin Tsiolkovsky- Sinds de ruimtevaart in de jaren vijftig het levenslicht zag, leverde ze talrijke bijdragen aan ons dagdagelijks leven. Jammer genoeg deed ze dat al te vaak achter de schermen. Wanneer nieuwe technologieën eindelijk hun weg naar Jan Modaal hebben gevonden, weten weinigen nog hoe dat is kunnen gebeuren. Denk maar aan babyvoeding, velcro, krasvrij glas, enzovoort.
Meer lezen

Uitingen van politieke meningen

KU Leuven
2013
Eline
Buckinx
1. België is een democratische staat en dit democratische uitgangspunt ligt aan de basis van verscheidene grondwetsbepalingen. Vooreerst werd het recht op vrije meningsuiting in verscheidene verdrags- en grondwetsbepalingen opgenomen. Deze teksten kennen iedere burger het recht toe om in alle vrijheid zijn gedachten en meningen te uiten. Iedereen mag dus een mening hebben en iedereen heeft het recht om voor zijn mening op te komen.Zo garandeert de Belgische Grondwet het recht op vrije meningsuiting van iedere burger in artikel 19.
Meer lezen

The Quest for International Criminal Liability with regard to Corporations

Universiteit Gent
2012
Lynn
Verrydt
Winnaar Scriptieprijs
 Immuniteit voor misdaden tegen de mensheid.Ken je het onaangename gevoel wanneer je “made in Pakistan” op het label van je favoriete T-shirt ziet staan? Of heb je je al eens afgevraagd waarom je voor datzelfde T-shirt slechts 3,99 euro betaalde? Het is alom bekend dat de bedrijven achter onze favoriete merken vaak weten te balanceren op de rand van mensenrechtenschendingen.
Meer lezen

De diplomatieke onschendbaarheid, immuniteiten en privileges : een onderzoek naar de oorsprong, de evolutie en de debatten

Universiteit Antwerpen
2007
Jehanne
Geudens
De diplomatieke onschendbaarheid en immuniteit: noodzakelijk kwaad of overbodig voorrecht?
 
Op 17 april 1984 kwam in Londen de Britse politieagente Yvonne Fletcher om het leven toen ze dienst had op het St. James’s Square, waar een vreedzame anti-Qadhafi demonstratie plaatsvond. De kogels die haar dood tot gevolg hadden, werden afgevuurd vanuit het Libyan People’s Bureau, de Libische ambassade in Londen.
Meer lezen

Privatisering van de oorlog

Universiteit Gent
2006
Pieter
De Jaegher
Oorlog NV: Private militaire bedrijven veroveren de markt en het veld.
 
Oorlog als winstgevende praktijk. Niet zo nieuw, denkt u waarschijnlijk. Op het eerste zicht heeft u volledig gelijk. Een gewapend conflict was, is en zal altijd voordelig blijven voor een aantal partijen in een dergelijk conflict. Naast de wapenindustrie in het algemeen, is er echter sinds het einde van de Koude Oorlog een nieuwe speler op deze markt van de dood terechtgekomen. Het “nieuwe” is eigenlijk een foutieve benaming. Het handelt over een sector waarvan de inhoud niet veranderd is, hooguit de verpakking.
Meer lezen

Architectuur=literatuur. Mogelijkheden en verhalen.

Universiteit Gent
2005
Christophe
Van Gerrewey

Architectuur = Literatuur
Mogelijkheden en verhalen
Christophe van Gerrewey
Architectuur lijkt, onder meer in de Vlaamse culturele wereld, steeds belangrijker te worden. De aandacht die eraan gegeven wordt in dagbladen, weekendbijlagen, magazines en televisieprogramma’s wordt steeds groter. Iedereen kan stilaan meepraten over de bezigheid, en de aanwezigheid, die zich architectuur laat noemen.
Meer lezen

“Tell-a-friend”. Literatuurstudie en exploratief onderzoek naar de motivaties en attitude van VUB-studenten ten aanzien van virale marketing.

Vrije Universiteit Brussel
2005
Carl
Ringoet
‘Tell-a-Friend’. Literatuurstudie en exploratief onderzoek naar de motivaties en
attitude van VUB-studenten ten aanzien van virale marketing – Carl Ringoet
In onze huidige samenleving worden consumenten elke dag opnieuw overstelpt met
talloze reclameboodschappen die hun aandacht trachten op te eisen. De hedendaagse
consument ontvangt gemiddeld ongeveer drieduizend reclameprikkels per dag. De groei
van de hoeveelheid reclame lijkt dan ook onrustbarende vormen aan te nemen.
Meer lezen