Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Regulatory networks in neuro- inflammatory disorders: Alzheimer’s disease and major depressive disorder

Universiteit Gent
2022
Hanne
Puype
In deze scriptie werd met behulp van een computationele methode de overeenkomsten en verschillen onderzocht tussen de ziekte van Alzheimer en depressie. Hiervoor werden netwerken geconstrueerd uit data dat voordien al beschikbaar was.
Meer lezen

Evaluatie van de timing van puberteit bij adolescente jongens met overgewicht: Associatie met laaggradige inflammatie?

Vrije Universiteit Brussel
2021
Evy
Berlanger
Heel wat jongens met overgewicht lijden enorm onder de fysieke en mentale gevolgen ervan. Vaak gaan ze naar de dokter omwille van groei- en ontwikkelingsproblematiek. Wat is de invloed van overgewicht op puberteit? De onderzoeksgroep van het kinderziekenhuis te UZ Brussel nam dit onder de loep.
Meer lezen

Karakterisering van myeloïde cellen tijdens trypanosoom-gemedieerde encefalitis

Vrije Universiteit Brussel
2016
Karen
De Vlaminck
  • Kiavash
    Movahedi
Aan de hand van verschillende experimentele analyses werd het mechanisme achterhaald dat aan de basis ligt van trypanosoom-gemedieerde encefalitis (herseninflammatie) en werd de rol van het myeloïde cel-compartiment (een subsectie van immuuncellen) in hersenimmunopathologie onderzocht. Onze resultaten bieden een nieuwe kijk op het ziekteverloop van trypanosoominfecties.
Meer lezen

Malnutritie en infecties bij bewoners in een woonzorgcentrum

Vrije Universiteit Brussel
2016
Els
Suys
Nutritionele screening is noodzakelijk om de levenskwaliteit van ouderen te bevorderen. Er is een relatie tussen malnutritie en infecties bij ouderen. Er is voldoende preventie, screening en behandeling noodzakelijk van malnutritie om het risico op inflammatie en de weerslag op het fysiek functioneren van de bewoners in een woonzorgcentrum te beperken.
Meer lezen

De invloed van acute inflammatie en inflammaging op het regeneratief potentieel van de zebravisretina

KU Leuven
2015
An
Beckers
De zebravis in de strijd tegen de ziektes van Alzheimer en ParkinsonZebravissen; amper 3 cm grote visjes, horizontale strepen op hun buik en levend in de tropische rivieren van Zuid-Azië. Wat zouden deze kleine visjes spontaan kunnen wat de ‘machtige’ mens niet kan? Schade aan hersencellen herstellen! Inderdaad, de ziektes van Alzheimer en Parkinson, ALS, dementie en MS, allemaal hebben ze gemeen dat hersencellen afsterven en dat de mens er niet op kan reageren door de schade te herstellen.
Meer lezen

Impact van acute nierinsufficiëntie op de prognose van patiënten behandeld met extracorporele membraanoxygenatie

Universiteit Gent
2014
Mira
Van Thielen
Kan de nierfunctie werkelijk het verschil maken tussen leven en dood?Stel: uw vader heeft net een hartoperatie achter de rug en wordt opgenomen op intensieve zorgen. Na enkele dagen blijkt dat ondanks het toedienen van medicatie het hart niet naar behoren werkt en dat de nierfunctie achteruit gaat. De dokters stellen voor uw vader te behandelen met extracorporele membraanoxygenatie, zodat – aldus de witte jassen – de organen tijd krijgen te recupereren.
Meer lezen

ENU mutagenesis as a discovery and validation tool of potential driver genes in pancreatic tumourigenesis.

Vrije Universiteit Brussel
2013
Mathias
Van Bulck
Ontdekking nieuw gen geeft hoop in ontrafeling pancreaskanker.Wat hebben Luciano Pavarotti, Steve Jobbs, Patrick Swayze en Joan Crawford met elkaar gemeen op hun bekendheid na? Ze stierven allen aan pancreaskanker. Hoewel pancreaskanker niet behoort tot de top 10 van de meest voorkomende kankergevallen in België, is het de 4de hoogste kanker-gerelateerde doodsoorzaak in de wereld. Kersvers VUB-alumnus Mathias Van Bulck legde zijn master thesis jaar af aan het gerenommeerde Australische ‘Garvan Institute of Medical Research’ waar hij onder leiding van Prof. Dr.
Meer lezen

Analyse van Xbp1 knock-out microarray data in conventionele dendritische cellen

Hogeschool West-Vlaanderen
2013
Liesbet
Martens
Identificatie van nieuwe potentiële targets betrokken bij allergische reacties Astma en allergieIedereen heeft wel een familielid of kennis die aan astma of een allergie lijdt. De cijfers liegen er nietom; momenteel zijn ongeveer 1 op 5 personen allergisch. Men kan dus spreken van een wareepidemie. Maar wat leidt precies tot die hoge cijfers? Hoe kunnen die cijfers naar beneden gehaaldworden?
Meer lezen

FORMULATION AND CHARACTERIZATION OF LIQUID CRYSTAL PLATFORMS FOR THE TREATMENT OF PERIODONTAL DISEASE

Universiteit Gent
2012
Kaat
De Clercq
Voorgoed verlost van recidiverende tandvleesontstekingen            Een tandvleesontsteking lijkt een banaal probleem. Op lange termijn kan het onbehandeld echter leiden tot toegenomen tandmobiliteit en tanduitval. Verschillende geneesmiddelformulaties werden reeds ontwikkeld met tot doel het bestrijden van deze steeds terugkomende inflammatie. Vele bleken niet succesvol te zijn omwille van de technisch complexe aard waaraan de formulaties dienen te voldoen. Een nieuwe geneesmiddel vrijstellingstechniek, liquid crystals, kan de oplossing bieden.
Meer lezen

Circulerende angiogene cellen en obese adolescenten: focus op de leptine-pathway

Universiteit Antwerpen
2012
Diana
Dos Santos Fidalgo Pimentel
 Link tussen obesitas en cardiovasculaire ziektenLeptine: friend or foe?Obesitas is een aandoening die onder andere gepaard gaat met een verhoogde bloeddruk, verhoogd vetgehalte in het bloed en een pro-inflammatoire status. Dit leidt tot een verstoring van de normale werking van het endotheel (endotheeldisfunctie) wat resulteert in endotheelschade. Het endotheel is een cellaag die de binnenzijde van een slagader aflijnt en is belangrijk voor de regeling van de spierspanning van bloedvaten.
Meer lezen

Inflammatie en epileptogenese: een rol voor urinezuur?

Universiteit Gent
2010
Pieter
Van Loo
Nieuw geneesmiddel tegen epilepsie?
Epilepsie is een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen en treft ongeveer 0,8 % van de bevolking. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het immuunsysteem een belangrijke rol speelt in het ontstaan en het optreden van epileptische aanvallen en dat het onderdrukken van deze immuunrespons een gunstig effect heeft op het aantal en de duur van deze aanvallen. Er is echter nog geen onderzoek verricht naar de manier waarop het immuunsysteem wordt geactiveerd.
Meer lezen