Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Exploring ‘New Space’ positioning using Low Earth Orbit (LEO) satellites

Universiteit Antwerpen
2022
Wout
Van Uytsel
GNSS satellieten zijn jarenlang dominant geweest op de PNT markt maar ondervinden tekortkomingen. Deze tekortkomingen worden mogelijks opgelost door gebruik te maken van LEO satellieten. Deze scriptie omvat wat er verandert wanneer LEO satellieten gebruikt worden op vlak van algoritme en pseudorange calculaties.
Meer lezen

Structurele optimalisatie van de Stadshal in Gent

KU Leuven
2019
Ruben
Mertens

Structurele optimalisatie wordt al enkele decennia onderzocht, met als motivatie het besparen van materiaal en ingenieurstijd bij het ontwerp van de draagstructuur van een bouwwerk. Hoewel de methodes in de wetenschappelijke literatuur erg veelbelovend zijn, blijft de toepassing ervan in de praktijk uit. In dit onderzoek wordt de haalbaarheid van een gewichtsminimalisatie in een realistische context nagegaan d.m.v. een representatieve ‘case study’.

Meer lezen

Optimalisatie van de nokkenas van een borstelmachine

KU Leuven
2019
Benjamin
Vandenbussche
De scriptie handelt over de optimalisatie van de nokkenas van een borstelmachine aan de hand van Matlab. Het is in feite een theoretische opdracht, waarbij het resultaat gecontroleerd wordt doormiddel van praktijktesten.
Meer lezen

Expander Graphs and Key Predistribution Schemes

Vrije Universiteit Brussel
2017
Jeroen
Ooge
In deze scriptie bespreken we in de context van Wireless Sensor Networks verscheidene invloedrijke Key Predistribution Schemes, belichten we hun sterktes en zwaktes, en implementeren ze in Matlab. Voor een wiskundig begrip van wat ‘goede’ netwerken karakteriseert, introduceren we de expansiecoëfficiënt als grafinvariant, die leidt tot verrassend diepe verbanden met veel verschillende takken van de wiskunde (met name expander graphs en zig-zagproducten). De belangrijkste bijdragen zijn het ontwikkelen van een consistente notatie en een gepast jargon, het verbeteren van bepaalde bewijzen, en het logisch opbouwen van de redelijk onsamenhangende literatuur.
Meer lezen

Digitale beeldverwerking met behulp van partiële differentiaalvergelijkingen

Universiteit Gent
2017
Arnaud
Devos
In vele computertoepassingen worden beelden geanalyseerd die ruis bevatten. Denk bijvoorbeeld aan medische beeldvorming. Deze scriptie bestudeert hoe met niet-lineaire diffusiemodellen automatisch afbeeldingen van een hogere kwaliteit kunnen bekomen worden.
Meer lezen

Design, model, benchmark and optimisation of a continuous photochemical reactor for europium recovery from rare earth mixtures

KU Leuven
2017
Glen
Meir
Door het gebruik van een continue, buisvormige reactor en innovatieve technieken kan de efficiëntie en productiviteit t.o.v. de huidige reactor voor YOX-scheiding sterk verbeterd worden. Dit YOX (yttria gedopeerd met europiumoxide) kan na scheiding als bron worden aangewend in allerlei toepassingen, gaande van lampen tot militaire toestellen.
Meer lezen

Are Sigh conditioned responses

KU Leuven
2016
Ellen
Palmers
Iedereen zucht wel eens. Voor de meeste mensen is dit zo een normaal deel van de ademhaling dat er niet over nagedacht wordt. We weten al dat zuchten een resetter functie heeft voor de ademhaling. Maar toch gaan mensen soms op vreemde momenten zuchten. Kan men leren zuchten?
Meer lezen

Intra-articular Pressure Measurement of the Tibiofemoral Knee Joint

Universiteit Gent
2015
Stijn
Herregodts
Intra-articulaire Drukmeting van het Tibiofemorale KniegewrichtHet aantal operaties waarbij een totale knieprothese wordt geplaatst, stijgt jaarlijks. Ondanks het feit dat deze chirurgische ingreep de levenskwaliteit van de meeste patiënten verbetert, blijft een significant aantal patiënten toch ontevreden. Oorzaken voor deze ontevredenheid zijn onder andere blijvende kniepijn en een slechte stabiliteit van het kniegewricht. De positionering van de prothese wordt aanzien als de sleutelfactor om de volledige kniefunctie te herstellen en patiënttevredenheid op lange termijn te garanderen. 1.
Meer lezen

Allocation of biomass from production sites to bioenergy plants in Flanders: The role of multimodal transportation networks

KU Leuven
2013
Junhui
Jiang
  • Annelies
    De Meyer
  • Jos
    Van Orshoven
 Allocation of biomass from production sites to bioenergy plants in FlandersThe role of multimodal transportation networksBy Junhui Jiang, Annelies De Meyer, Jos Van OrshovenTo reduce human dependency on limited fossil fuel and to mitigate climate change, increasing attention is attributed to the development of the bioenergy sector. Besides, the development of the bioenergy sector also favours social and economic objectives by among others creating jobs and increasing farmers’ incomes.
Meer lezen

Sound Quality

Hogeschool West-Vlaanderen
2008
Ward
Jonckheere
Winnaar Scriptieprijs
Is stilte het meest aangename geluid? Bestaat ’s werelds meest aangename geluid überhaupt wel? Op beide voorgaande vragen kan negatief geantwoord worden; zo simpel zit de zaak niet in elkaar. Een geluid wordt als aangenaam ervaren in functie van het object dat het geluid voortbrengt. Omdat dit een factor is die bepalend kan zijn voor de verkoopbaarheid van het product in kwestie, wordt er in de industrie intensief op gewerkt.
Meer lezen

De bodem-lucht warmtewisselaar

Hogeschool PXL
2008
Bart
Marivoet
Ik kreeg van Ingenieursbureau Stockman uit Gent de opdracht uit te zoeken wat een bodem-lucht warmtewisselaar is en wat deze zoal kan betekenen op financieel gebied. Door het studiebureau deze bundeling van theoretische informatie te geven hebben zij nu een duidelijke theoretische achtergrond van dit systeem. Door deze achtergrond staan zij steviger in hun schoenen om bouwheren te overtuigen een bodem-lucht warmtewisselaar (EAHX) in hun ontwerp op te nemen. Daarbovenop worden zij geassisteerd door het berekeningsprogramma dat in het kader van deze thesis gemaakt werd.
Meer lezen

Sinusoidal Modelling of Polyphonic Audio

Universiteit Antwerpen
2007
Joachim
Ganseman
Beste lezer,

Stelt u zich even het volgende voor. U speelt in een orkestje, een band, een fanfare of gelijkaardig. U neemt uw eerste cd op maar de zenuwen spelen u en de andere bandleden parten. Studiotijd is duur en de rekening tikt stevig aan. Maar, er is een oplossing: meet de profielen op van elk van de instrumenten, en je kan achteraf elke onregelmatigheid in tempo, toonhoogte of ritme van elk afzonderlijk instrument corrigeren.

Ander scenario. U bent instrumentaal solist, en zoals de meeste mensen, heeft u niet zomaar de mogelijkheid om een orkestje in te huren om te oefenen.
Meer lezen