Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Achter het (rook-)gordijn: Roken en de Seksuele Gezondheid van Vrouwen

Bram Steeman
Onderzoek naar de relatie tussen roken en de seksuele gezondheid van vrouwen.

(On)beperkt (t)huis

Jill Van Doninck
De scriptie '(On)beperkt (t)huis' bestudeert de aspecten die bijdragen tot het welbevinden van meerderjarigen met een licht verstandelijke beperking in kleinschalige woonvormen. De opkomst van kleinschalige woonvormen sluit aan bij de groeiende inclusie-gedachte én de veranderingen in de zorg. Dit resulteert in de creatie van een kleinschalige woonproject voor 8 meerderjarigen met een licht verstandelijke beperking waarin het thuisgevoel en welbevinden van de bewoners centraal staat.

The effectiveness of High Dose Spinal Cord Stimulation on disability: a longitudinal analysis

Lisa Goudman
In deze thesis hebben we het effect van neurostimulatie op dagelijkse activiteiten bekeken, bij patiënten die gefaalde rugchirurgie ondergingen. Deze vorm van therapie bleek een positieve invloed uit te oefenen op het uitvoeren van dagelijkse activiteiten bij deze populatie. Ondanks een groot aantal ontbrekende gegevens, werd deze conclusie op basis van een sensitiviteitsanalyse plausibel bevonden.

Werkbaar werk - werk op jouw maat!

Jens Longueville
Deze bachelorproef onderzoekt de werkbaarheid van het werk binnen het bedrijf 'Thon Hotels Brussels' en biedt oplossingen aan inzake werkstress.

Persistent genital arousal disorder bij vrouwen: een systematische literatuurstudie

Ina Van Ransbeeck
In deze masterproef wordt het voorkomen van ‘persistent genital arousal disorder’ (PGAD) bij vrouwen belicht. PGAD is een voorbeeld waarbij er een dissociatie bestaat tussen de genitale en psychologische seksuele respons. Dit heeft vaak fysieke en psychologische gevolgen en dus een negatieve invloed op het welzijn van de vrouw. In mijn scriptie ga ik op zoek naar de oorzaken van deze aandoening waarover consensus bestaat binnen de literatuur, alsook naar mogelijke behandelingen.

Het mannelijk seksueel functioneren na een besnijdenis

Kevin Petré
De mannelijke besnijdenis is één van de meest frequente uitgevoerde chirurgische ingrepen ter wereld. Wereldwijd worden mannen besneden o.w.v. religieuze, culturele, medische, persoonlijke redenen. De besnijdenis wordt beschouwd als een eenvoudige en snelle operatie, en biedt bescherming tegen HIV en SOA’s.
Seksuele intimiteit en orgasme worden beschouwd als belangrijke elementen van persoonlijk welzijn en gezondheid. Seksuele disfunctie kan leiden tot een verminderd zelfbeeld en disfunctionele relaties.
Om meer inzicht te hebben m.b.t. de controverse ga ik me verdiepen in de meest recente en beschikbare literatuur met de nadruk op: sexual desire, dyspareunie, vroegtijdige ejaculatie (PE), ejaculatie-latentietijd en erectiestoornissen (ED's) (die mogelijks kunnen optreden na besnijdenis).

Spina Bifida in het dagdagelijkse leven: een exploratieve studie

Jill De Coster
De bedoeling van mijn onderzoek was om de impact van spina bifida op het dagelijks leven van de patiënt na te gaan. Dit werd gemeten aan de hand van 7 verschillende levensdomeinen, via een literatuurstudie en een eigen onderzoek. Het onderzoek toonde aan dat er wel degelijk een impact bestaat op het leven van de patiënt.

Pelvic Floor Dysfunction And Its Influence On Body Image And Sexual Function

Dana Busschots
Longitudinaal vragenlijst onderzoek bij Vlaamse vrouwen tijdens de zwangerschap. Onderzoek naar de prevalentie van urine en fecale incontinentie en de invloed hiervan op het lichaamsbeeld en seksueel functioneren. Een totaal van 146 vrouwen nam actief deel aan deze studie.

Borstvoeding en seksualiteit: Tussen moeder-zijn en vrouw-zijn

Justine De Smet
Het thema rond borstvoeding en seksualiteit daagt uit tot het kritisch nadenken omtrent de correlatie tussen het lichamelijke en psychische aspect van de mens. In deze scriptie wordt de psychisch kant en de fysieke kant van borstvoeding besproken gelinkt aan seksualiteit.

Straffeloosheid in Guatemala

Emma Debecker
De scriptie is een beschrijvend onderzoek naar de rol van niet-gouvernementele organisaties in de strijd tegen de straffeloosheid van feminicide gepleegd tijdens de Guatemalteekse burgeroorlog, gedurende de periode van 1960 tot 1996.

Unmasking utopia. Civil conditioning in early-modern utopian literature

Hannah Lingier
Zogenaamd utopische teksten worden doorgaans gezien als teksten die een ideale samenleving beschrijven. De utopieën uit de vroegmoderne periode kunnen echter ook op een andere manier gelezen worden, die voor ons veel nuttiger is. Eerder dan een alternatieve wereld, weerspiegelen ze de werkelijkheid en leggen bloot hoe maatschappijen functioneren via doorgaans onzichtbare conditionerende mechanismen zoals gezin, religie, vrijetijdsbesteding en groepsvorming.

Op weg naar een betere toekomst' - het belang van gezinshulp in een minder ontwikkeld land: Haïti

Maria Van huffel
 Op weg naar een betere toekomst.An wout pou yon lavni miyò.Het belang van gezinshulp in een minder ontwikkeld land: HaïtiIn een groot deel van de wereld wordt het gezinsleven vooral bedreigd door ongelijkheden in de economische wereldorde. Die ongelijkheden vormen een oorzaak van milieuvervuiling, politieke instabiliteit, oorlog, armoede, allemaal ongunstige omstandigheden waaronder veel gezinnen in ontwikkelingslanden vandaag de dag te lijden hebben. Sinds 1996 ben ik voorzitter van de vzw FINADO.

Hiv en disclosure aan partners. Onderzoek naar het disclosure proces aan partners van Vlaamse homo- en biseksuele mannen met hiv

Sara De Bruyn
HIV: to tell or not to tellHiv leeft grotendeels verborgen in onze maatschappij, een ziekte waar een taboe op rust en waar we vaak niet al te veel over weten. Het baanbrekende één-programma hiv+ tracht hier verandering in te brengen. Een frequent aangehaald thema is disclosure, of anders gezegd de onthulling van de hiv status aan anderen. Disclosure is een moeilijke stap die wordt beïnvloed door verschillende psychologische en sociale factoren. Psychosociaal wetenschappelijk onderzoek over hiv is van cruciaal belang.

Seksualiteit tijdens en na de zwangerschap: communicatie, de sleutel die de deur opent.

Ilse Beaumont
Zwangerschap en seksualiteit: de invloed van communicatie!

Praktijkervaringen leren ons dat vrouwen en hun partners weinig weten over seksualiteit tijdens en na de zwangerschap. Dit voornamelijk omdat er een gebrekkige communicatie is over seksualiteit tijdens en na de zwangerschap tussen zowel het koppel en de gynaecoloog als het koppel en de vroedvrouw. Maar welke invloed heeft de zwangerschap, de bevalling en het kind op het koppel op het vlak van seksualiteit en hoe verloopt de communicatie? Is het nog steeds taboe?

L'origine du monde. Gustave Courbet

Trui Landuyt
 
In 1866 schildert Gustave Courbet, de Franse schilder van het Realisme, zijn meest provocerende naaktschilderij, ‘L’Origine du Monde’.
Een vrouw leunt achterover op een laken, de dijen gespreid, de toeschouwer een onbelemmerde blik gunnend op haar geslacht. Hoofd, armen en benen ontbreken. Dit lichaam is tegelijk seksueel en mooi; sensueel, uitdagend, en confronterend.
 
Provocatie was Courbet nooit vreemd.

Verpleegkundige aspecten bij een patiënt met een Obstructief slaap apneu syndroom

Tina Segers

Samenvatting

 
Het Obstructief Slaap Apneu Syndroom
 
 
Oriëntatie op de slaap en beïnvloedende factoren.
 
In de normale slaap worden twee verschillende fasen onderscheiden.  Je hebt de herstellende slaap, of de NREM – slaap (Non – Rapid Eye Movement) en de droomslaap, of de REM – slaap (Rapid Eye Movement).
De herstellende slaap wordt nog verder opgedeeld in de oppervlakkige slaap (stadium 1 en 2) en diepe slaap (stadium 3 en 4).  De herstellende slaap is een periode van rust en herstel voor het lichaam.  Tijdens de diepe slaap wordt energie opgebouwd voor de volgende dag.
Zowel tijdens de