Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Het effect van bijvoederen van bestendige aminozuren bij melkvee.

VIVES Hogeschool
2023
Astrid
Vandewalle
In deze studie werd het effect van het toevoegen van bestendige aminozuren op de melkgift beoordeeld. Hierbij werd bekeken of het wel of niet financieel interessant is voor de landbouwer bij een bepaalde melkprijs. Daarbij werd een proef uitgevoerd op verschillende melkveebedrijven en werd de melkgift (liters en melkgehalten) nauwkeurig opgevolgd.
Meer lezen

OPTIMALISATIE VAN DE OPKWEEK VAN DE ZWARTE SOLDATENVLIEG OP KIPPENMEST

Universiteit Gent
2021
Carl-Victor
Deweer
Winnaar Eosprijs
Met behulp van 3 experimenten wordt de groei geoptimaliseer van de larven van de Zwarte Soldatenvlieg, die met vleeskuikenmest gevoederd worden.
Meer lezen

pH Hysteresis and electrolysis for zero-chemical input control of fermentation processes

Universiteit Gent
2015
Pieter
Candry
  • Stephen
    Andersen
  • Marta
    Coma
  • Korneel
    Rabaey
Een nieuwe chemie – van maïs naar waardevolle grondstoffenBio-ethanol zorgt voor veevoederBiobrandstoffen zijn steeds meer in opmars, onder meer door de opgelegde normen omtrent hernieuwbare brandstoffen vanuit de EU. Enkele voorbeelden hiervan zijn biodiesel en bio-ethanol. Deze laatste kan geproduceerd worden uit een wijd gamma aan grondstoffen. In deze grondstoffen moeten koolhydraten aanwezig zijn om bio-ethanol te kunnen produceren. Net daardoor is maïs een veelgebruikt startproduct in het productieproces van bio-ethanol.
Meer lezen

Effect van de drinkwaterkwaliteit op productieparameters bij melkvee

Universiteit Gent
2015
Lore
Dewanckele
BELANG VAN DE DRINKWATERKWALITEIT BIJ MELKVEEDe laatste decennia is er een tendens naar meer intensieve melkveehouderij waarbij niet alleen wordt gestreefd naar een hoge productie, maar ook naar een goede vruchtbaarheid en een goede gezondheid van de koeien. Om dit te kunnen realiseren, moet de koe beschikken over alle nutriënten die ze nodig heeft. Het belangrijkste nutriënt dat een koe nodig heeft, is water. Maar de inname, de beschikbaarheid en de kwaliteit van drinkwater worden echter vaak verwaarloosd op melkveebedrijven.
Meer lezen

Exploring the role of plant hormones in root developmental responses to metal-stress

Universiteit Hasselt
2013
Stefanie
De Smet
Manipulatie van wortelgroei: de sleutel tot landbouw op vervuilde grondIn 2011 overschreed de wereldpopulatie 7 miljard en met de huidige groeisnelheid van ongeveer 1,10% per jaar zal 8 miljard overschreden worden in 2025. Deze groeiende populatie brengt een stijging in industrie en vervuiling met zich mee. De vraag naar plantproductie voor voedsel, veevoeder en biomassa (bv. voor biobrandstof productie) neemt toe. Het aantal bruikbare landbouwgronden daalt echter doordat vele gronden vervuild worden.
Meer lezen

Antimicrobial resistance in human and broiler chicken Escherichia coli isolates

Universiteit Gent
2008
Jonas
Ghyselinck
 
Het einde van het antibioticatijdperk?
 
 
We keren zeshonderd jaar terug in de tijd: hygiëne is een begrip dat tot ontwikkeling moet komen, straten zijn open riolen en de pest beweegt als een zwarte schim door de straten, een Magere Hein op zoek naar het volgende slachtoffer. Ziektes, veroorzaakt door een onzichtbare vijand, zijn een ware plaag en behandelingen zijn weinig efficiënt, met in vele gevallen nefaste werkingen op de patiënt.
Meer lezen

Het recht op eten kan niet verhandeld worden (de sojacase)

LUCA School of Arts
2003
Louis
Oostendorp
 
Het recht op eten kan niet verhandeld worden
 
door Louis Oostendorp
 
Artikel verbonden aan het eindwerk:
 
“De economische, sociale, ecologische en culturele consequenties van globalisatie: de soja-case”
 
Het recht op eten kan niet verhandeld worden
 
Een van de axioma's van de globalisering is dat elk land zich specialiseert in datgene waarin het een competitief voordeel heeft.
Meer lezen