Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Onderzoek naar vloeisimulaties voor raamprofielen in PVC

KU Leuven
2019
Louise
Chys
In deze scriptie wordt een onderzoek gedaan naar vloeisimulaties voor raamprofielen in PVC. Hierbij wordt de mogelijkheid om slip in rekening te brengen onderzocht door verschillende simulatiepakketten met elkaar te vergelijken
Meer lezen

Modificaties van polyacrylaatverdikker voor gebruik in textielcompounds

KU Leuven
2017
Lien
Ceulebroeck
In dit project lag de focus op de optimalisatie van de werking van een verdikker (hydrophobically-modified alkali-swellable emulsion, HASE). Hiervoor werd ingespeeld op drie factoren: de monomeren, de surfactants en de molaire massa. De verdikker was bedoeld voor een compound voor gebruik in de textielindustrie (tapijt).
Meer lezen

Hulpsystemen die sneller en economischer varen in de koopvaardij bevorderen

Hogere Zeevaartschool Antwerpen
2016
Elias
Deleener
Theoretisch en praktisch onderzoek naar toepassing van waterweerstandsvermindering op scheepsrompen. Dit door toepassing van haaienschubbenstructuur, ribbelstructuur en micro-luchtbubbels.
Meer lezen

ONTWIKKELING LAGE DICHTHEID, FTALAAT-VRIJE COATING OP BASIS VAN ACRYLAAT BINDERS

KU Leuven
2015
Glen
Meir
Gefoamde pastisolen als efficiënte en duurzame underbody coating voor auto’s?1.    InleidingBrandstofverbruik, CO2-uitstoot, duurzaamheid, hybride, ... Deze termen worden de dag van vandaag steeds belangrijker bij het selecteren van een auto. Niet alleen op economisch vlak, maar ook op ecologisch vlak zijn deze kernwoorden belangrijk.2.    Massabesparing voor brandstofbesparingHet is al langer geweten dat lichtere auto’s minder brandstof verbruiken, daarom proberen de producenten om op alle onderdelen van de auto enkele percentjes te besparen.
Meer lezen

Optimalisering van de helderheid van vloeibare cosmetica

Universiteit Gent
2014
Sandra
Vanoost
OPTIMALISERING VAN DE HELDERHEID VAN VLOEIBARE COSMETICA McBride is als internationaal bedrijf de belangrijkste leverancier in Europa van ‘Private Label household & personal care’ producten. Dit zijn producten die verkocht worden onder de naam van de winkelketens zelf, met andere woorden de huismerken. Shampoo vind je terug onder de algemene benaming van vloeibare cosmetica, de markt verwacht op vandaag een mooie viskeuze en heldere shampoo. Na toevoeging van een bepaalde concentratie zout, noodzakelijk om de gewenste viscositeit te bereiken, wordt heldere shampoo troebel.
Meer lezen

3D printen van een hoornvlies: vooronderzoek gelatine

KU Leuven
2013
Laurien
Van den Broeck
  • Leszek
    Liksza
3D printen van een hoornvlies‘Tissue engineering’ (TE) is vandaag de dag een van de meest prikkelende onderzoeksdomeinen in de medische wereld. Bovendien veroorzaken de via deze weg geleverde donorweefsels een ethische discussie, wat van TE een veelbesproken onderwerp maakt bij zowel specialisten als leken. Deze studie onderzoekt de mogelijkheid naar het 3D printen van een hoornvlies. Het hoornvlies is de buitenste laag van het oog en is samen met de pupil en de lens verantwoordelijk voor lichttransmissie naar het netvlies.
Meer lezen

FORMULATION AND CHARACTERIZATION OF LIQUID CRYSTAL PLATFORMS FOR THE TREATMENT OF PERIODONTAL DISEASE

Universiteit Gent
2012
Kaat
De Clercq
Voorgoed verlost van recidiverende tandvleesontstekingen            Een tandvleesontsteking lijkt een banaal probleem. Op lange termijn kan het onbehandeld echter leiden tot toegenomen tandmobiliteit en tanduitval. Verschillende geneesmiddelformulaties werden reeds ontwikkeld met tot doel het bestrijden van deze steeds terugkomende inflammatie. Vele bleken niet succesvol te zijn omwille van de technisch complexe aard waaraan de formulaties dienen te voldoen. Een nieuwe geneesmiddel vrijstellingstechniek, liquid crystals, kan de oplossing bieden.
Meer lezen

Inzicht in de biotoegankelijkheid van lycopeen in olie/tomaatmengsels na toepassen van hittebehandelingen en homogenisatie

KU Leuven
2012
Kristof
Met
  • Marc
    Hendrickx
Hitte en homogenisatie als tools voor verbeterde opname van lycopeen, een antioxidant uit tomatenProbleemstelling en onderzoeksstrategieVeel mensen hebben steeds meer interesse in gezonde voeding. Zowel rauwe als verwerkte groenten en fruit zijn belangrijke onderdelen van een evenwichtig en gezond dieet omwille van hun gunstige nutritionele samenstelling. Binnen de groep van carotenoïden is lycopeen niet alleen verantwoordelijk voor de dieprode kleur van tomaten, maar heeft het enkele belangrijke eigenschappen in het menselijke lichaam als antioxidant.
Meer lezen

Structurele en reologische karakterisatie van wortel- en tomatensuspensies

KU Leuven
2011
Tina
Verrijssen
  • Katlijn
    Moelants
  • Marc
    Hendrickx
De reologische eigenschappen van een groente- of fruitpuree zijn enerzijds een kwaliteitskenmerk voor de klant aangezien onder andere het mondgevoel en de nutritionele kwaliteit erdoor worden bepaald. Anderzijds zijn deze eigenschappen van belang voor de industrie om bijvoorbeeld de verpompingsenergie te bepalen en te minimaliseren. Om de reologische eigenschappen (zoals de viscositeit en de vloeispanning) te voorspellen en te optimaliseren is de kennis van de structuureigenschappen (zoals de partikelconcentratie, -vorm en –grootte) zeer belangrijk.
Meer lezen

Onderzoek naar de fysische sedimentkarakteristieken van de Demer en haar bijrivieren: Sedimentatieproeven in natuurlijk rivierwater

Universiteit Gent
2010
Patty
Cant
 
Cant Patty
 
Onderzoek naar fysische sedimentkarakteristieken van de Demer en haar bijrivieren
Sedimentatieproeven in natuurlijk rivierwater
 
Het Demerbekken heeft een oppervlakte van 2.267 km². De Demer ontspringt te Ketsingen op een hoogte van 89 m TAW (= Tweede Algemene Waterpassing) en vloeit van hier over een afstand van 85 km naar het westen richting Werchter waar de rivier uitmondt in de Dijle op een hoogte van 10 m TAW.
Meer lezen

Gastro- oesofagale Reflux bij prematuren en zuigelingen

UC Leuven-Limburg
2009
Elisa
Vandenbergh
  • /
    /
  • /
    /
  • /
    /
 
GASTRO- OESOFAGALE REFLUX BIJ PREMATUREN EN ZUIGELINGEN.
 
Gastro-oesofagale Reflux (GER) is een aandoening die vaak voorkomt bij prematuren en zuigelingen. Als gezondheidverzorger is het belangrijk te weten hoe om te gaan met kinderen met GER.
 
Reflux en apnees.
 
Apnees zijn een frequent voorkomend symptoom bij prematuur geboren kinderen.
Meer lezen

Ontwerpen en automatiseren van een epoxy -en poederdosering

UC Leuven-Limburg
2007
Kris
Wellens
Ontwerpen en automatiseren van een epoxy- en poederdosering Dit eindwerk was het resultaat van een project dat ik heb gekregen tijdens mijn stage op Heraeus Electro-Nite. Electro-Nite is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het produceren van dompelsondes voor smeltbaden in de metaal industrie. Over de hele wereld zijn er vestiging van Electro-Nite, maar de vestiging in Houthalen, waar de stage plaatsvond, is de moederplant en tevens de grootste fabriek van ze allemaal. Het project situeert zich bij de sensoren die zich bevinden in elke dompelsonde.
Meer lezen