Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Characterization of Catalysts for Lignin Depolymerization and 1,3-Butanediol Dehydration by using Pulse Chemisorption and Temperature Programmed Desorption

Simon Derveaux
Enkele veelbelovende katalysatoren voor de depolymerisatie van lignine en de dehydratie van 1,3-butaandiol werden gekarakteriseerd. Met behulp van enkele technieken werd de oa. de metaalverdeling op het oppervlak en de zuurheid en basisheid in kaart gebracht. Dit zorgde voor meer inzicht in de katalysatoreigenschappen en kan in de toekomst leidden tot de rendabele productie van duurzame biochemicaliën.

Chemie 2.0 : een meer specifieke blik op duurzaamheid

Nathalie Vanneste
Deze scriptie toont een onderzoek hoe je één specifiek duurzaamheidsthema concreet kan maken voor één doelgroep tijdens de les. Een 6-stappen duurzaamheidsplan is daar de cruciale factor om de studenten een objectief en multiperspectivistisch kader te geven om tot oplossingen te komen. Hiermee scherpen we hun duurzaamheidsdenken aan.

The role of initiators in epoxide-based thin-film composite membranes

Irian Baert Rhea Verbeke Daan Van Havere
De black-box synthese van epoxide-gebaseerde dunne film composiet membranen kon beter bergrepen worden door uitgebreide karakterisatie van membranen die werden gesynthetiseerd met strategisch uitgekozen tertiaire amine initiatoren. Zo werden belangrijke initiator eigenschappen duidelijk, alsook welke stappen in de synthese het belangrijkste zijn om zout selectieve membranen te vormen.

OPTIMALISATIE VAN DE OPKWEEK VAN DE ZWARTE SOLDATENVLIEG OP KIPPENMEST

Carl-Victor Deweer
Met behulp van 3 experimenten wordt de groei geoptimaliseer van de larven van de Zwarte Soldatenvlieg, die met vleeskuikenmest gevoederd worden.

De ontwikkeling van een selectieve heterogene katalysator voor de dehydrogenatieve "cross-coupling" van o-xylene

Riet Van Deun
Verhogen van de selectiviteit van de oxidatieve koppeling van o-xylene op vaste dragers om zo een duurzamer en meer economisch proces te verkijgen.

Improving evolutionary algorithms for multi-objective optimisation: Generating high trade-off solutions and introducing a novel stopping criterion

Viviane De Buck
Dit werk focust op de verbetering van evolutionaire computeralgoritmen die gebruikt worden voor de optimalisatie van (bio-)chemische processen. De hoofdbijdrage van dit werk is enerzijds de introductie van gebruikersvoorkeuren in de optimalisatieprocedure en anderzijds de ontwikkeling van een nieuw, probleem-relevant stopcriterium voor het algoritme. Dit geeft aanleiding tot een vereenvoudigd keuzeproces en een kortere rekentijd.

Gas temperature and vibrational temperature in a pulsed N2 microwave plasma: a combined experimental and computational study to explore non-equilibrium conditions

Senne Van Alphen
De kunstmestproductie is vandaag de dag één van de meest belangrijke maar ook één van de meest vervuilende chemische processen ter wereld. In een wereld waar poolkappen smelten en de zeespiegel stijgt ten gevolge van de opwarming van de aarde, is voor dergelijke milieu-onvriendelijke processen geen plaats meer. Recente ontwikkelingen in de plasmatechnologie bieden echter een waardig alternatief dat duurzame kunstmestproductie op basis van hernieuwbare energie toegankelijk maakt voor heel de wereld.

Microbial-electrochemical systems for metal recovery

Suanny Mosquera Anaya Juan
Recovering metals from effluents is imperative to decrease the environmental impact and afford potential supply sources. However, microbial treatments can do more than only retrieving metals from solution, but also mediate the production of valuable products for the nanotechnology market. That is really an achievement! Here, research was conducted to promote metal recovery as metallic nanoparticles (NPs) with potential valorization in a green chemistry approach.

Modelleren van de plasmachemie in een gliding arc plasmatron voor een N2/O2 plasma

Elise Vervloessem
Er is nood aan een efficiënter en milieuvriendelijker proces om stikstof te fixeren, om de steeds groeiende wereldpopulatie van voldoende voedsel te voorzien. Plasma-gebaseerde omzetting biedt mogelijks een oplossing, door een N2 \/O2 mengsel om te zetten naar NO en NO2 in een gliding arc plasmatron (GAP). Om meer inzicht te krijgen in de plasmachemie wordt de GAP gesimuleerd met een 0D-model met extra aandacht voor de vibrationele niveaus van N2.

Katalytische strategieën voor deoxygenatie van aminozuren naar amines

Robin Coeck
Aminozuren, afkomstig van biomassa, slachtafval of andere zijstromen, kunnen aardolie en -gas vervangen als hernieuwbare grondstof. In deze masterthesis worden katalytische strategieën onderzocht om aminozuren te deoxygeneren naar amines.

Vloeibare korte alkanen uit hout

Elise Peeters
Het proces voor de directe valorisatie van biomassa, meer bepaald hout, tot lichte nafta-alkanen wordt bestudeerd. Deze lichte nafta-alkanen kunnen verder verwerkt worden tot bio-benzine en tal van chemicaliën en materialen. Met het oog op het behalen van 10% biobrandstof in 2020, wordt in deze scriptie onderzocht of de directe implementatie van dit proces op industrieel niveau mogelijk is.

Spectroscopische studie van de actieve α-Fe en α-O species in Fe-CHA en de actieve [Cu2O]2+ species in Cu-MOR voor de selectieve oxidatie van methaan tot methanol

Dieter Plessers
Fe- en Cu-uitgewisselde zeolieten vormen een veelbelovende piste in de zoektocht naar een katalysator voor de selectieve oxidatie van methaan naar methanol. In deze scriptie werd met behulp van spectroscopisch onderzoek de structuur van de actieve sites in Fe-CHA en Cu-MOR bepaald.

De selectieve synthese van vloeibare alkanen uit hout

Guillaume Cavents Aron Deneyer
Onderzoek naar de synthese van nafta uit biomassa, meer specifiek hout, via een aan het COK ontwikkeld proces. Verschillende substraat eigenschappen werden hiertoe geëvalueerd en een optimale procedure voor totale hout valorisatie werd opgesteld.

Reactivity of 3-oxo-bèta-lactams with respect to primary amines: an experimental and theoretical approach

Jelle De Moor
De reactiviteit van 3-oxo-bèta lactamen werd reeds uitgebreid in de literatuur onderzocht door verscheidene labo-experimenten die soms tegensprekende resultaten opleveren. In deze scriptie worden enerzijds extra labo-experimenten besproken en anderzijds werd de reactiviteit van de 3-oxo-beta-lactamen computationeel bestudeerd om experimentele hypotheses uit te sluiten.

De vertakking van onverzadigde vetzuren met hiërarchische zeolieten

Dorien Kerstens
Vertakte vetzuren: het nieuwe wondermiddel?Wat hebben cosmetica, shampoos, voedingsadditieven, zepen, smeer- en hydraulische oliën, kaarsen, … met elkaar gemeen? Weinig, zou je op het eerste zicht denken. Nochtans kunnen al deze producten stoffen bevatten die geproduceerd worden op basis van plantaardige of dierlijke oliën en vetten.Oleochemie, de toekomst?De oleochemie, een tak in de chemische industrie, houdt zich bezig met de verwerking van zulke plantaardige en dierlijke oliën en vetten tot verschillende producten.

pH Hysteresis and electrolysis for zero-chemical input control of fermentation processes

Pieter Candry Stephen Andersen Marta Coma Korneel Rabaey
Een nieuwe chemie – van maïs naar waardevolle grondstoffenBio-ethanol zorgt voor veevoederBiobrandstoffen zijn steeds meer in opmars, onder meer door de opgelegde normen omtrent hernieuwbare brandstoffen vanuit de EU. Enkele voorbeelden hiervan zijn biodiesel en bio-ethanol. Deze laatste kan geproduceerd worden uit een wijd gamma aan grondstoffen. In deze grondstoffen moeten koolhydraten aanwezig zijn om bio-ethanol te kunnen produceren. Net daardoor is maïs een veelgebruikt startproduct in het productieproces van bio-ethanol.

Nikkel-gekatalyseerde demethoxylatie van lignine-afgeleide componenten

Gil Van den Bossche
Afval van papierindustrie in de strijd tegen de Afrikaanse slaapziekteBiomassa als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffenGezien de eindige reserves aan aardolie en andere fossiele brandstoffen, groeit de laatste jaren het besef dat de mens op zoek dient te gaan naar duurzame bronnen voor brandstoffen en chemicaliën. Energie uit vloeibare brandstoffen kan eventueel vervangen worden door wind- water- of zonne-energie tot zelfs geothermale energie.

Halogen-free synthesis of 1,3-dialkylimidazolium ionic liquids

Arne Van den Bossche
Ionische vloeistoffen: honingachtige producten voor een groene industrie‘Chemische rommel’, ‘kankerverwekkende brol’ en ‘gevaarlijke fabrieken’ zijn niet eens de meest extreme termen die reeds gebruikt zijn om de chemische industrie te omschrijven. Het is inderdaad waar dat deze branche, niet geheel onterecht, met een zeer milieuonvriendelijk imago verveeld zit. Maar sommige processen kunnen aanzienlijk groener gemaakt worden door het gebruik van speciale oplosmiddelen: ‘ionische vloeistoffen’.

ONTWIKKELING LAGE DICHTHEID, FTALAAT-VRIJE COATING OP BASIS VAN ACRYLAAT BINDERS

Glen Meir
Gefoamde pastisolen als efficiënte en duurzame underbody coating voor auto’s?1.    InleidingBrandstofverbruik, CO2-uitstoot, duurzaamheid, hybride, ... Deze termen worden de dag van vandaag steeds belangrijker bij het selecteren van een auto. Niet alleen op economisch vlak, maar ook op ecologisch vlak zijn deze kernwoorden belangrijk.2.    Massabesparing voor brandstofbesparingHet is al langer geweten dat lichtere auto’s minder brandstof verbruiken, daarom proberen de producenten om op alle onderdelen van de auto enkele percentjes te besparen.

Studie naar de toepasbaarheid van herstelmortels en scheurinjectiesystemen in de wegenbouw

Jens Breynaert Michaël Godaert
Samenvatting masterproef “Studie naar de toepasbaarheid van herstelmortels en scheurinjectiesystemen in de wegenbouw”Om een herstelling duurzaam te kunnen uitvoeren, is een goede materiaalkeuze cruciaal. Een voorstudie die de schadeoorzaak aan het licht brengt dient uitgevoerd te worden. Een duurzame herstelling is het resultaat van een grondige analyse van de schade, de keuze van het juiste product, aangepast aan de situatie en een goede uitvoering.De masterproef gaat in op de verschillende schadegevallen die kunnen optreden bij platenbeton.

Tunable Hydrogel-Polyester Combination Scaffolds for Tissue Engineering Purposes

Jasper Van Hoorick Peter Dubruel Sandra Van Vlierberghe
Gummibeertjes tegen rugpijn.  InleidingChronische rugklachten, wat nu? Geraak je ervan verlost, of blijven ze de rest van je leven hangen? Een struikelblok dat de geneeskunde nog niet volledig heeft weten weg te werken. Maar mocht je het kapotte onderdeel nu eens simpelweg kunnen vervangen door een gloednieuw wisselstuk, net als bij een auto?

Hiërarchische zeolieten als potentiële katalysatoren in de commerciële valorisatie van terpenen

Aron Deneyer
Afval, het parfum van de toekomstEven opfrissen en een vers geperst fruitsapje. Voor heel wat Vlamingen het verloop van de ochtend.  Verassend genoeg slechts één hoofdproduct nodig voor dit alles: de citrusvrucht.AFVAL, DE NIEUWE GRONDSTOFSteeds meer bedrijven zetten vandaag in op de verwerking van afval. Slogans als “afval bestaat niet” en “toonaangevend in duurzaam afvalbeheer” beheersen meer en meer de huidige industrie. Dit alles kadert in de toenemende groene gedachtegang van de maatschappij.

Katalytische strategieën voor oxidatieve valorisatie van aminozuren

Jasper Verduyckt
Een schakel in het sluiten van de stikstofkringloopDe mestproblematiek in Vlaanderen is alom bekend. Stikstof (N) komt op de velden terecht via onder andere ammonium in kunstmeststoffen en wordt slechts gedeeltelijk opgenomen door de gewassen, die N inbouwen in eiwitten. De overige fractie wordt uitgespoeld naar het oppervlakte- en grondwater, waardoor de milieukwaliteit wordt aangetast. Daarnaast kan je je afvragen of we de opgenomen N in gewassen ook effectief volledig consumeren. Het antwoord is neen, helemaal niet.

Synthese, karakterisering en efficiëntie van plasmon geactiveerde fotokatalysatoren onder UV en zichtbaar licht

Maarten Keulemans
Efficiënter gebruik van gratis zonlichtHet idee om gratis zonlicht te gebruiken als een duurzame bron van energie heeft de laatste jaren meer en meer aandacht gekregen. Zo zijn reeds systemen ontwikkeld waarbij zonne-energie kan worden omgezet in elektrische energie (zonnepanelen met fotovoltaïsche cellen) of warmte (zonneboilers). Het is echter ook mogelijk om zonne-energie om te zetten in chemische energie met behulp van een fotokatalysator. Deze chemische energie kan dan bijvoorbeeld worden gebruikt om een brede waaier aan milieuverontreinigende stoffen af te breken.

Hergebruik van water en nutriënten uit mest- en digestaatverwerking

Céline Vaneeckhaute Evi (Tutor) Michels Erik (Promotor) Meers Filip (Co-promotor) Tack
 
 Céline Vaneeckhaute
Evi Michels (Tutor), Erik Meers & Filip M.G. Tack (Promotoren)
 
Van mest tot herbruikbaar water:
mythe of realiteit ?
 
Toenemende intensifiëring van de veeteelt en inkrimpende landbouwarealen confronteren geïndustrialiseerde regio’s wereldwijd met een lokale overproductie van dierlijke mest. Dit heeft in Vlaanderen in de loop der jaren geleid tot overbemesting, wat vervolgens aanleiding gaf tot verontreiniging van grond- en oppervlaktewater. België werd in 2005 dan ook veroordeeld door het Europees Hof van Justitie voor inbreuken op de Nitraatrichtlijn.