Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Predictiemodellen voor sepsis bij veulens om antibioticagebruik te rationaliseren

Klaartje Broothaers
Om de diagnose van sepsis bij veulens te vergemakkelijken, is er een predictiemodel ontwikkeld aan de hand van de meest voorkomende symptomen en bloedparameters.

Sepsis sneller herkennen en behandelen op een spoedgevallendienst

Tina Ver Elst Kim Van Der Wee
In deze thesis werd een uitgebreide literatuurstudie uitgevoerd om de problematiek van sepsis te schetsen en het probleem te kaderen van het herkennen van sepsis. Spoedgevallen vormt een extra uitdaging om septische patiënten te herkennen. Omdat snelle herkenning en behandeling essentieel is voor de overleving van septische patiënten werd er in deze scriptie gezocht naar antwoorden op de vraagstellingen hoe spoedverpleegkundige sepsis snel kunnen herkennen, welke handelingen er dienen uitgevoerd te worden en hoe deze informatie in de praktijk kan worden geïmplementeerd. Er werd een informatieve website ontwikkeld met de essentiële antwoorden op de vraagstellingen.

De zorg transformeren door anders en beter te innoveren: De geautomatiseerde detectie van sepsis

Melissa Verbeke
Op intensieve zorgen is er bij de patiënt altijd heel wat apparatuur aangeschakeld. Een verpleegkundige is echter wel beperkt in het gelijktijdig interpreteren van een aantal parameters. Bij bepaalde pathologieën, zoals sepsis, zijn heel wat parameters nodig om een diagnose te kunnen stellen. Sepsis heeft een zeer hoge mortaliteit. Het is van belang dat sepsis tijdig herkend en behandeld wordt. Software kan hier misschien wel in helpen om een vroegtijdige deterioratie ten gevolge van sepsis bij een intensieve zorgen patiënt te herkennen.

GBS positief, negatief?

Malou Blom
De problematiek van groep B streptokokken (GBS) tijdens de zwangeschap. Wat zijn de gevolgen van GBS zijn voor zwangere vrouwen zelf en hun pasgeborenen? Hoe gaat men hier mee om in België en andere landen?

Normothermie in het gouden uur van de prematuur

Julie Van de Vel Eva Degrauwe
De temperatuur van de prematuur in het eerste uur na de geboorte is een belangrijke bepalende factor voor de outcome, zowel op korte als op lange termijn. Het is geassocieerd met een verhoogde mortaliteit en morbiditeit. Het streven naar en behouden van een optimale lichaamstemperatuur is voor iedere neonatologieverpleegkundige of vroedvrouw een uitdaging.

Het nemen van een wondstaalafname: vergelijking tussen verschillende procedures

Tineke Heyman
Het  nemen  van  een  wondstaalafname:  vergelijking  tussen  verschillende proceduresInleiding:Infecties in wonden zijn een actueel probleem binnen de gezondheidszorg.De gevolgen van een niet correct behandelde wondinfectie zijn divers.Zo  kan,  door herhaald  gebruik  van  niet  aangepaste  antibiotica,  resistentie ontstaan.

GBS positief? = Negatief!

Evelien Hooftman
 
Groep-B-streptokokken (GBS) is een belangrijke pathogeen geworden bij de mens. GBS veroorzaakt sepsis en meningitis bij pasgeborenen en bij volwassenen.