Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Vleermuizen als insectenbestrijders in varkensstallen: duurzame oplossing of volgende pandemie?

Britt Nijs
Beperkt onderzoek aangevuld met literatuurstudie rond pathogenen aanwezig bij een specifieke kolonie vleermuizen, met doel hen in te zetten als insectenbestrijders in varkensstallen met buitenbeloop.

China's National Identity Construction with the US as the ‘Other’ in the Taiwan Conflict: a Story of Change or Continuity?

Aveline Gram
China is niet weg te slaan uit het nieuws en wordt er afgebeeld als een steeds grotere bedreiging voor het Westen. Maar wat weten we eigenlijk echt over wie ze zijn en wat ze willen, die Xi Jinping en zijn Chinese Communistische Partij (CCP)? Onderschatten of overschatten we de opkomst van China? Dit onderzoek zoekt het uit.

Invloed van omgevingsfactoren rondom kerkgebouwen op de diversiteit van vleermuizenpopulaties

Tris Deflo
Er werd onderzocht wat de invloed is van omgevingsfactoren rondom kerkgebouwen op de aan- of
afwezigheid van verschillende vleermuizenpopulaties in (Oost-)Vlaanderen. Omgevingsfactoren in dit onderzoek zijn
de hoeveelheid groene elementen en de hoeveelheid verlichting rondom kerkgebouwen.

Acoustic Monitoring of Bats with Self-organizing Maps

Arne Deloose
In deze masterthesis werd een zelforganiserende kaart getraind om vleermuisgeluiden te herkennen in geluidsdata. Geluidsopnames worden steeds vaker gebruikt om vleermuizen te identificeren voor monitoring, gezien vleermuizen een beschermde diersoort zijn. Alle Europese lidstaten moeten de vleermuispopulaties rapporteren naar de Europese Unie. De verwerking van deze opnames is echter zeer tijdsintensief en duur. Daarom proberen de lidstaten het proces te automatiseren.

Tegeltuinen in een stedelijke omgeving: Kenmerken, functies en diensten

Thomas Franz
Deze scriptie onderzoekt het ecologisch belang van klimplanten in steden. Gevelgroen kan toegepast worden in sterk verstedelijkte gebieden, zelfs op plaatsen waar er geen plaats voor stadsbomen, bv. in nauwe straten en heeft voordelen voor de mens en zijn omgeving. Ons onderzoek focust zich op het (fijn)stofvangend en koelend vermogen van grondgebonden gevelgroen in een stedelijke omgeving.

Expressie van recombinante antigenen in Leishmania tarentolae en Escherichia coli

Robin Schelfhout
Om een diagnostische test te ontwikkelen voor een recent ontdekte schimmel wordt een merker (eiwit) recombinant tot expressie gebracht met verschillende expressiesystemen. Anderzijds wordt ook het RoTat1.2-eiwit recombinant tot expressie gebracht, zodanig dat dit in de bestaande diagnostische test het 'natief' verkregen (gebruik proefdieren) RoTat1.2 kan vervangen.

Heterologe expressie van het Trypanosoma evansi variabele antigenische glycoproteïne RoTat 1.2 in Leishmania tarentolae

Manon Geerts
Men tracht het variabele antigenische glycoproteïne RoTat 1.2 van T. evansi heteroloog tot expressie te brengen in L. tarentolae voor het maken van een nieuwe serodiagnostische sneltest voor de ziekte surra. Surra heeft een divers gastheerbereik (dieren), komt wereldwijd voor, verspreid zich enorm snel en veroorzaakt grote financiële schade.

Transmissie van het Morogorovirus binnen populaties Mastomys natalensis in Tanzania

Joachim Mariën
Virussen in het wild: gevaarlijk voor (n)u en voor morgenMaar liefst 60.3% van de opkomende infectieziekten in de wereld (de zogenaamde ‘Emerging Infectious Diseases’) is afkomstig van dieren. Het merendeel daarvan is afkomstig van dieren in het wild. Hun opmars is te wijten aan toenemende mondialisering en veranderende sociaaleconomische factoren. Ook ecologische problemen, zoals houtontginning en opwarming van de aarde, hebben tot gevolg dat wilde dieren steeds minder beschikken over een geschikte habitat, waardoor het aantal contacten tussen mensen en dieren toeneemt.

Ik hoor, ik hoor wat jij niet hoort. Een narratief onderzoek over de techniek echolokalisatie van personen met een visuele bep

Sophie Goethals
The real batmanIedereen kent de fictieve superheld ‘Batman’, maar heb je er ook bij stilgestaan of het mogelijk is om een echte ‘batman’ te zijn? Om te kunnen horen zoals vleermuizen en je te oriënteren op basis wat je hoort? Misschien ben jij hier wel toe in staat:Sluit je ogen en maak klikgeluiden met je tong of neurie terwijl je je hand voor je gezicht houdt.Beweeg nu je hand dichter naar je mond toe en dan verder van je mond weg. Breng je hand links naar je gezicht en dan eens rechts, terwijl je steeds geluiden blijft maken op eenzelfde toon.

Omgevingsreconstructie met akoestische signalen

Brecht Milis Jelle Vanolst
Kunnen we zien met onze oren?InleidingWeerkaatsingen van geluid kunnen ons informatie geven over de ruimte waarin we ons bevinden. In dit werk werd onderzocht, of het mogelijk is om enkel op basis van geluid een 3D-model te vormen van een kamer. Onderzoek naar dit topic is actueel, eerste publicaties zijn pas in 2010 verschenen. Ook heeft recent een bijdrage hiertoe de ‘Best Paper Award’ in ontvangst mogen nemen[1]. Naast een 3D-model van de kamer, willen we ook weten waar een object of persoon erin zich bevindt. Dit opnieuw enkel op basis van geluidsgolven.

Zambiaanse Grotbewonende Vleermzuizen

Pieter Blondé/Verstaeten
Zambiaanse grotbewonende vleermuizen
 
Dracula heeft me gebeten! Ik, Pieter Blondé, vertrok onmiddellijk na mijn examens van het voorlaatste jaar naar Afrika om er  vleermuizen in grotten te zoeken. Deze zoektocht kaderde in het door mezelf voorgestelde onderwerp voor mijn eindwerk: Zambiaanse grotbewonende vleermuizen.  Dit eindwerk vormde het kroonstuk tot het behalen van mijn diploma gegradueerde in de chemie, optie milieuzorg. 
 
Als actief lid van de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt v.z.w. wil ik mijn bijdrage leveren om vleermuizen beter te beschermen.