Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

LONG-TERM AUDITORY EFFECTS IN PATIENTS TREATED FOR BRAIN TUMORS DURING CHILDHOOD

Laura Bollé Astrid Rycx
Overlevenden van hersentumoren tijdens de kindertijd lopen het risico om late termijn effecten, zoals gehoorverlies te ontwikkelen. Het doel van deze studie is het bepalen van late termijn auditieve effecten bij volwassenen die tijdens de kindertijd voor een hersentumor werden behandeld.

PHASE I CLINICAL TRIAL ON INTRA-TUMORAL IPILIMUMAB PLUS INTRAVENOUS NIVOLUMAB FOLLOWING THE RESECTION OF RECURRENT GLIOBLASTOMA

Stéphanie Peeters
Fase I klinische studie over de behandeling van opereerbare patiënten met recurrent glioblastoom (hersentumor), waarbij chirurgie aangevuld wordt met immuuntherapie. Voor het eerst ter wereld wordt de immuuntherapie (ipilimumab) rechtstreeks in de hersentumor gespoten, in combinatie met intraveneuze toediening van een ander soort immunotherapie (nivolumab).

Early-life X-ray exposure: At risk for premature ageing and neurodegeneration?

Manon Coone
Ernstige cognitieve stoornissen kunnen optreden bij hersentumor overlevenden als gevolg van craniale radiotherapie op jonge leeftijd. De processen hierachter zijn gelijkaardig aan verouderingsprocessen en kunnen een verhoogd risico betekenen voor het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. In deze thesis werden de effecten van bestraling tijdens een kritische periode van de hersenontwikkeling bestudeerd aan de hand van een transgeen Alzheimer muismodel.

Veranderingen in de immunobiologie van maligne hersentumoren door radiotherapie, chemotherapie en immuuntherapie

Roxanne Wouters
Deze thesis onderzoekt de immunologische effecten van radiotherapie, chemotherapie en immuuntherapie op glioblastoma in een experimentele setting, zowel als individuele behandeling als in verschillende combinaties. Dit geeft ons belangrijke informatie over de eventuele reden voor het falen van huidige experimentele behandelingen in de kliniek.

GENERATION AND VALIDATION OF NANOBODIES TARGETING BRAIN TUMORS WITH ABERRANT EXPRESSION OF EPIDERMAL GROWTH FACTOR RECEPTOR AND HUMAN EPIDERMAL GROWTH FACTOR RECEPTOR 2

Heleen Hanssens Janik Puttemans Serge Muyldermans
onderzoek naar het vermogen van kleine antilichaamfragmenten om hersentumoren te bereiken

Een diermodel voor transvasculaire optogenetica

Maaike De Wilde
In deze scriptie werd de mogelijkheid tot het gebruik van transvasculaire optogenetica onderzocht om neuronen te moduleren die opsines tot expressie brengen in de cortex van de rat met licht afkomstig uit een cerebraal bloedvat. Er werd ook nagegaan of deze techniek kan gebruikt worden om verhoogde corticale activiteit te inhiberen.

Using Transfer Learning Effectively: A Characterization of Negative Transfer in Data and Ways to Avoid it

Mikael Engels
Hoe zorg je ervoor dat zelflerende algorithems ook echt slimmer worden en efficienter functioneren. Deze master-thesis beschrijft een theoretisch en praktisch onderzoek hoe je dit zou kunnen doen en waar je op moet letten zodat algorithmes kunnen leren van eerdere ervaringen.

Diagnostische biomerkers voor een ischemische beroerte: een meta-analyse

Thomas Monbailliu Joline Goossens
Onderzoek naar biomerkers om de diagnose van een ischemische beroerte te kunnen stellen.

Applied Apps: Handleiding voor tablet-gebruik, bij personen met cognitieve stoornissen, na een NAH

Eline Rysman
APPS ALS MEDICIJNOver de toepassing van tablet-applicaties bij personen met cognitieve stoornissen, ten gevolge van een niet-aangeboren hersenletselZeven uur dertig, daar is het rinkelende geluid van je smartphone. Voor je uit bed stapt, bekijk je je afspraken voor vandaag. Snel check je nog even het weer en de files.

Evaluatie van nervus vagus stimulatie in het motor cortex model voor epilepsie

Annelies Grimonprez
Elektrische stimulatie van een zenuw verandert de prikkelbaarheid van de hersenschors.Als je even je ogen sluit en denkt aan epilepsie, wat is dan het eerste beeld dat je je voor de geest haalt? Waarschijnlijk zie je nu in je gedachten iemand die schuimbekkend, wild ligt te schokken op de grond. Dit beeld verklaart de herkomst van de term ‘vallende ziekte’ in de volksmond. Echter, niets is minder waar.