Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Upregulation of acid sphingomyelinase in exosomes contributes to multiple myeloma drug resistance

Inge Oudaert
Deze scriptie onderzoekt de rol van het enzym zuur sfingomyelinase in resistentieontwikkeling bij multipel myeloom patiënten, een bloedkanker. De bijdrage van kleine vesikels, alsook inhibitie van dit enzym wordt uitgebreid geanalyseerd in myeloomcellen om uiteindelijk deze kanker te overwinnen.

Targeting the E3 ubiquitin ligases, Inhibitor of Apoptosis Protein and Anaphase Promoting Complex/Cyclosome, in multiple myeloma

Anke Maes
Een stap dichter bij het genezen van kanker.Multipel myeloom of de ziekte van Kahler is één van de meest voorkomende hematologische kankers (tumoren in bloed, beenmerg en lymfeknopen). Deze ziekte is gekarakteriseerd door een ongecontroleerde groei van plasmacellen in het beenmerg. Plasmacellen behoren tot de witte bloedcellen en worden samen met andere bloedcellen aangemaakt in het beenmerg. Door een overwoekering van de tumorcellen ontstaat er echter een tekort aan normale bloedcellen.

Epigenetische Onderdrukking van het tetraspanine CD9 gedurende de ziekteprogressie in multipel myeloom cellen

Sandra Van Lint
Kanker, een onbegrepen vijand.

Dankzij het toenemende onderzoek en de steeds groter wordende vooruitgang in kennis en oorzaak wordt tegenwoordig voor de meeste ziektes een geschikte remedie gevonden. Hierbij wordt niet alleen de nadruk gelegd op een mogelijke behandelingswijze bij het genezen maar ook op de ontwikkeling van nieuwe technieken die helpen bij het voorkomen. Door het gebruik van de vele geneesmiddelen en een goede vaccinatie kunnen heel wat ziektes relatief eenvoudig verholpen worden.

Whole Body en Dynamische Contrast Magnetische Resonantie bij Patiënten met Multipel Myeloom

Elke Colman
Kanker, een woord van deze tijd. Volgens cijfers van de Vlaamse Liga tegen Kanker krijgt 1 op 3 Vlamingen ooit kanker, iedereen komt er dus zelf of in zijn nabije omgeving wel eens met in aanraking. Het is hoe dan ook een lijdensweg waarbij de betrokken personen zich vaak hulpeloos en onwetend voelen. De patiënten zijn volledig overgeleverd aan de zorgen en kennis van de medische wereld. Deze dragen de levensbelangrijke verantwoordelijkheid de ziekte optimaal te diagnosticeren en te behandelen.