Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Crowdfunding: een alternatieve financieringsmethode voor de Belgische bouwpromotor

Maxim De Ganck
Crowdfunding wint anno 2021 niet alleen aan belang bij innovatieve start-ups en scale-ups, maar ook in de vastgoedsector. Gelet op de jonge bestaansgeschiedenis, de in het verleden heersende rechtsonzekerheid en het toekomstpotentieel van crowdfunding wordt de lezer een actuele blik geboden in de verscheidene financieel, juridische en fiscaalrechtelijke aspecten van crowdfunding. Daarnaast wordt tevens de nadruk gelegd op crowdfunding in het vastgoedontwikkelingsproces.

STRAFDOELEN IN DE UITVOERING VAN DE GEVANGENISSTRAF: een kwalitatief onderzoek bij penitentiair personeel en externe diensten

Amber Zahr
In de literatuur bestaat er heel wat kritiek over de effectiviteit van de gevangenisstraf. Er wordt zelfs gesteld dat de straf zinloos zou zijn. Deze masterproef stelde de proef op de som. Meer specifiek poogde dit onderzoek na te gaan in hoeverre er aan de vooropgestelde strafdoelen wordt voldaan tijdens de uitvoering van de gevangenisstraf. Bovendien werd ook het aanbod van diensten om deze strafdoelen te ondersteunen onderzocht. Om dit te onderzoeken werden er interviews afgenomen bij het penitentiair personeel en externe diensten van Brussel en Leuven.

The future of the institutional architecture of the European Supervisory Authorities

Sara De Moor
Europees financieel toezicht: een dichter-bij-uw-bed-show dan u waarschijnlijk dacht. De financiële crisis legde bloot dat doeltreffend financieel toezicht onontbeerlijk is voor een gezond financieel klimaat. In haar masterthesis stelt Sara De Moor de wijze waarop dit toezicht wordt georganiseerd, in vraag. Er kan namelijk worden vastgesteld dat het huidige sectorale toezichtsmodel niet (meer) strookt met de cross-sectorale structuur van datgene wat onder toezicht staat.

At the intersection of culture and forced family separation. An explorative study of lived experiences and dealing with transnational family separation after forced migration.

Nore Jans
Een verkennende studie naar beleefde ervaringen en omgaan met transnationale familieseparatie na gedwongen migratie. In het bijzonder ligt de klemtoon op het snijpunt van cultuur en gedwongen familieseparatie.

Blockchain technology and smart contracts from a financial law perspective

Maurice Demeyer
Onderzoek naar de wisselwerking tussen de verscheidene soorten van financiële blockchainapplicaties en het recht.

Pan-Europese depositogarantie: een noodzakelijke stap in de voltooiing van de Bankenunie?

Eva Milants & Wouter Adriaens Wouter Adriaens
 Belgisch spaargeld zou veiliger zijn onder Europese bescherming Alweer een nieuw recordbedrag op Belgische spaarboekjes kopte een krant enkele maanden geleden. Het spaarboekje blijft voor vele Belgen tot op de dag van vandaag een populair middel om veilig te ‘beleggen’. Maar hoe veilig is ons spaargeld nu echt in deze tijden van crisis? Het gevaar op bankrunsZo bestaat er het gevaar op zogenaamde bankruns.

Het juridisch statuut van virtuele munteenheden - Bitcoin's pragmatic legal vacuum

Cedric Hauben
Bitcoin: toonaangevende schaduwmunt?De jongste jaren zetten bedrijven uit de deeleconomie de toon. Denk daarbij maar aan taxidienst Uber of hotel-aan-huisplatform AirBNB. In de financiële sector heeft vooral virtuele munteenheid Bitcoin zich laten opmerken. Zelfs grootbanken volgen sinds kort deze technologie op de voet. Het jonge concept roept echter meer vragen op dan antwoorden, met als gevolg dat juristen en wetgevers wereldwijd met de handen in het haar zitten.Wat is Bitcoin?In essentie vormt Bitcoin een virtuele munt die als betaalmiddel gebruikt kan worden.

De nationale parlementen na het Verdrag van Lissabon

Michel De Vadder
De Europese Unie lijkt alomtegenwoordig. Het scala van domeinen waarin de Unie het beleid van haar 28 lidstaten reguleert of minstens tracht te sturen is verscheiden. De veelheid aan Uniebevoegdheden gaat echter ten koste van de klassieke wetgevende hegemonie van de nationale parlementen die in het Europese integratieproces ondergesneeuwd dreigt te raken.Die vaststelling is niet zonder belang voor de legitimiteit van Uniehandelingen. Lange tijd leek de Unie ter verantwoording van haar optreden te kunnen bogen op haar probleemoplossend vermogen.

Hefboomfondsen: nood aan meer prudentiele regulering en toezicht?

Pierre Baltodano Perez
 
Hefboomfondsen: De Duivel tijdens de Helse Crisis
 
“Papa, bestaat de hel echt?” Deze vraag hebben velen onder ons bezig gehouden in onze prille jaartjes. Alleen al het beeld van een duivels figuur met grote hoorns, een puntige staart en een bedreigende drietand volstond om ons angst aan te jagen en slapeloze nachten te bezorgen. De hel was voor ons een wereld die overheerst werd door beestelijke drijfveren, hebzucht, chaos en wanhoop. Een wereld waar de mens ten ondergaat aan zijn eigen onmenselijkheid.

De waarde van bankrelaties tijdens bankcrisissen: De case Rusland

Nico De Neve
De recente kredietcrisis heeft de wereld opnieuw duidelijk gemaakt dat bankfalingen niet
 
behoren tot het verleden of enkel tot financieel onderontwikkelde landen. Door het netwerk dat
 
banken vormen en het grote risico dat banken durven nemen krijgt prudentieel toezicht opnieuw
 
de volle aandacht. Gaandeweg groeit het idee dat overheidscontrole onvoldoende is en dat
 
alternatieve controleurs van banken te vinden zijn op de markt.
 
Er bestaat een ruime literatuur over de relaties die banken opbouwen met hun leners.

Publiek-Private Samenwerking (PPS) in de sportsector

tomas declercq
Publiek-Private Samenwerking (PPS): een win-win situatie?
 
Wereldwijd is er een trend tot meer private betrokkenheid bij de uitvoering van overheidstaken. In de huidige Vlaamse regering is er zelfs een hype tot het opzetten van  Publiek-Private Samenwerkingsvormen (of kortweg ‘PPS’). PPS is een innoverend samenwerkingsverband, waarin het de bedoeling is dat de overheid en de privé, met behoud van hun eigen identiteit en verantwoordelijkheid, gezamenlijk een project realiseren.

De formele rechtspositie van gedetineerden: de theorie en de praktijk

Wim Goossens
De formele rechtspositie van gedetineerden: de theorie en de praktijk
 
Als er een misdrijf begaan wordt, volgt er normaal gezien een maatschappelijke reactie. De gevangenisstraf is zo’n reactie. Gedetineerden -ook gevangenen genoemd- moeten net als alle andere burgers rechtsbescherming kunnen genieten. Zo zijn er interne en externe, materiële en formele rechten. In mijn scriptie heb ik me beperkt tot de formele rechtspositie van gedetineerden.

Compliance; of hoe integriteit een plaats kreeg in de financiële wereld

Bram Pepermans
COMPLIANCE; OF HOE INTEGRITEIT EEN PLAATS KREEG IN DE FINANCIELE WERELD
 
Criminele gelden in de financiële sector zijn tijdens de tweede helft van de vorige eeuw een plaag geworden. Vele grote schandalen met betrekking tot financiële instellingen kwamen aan het licht. Talloze misdadige organisaties zochten en vonden hun heil in de bankwereld om hun opbrengsten uit criminele activiteiten wit te wassen of te verdoezelen.