Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Tijdsattitudes van hedendaagse jongeren - Het verband met hechtingsrelaties van jongeren en hun ouders

Liesbeth Daenen
Ouders met een veilige hechting aan hun ouders zullen een veilige hechting met hun kinderen opbouwen. De veilige hechtingsrelatie van de jongere zal ervoor zorgen dat deze een positievere kijk heeft op het verleden, heden en de toekomst waardoor deze meer kans heeft op een gezonde psychologische ontwikkeling.

Why poor people are prone to remain poor: The effect of future time perception on impulsive decision-making

Marijke Smets Ben Praet Berend Wauters
De huidige studie gaat na of het impulsief gedrag van armen omtrent financiële beslissingen deels verklaard kan worden door een verschil in tijdsperspectief. De volgende vraag wordt gesteld: Leidt een gevoel van armoede ertoe dat mensen de toekomst (en dus ook toekomstige beloningen) als verder weg beschouwen waardoor men impulsiever gedrag vertoont?

Moeders over stiefmoederschap: de mythe voorbij?

Charlotte Maene
Vanuit de mythe van de boze stiefmoeder wordt de rol van de stiefmoeder vaker geproblematiseerd dan de betrokkenheid van stiefvaders. Enerzijds lijken mensen te verwachten dat stiefmoeders goed zorgen voor hun stiefkinderen en is men wantrouwig of dit zal gebeuren. Anderzijds worden stiefmoeders weinig geraadpleegd met betrekking tot de opvoeding van hun stiefkinderen. Deze studie brengt in kaart hoe moeders denken over stiefmoederschap en toont aan dat er verschillende strategieën zijn om taken binnen het nieuw samengesteld gezin te verdelen.