Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

The creative act. About content and structure in times of transition.

Lieve Kauwenberghs
Hoe leven, denken en creëren we in onze huidige onstabiele tijden? Doorheen de velden van de landschapsarchitectuur en kunsten is deze scriptie een zoektocht naar hoe deze vraag bewuste en onbewuste keuzes over inhoud en structuur tijdens het creatieve proces kan beïnvloeden in deze velden.

Blockchain and Payments

Jonathan Mayeur
Dit project is het eerste project waar handel zal gedaan worden op een blockchain platform, maar waar de betaling daarvan zal gebeuren via een traditionele betalingswijze.

Blockchain in Financiële Sector

Kristof De Clerck
De opkomst van digitale munten zou een bedreiging kunnen zijn voor financiële instellingen. In praktijk blijkt de onderliggende blockchaintechnologie net een troef te zijn voor de sector om zichzelf te heruitvinden. De sector blijkt zelfs voorloper te zijn om blockchain te omarmen en bevestigt dit in concrete cases.

The role of GARP on regulatory T cells and endothelial cells in cancer and angiogenesis

Sophie Waegebaert
Het eiwit GARP bevindt zich op het oppervlak van regulatorische T-cellen en endotheelcellen. GARP bindt de groeifactor TGF-β. Onafhankelijk van GARP is het reeds geweten dat regulatorische T-cellen en endotheelcellen via TGF-β instaan voor de regulatie van het immuunsysteem en de vorming van bloedvaten. Daarom werd er een verband gezocht tussen de aanwezigheid van GARP op regulatorische T-cellen en endotheelcellen enerzijds en de ontwikkeling van kanker en bloedvatvorming anderzijds.

Humaan Leukocyten Antigeen-B27

Cato Jacobs
In de scriptie wordt een vergelijking gemaakt tussen de bepaling van HLA-B27 via een flowcytometrische en een moleculaire methode. Aan de hand van een validatie wordt nagegaan of de bepaling zijn intrede kan doen in het laboratorium.

Verbondenheid - Hoe kunnen we door middel van (multicultureel) materiaal de verbondenheid van de kleuters van Het Moleke met de diverse samenleving verhogen?

Liesje Korthoudt
Wanneer we focussen op de sociaal-culturele diversiteit en willen werken aan de verbondenheid met deze vorm van diversiteit, lijkt dat vooral vanzelfsprekend als ze in grote mate aanwezig is op school en in de omgeving van de school. Maar wat doen we wanneer deze diversiteit niet visueel aanwezig is; wanneer de populatie van de school geen weerspiegeling is van de diverse samenleving? Want dat is het geval in Het Moleke. Ik ging dus op zoek naar een manier om de verbondenheid tussen de kleuters van Het Moleke en de samenleving te versterken ondanks deze moeilijkheid.

De kwaliteit van het resultaatcijfer en financiering met bankkrediet tijdens de crisis

Jolien De Cock
De kwaliteit van het resultaatcijfer en financiering met bankkrediet tijdens de crisisKoppen als “KMO’s krijgen steeds minder krediet”, “Recordaantal bedrijven failliet” en “Regering wil toegang KMO’s tot kredieten stimuleren” waren de voorbije jaren alom tegenwoordig in allerhande nieuwsmedia. Tot op vandaag heeft de financiële crisis van 2008-2009 een enorme impact op de economie, de bedrijfswereld en elk individu binnen de samenleving. Mensen vormen een van de meest waardevolle productiefactoren binnen het bedrijfswezen,  KMO’s zijn op hun beurt de motor van de economie.

Maakt de wil het verschil? Over de bepalende rol van de wil in de geluksfilosofie van Alain (Émile Chartier)

Patrick Vandendriessche
 Maakt de wil het verschil?
Over de bepalende rol van de wil in de geluksfilosofie
 van Alain (Émile Chartier)
Ce que nous pouvons faire de mieux pour ceux
 qui nous aiment, c’est encore d’être heureux. 
ALAIN

 De niet zo bekende Franse filosoof Alain (1868-1951) wordt vaak gemeenzaam de 
filosoof van het geluk genoemd. Die flaterende titel heeft hij waarschijnlijk hoofdzakelijk te
 danken aan zijn meest bekende en in een recordaantal talen vertaalde werk “Propos sur le 
bonheur”.

Ontwikkeling van een zorgpad heart-beating orgaandonatie in het A.Z. Sint-Lucas Gent

Pieter Hoste
A.Z. Sint-Lucas Gent pionier in de ontwikkeling van een zorgpad orgaandonatie bij hersendode patiëntenDe nood aan geschikte orgaandonoren blijft hoog, ook al had België in 2011 een recordaantal van 29,3 overleden orgaandonoren per miljoen inwoners. In 2011 stonden er nog steeds 1200 patiënten op de wachtlijst van Eurotransplant. De overheid nam reeds verschillende initiatieven om het aantal donaties te doen toenemen.

Personaliseren van zoekopdrachten door de analyse van surfgedrag en contextinformatie

Jeroen Liebaert Eline De Meyer
Abstract – We designed a program to get better recommendations then those given by most search engines. To do this each user has his own profile in which his search history is stored. By combining this profile and ontology based reasoning, recommendations are generated. Afterwards the recommendations are enriched with context information. The program was tested on a set of data obtained through a questionnaire.IntroductionThe well known problem with search engines is that they always display a lot of unwanted recommendations.

Crossing Over - Contemprary Feminist Theologians on the Theology of the Cross

Tina Blommaert
 
 
Defence of the Research Paper presented in partial fulfilment of the requirements for the Master of Advanced Studies in Theology and Religion:

“Crossing Over. Contemporary Feminist Theologians on the Theology of the Cross.”
 

 
Dear gentlemen,
To start off this defence, I will sketch the problems concerning the theology of the cross that my research has inquired into. Next, I will briefly outline the scope of my research, sketching the answers proposed by the feminist theologians in my reading and finally I will voice the results I arrived at.

Nietzsches-GPS’en vanuit www.nietzsche-trefpunt.be

Luc Bruysse

Nietzsche-GPS’n vanuit www.nietzsche-trefpunt.be

Bibliotheken zijn informatieportalen waar een vierde van de totale bevolking regelmatig
gebruik van maakt. De dienstverlening of hoofdtaak van de modale bibliotheek bestaat
erin kennis en ontspanning te verdelen via al dan niet audiovisuele dragers van fictie of
non-fictie. Deze thesis toont aan dat Belgische bibliotheken dringend toe zijn aan
vernieuwing.
Enerzijds is er het probleem van een kwalitatieve gegevensontsluiting op zich.