Automatische detectie van abnormaal gedrag van paarden.

Universiteit Gent
2019
Anniek
Eerdekens
Kolieken bij paarden zijn één van de belangrijkste doodsoorzaken. In deze masterthesis werd een algoritme ontwikkeld die koliek symptomen bij paarden automatisch kan detecteren op basis van accelerometer data. Hiervoor werd "machine learning" gebruikt, een onderdeel van artificiële intelligentie.
Meer lezen

De rol van genen in een zeldzame huidziekte bij kinderen

KU Leuven
2019
Eline
Veryser
Mijn masterpaper gaat over het belang van genen in een specifieke huidziekte bij kinderen. Ik ging op zoek in de literatuur over hoe bepaalde genmutaties het verdere verloop van de ziekte kunnen voorspellen en hoe de behandeling meer specifiek kan aangepast worden.
Meer lezen

Involvement of Kinases Sch9, Pkh1 and PKA in Start-up of Growth in S. cerevisiae

KU Leuven
2016
Ines
Cottignie
In deze masterthesis werd het mechanisme achter de start van celgroei bestudeerd in gist via fundamenteel biologisch onderzoek. Kinasen, een bepaald type eiwitten, lijken betrokken te zijn bij het linken van celgroei met de beschikbaarheid van voeding.
Meer lezen

De karakterisatie van geïnduceerde pluripotente stamcellen-afgeleide motorneuronen afkomstig van ALS patiënten met een mutatie in FUS

KU Leuven
2016
Joni
Vanneste
Amyotrofe laterale sclerose (ALS) is een dodelijke neurodegeneratieve ziekte waarbij de motorneuronen afsterven. De patiënten ondervinden progressief krachtsverlies en worden geleidelijk aan verlamd. Tot op vandaag is er geen geneesmiddel beschikbaar die deze ziekte kan stoppen. In deze thesis werd met behulp van geïnduceerde pluripotente stamcel-afgeleide motorneuronen afkomstig van ALS-patiënten onderzoek gedaan naar het onderliggende ziektemechanisme.
Meer lezen

Screening and Analysis of Saffold Virus

KU Leuven
2015
Helena
Vandesande
Mini – Maffia: the New Kid in TownVirussen. Een woord met veel betekenissen, gaande van een wat vervelende snotneus tot een moordende pandemie die de hele wereld in een wurggreep houdt.
Meer lezen

Biomechanical evaluation of a personalized external aortic root support applied in the ross procedure

KU Leuven
2015
Julie
Vastmans
GEPersonaliseerde Aorta STeun, GEPAST?Biomechanische analyse van het gebruik van een gepersonaliseerde aorta steun in de Ross procedure‘E=mc²’ een gekende uitspraak van een mogelijk nog bekendere persoon. De wijze waarop Albert Einstein is overleden is een minder gekend aspect van zijn leven. Zeven jaar voor zijn dood werd hij het ziekenhuis binnen gebracht met een enorm aneurysma van de aorta (een uitstulping of dilatatie van de lichaamsslagader die indien niet behandeld, kan scheuren met een dodelijke afloop tot gevolg).
Meer lezen

Geneesmiddelentekorten in de openbare apotheek

Universiteit Antwerpen
2015
Eline
Moors
Help, mijn geneesmiddel is weeral niet beschikbaar?!LIER 1/10/2015 - Stel dat u vandaag dringend medicatie nodig hebt. Je gaat met een voorschrift naar de apotheker, maar die kan u niet helpen want het geneesmiddel is niet beschikbaar. Het klinkt misschien onrealistisch, maar dit overkomt dagelijks meerdere patiënten.
Meer lezen

La Quarantaine, une mesure désuète ou nécessaire pour prévenir les pandémies?

Hogere Zeevaartschool Antwerpen
2015
Soizic
Bilmans
Quarantaine, ouderwets of noodzakelijk om grootschalige epidemieën te voorkomen ?Een jaar geleden kreeg de wereld te maken met een epidemie van het Ebolavirus op een « nooit eerder geziene » schaal. Wellicht niet de laatste, en als we niet langer meer met Ebola te maken krijgen, dan wel met een variant van griep, een variant van SARS, of een voorlopig nog onbekende ziekte.
Meer lezen

Mijn kind is ziek... en ik?!

Hogeschool West-Vlaanderen
2015
Tinneke
Selders
Mijn kind is ziek… en ik?!De copingstijl van ouders met een chronisch ziek kindDoelstelling van het onderzoek Uit Amerikaans onderzoek (Last, 2006) blijkt dat 30 tot 40 procent van de moeders met een chronisch ziek kind depressiegerelateerde klachten heeft. Daarnaast worden ook de vaders geconfronteerd met de gevolgen van hun chronisch zieke kind. Zo is het voor de vaders vaak moeilijk om hun werk te combineren met het zorgen voor hun zieke kind. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat de vader vaak de enige kostwinner is.
Meer lezen

Unraveling the in vivo role of MMP-2 and MT1-MMP in mammalian axonal regeneration

KU Leuven
2015
Lien
Andries
Het herstellen van het centraal zenuwstelsel,vandaag en morgen De ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington, multiple sclerose, glaucoom, het zijn maar enkele van de meer dan 600 neurodegeneratieve aandoeningen waarbij na verloop van tijd zenuwcellen afsterven. Dit laatste is onomkeerbaar en leidt tot symptomen als dementie, slikproblemen, bewegings-, loop-, of spraakstoornissen. Wat is nu de exacte oorzaak waardoor het centraal zenuwstelsel (CZS) van de mens zich niet spontaan kan herstellen?
Meer lezen