Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Ontwikkeling van een algoritmisch design framework om een nieuwe, innovatieve ondersteuningsmethode in beha's te introduceren.

Eline Voskuilen Eline Voskuilen
Onderzoek naar een alternatieve steunvoorziening in een beha. Dit door middel van parametrisch ontwerpen en borduren op textiel. De verificatie werd gedaan aan de hand van gebruikstesten.

Robotic-Assisted Surgery: Key Aspects on Liability in the EU and the US

Jan-Willem Page
Een analyse van de aansprakelijkheid bij robotchirurgie in de Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika.

Reflections on Violence and Death in Critical War Games

Samuel Lutters
In deze scriptie verzamelde ik online reflecties over geweld en de dood van spelers die kritische oorlogsgames speelden. Daarbij focuste ik op drie games. Opvallend waren de negatieve emoties die spelers ervaarden. Deze bleken een bron te zijn voor eventuele kritisch reflectie.

Secondary debulking surgery in ovarian cancer: a critical appraisal

Ottilie Derycke
Met deze thesis werd de rol van chirurgie in de behandeling van eierstokkanker na herval gerevalueerd naar aanleiding van de publicatie van twee grote gerandomiseerde studies die de overleving vergeleken tussen vrouwen die chirurgie ondergingen en vrouwen die geen chirurgie ondergingen.

Achter de schermen bij Uber: Een Kwalitatieve inhoudsanalyse naar de ervaringen van Uber drivers in Frankrijk tussen 2019 en 2020 bekeken vanuit de Digital Market Manipulation Theory

Mathieu Cambier
Bestaand onderzoek naar sharing economy platformen toont aan dat digitale intermediairs zoals Uber, via hun algoritmes en de rijke informatie waarover zij beschikken, zich in een machtspositie bevinden ten opzichte van hun gebruikers. Deze Masterproef analyseert dan ook hoe de ervaringen van Uber-drivers tot uiting komen op het grootste Franse online driverforum in 2019-2020 vanuit de Digital Market Manipulation Theory. Via een kwalitatieve inhoudsanalyse konden via een open, axiale en selectieve codering tien thema’s geïdentificeerd worden waaruit vervolgens nader kon verklaard worden hoe Uber als netwerkplatform de mogelijkheid heeft om aan Digitale Marktmanipulatie te doen.

Evaluating the structural effects of High Frequency spinal cord stimulation over time in patients with Failed Back Surgery Syndrome: A voxel-based morphometric study.

Félix Buyck
Ruggenmergstimulatie wordt steeds vaker gebruikt omwille van zijn gunstige effect op lage rugpijn. Maar heeft het ook een effect op de herseninhoud? De onderzoeksgroep van de VUB-UZ Brussel zocht het als eerste uit.

Optimalisatie van een anti-surge regeling bij een centrifugaalcompressor voor aardgas

Yarno Viaene
Het betreft een optimalisatie van een centrifugaalcompressor bij Fluxys te Zeebrugge. Het was een anti-surge probleem waardoor de compressor niet op het optimaal werkingspunt kon werken. Het gevoerde onderzoek leidde tot een optimalisatie van de anti-surge regeling.

Development of a Synthetic Uterus Model with Embedded Sensing for Multiport Spina Bifida Surgery

Olivier Schottey Lara Piers
Ontwikkeling van een prototype voor een chirurgische trainingssimulator voor een minimaal invasieve ingreep ter behandeling van Spina Bifida.. Interdisciplinaire samenwerking en validatie.

Lumbar fusion surgery - are fusion success and clinical outcome associated?

Vincent van Grinsven
Deze scriptie handelt over het eventueel verband tussen een succesvolle operatie en klinische verbetering bij mensen met chronische lage rugpijn. Dit omdat lage rugpijn het grootste medisch probleem is anno 2018. De uitkomst van deze operaties is onvoorspelbaar (sommigen zijn goed, anderen helemaal niet), en in de studie werd dit verband dan ook niet aangetoond.

Inheemse heropleving en dekolonisatie in Canada: herbevestiging van inheemse tradities en directe landgerichte actie in de ‘Idle No More’ beweging

Juliette Billiet
In mijn onderzoek bestudeer ik de verzetsacties van inheemse activisten binnen de Idle No More beweging in Canada. Om die verzetsacties beter te begrijpen ga ik na welke de problematieken van inheemse volkeren precies zijn, waarom de strategieën van de Canadese overheid om die problematieken tegemoet te komen ontoereikend worden geacht en op welke manier inheemse theoretici hierop antwoord proberen te bieden.

Uber en het statuut van de Uber drivers

Lise-Marie Platteau
Juridische analyse van Uber aan de hand van drie deelvragen:
- Doet Uber aan car-sharing?
- Is Uber een transportbedrijf of technologiebedrijf?
- Wat is het sociaal statuut van de Uber drivers?
En tot slot: Heeft de kwalificatie van Uber als bedrijf een invloed op de kwalificatie van de Uber drivers?

Postoperative fistula and other complications in pancreatic surgery: a retrospective analysis of 255 pancreatic resections

Nick De Wever
Deze scriptie onderzocht het voorkomen van complicaties na pancreaschirurgie in het UZ Gent ter vergelijking met andere grote centra. Daarnaast werden risicofactoren voor het ontwikkelen van een pancreasfistel onderzocht met als doel de mogelijkheid te bieden om hoogrisico patiënten te identificeren.

Longitudinal follow-up of children with Cerebral Palsy after Single-Event Multilevel Surgery

Lise Loyens Evie Moonemans Anja Van Campenhout Lynn Bar-on
Deze retrospectieve studie gaat het effect na van Single-Event multilevel surgery (SEMLS) bij kinderen met CP op lange termijn (5-8 jaar follow-up) en gaat na welke factoren de uitkomst van SEMLS kunnen voorspellen.

Longitudinal follow-up of children with Cerebral Palsy after Single-Event Multilevel Surgery

Evie Moonemans Lise Loyens Anja Van Campenhout Lynn Bar-on
Deze retrospectieve studie gaat het effect na van Single-Event multilevel surgery (SEMLS) bij kinderen met CP op lange termijn (5-8 jaar follow-up) en gaat na welke factoren de uitkomst van SEMLS kunnen voorspellen.

CAN PREVENTION OF MESOTHELIAL DAMAGE DURING ENDOSCOPIC SURGERY DECREASE ADHESION FORMATION AND TUMOR IMPLANTATION?

Jasper Verguts
Minder verklevingen na kijkoperatie met nieuw gasmengsel Verklevingen van organen in de buikholte ten gevolge van een kijkoperatie kunnen beter worden voorkomen. Tenminste als het huidig toegepaste koolzuurgas om de buikholte te vullen wordt vervangen door een geconditioneerd gasmengsel, zo blijkt uit Leuvens onderzoek. Winst voor de patiënt?